maczo007 Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Witam wszystkich, borykam się z problemem odcisków. Każde kilku godzinne spotkanie kończy się bąblami na stopach. Wcześniej miałem desanty, problem występował. Obecnie mam deserty armii brytyjskiej. Są ciut za duże, jednak nie to mi w nich przeszkadza. W moim odczuciu są strasznie twarde. Podeszwa nie wygina się podczas robienia kolejnych kroków i po jakimś czasie stopa pływa i o pęcherze nie łatwo. Prosiłbym Was o polecenie mi butów, które po prostu będą wygodne. Przymierzałem raz gromy protektory i czułem się w nich jak w kapciach więc może coś w tym kierunku ? Zależy mi też na dobrej wentylacji obuwia. Sprawa przemakalności jest tu drugorzędna, w zimie bywam na strzelankach sporadycznie, więc będą użytkowane głównie w lato. Proszę o wypowiadani się o butach z każdego zakresu cenowego z własnych doświadczeń. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Osobiście - demary letnie czyli wz.926/mon, Protektor Mountaineer oraz Meindl Desert Fox, które to są limuzyną w porównaniu do wcześniejszych. W Demarach chodzę nadal (codziennie), protektory zajechałem tak, że jeszcze w miarę się podeszwa trzyma a Meindle jak na buty to stosunkowo nowy nabytek (grudzień 2012) więc za bardzo katować ich nie miałem jak. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Zacznij od kupienia dobrych skarpet i wymiany wkładki. Quote Link to post Share on other sites
maczo007 Posted June 9, 2013 Author Report Share Posted June 9, 2013 @Wukasz to już mam, faktycznie trochę pomogło ale problem do końca nie rozwiązany. @Hellmaker666 dzięki. Jak będę aż tak zdesperowany to kupie buty za 600zł Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Nosiłem przez trzy lata GROM Protektor, od czterech lat takie nosi moja Pani. Bardzo lekkie, wygodne, niestety cholewka lubi nasiąkać wodą. Od dwóch lat noszę HAIX 2005 znacznie cięższe od GROM-ów ale równie wygodne, praktycznie nieprzemakalne, doskonale komponują się ze skarpetami BW. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Powała, już lepiej dla jego stóp by było dołożyć kilka złotówek do porządnych skarpet trekkingowych. Maczo, wypowiedziałem się a do tego z każdego przedziału cenowego buty podałem - no dobra, jest przepaść między 300 a 600 :D Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 (edited) Napisałem z własnego doświadczenia a też mam wrażliwe stopy, nie mówiąc już o stópkach krasnolódka (rozmiar 36), mojej Pani. Ps Do GROM-ów skarpety wyłącznie trekkingowe. Edited June 9, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Nie wiem czy mam wrażliwe stopy, ;) ale z mojego doświadczenia, zamiast jakichkolwiek standardowych skarpet wojskowych, warto kupić dobre skarpety trekkingowe - np. z takich. Quote Link to post Share on other sites
maczo007 Posted June 9, 2013 Author Report Share Posted June 9, 2013 Ok czyli gromy tak jak myślałem są pozycją godną mojego zainteresowania i w przystępnym przedziale cenowym :) Dzięki wszystkim. Piszcie dalej jak macie coś ciekawego ! Quote Link to post Share on other sites
snajperswd11 Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 No to się wypowiem o gromach od protektora. miałem 3 lata. Chodzone prawie na codzień( w zimie też). Po roku poszły sznurówki, zimą oczka zardzewiały i je wywaliłem, po 2gim roku zaczęła sie ścierać pięta od środka, potem poszła pięta od zewnątrz od uginania(była dziura) Dałem do znajomego to mi to zrobił(nakleił kawałek skóry). A i w ostatnim roku pojawiły się szczeliny między gumowa podeszwą a tą skórą. Buty wytrzymały trudy 2 miesięcznego poligonu. 2 zimy :D Strzelanki ,poligony w tym kurs rozpoznania :D Także w tej cenie to bierz śmiało. Bo ci co maja je do asg to but na lata. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 Poza typowymi trekami miałem desanty polskie, haixy 2000 i 2005 oraz deserty lowa, ale najlepsze okazały się haixy ksk (ze starszej serii). Nie udało mi się ich przemoczyć, są bardzo wygodne, niby dedykowane na niskie temp. ale latem komfortowo się w nich chodzi, a co najważniejsze - odkąd ich używam to nie wiem jak wygląda obtarcie stopy czy odcisk. Koszt takich butów to 150-200zet używki w dobrym stanie lub 300-350zet nówki (ale ciężko trafić). Nowa seria ksk coś ok 600-700zet kosztuje niestety. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Zależy mi też na dobrej wentylacji obuwia. Sprawa przemakalności jest tu drugorzędna, w zimie bywam na strzelankach sporadycznie, więc będą użytkowane głównie w lato. No to jungle boots, ale tylko oryginały, czyli zielona lub czarna warstwa materiałowa, dwa otwory drenażowe po wewnętrznej stronie, podeszwa typu Panama i system szybkiego sznurowania w przypadku czarnych. Plus kilka detali jak zakończenie cholewy. Oczywiście produkowane przez Wellco, Panama RoSearch, Altama i inne amerykańskie firmy. Innymi wariacjami nawet się nie przejmuj. Wyglądają tak: http://allegro.pl/us-army-jungle-boots-13-1-2-n-super-kontrakt-i3260052533.html Lub tak: http://armyworld.pl/product-pol-1781-Nowe-Buty-US-Jungle-Boots-Oryginal.html Tylko najpierw znajdź swój rozmiar w przystępnej cenie (100 - 160 PLN). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts