Guest labedz Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Witam chce sobie stiuningować swoją malenka, lecz wogule sie na tym nie znam, ale znalazłem taki oto zestaw http://azteko.pl/guarder-ftk-sp120-do-aug-p-2773.html czy on mi wystarczy czy jeszcze trzeba będzie coś dokupić. Z góry dziekuje za odpowiedz. Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Zurek31 a jesteś pewien że dobrze złożyłeś komorę hopa? Miałem podobny przypadek. Okazało się że kołnierz gumki wchodził zbyt głęboko w komorę i zatrzymywał kulkę. Quote Link to post Share on other sites
zurek31 Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Zurek31 a jesteś pewien że dobrze złożyłeś komorę hopa? Miałem podobny przypadek. Okazało się że kołnierz gumki wchodził zbyt głęboko w komorę i zatrzymywał kulkę. To nie to ale znalazłem problem. Rozłożyłem gearboxa i okazało się, że oring z głowicy tłoka delikatnie się rozszerzył bo do cylindra dostało się troszeczkę smaru. Przez to oring zaczął trzeć o cylinder (przez to trochę smaru miał za mało miejsca) i gumka się cała porozciągała i dalej przeszkadzał smar przez co tłok był bardzo spowalniany. Strasznie głupia rzecz... ale cóż teraz muszę dostać dobrego oringa i myślę, że w końcu strzelę dalej niż 10 cm :) Quote Link to post Share on other sites
ciety Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Panowie mam tutaj pytanie co do wyciszenia AUGa, otóż ponoć z tyłu GB v.3 jest dziurka (nie wiem, nie grzebię w mojej replice osobiście ze względu na wrodzone talenty majsterkowicza), i od jednego z forumowiczów dostałem cynk, że można pomiędzy "plastik" a gearbox wstawić jakąkolwiek piankę. Rzecz w tym, że na czacie zostałem dość poważnie wyśmiany, i tak dalej Więc moje pytanie: Czy pianka to dobre rozwiązanie? Jak inaczej wyciszyć replikę? Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Zależy jaką piankę tam wsadzisz.. Ja akurat stosuję piankę 5mm. Najlepiej zamontować wyciszony zestaw cylindra + max m120, do tego oczywiście tłumik (polecam wkład własnej roboty) oraz łożyska kulkowe. Quote Link to post Share on other sites
ciety Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 I jak dokładnie trzeba ją wsadzić? I o jaką "prosić" w sklepie? Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 (edited) Tak żeby idealnie zakrywało cały gearbox od "dupy strony", najlepiej wsadzić szeroki kawałek do góry tam gdzie jest własnie ta dziurka. Tylko uważaj żeby nie dostała się do środka GB. A w sklepie proś o piankę tapicerską od 0,5-1cm lub grubszą, czym grubsza tym lepiej tłumi. Edited October 23, 2012 by Kohan warrior Quote Link to post Share on other sites
ciety Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 I czy wyciszenie będzie dawało zadowalający efekt, czy lepiej pokusić się o ten wyciszony zestaw? Mam 130guardera Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Wiesz, najlepsze wyciszenie będzie jeśli zamontujesz wyciszony zestaw (ultimate/systema/modify) + tłumik (właśnie z wkładem z pianki tapicerskiej) + pianka na "tyłku" gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
marcinus Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 "Wyciszone" zespoły cylindra dają tak niewielki efekt że być może w ogóle go nie zauważysz. Szkoda na to kasy. Lepsze efekty daje wspomniane już poupychanie pianki w body (możesz użyć pianki do wyciszania głośników) i tłumik, a do tego idealne wypodkładkowanie i użycie zębatek helikalnych. Możesz też poszukać cichszego silnika. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Akurat głowice stożkowe wyciszają.Kupiłem do P90 zestaw cylindra+sp120,z płaską plastikową głowicą(guarder).Efekt?Replikę słychać w obrębie 100 metrów.Na wyciszonej był znacznie lepszy efekt. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 Widzicie, wszystko zależy od odpowiedniego uszczelnienia zespołu cylindra i doboru odpowiedniego cylindra. Stożkowa głowica powoduje lepsze wykorzystanie efektu poduszki powietrznej (podobnie jak głowice z hamulcem), Dodatkowo gumowe wykończenie głowicy tłoka również absorbuje więcej energii. Ważne jest aby głowica tłoka uderzała w gumę głowicy cylindra a nie w metal (co w niektórych zestawach ma miejsce). Myślę że właśnie dlatego niektórym te zestawy dają dużo, a innym mało, kwestia spasowania wszystkiego razem. Quote Link to post Share on other sites
Kombinator Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Czy lufa prec. 534mm bedzie wystawać ze stockowej A2 ? Bo lufa stockowa to 510mm, ale jakiś tam tłumik płomienia jest. Quote Link to post Share on other sites
marcinus Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Poza tłumik płomienia ta lufa nie wyjdzie ale będzie przez niego prześwitywać. Quote Link to post Share on other sites
Kombinator Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Dzięki za odp.. Jeszcze jedno czy nie będzie spadków fps na tej lufie bo jest dosyć długa i czy warto ję tam dawać, czy będzie jakiś zysk zasięgu/skupienia na tej lufie czy bardziej strata ? Quote Link to post Share on other sites
marcinus Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 W żadnym wypadku nie będzie różnicy ze względu na długość. Te 24 mm różnicy długośc to przecież zmiana o ledwie 5%. Zauważysz za to wzrost mocy (bo ta lufa bedzie miała prawdopodobnie mniejszą średnicę niz stockowa więc mniej powietrza "ucieka bokiem") i lepsze skupienie (ze względu na precyzję wykonania). Quote Link to post Share on other sites
August_66 Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Witam, po 8 latach przerwy wracam do strzelania. Zakupiłem używanego( z grudnia 2012) Auga od JG. W zestawie otrzymałem dodatkowo baterie li-po 7,4 V 1400 mAh 20C od Power Beana. Teraz pytanie: czy montować do Auga mosfet? Jeżeli dobrze kojarze to (to co zrozumiałem z forum) chroni on również baterie przed za mocnym rozładowaniem, czy to prawda? Dodam, że nie zależy mi na zmianie baterii tylko właściwym użytkowaniu tej co mam. Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Witam, po 8 latach przerwy wracam do strzelania. Zakupiłem używanego( z grudnia 2012) Auga od JG. W zestawie otrzymałem dodatkowo baterie li-po 7,4 V 1400 mAh 20C od Power Beana. Teraz pytanie: czy montować do Auga mosfet? Jeżeli dobrze kojarze to (to co zrozumiałem z forum) chroni on również baterie przed za mocnym rozładowaniem, czy to prawda? Dodam, że nie zależy mi na zmianie baterii tylko właściwym użytkowaniu tej co mam. Jak masz kasę kupuj bez gadania.Mosfet chroni styki-przyśpiesza reakcję na spust! Quote Link to post Share on other sites
August_66 Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 Oki i pytanie natury technicznej czy ten montaż (mosfet) = utrata gwarancji? Quote Link to post Share on other sites
marcinus Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 Zwykły mosfet nie "chroni baterię przed za mocnym rozładowaniem". Chroni styki i nieznacznie może przyspieszyć reakcję na spust i ROF, ale tu więcej robi wymiana kabli. Mosfet zainstalujesz bez otwierania gearboxa więc gwarancji nie stracisz. Kable zresztą też można w gb v3 wymienić bez otwierania. Quote Link to post Share on other sites
August_66 Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 Dobra pozostaje mi znaleźć kogoś kto to zrobi:) Dzięki za info Quote Link to post Share on other sites
janek122 Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Witam. Pewnego dnia chciałem podnieść mojego AUGa chwytając za lufę zewnętrzną. Mój problem jest taki że lufa zewnętrzna została mi w ręce. Możecie mi powiedzieć ją dokręcić? Chodzi mi konkretne jak dobrać się do śruby którą dokręca się lufę. Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 (edited) Pod przednią rączką masz śrubkę na malutki imbus, bodajże 1,5 mm. wykręć śrubkę, włóż lufę i dokręć. Znajomy miał taki sam problem. Edited March 21, 2013 by Jankus Quote Link to post Share on other sites
janek122 Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Wielkie dzięki Quote Link to post Share on other sites
janek122 Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 To jeszcze raz ja. Ostatnio szukam nowej komory do mojego auga, a jak wiadomo w Polsce jest z tym dość ciężko. Przeglądając oferty sklepów natknąłem się na takie coś http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=4068. Wiem że to komora do M14 ale jak dla mnie obiekt pokazany na zdjęciu wygląda uderzająco podobnie do komory AUGa. Czy ktoś z was wie może czy komora do M14 CA jest kompatybilna z AUGiem np. od JG? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts