Alcarin Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Witam, jestem nowy tak na forum, a w temacie asg też nie jestem specjalnie doświadczony. Coraz mocniej jednak odczuwam potrzebę sprawienia sobie boczniaka. Problem jest oczywiście z wyborem. Od razu zaznaczę, że chcę kupić replikę na gaz. Szperam po forach, czytam opinie, wszystkie za i przeciw interesujących mnie modeli i jak zawsze opinie są podzielone. Interesują mnie glocki, tak jak jednak mówiłem jest masa opinii, za i przeciw różnym modelom i producentom. Chciałbym zebrać w jednym temacie opinie lepszych ode mnie na temat konkretnych modeli, producentów i jakości wykonania, żeby na tej podstawie móc przynajmniej zbliżyć się do ostatecznego wyboru. Na chwilę obecną z wyborem jestem zdecydowany na jakiegoś glocka właśnie, jednak, jeżeli uda wam się wybić mi to z głowy to drugi w kolejności jest 1911. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 TM. Czy kupisz klocka czy colta- jeden pies. Repliki różne ale obie są świetne technicznie i osiągowo, bier co Ci sie bardziej podoba. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Jakim budżetem dysponujesz? Btw. Takich tematów było jest/było sporo tu na forum.Poszukaj trochę. Quote Link to post Share on other sites
Alcarin Posted April 30, 2013 Author Report Share Posted April 30, 2013 Jestem skłonny wydać do 500zł. Nie chcę wydać na boczniaka więcej niż na karabin :icon_rolleyes: A odnośnie tematów, wiem. Czytałem część, ale chciałem mieć realny udział w dyskusji, dopytać się o interesujące mnie szczegóły, dlaczego taki a nie inny i dlaczego tak a nie inaczej. Czytając tematy "z boku", często tematy sprzed jakiegoś czasu, w którym mogło się coś pozmieniać nie można mieć pełnego obrazu sytuacji :) Wiem, zawracam du... gitarę, wszystko można doczytać, ale według mnie to jest bez sensu. Lepiej założyć nowy temat, zebrać "łomłot" od bardziej doświadczonych, ale przy okazji podyskutować, dowiedzieć się czegoś i potem latać z bananem na twarzy i fajną repliką w łapce niż wyklinać siebie i świat za zły wybór ;) Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 (edited) Jeżeli masz 500 zł,to nie warto pchać się w chińskie klamki. Poluj na jakąś używkę Tokyo Marui na allegro,komisie itd. Miałem kilka chińskich klamek i mam mieszane uczucia do nich. 1911 Army-wykonanie kiepskie,ale działała jak należy. Glock Army-Posypał się po miesiącu-Full auto,brak pełnego cyklu zamka itd.Poszedł w cholerę. Cz75 KWA-Ogólnie była by miodzio,jak reszta ich replik,gdyby były dostępne części zamienne.Pisałem do kwa usa,ASG(dystrybutora) itd o części zamienne,i nikt nie raczył nawet odpisać.A w sklepach(nawet za granicą) pusto. Jedyną opcją były części cnc Prime. Btw.Moją następną klamką będzie glock od Starka.Niby klepie to VFC,i jest to najlepsza out of the box zaraz po Teemce. Kupię,to się okaże. Edited April 30, 2013 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Alcarin Posted April 30, 2013 Author Report Share Posted April 30, 2013 (edited) Jakieś konkretne modele polecacie? Ciekawi mnie też co przy ewentualnym tuningu powinno zostać wymienione jako pierwsze? Na co zwracać uwagę podczas kupowania używek? Mhm. Jakich producentów poza Tokyo Marui możecie polecić? Przeglądam oferty polskich sklepów i widzę pustki. Na allegro też nic nie mogę znaleźć. Edited April 30, 2013 by Alcarin Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Jak nie masz na TM, to lepiej dołożyć. Po raz setny od siebie polecę właśnie TM, a jak musi być tu i teraz, to KJW. Mowa o glockach oczywiście. Quote Link to post Share on other sites
mateo1234 Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 A jak z innymi boczniakami KJW np: 1911 i Beretta? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Mam porównanie Colta TM i KJW. Chociaż KJW jest z "metalu", to TM (plastik) dużo lepiej się prezentuje. Oczywiście strzela też lepiej. Beretta dużo lepiej się nie prezentuje. Quote Link to post Share on other sites
mateo1234 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 A co polecicie jesli ktos dysponuje budzetem okolo 200-250 zl? Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Za tę sumę najlepszy będzie elektryk Cymy, najlepiej Glock. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Tyle, że one maja po 180fps :D. Quote Link to post Share on other sites
mateo1234 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 a cos kjw z drugiej reki nada sie czy lepiej nie ryzykowac i wziac nowa cyme np? Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) Na pewno należy pozostać w systemie TM'a czyli jak to ma być klocek to KJW/Army. Ale i tak nie co sie cudów spodziewać. Bo o ile glock cymy w cqb jako boczniak służyc jeszcze może, to w lesie już jest praktycznie bezużyteczny. Edited May 1, 2013 by rogal138 Quote Link to post Share on other sites
Garnek Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Rogal możesz uzasadnić?Wbrew pzoorom z tych AEP-ów można wyciągnąć wiele, np. mój po doszczelnieniu i małych poprawkach ma 220 fps i zasięg jak mój gazowy glock KWA :). Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) To znaczy tylko tyle że masz słaby zasięg w tym klocku KWA :icon_smile: Marujce GBB potrafią celnie strzelac na 40+ metrów co w przypadku aep'a jest nierealne. Desert eagle TM bez problemu ma około 50m zasięgu, który można w sumie uznać za skuteczny bo trafienie stojącej osoby nie jest problemem z tej odległości, podobnie FN5-7 Edited May 1, 2013 by rogal138 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Bo nie ma co się oszukiwać, 180fps nigdy nie będzie strzelało jak 300fps. Choćby skały defekowały. Quote Link to post Share on other sites
Garnek Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) Replika za 200 zł pewnie nigdy nie będzie strzelała jak ta za 800 :icon_biggrin:, na 30m poleci , wcelować w człowieka pewno na 15m jeszcze da radę, ale za to strzela w zimę :). Edited May 1, 2013 by Garnek Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 P226 SY. Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) wcelować w człowieka pewno na 15m jeszcze da radę No na 15m to... A co do różnic miedzy klamkami za 200zł a 800zł to pomijając kolosalną różnicę w wykonaniu i trwałości, to niewielkim wkładem idzie osiągnąć b.dobre efekty zmieniając gumkę HU lub po prostu czyszcząc dobrze klamkę i osiągnie sie spokojnie te 30m celnego ognia. Btw. Jak ci klamka KWA na 15m celnie strzela to ja współczuje :icon_smile: No i żeby nie było że "nie widział a gada" - miałem i glocka cymy, i glocka army i repliki KSC a obecnie 5-7 TM'a więc różne rzeczy widziałem a Army po podłubaniu strzelał porównywalnie do M93R KSC Edited May 1, 2013 by rogal138 Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) Ewentualnie elektryczny Glock TM, na Allegro zdarzają się w okolicy 300-350 zł (akurat jeden jest wystawiony). 240 fps, z 30 metrów spokojnie trafisz. Edited May 1, 2013 by sledz Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) Kolega prosił o konkrety za 200-250 zł, a wy mu piszecie elaboraty o TM... Może się trzymajcie ziemi? :wink: Edited May 1, 2013 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
mateo1234 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Teraz pytanie- czy mozna bez strachu kupowac gaziaki z drugiej reki? Jesli cos sie w nich zepsuje to czy mozna spokojnie naprawic? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) A co do różnic miedzy klamkami za 200zł a 800zł to pomijając kolosalną różnicę w wykonaniu i trwałości, to niewielkim wkładem idzie osiągnąć b.dobre efekty zmieniając gumkę HU lub po prostu czyszcząc dobrze klamkę i osiągnie sie spokojnie te 30m celnego ognia. No ba, czym niby różni się klamka za 800zł od klamki za 200zł poza wykonaniem, trwałością, niezawodnością i osiągami? Zupełnie niczym. po podłubaniu strzelał porównywalnie do M93R KSC To akurat żaden powód do dumy a i nic dziwnego szczególnie... Mateo- jak wszystko z drugiej ręki. Jak sprzedawca nie kłamie w opisie a twierdzi, że jest czoko to jest czoko. Jak nie jest czoko- to nie jest czoko. Repliki systemu TM generalnie są naprawialne, systemu KSC w zasadzie w razie awarii często są nienaprawialne. Edited May 1, 2013 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
mateo1234 Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 A czy boczniaki od KJW sa naprawialne? Bo cenowo TM raczej nie jest w moim zasiegu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts