krossdh Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Witam. Mam replikę z GB V.3 który nieco podkręciłem (spręzyna M140 guardera, dysza uszczelniona, uszczelka na głowicy tłoka typ U [cylinder zostawiłem standardowy]) gumka HU została wymieniona na gumkę do replik z zakresem 420-460fps Przy strzelaniu zasięg jest taki sam, a czasami nawet słabszy niż w mojej drugiej replice ze sprezyna M120, dodatkowo jest mało celna. Podejrzewam, ze bedzie to wina lufy precyzyjnej która też jest standardowa;/ A wiec moje pytanie: Czy Waszym zdaniem to będzie wina tylko precki czy też jeszcze coś? Dodam, że szczelnosć cylindra pomiedzy głowicą tłoka i cylindra jest bardzo dobra(jak zatkam palcem wylot głowicy cylindra to nie da rady wcisnąć tłoka do końca cylindra Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Wyczyść lufę, użyj markowych kulek bądź użyj cięższych kulek. Quote Link to post Share on other sites
krossdh Posted October 23, 2013 Author Report Share Posted October 23, 2013 Lufa czysta kulki G&G 0.20 i 0.25 rozrzut nie jest jakis strasznie duży ale czasami powtarzalnosć strzałów się różni. nieraz kulke wyniesie HU do góry a nieraz leci do dołu... i mówie o kulkach o tej samej wadze Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Spróbuj z inną gumką, cięższymi kulkami- 0,28 dobre by były, i czy dysza dochodzi do końca, bo czasem te pół milimetra robi różnicę... Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Przy m140 powinieneś mieć około 500fps, więc kulki 0,28 lub nawet 0,30 g. Może coś z gumką hop-up jest nie tak, więc załóż ją jeszcze raz, lub wymień na G&G lub Systemę zieloną Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 co to znaczy 'lufa precyzyjna standardowa'? w sensie - stockowa? jak stockowa, to nie precyzyjna. Quote Link to post Share on other sites
krossdh Posted October 23, 2013 Author Report Share Posted October 23, 2013 Stockowa. Lufa wewnętrzna nie prec. mój błąd ;] Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 no to kup precę promyka/pdi, byle nie budżetówki. załóż Systemę Energy lub G&G zieloną (sam wolę drugą) i już. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Sprawdź jeszcze wyniki pomiaru prędkości wylotowych na chronometrze. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 (edited) Rozrzut i złaby zasięg często wynika z nieszczelności, zobacz jak wygląda między dyszą a gumką HU zanim wydasz kupę kasy na nawą lufę:) Edited October 23, 2013 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
piotrstrojek Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Zrób test papierka - załaduj jedną kulkę do lufy, obróc replikę do góry nogami i w miejcu łączenia komory i GB połóż jakiś lekki papierek albo piórko - strzel. Jeżeli papierek pofrunie w przestrzeń to masz nieszczelność... Quote Link to post Share on other sites
krossdh Posted October 23, 2013 Author Report Share Posted October 23, 2013 Jest nieszczelność lekka pomiędzy gumką a dyszą. Zeszlifuje popychacz dyszy, zeby dysza dochodziła dalej w głąb komory HU i jutro/pojutrze powinna przyjść nowa precka PDI zobaczymy jak to będzie działało ;) Dzięki wszystkim za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
lech Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Przy m140 powinieneś mieć około 500fps 460 jeśli już ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 460 jeśli już :icon_wink: Bez BU przy poprawnym złożeniu całości :teeth: Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Czemu na M130 mam 480fps? Źle coś poskładane na 140 z 510 pwoinienes bez BU wyciągnąć i nie krytykujcie że nie... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 (edited) Czemu na M130 mam 480fps? Źle coś poskładane na 140 z 510 pwoinienes bez BU wyciągnąć i nie krytykujcie że nie... Ale mowa tutaj o nominalnych wartościach sprężyny a nie wartościach jakie kto osiągnął. Jeśli jest to nowa sprężyna Guardera z nowej serii to ta sprężyna będzie dawała normalne wyniki a nie jak to kiedyś było zawyżane.Zapraszam do lektury o sprężynach. Edited October 24, 2013 by verb007 Quote Link to post Share on other sites
krossdh Posted October 28, 2013 Author Report Share Posted October 28, 2013 Zamontowałem precke PDI 6.01mm zmieniłem olej w cylindrze(poprzedni miał za dużą lepkosc i uszczelka na głowicy tłoka czasami nie wchodziła na swoje miejsce) jest jeszcze lekka nieszczelnosć pomiędzy gumka HU a dyszą zmniejszyłem to troche przez zeszlifowanie popychacza ale jeszcze troche tam ucieka trzeba bedzie zainwestować w gumkę G&G (teraz jest guarder) Efekt całkiem niezły o wiele lepiej niż było, duży zasięg no i celność, niestety nie mam możliwości aby sprawdzić replikę na chrono ;/ Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 To jeszcze dobra gumka, może trochę taśmy teflonowej pod gumkę i będzie naprawdę w porządku. Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 A może po prostu cylinder nie jest dobrany do długości lufy? Jaki masz zamontowany obecnie? Quote Link to post Share on other sites
krossdh Posted November 2, 2013 Author Report Share Posted November 2, 2013 cylinder o standardowej średnicy Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 2, 2013 Report Share Posted November 2, 2013 cylinder o standardowej średnicy Typ cylindra !! Nie czy to NBU czy może BU !!! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts