farfoclarz Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Generalnie lepszy gearbox ma Emka od Evo czy G36C od Aresa? Podobna cena i nie wiem co brać ;P Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Jak dbasz o V2, czyli nie robisz tuningu do pierdyliarda fps i rofu z kosmosu to te gearboxy działają długo i dobrze (zawsze można mblocka/rozparcie gumą zrobić), ale generalnie gearboxy V3 uchodzą za żywotniejsze od V2. Quote Link to post Share on other sites
Piggy Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Przymierzam się do zakupu tej emki: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=23_176&%20products_id=2003 Zamierzam od razu na starcie wcisnąć tam sprężynę 120. W zbrojowni przy zakupie serwis jest za darmo, więc bym skorzystał. Polecacie wymienić coś jeszcze? Zrobiłbym to za jednym razem i byłby spokój. :) Czy ktoś z was robił na tej replice jakiś poważniejszy tuning i jak się sprawdziła jako baza? Na razie tuningu nie przewiduję, ale fajnie byłoby wiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
Ambactus Caelestis Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Piggy, kilka stron wcześniej rozpisałem mój tuning. Do tej pory przy takiej konfiguracji chodzi jak złoto <3 Teraz tylko szyny DD dokupię i będzie koniec (chyba XD) Quote Link to post Share on other sites
kisielowy Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Co polecacie mi wymienić wedle kolejności w mojej emce od EA ? Jedyne, co było w niej zmienione, to sprężyna na m120 Guardera ( i teraz mam 20m skutecznego zasięgu na 399fps, nie wiem co się dzieje, chce ją odesłać i od razu wymienić parę części ).Zamierzam kupować części od SHS, ale nie wiem, jaką część powinienem wymienić jako pierwszą, a jaką jako ostatnią. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted May 19, 2014 Report Share Posted May 19, 2014 Prowadnicę sprężyny i tłok. Ewentualnie jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to druty, bo kablami to bym tej padliny nie nazwał. Quote Link to post Share on other sites
kisielowy Posted May 20, 2014 Report Share Posted May 20, 2014 Kable modelarskie sylikonowe ? Czy jakie ? Czy części SHS są dobre do tuningów mocowych ? Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 SHS są dobre. Polecam złożyć sobie zespół cylindra na częściach SHS'a - mega spasowanie, dobra szczelność. Quote Link to post Share on other sites
Driver2503 Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 Jak tak tu czytam to te m4 są słabiutkie do tuningu niczym chinole w których wszystko trzeba wymienić ;O . zrobił ktoś szatana 500 / 550 fps ? co w środku wymieniał ? . Pytanie z czystej ciekawości . Quote Link to post Share on other sites
kisielowy Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 (edited) Masz na pierwszej stronie, wystarczy temat poczytać... Nie są słabiutkie, tylko akurat ludzie, którzy je kupili ( zdecydowana większość ) je tuninguje. Edited June 2, 2014 by kisielowy Quote Link to post Share on other sites
wikitor99 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Witam, mam pytanie, a mianowicie jak ściągnąć wtyczki z kabli? W dziale o okablowaniu nic nie znalazłem :-S Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Bierzesz pincete cieńką, wkładasz w otwór z pinami wtyczki. Trochę tam pomajstruj, bo sa 2 zapadki, i kabel wyciągniesz. Generalnie wywaliłbym tą wtyczkę w cholerę, i założył t-deana. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Witam, mam pytanie, a mianowicie jak ściągnąć wtyczki z kabli? W dziale o okablowaniu nic nie znalazłem :-S Ja tam miażdżę tamiye kombinerkami i kable same wychodzą :D. Quote Link to post Share on other sites
wikitor99 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Panowie, problem. Chciałem dobrać się do komory HU i trochę wykrzywiła się i wypadła taka część. Jak ją założyć z powrotem? Czy delikatnie ( praktycznie niezauważalnie krzywa na krańcach blaszka) jest do wywalenia czy będzie działać? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 (edited) Odwróć upper do góry nogami, wsadź w okienko wylotowe w/w blaszkę. Jeżeli chodzi bez oporów, to gra gitara, jeżeli gdzieś haczy, doginasz, i sprawdzasz ponownie. Generalnie to jest pikuś, wystarczy trochę pomajsterkować z głową. Edited June 3, 2014 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
wikitor99 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Tak właśnie robię, doginam itp. Jutro jeszcze popróbuję. Dzięki Nitro i dzięki Nath, kombinerki pomogły ;) Quote Link to post Share on other sites
wikitor99 Posted July 21, 2014 Report Share Posted July 21, 2014 Witam! Chciałbym replikę wystylizować na M16. Wyszukałem sobie takie części: kolba ( i tu pytanie; czy z zamontowaniem stałej kolby w moim modelu ( M4 z kolbą teleskopową) są jakieś problemy? Trzeba dokupić jakąś część?), FRONT ( pytanie podobne; są problemy z montowniem?). Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 21, 2014 Report Share Posted July 21, 2014 Front powinien podejść, pod brandem pj sprzedawane jest zazwyczaj a&k, więc gwint na delcie powinien pasować, a nawet jak nie będzie pasował, to sobie deltę przełożysz z evo, bo w tym miejscu może być jedyny ból. Żeby założyć stałą kolbę wystarczy zdjąć prowadnicę kolby z kolbą i przykręcić nową, pełną kolbę. Quote Link to post Share on other sites
wikitor99 Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 Dzięki Nath za twoje jak zawsze dobre rady :) Quote Link to post Share on other sites
MayheEM Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Cześć. W najbliższym czasie mam w planach zakup (może jeszcze w tym tygodniu) M4'ki Ranger SBR od EA. Chciałbym się dowiedzieć czy opłacalny jest tuning Zbrojowni http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=23_176&products_id=2356 ? Praktycznie większość części byłaby wymieniona i do tego jest teraz o 100zł tańszy. Czy dobór części jak również ich jakość jest wystarczająca by zapewnić bezproblemową pracę? Czytałem trochę o tym bore-up ProTech i wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie lecz później mógłbym wymienić na np. Guarderowski. Czy może lepiej byłoby kupić sprężynę, prowadnicę sprężyny łożyskowaną stalową i do tego tłok. Sprężyna oczywiście 120'stka Guardera, Prowadnica Ultimate i właśnie nie wiem jaki tłok. Poprosiłbym o polecenie jakiegoś, który aktualnie znajduje się w Zbrojowni. Tylko czy warto skoro zakup tych trzech części wyniesie mi ok. 150 zł a tyle właśnie kosztuje dopłata do wersji tuningowanej. Spece od tuningu proszę o pomoc ;) Quote Link to post Share on other sites
Erkiii Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 może być shs 7 zębów albo któryś z tłoków ultimate Quote Link to post Share on other sites
Dark_knight Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Orientuje się ktoś czy ta replika ma działający Bolt Catch? http://blacksword.pl/product-pol-687-Evolution-Airsoft-M4A1-Tactical-.html Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 28, 2014 Report Share Posted September 28, 2014 Ma. Quote Link to post Share on other sites
Gordon-Lublin Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 (edited) Witam! Mam M4 EA CQB-R już od roku. Praktycznie od razu po zakupie poszła na tuning i było wymienione: - M120 - łożyskowana prowadnica sprężyny - dysza na różową (bodajże Elemneta) - gumka HU - spiłowany ostatni ząb tłoka (jak dobrze pamiętam) - kable niskooporowe To wszystko śmigało na NiMH 9,6V Na tym zestawie replika uzyskiwała ok. 410 FPS przy bardzo dobrym ROFie. Ostatnio byłem na strzelance w wąwozach, gdzie krew mnie zalewała - ja nie miałem zasięgu, inni za to tak. Kupiłem więc lufę 407mm 6.02mm Guardera (do schowania w tłumiku) i przeźroczystą gumkę Guardera. Przy okazji replika zaczęła szwankować (sieje kulki gdzie popadnie - chyba gumka poszła). Obecnie czekam na kolejkę do "speca" - wymiana lufy, gumki, naprawa, smarowanie GB. Mam więc czas na przemyślenie, czy przy okazji nie zrobić większego tuningu. Co byście polecali? Myślałem, żeby walnąć sprężynę M130, jednak słyszałem już głosy że to by wymagało większych inwestycji w replikę. Zależy mi przede wszystkim na zasięgu i celności, nie ogromnych FPSach. Fajnie by też było, żeby koszty były w miarę umiarkowane - i tak już przekroczyłem przewidziany budżet :icon_wink: . W perspektywie mam wymianę NiMHów na LiPo, pewnie pójdzie 7,4V. Edited October 21, 2014 by Gordon-Lublin Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 Jak chcesz zasięg bez podbijania fps to flathop/rhop inna podobna modyfikacja. Na moje oko to wstawiłeś za miękką gumę i za tanią rurę. Guarder to ścierwo nie precka, ich gumka jest ok w replice do cqb. Na 130 poleci szkielet, bo to jest panie King Arms. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts