kfercik Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 Chciałbym zaczerpnąć od Was opinii na temat spodni firmy 5.11. Słyszałem, że firma jest bardzo dobra, czy to prawda? Cena również jest akceptowalna, ale oczywiście muszą spodnie być wytrzymać trochę - http://www.e-militaria.pl/c-21_133/spodnie-bojowki-511 Szukałem przez wyszukiwarkę, ale takiego tematu nie znalazłem :) Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 Mam ten model http://www.e-militaria.pl/p-1028/spodnie-taktyczne-511-taclite-pro-pants-oliwkowe-74273190 od paru lat. Polecam. Używam ich na co dzień (kiedyś też podczas grania), jest ok. Żadnych przetarć, dziur. Chociaż gdybym teraz miał wybierać to prawdopodobnie skusiłbym się na http://www.currahee.pl/produkt/spodnie-combat-wr albo http://www.currahee.pl/produkt/spodnie-combat-oliwkowe Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted April 17, 2014 Author Report Share Posted April 17, 2014 Currahee nie ma rozmiarówki dopasowanej do mnie ;) Helikon zresztą też nie (na długość) ;) Dlatego staram się celować w coś nie testowanego jeszcze ;) Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 @kfercik napisz do nich i zapytaj się czy uszyją na wymiar. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 CRH bez problemu szyje pod wymiar. Mam koszulo-bluzę 5.11 TDU i... za takie pieniądze wymagam jednak czegoś więcej niż sztywny materiał i masy nitek :/ Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted April 17, 2014 Author Report Share Posted April 17, 2014 A szycie pod wymiar kosztuje więcej, czy tyle samo? Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 Zadzwoń i zapytaj się. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 Szukasz gaci na miasto czy na strzelanie? Mam spodnie i koszulę TDU twill i gacie Jean-cut w ripstopie. Wszystko NYCO 63/35, fabrycznie pokryte DWRem. Jakość jest różna - obydwa TDU mam z Chin i odstających nitek trochę jest, mam też niedokładnie przyszyte "przegródki" w kieszeniach spodni. Natomiast spodnie Jean-cut są wyprodukowane w Kambodży i ich jakości nie mam nic do zarzucenia. Dodam, że TDU w wersji jaką posiadam już zdaje się nie produkują, a oba ciuchy kupiłem na promocjach, w przeciwieństwie do spodni Jean-cut. Tak więc nasuwa się wniosek, że być może trwale poprawili jakość produktów. Spodnie TDU tyram dzień w dzień od jakichś chyba 2 lat i spokojnie mogę je polecić. Kolor się trzyma (ale trzeba powiedzieć, że piorę rzadko), nic się nie pruje, rzepy i guma w pasie w porządku. Materiał tylko trochę się wyślizgał, ale daje radę. W porównaniu do zwykłych bojówek kroju BDU czy do flecktarna - są wygodne. Nadają się zarówno na strzelanie, jak i do miasta, choć należy pamiętać, że chociaż ucywilnione, to to jednak nad bojówki. W koszuli TDU niestety nie chodzę, niepotrzebnie połasiłem się na promocję (i chyba nie tylko ja :-P ). Spodnie Jean-cut uważam natomiast za rewelacyjne. Klasyczny krój jeansów, ale w ripstopie NYCO, z dodatkowymi, ale nierzucającymi się w oczy kieszeniami, w przypadku przednich również usztywnionymi cordurą. Mam je w kolorze bodaj Navy blue (ciemnogranatowy) i nadają się zarówno do t-shirta, jak i do marynarki. Świetne gacie na miasto do nietaktycznych i średniotaktycznych zastosowań :-P Do lasu się oczywiście nie nadają w ogóle. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 Z 5.11 i BHI to chyba było właśnie odwrotnie - na początku jakość była prima sort, a później po przeniesieniu produkcji do Chin zapikowała w dół. O ile spodnie BHI, które mi się trafiły (wersja ITS) była nawet nawet uszyta, o tyle wspominane TDU woła o pomstę do nieba :/ Już nie mówiąc o cyrku z rozmiarówką, która jest mocno... ułomna (sugerowanie się tabelką to błąd. Duży błąd) - wziąłem rozmiar XL wiedząc, że będzie TROSZKĘ za duży. Zamiast sugerowanych ~120cm w klacie, koszula jest dobra na figuranta mającego przynajmniej ze 140-150cm :icon_eek: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 No nie wiem, może zrobili kółko? Jean-cut mam ze wszystkich najnowsze i jakość jest naprawdę o wiele lepsza od obydwu TDU. No nic, jak kupię kolejne gacie to się przekonam (o ile nie będą to Vertxy :-P ) Z rozmiarówką spodni nie miałem najmniejszych problemów, ich S-Short idealnie na mnie pasuje. Co do koszuli, to na mnie S-ka też jest trochę luźna, ale odnoszę wrażenie, że tak chyba miało być w tym przypadku. Niestety nie trafia to do mnie, bo oczekiwałem bardziej koszuli niż bluzy mundurowej, więc leży w szafie nieużywana :-( Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted April 18, 2014 Author Report Share Posted April 18, 2014 Szukam spodni na miasto :) Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 18, 2014 Report Share Posted April 18, 2014 Od siebie polecam Vertx Phantom ;) Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted April 18, 2014 Author Report Share Posted April 18, 2014 Vertx z chęcią, ale jest trudno dostępny w Polsce. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 18, 2014 Report Share Posted April 18, 2014 http://www.sklep.rwscetus.com/vertx-spodnie-meskie-phantom-lt-desert-tan.html Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted April 20, 2014 Author Report Share Posted April 20, 2014 (edited) No tu akurat znalazłem, co nie zmienia faktu, że to chyba jedyny sklep, gdzie coś takiego oferuja. Na razie zakupiłem spodnie 5.11, wyrobię sobie opinie. Potem pomyslimy o tym Vertx. Edited April 20, 2014 by kfercik Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 Vertx gniotą :D Nie wiem dlaczego, ale 5.11 wydawały mi się gorzej wykonane. Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted April 21, 2014 Author Report Share Posted April 21, 2014 Gniotą znaczy, że sa tak zajebiste, czy gniotą jaja w kroku? ;D Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Są zajebongo ;) Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted May 8, 2014 Author Report Share Posted May 8, 2014 Kupie, vertxy może w przyszłym miesiącu ;) Pytanie mam za to do posiadaczy spodni 5.11. Wam też zbierają kurz? Dzień po praniu i juz widzę przyklejone jakieś farfocle ;D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts