RivPolska Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Witam, miał ktoś może taki pomysł, żeby rozgrzewać baterie plastrami rozgrzewającymi, mianowicie tymi :P http://www.doz.pl/apteka/p60706-Apap_Thermal_plaster_rozgrzewajacy_1_szt , i jakie są skutki, czy działa dobrze itp? pzdr Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 U nas w ekipie używamy tego na zimowych strzelankach i jeszcze nikomu kto tego użył bateria nie padła :) Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Bateria lepiej się czuje i ogólnie ma jakoś tak lepszy humor. Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 tylko obklej baterię a nie tak jak mój jeden znajomy kolbę , na zewnątrz... Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 A to nie jest tak że ten plaster działa dopiero przy kontakcie z ciałem? Jeżeli już to mogę polecić heatpacki terrarystyczne. Działają 48H grzeją BDB. włożyć taki do kolby i do tego batkę i problem z głowy. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Oczywiście, że tak. Było już zresztą o tym. Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 plastry apapu działają w kontakcie z powietrzem Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Jako osoba, która niedługo przerzuci się na lipo zapytam. Czy ogrzewacie tak batki lipo? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Lipo w przeciwieństwie do prymitywnych nimhów nie ma problemów na mrozie. To jedna z najczęściej wymienianych zalet litowców. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 plastry apapu działają w kontakcie z powietrzem A Oscillococcinum leczy przeziębienie i grypę. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Potwierdzam - prędzej na mrozie padłem ja niż lipol. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 (edited) No ja nie wiem czy te działające batki na mrozie, to faktycznie efekt tych plastrów... Ale jak się wczytać w ulotkę: " W naturalny sposób pomaga rozluźnić mięśnie do głębokości 4 cm. Plaster wystarczy przykleić na suchą skórę w bolącym miejscu. Działa przez 8 godzin." - to może, może ;-) Edited January 22, 2014 by JarekPN Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Lipo w przeciwieństwie do prymitywnych nimhów nie ma problemów na mrozie. To jedna z najczęściej wymienianych zalet litowców. Potwierdzam - prędzej na mrozie padłem ja niż lipol. Dzięki. Co prawda wiedziałem o dobrym działaniu lipo na mrozie, ale wolałem zapytać. A Oscillococcinum leczy przeziębienie i grypę. Tak samo jak i raka :D Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 (edited) Wiciok widzę, że nie masz zielonego pojęcia o składzie tych plastów i sposobie działania a pieprdzielisz farmazony... poczytaj z czego to jest i jak to działa . masz tu ;link z opisem i skład http://www.doz.pl/apteka/p60706-Apap_Thermal_plaster_rozgrzewajacy_1_szt ta mieszanka pod wpływem tlenu wytwarza ciepło. to jest to samo co ogrzewacze do rąk czy stóp turystyczne . Edited January 23, 2014 by BBombello3 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 :hahaha: Nie, żeby na podanej stronie nie było ani słowa o wytwarzaniu ciepła pod wpływem tlenu... Ale dla odmiany jest za to taka ciekawostka: Plaster Apap Thermal po przyklejeniu na skórę rozgrzewa się stopniowo, by osiągnąć maksymalną temperaturę po 30 min. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewacz_d%C5%82oni na końcu. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Lipo w przeciwieństwie do prymitywnych nimhów nie ma problemów na mrozie. To jedna z najczęściej wymienianych zalet litowców. Lipole maja problemy na mrozie. Wszystko zależy od pakietu wielkości C i pojemności, temperatury otoczenia tej odczuwalnej i co siedzi w replice.Sprawdzony ogrzewacz KLIK Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 W replice z m120 mam lipola 1,8Ah 25/50C i śmiga aż miło. Przy -5 kumplom wysiadały nimhy, a ja wesoło prólem kompozytem :) Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 (edited) Hindus własnie taki proszek z żelaza i innego badziewia jest w tych plastrach apapu. A Ty wiciok naprawdę się nie ośmieszaj :icon_razz: Ja wiem, że ADMIN to musi mieć zawsze rację, wszystko wie wszystko widział ale serio jak nie miałeś w łapkach nie dociekałeś na jakiej zasadzie działa itp. to wybacz ale się nie odzywaj i nie pieprz chłopakom farmazonów bo oni myślą, że skoro admin to ma rację ... A tu masz definicję : Jednorazowe ogrzewacze żelazowe Wykonane są jako porowate torebki, zwierające rozdrobnione żelazo z celulozą (nośnik) i wodę (katalizator). Jako katalizatory używane są także węgiel aktywny i sól kuchenna. Wermikulit jest stosowany jako substancja uwalniająca wodę w trakcie reakcji. Aktywują się po kontakcie z powietrzem, dlatego są przechowywane w szczelnych foliowych workach. Są stosowane również jako sprzęt medyczny. Działają do 12 godzin. Ciekawostką jest, że bywają stosowane do ogrzewania wody w camelbakach. To ustrojstwo siedzi w plastrach rozgrzewających . Edited January 23, 2014 by BBombello3 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 O przepraszam, zwracam honor - w końcu się doszukałem, że w tym konkretnym przypadku to jest naklejana szaszetka, a nie stricte plaster - któreż to plastry działają na zupełnie innej zasadzie i ciepła jako takiego nie wytwarzają, a cały czas byłem przkonany, że o nie właśnie wam chodzi. Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 No chociaż jeden się do błędu przyznał ;) plastry jako plastry są czymś nasączone, to tak jakbyś sobie chili rozsmarował na skórze :P Quote Link to post Share on other sites
B-E-D-A Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 A ja od siebie polecę żelowe ogrzewacze do rąk/dłoni (hand warmers) - w moim przypadku firmy Karrimor. Dają sporo ciepła (podobno 55-60 st. C) i co najważniejsze są wielorazowego użytku. Znacząco przedłużają żywotność NiMh-ów na mrozie, a na respie można ogrzać sobie nimi ręce. ;) Ale i tak najlepszym wyjściem jest zaopatrzenie się w LiPo, bo NiMH z doczepionym ogrzewaczem i tak padnie szybciej niż LiPo o tej samej pojemności bez ogrzewacza. Quote Link to post Share on other sites
pawel32 Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Witam, testowałem ostanio rzeczone plastry rozgrzewające apapu na mrozie około -12 C bateria solidnie owinięta plastrem wlozona w kolbe... efekt, po jakichś 15 minutach bateria niestety padła :((( podejrzewam ze plaster nadaje sie do mrozow do okolo -5 C na wieksze niema innego lekarstwa niz Li-po Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Ciasno owinąłes i wsadziłeś ciasno w kolbę tak?? Bo jeśli tak to odciąłeś swobodny dopływ tlenu i węgiel żelazem nie miał jak wytwarzać ciepła. Quote Link to post Share on other sites
pawel32 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Możliwe że masz racje jednak moim skromnym zdaniem lepiej zainwestować w dobrego li-po i nie martwić się czy będzie mróz czy nie :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts