Koyama Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Planuje zakup kamizelki taktycznej. Pierwsza rzecz to czy lepiej zainwestować w lepszą kamizelkę czy wystarczy mi taka za 200 zł, do coniedzielnego dziorania po lesie. Mam na myśli np te dwa modele: http://gunfire.pl/product-pol-1152193274-CIRAS-Maritime.html http://gunfire.pl/product-pol-1152196006-Kamizelka-MBSS-Plate-Carrier-z-ladownicami.html Wiem że to dwie różne półki, ale zastanawia mnie rzecz, czy naprawdę potrzebna jest aż taka wytrzymałość :) Co o tym myślicie? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 1. Co chcesz przenosić na tej kamizelce? 2. Będziesz nosić miękkie wkłady balistyczne lub ich atrapy? 3. Będziesz nosić płyty balistyczne lub ich atrapy? 4. Potrzebujesz systemu QR? Quote Link to post Share on other sites
Koyama Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 (edited) W miejsce wkładów bd jakiś karton i karimata :P Przenosić w niej bd podstawowe rzeczy, magazynki; kulki, radio itp. Co do QR to nie wiem czy to się przydaje? Jak sądzicie? PS: Czym się różni wkład balistyczny od płyty balistycznej? Edited December 7, 2013 by Koyama Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Jeśli nie będziesz "obładowywał" się zbędnymi w ASG płytami balistycznymi a dysponujesz budżetem <500.- zł, radziłbym Ci modułowego Chińczyka i zestaw odpowiednich ładownic. Quote Link to post Share on other sites
Koyama Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 (edited) Tzn co proponujecie? Bo wiesz co ta kamizelka z miwo średnio mi się podoba, zależy mi na czymś co bd niby plate carrierem. Oczywiście nie bd się bawić w noszenie płyt bo uważam że do asg karimata wystarczy.A ta kamizelka mbss od flyee bd ok? Czy może ten ciras od GFC wystarczy? Edited December 7, 2013 by Koyama Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Pozwól, że ja skomentuję to tak. Nigdy bym nie dał 400 zł za chińską kamizelkę, która ma cenę porządnej z demobilu. Wystarczy poszukać czegoś, co jest w użyciu armii. A nie takiej chińszczyzny. Musi być koniecznie taka kamizela? Ja bym się skusił na paso-szelki Jaco Plus i pas PT3 od Miwo Military do tego ładownice i co tam bym potrzebował. Dodam od razu, że to jest moja opinia i proszę się zbytnio nie bulwersować, że te szelki takie fe są itd. Mnie osobiście świetnie pasują i na nic ich nie zmienię. Quote Link to post Share on other sites
Koyama Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 Zależy mi potem na reko np polskiego gromu, a z tego co widziałem na filmikach i zdj raczej biegają w kamizelkach. Paso-szelki do mnie nie przemawiają wg. Chciałbym jakąś solidną kamizelkę po pieniądzach. Paso-szelki wg nie biorę pod uwagę Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Spoko, dobrze wiedzieć, że masz w ogóle świadomość o ich istnieniu. Są fajne, ale jak nie chcesz, to nie bierz. Z tymi chińskimi kamizelkami to ja jednak miałbym opory, bo wiesz jak to jest. Nie są to produkty z najwyższej półki, chociaż cena mogłaby co innego sugerować, to dobrze wiadomo, że te prawdziwe kosztuję 2/3/4 razy tyle. Quote Link to post Share on other sites
Koyama Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 Właśnie w tym rzecz, każdy krzyczy że chińskie jest do dupy i wg, a ja się zastanawiam czy na realia ASG potrzeba takiej wytrzymałości. Bo w sumie ona nie ma ochraniać a wyglądać i być ładowna. Jakie jest wasze zdanie np na temat tego cirasa z gfc? Bo słyszałem że czasami szwy w ładownicach puszczają, ładownice zawsze można wymienić, ale za to tania jak barszcz. A ta kamizelka od flyye? Niby droższa i z kordury D1000. Ale czy potrzebna jest taka wytrzymałosć? Czy wystarczy ten nylon D500? Używał ktoś?... Na oryginalne kamizelki nawet nie patrze bo wiadomo ile kosztują, wiec zostają "chinczyki" Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 (edited) Jak nie chcesz słuchać rad innych, to kup cokolwiek na chybił-trafił i ucz się na własnych błędach :icon_smile: Jest to dosyć drogie wyjście, ale daje dużo satysfakcji. Zgodnie z tą myślą- kup najtańsze które sądzisz że wytrzyma. A jak nie wytrzyma, to będziesz wiedział że potrzebujesz czegoś lepszego. Aha, tak ściślej rzecz biorąc to flyye jest z tych lepszych chińczyków w sumie, więc czemu nie. Edited December 7, 2013 by Karczu Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Drugi rok męczę chińskiego CIRASA, wyrzuciłem z niego QR, nosze na nim 10 midow AK, radio + ptt + bowman w plecaku, camel + wkład, admin pouch, cargo na kulasy etc. Ważę ponad 100kg, jestem aktywnym graczem czy to CQB czy las i jestem z niej bardzo zadowolony ! Quote Link to post Share on other sites
Koyama Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 (edited) O widzisz o taką opinię mi chodziło czyli generalnie szmata to nie jest. Karczu masz racje trzeba to chyba przetestować na własnej skórze bo czasami najwięcej do powiedzenia o wytrzymałości mają ludzie którzy nigdy tego w rękach nie mieli :P PS: Z jakiej firmy masz tego chińskiego cirasa? Edited December 7, 2013 by Koyama Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 ACM Quote Link to post Share on other sites
RalphPL Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 (edited) Do co niedzielnego ASG chinol zazwyczaj starczy, choć prawda że za ich ceny można często kupić coś dużo lepszego (choć zazwyczaj mniej lansiarskiego). Pytanie, czy szpej ma być TYLKO do co niedzielnego asg. Niektórym to starczy, ale niektórzy idą z czasem dalej, w kierunku np. milsimów czy szkoleń różnych organizacji paramilitarnych itp, gdzie niestety chinol już może się nie spradzać. Przykład, ostatnie kompanijne ćwiczenie ON.pl w Świdniku. Odciągaliśmy po asfalcie "rannego" kolegę, który miał na sobie taki mały chiński plecaczek. Odciągnęliśmy go, nie wiem, ze 20 metrów maksymalnie, będąc w pośpiechu więc złapaliśmy go za szpej we dwóch i nieśliśmy tak, że plecaczek obcierał o grunt. Tam gdzie obcierał prawie nic nie zostało z taniego, chińskiego nylonu, nawet suwak się przeciął. Kolega co prawda nie rozpaczał, ale trochę wstyd nam było, że zepsuliśmy koledze szpej. Tak więc, jeżeli wiemy już dokładnie do czego nam trzeba kamizelki i jest to tylko niedzielne asg w lesie to chinol najczęściej wystarczy. Jeżeli jednak chcemy szpej, który potem ma nam służyć do czegoś więcej, to trzeba jednak zawczasu kupić już coś lepszego, by nie płacić dwa razy. Edited December 8, 2013 by RalphPL Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 (edited) Tutaj masz kamizelki GROM-u Niestety ale ceny oryginałów są "powalające". Jeśli nie będziesz zbyt mocno "tyrał" kamizelki, to tak jak pisali koledzy wyżej nawet taka wystarczy. Ładownice do niej radziłbym jednak dokupić z Cordury. Edited December 8, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Koyama Posted December 8, 2013 Author Report Share Posted December 8, 2013 Oryginalne kamizelki jak mniemam są bardzo drogie. Ile mniej więcej kosztuje ta ostatnia kamizelka ze zdjęcia? Bo mój budżet nie jest duży max 500 z ładownicami. A co sądzicie o tym "lepszym" chinolu z flyye? Myślę że cordura 1000d jest w miarę wytrzymała :P Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Nie jest to na dzisiejsze czasy wspaniała kamizelka. To jest kopia z tanich materiałów: http://polskor.pl/sklep/?24,kamizelka-panelowa-wzor-02 Natomiast to jest oryginał z cordury z zestawem kieszeni: http://www.milder.com.pl/product.php?id_product=59 Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Zależy mi potem na reko np polskiego gromu, a z tego co widziałem na filmikach i zdj raczej biegają w kamizelkach. Paso-szelki do mnie nie przemawiają wg. Chciałbym jakąś solidną kamizelkę po pieniądzach. Paso-szelki wg nie biorę pod uwagę Chcesz robić reko w chińskiej kamizelce? Dobry sprzęt z demobilu można wyrwać za połowę tej kwoty więc po co ładować się w chińczyki? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts