D666mon Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Witam! posiadam budżet ograniczony do 1500 zł na start w ASG,czytałem dużo tematów z tego działu (do 400,pierwsza replika oraz tym podobne). Jednak potrzebuję całego zestawu Tzn. Google,mundur,replika. Stąd moje pytanie. Czy moglibyście polecić mi replikę która sprawowała by się dobrze za równo w budynkach na którtkich dystansach (Myślałem nad MP5 Galaxy ) oraz w lesie? zastanawiałem się nad : http://gunfire.pl/pr...375-JG0738.html jako replika główna Czy sądzicie że będzie odpowiednia na start oraz jako replika zarówno w CQB jak i na otwartym terenie ? Poboczna replika która wydaje mi się odpowiednia : http://gunfire.pl/pr...sert-Eagle.html Mundur posiadam 'Trouser Combat ' w Kamuflarzu Woodland(odkupione od znajomego) czy jakoś tak. Jednak planuję wymienić go na flecktarn'a , Czy to ma sens? Oraz najważniejsze pytanie które nutruje mnie od dłuższego czasu,czy na start w ASG warto odrazu zaopatrywać się w oporządzenie taktyczne typu kamizelka,hełm, czy na start nie jest tak potrzebne ? na ochronie oczu jak już ktoś na forum wspomniał nie ma co oszczędzać dlatego planuję zakup : http://gunfire.pl/pr...l?rec=102854102 W co jeszcze warto się zaopatrzyć na start ? Z góry dziękuje,jeśli podobny post już był proszę o zamknięcie tematu. Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Oporządzenia na początek nie kupuj, bo kupisz źle. Lepiej z czasem stopniowo inwestować w jakąś kamizelkę/pasoszelki oparte o system molle. Okulary/gogle: Ess to bardzo dobra marka, więc śmiało możesz kupować ich produkty. Oprócz Ess, polecam np. Bolle. Polecam jednak wizjery bezbarwne. Broń boczną w ogóle bym na początku odpuścił. Kup najpierw dobrą replikę główną, która będzie docelowo miała potencjał tuningowy na przyszłość. Zaznaczam, że tuning nie jest konieczny - po prostu zostaw to sobie jako ewentualność na kiedyś. Jak chcesz G36, to moim zdaniem, mając tyle kasy odpuść jg - nie mówię, że to zła replika, dupy jednak nie urywa - plastik się świeci, czasem lubią tam pękać sanki silnika i o ile dobrze pamiętam, to widziałem też peknięte mocowanie komory hu. Zainwestuj np. w G36 Aresa. Jeśli nie musi to być G36, to wybór masz naprawdę ogromny. Fajnego kałacha można kupić dużo poniżej 1000zł. W przypadku kałachów, można śmiało kupować tzw. 2-gą klasę - chińskie kałachy są naprawdę udane. Emki w tym przedziale to KWA, albo EA. Natomiast najlepsze repliki uniwersalne to według mnie bulpupy. Zależnie od modelu uchodzą często za brzydkie, z czym osobiście się nie zgadzam. Mają jednak tą zaletę, że przy proporcjonalnie nieduzych wymiarach, mają fajne parametry. Zastanowiłbym się na twoim miejscu np. na nowym augiem z serii high cycle od TM(tokyo marui). Bodaj na milcordzie mają go teraz w bardzo korzystnej cenie. Nie sugeruj się fps'ami - te repliki strzelają po prostu świetnie. Od siebie z całego serca polecam też P90 od TM. Według mnie najlepsza uniwersalna giwera. Mundur, to najlepiej dobierz pod ekipę, do której docelowo będziesz chciał dołączyć. Edited May 25, 2014 by Bociano Quote Link to post Share on other sites
D666mon Posted May 25, 2014 Author Report Share Posted May 25, 2014 Przepraszam za następny zasyp pytań,ale czy nie lepiej zainwestować w używaną replikę? Aktualnie czekam na pieniądze z roboty więc mogę za ten czas coś wypatrzyć, czy nie lepiej byłoby mi kupić replikę używaną za 2/3 ceny nowej? czy raczej chodzi tu o zużycie części wewnętrznych? Chyba jednak zastanowię się nad 90 od TM,widziałem takiego tutaj na WMASG w komisie o ile się nie mylę,ewentualnie jakiś kałach,dziś poproszę znajomych aby dali mi przetestować kałacha którym się jeszcze nie bawiłem, i zobaczymy czy będzie dla mnie wygodniejszy od repliki podobnej do G36 z której miałem okazję strzelać (bodajże JG1439,ale nie dam sobie głowy uciąć) . Co do munduru,na razie nie mam w planach dołączenia do ekipy na stałe,dopóki nie podszkolę się troszku w strzelaniu,a więc wydaje mi się że do tej pory ten mundur nada się do ćwiczeń. Dziękuje za odpowiedź! Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Z używkami, to jest tak, że nigdy nie wiesz co trafisz, więc teoretycznie nie poleca się ich na początek... Ja jestem jednak trochę innego zdania. Używki jak najbardziej można kupować, kwestia tego, żeby kupić z dobrego źródła. Obecnie w komisie wisi np. coś takiego: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/558267 Na twoim miejscu, o ile rozważasz w ogóle auga(tyle, że ten nie jest już aż tak krótki), zastanowiłbym się. Od wrony sam kupowałem jakieś 2 miesiące temu poprzez komis i mogę śmiało polecić. Wysłał naprawdę wzorowy produkt w fajnej cenie. Jedyny minus, to taki, że mi np. do auga nigdy nie składało się zbyt wygodnie, szczególnie własnie do tej długiej wersji(nie będzie też aż tak wygodna w CQB). Jeśli chcesz coś wiedzieć o P90, śmiało uderzaj do mnie na pw, wiem o tych replikach naprawdę dużo. Quote Link to post Share on other sites
D666mon Posted May 25, 2014 Author Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Tak na prawdę rozważam każdą replikę która może być odpowiednia na początek,więc każde propozycje rozważam i analizuje,a co powiedzie Panowie mi o tej replice http://gunfire.pl/pr...6-Half-Tan.html ? Wygląda ciekawie,i ten system Enter&Convert, ciekawa sprawa, ktoś miał może z nią do czynienia ? Btw.kiedyś myślałem nad kupnem karabinu wyborowego ale ktoś na forum tutaj mądrze napisał 'Wielka moc to wielka odpowiedzialność' a jako nie doświadczony (brałem udział 2 razy w 'Bojach' więc wiedza praktycznie 0 ) nie chciałbym krzywdy innych gdybym wypalił z bliskiej odległości,dlatego na razie rozglądam się za replikami do CQB i takich które mogę z powodzeniem stosować na bliskich dystansach oraz średnich (myślę do ok 50m. powinno wystarczyć) Za każdą pomoc szczerze dziękuję ! Edited May 25, 2014 by OFF Kolor czerwony jest zastrzeżony dla moderatorów i administratorów ;) Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Wiesz, sam miałem sobie kupić B06 od Specny, ale kumple namówili mnie na B04 twierdząc, że ta pierwsza jest już przesadnie krótka. Powiem że dobrze mi podpowiedzieli, bo B04 ma gabaryty mp5, więc wciąż kompaktowe. Jednak Specna Arms, jest trochę problematyczna, od razu po kupnie trzeba ją wybebeszyć i wymienić/poprawić kilka rzeczy. Mogę zaproponować Ci mp5 Cymy, seria cm.041 oraz .049. Od razu po wyjęciu z pudełka strzela bardzo fajnie, solidnie złożona, zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Stosunek ceny do jakości jest wręcz cudowny. Edited May 25, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Mp5 cymy też jest spoko. Minus taki, że jak chcesz giwerę uniwersalną, to na dzień dobry musisz zrobić downgrade, bo do budynku te mp5-tki są w stocku za mocne. Oczywiście wszystko zależy od środowiska. Ta "szybka" wymiana springa w specnie jest całkiem fajna, ale wcale nie taka szybka, bo i tak połowę giwery musisz do tego rozebrać. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest imho dwudzielny gearbox icsa w emkach. Tyle, że icsy są obecnie chyba dość ciężko dostępne. No i są droższe. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Do tysiaka spokojnie kupi icka na zbrojowni. Może też kupić wersję universal i body metalowe, wtedy z poskładaniem tego u kogoś wyjdzie mu 800-900, tylko że wtedy nie ma silnika Turbo3000 (albo coś w ten deseń). Za resztę może dokupić front + upper i drugi zestaw cylindra, ale wtedy mało zostaje na cały oszpej i inne bajery ;) EDIT: jednak niedostępne :( Edited May 25, 2014 by pan kozaq Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Tyle, że żaden ics na zbrojowni nie jest dostępny. Ja dalej jestem zdania, że najlepsza opcja, to Aug hc od TM z Milcordu. Co prawda 1200zł trza wyłozyć, ale jako replika uniwersalna, ciężko o lepszy wybór(P90 High cycle od marui byłoby jeszcze lepsze, ale nikt tego w Polsce nie sprzedaje. Chociaż, jakby zapytać Milcord, to pewnie sprowadzą). Quote Link to post Share on other sites
D666mon Posted May 25, 2014 Author Report Share Posted May 25, 2014 Okej,z broniami zobaczymy,więcej poczytam może cosik trafie w swój deseń. Postrzelam troszkę kolegów replikami,popróbuję która mi podejdzie, z chęcią jeszcze poczytam wasze Typy n.t Repliki :) . Ale mam jeszcze jedno pytanko,rękawice,ochraniacze (kolana,łokcie) - podstawa czy dodatek ? Quote Link to post Share on other sites
wikitor99 Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 To zależy, nakolenniki mogą się przydać w przypadkach nieszczęśliwego klęknięcia na szyszunię lub zwał gruzu itp. Rękawiczki głównie w CQB a nałokietniki to niewiem gdzie, ale coś tak jak nakolenniki. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Rękawice i nakolanniki przydają się, ale są ludzie co biegają bez i żyją ;) Quote Link to post Share on other sites
D666mon Posted May 25, 2014 Author Report Share Posted May 25, 2014 (edited) To na start chyba wezmę rękawiczki rowerowe (takie bez palców) z usztywnieniem na kostkach,bo leżą i kurzą się w szafie :icon_razz: . Myślę że na początek się nadadzą. Potem pomyślimy nad zmianą,buty mam robocze z oddychającego materiału (za kostkę) dosyć lekkie i dosyć wygodne,nadadzą się na początek? Potem planuję kupić buty taktyczne jednak chciałbym się zmieścić w 1500 zł na razie . /// Edit, nie będę pisać tak krótkiego nic nie wnoszącego postu więc dodam tylko że buty narazie sprawowały się dobrze,byłem w nich na obu strzelankach w których uczestniczyłem. Edited May 25, 2014 by D666mon Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Rękawiczki bez palców to kiepski pomysł :P ,buty mam robocze z oddychającego materiału (za kostkę) dosyć lekkie i dosyć wygodne,nadadzą się na początek? Na tym forum nie wróżymy z fusów. Pobiegaj w nich na paru strzelankach i sam ocenisz czy się nadają. Quote Link to post Share on other sites
Erkiii Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Masz 1,5 tysiąca i starczy Ci na większość markowych replik. Po co bawić się w chińczyki? ;) Jeśli lubisz m4 http://zbrojownia.linuxpl.com/index.php?cPath=23_176 Fpsy jak chciałeś, świetne wykonanie i zawsze można podrkęcić :) Kamizelki są po to, zeby miec gdzie trzymac te 5 magazynkow, czy radio. Ile bedziesz miał magazynkow? 1? 2? Na początek zakup kompletnie bez sensu. Okulary są ok. Jesli chcesz nieco oszczędzić to; http://gunfire.pl/product-pol-1152199431-Okulary-ochronne-ESS-ICE-One-Clear-Przezroczyste.html http://allegro.pl/okulary-spectacles-ballistic-protective-specs-i4252149486.html Oba modele spełniają wszelkie normy balistyczne etc. Nałokietniki nie są potrzebne, ale moim zdaniem nakolanniki i jakieś rękawiczki koniecznie ;) Jesli chodzi o maruice to nie polecam. Imo ich era minęła. To droga, plastikowa, z małą mocą i słabymi częściami replika. Gaziaki maja ponadczasowe, ale aegi strasznie odstają. Sam parę lat temu kupujac pierwsza replike dałem się nabrać i kupiłem mp5 tm. Magiczny hop-up i te sprawy, ale strzelała gorzej niż stockowa cm.028 :) Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Erkiii, co do EA, zgadzam się. Chcąc emkę, jest to obecnie świetny wybór. Co do maruiców, pleciesz bzury. O ile mp5 marui nie wziąłbym, choćby ze względu na plastik body, które w oryginale jest stalowe, o tyle repliki, które w oryginale są wykonane z kompozytów, w większości wyszły marui bardzo dobrze. Mp5 dodatkowo miały gearboxy v.2, które w wykonaniu marui nie należały do najbardziej podatnych na tuning. Generalnie wybrałeś jeden z bardziej zacofanych i archaicznych produktów. P90 marui to zupełnie inna bajka. Nowa seria high cycle tak samo. p.s.obstawiam też, że to mp5 marui kupiłeś używane, więc cholera wie, czy ktoś tam wcześniej nie nabroił. Używki trzeba umieć kupować. Ale to tyko mój luźny domysł. Edited May 25, 2014 by Bociano Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Posłuchaj rad Bociana, generalnie dobrze radzi, za wyjątkiem repliki. W tym budżecie, z dotychczasowych propozycji osobiście wybrałbym G36 ARES-a. Edited May 25, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Erkiii Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Zalezy. Jeśli kupujesz coś, co chcesz przeznaczyć do cqb, jest małe, plastikowe (w prawidziwym odpowiedniku) i nieco niestandardowe jak np. p90 to marui będzie bardzo bardzo ok :icon_smile: niskie fpsy będą akurat do cqb, do tego takie niestandardowe repliki jak wlasnie te p90 mają małą konkurencje i będzie to najprawdopodobniej najlepszy wybór :icon_smile: ale jeśli kupujesz jakies ak, mp5, g36c, m4 etc. to nigdy marui. Czemu? Chinczyk za 500 zł ze zmieniona gumka bedzie strzelał lepiej. Marui 280 fps z magicznym hopkiem może strzeli dalej niż replika chińska z 350 fps, ale dalej miałbym już wątpliwosci. TM - Tokio Marui. Dinozaur. Pierwsze repliki M4 które pojawiły się na rynku. Magiczny hopek i świetny zasięg z małych FPSów. Body jest łamane na przednim pinie, komora HU dwuczęściowa <- to tylko informacje. Niestety, na tym kończą się zalety. W czasach gdy istniały tylko TM i CA były super. Ale obecnie mają właściwie same wady. Body jest plastikowe, części są słabe. Możliwości tuningu są żadne, wszystko się sypie przy wsadzeniu mocniejszej sprężyny. Ok, replika niesie daleko. Ale kulka leci wolno, łatwo jej uniknąć, a z racji niskiej energii ma małą przebijalność krzaków i łatwo zakłócić jej tor lotu. Obecnie TM ma w ofercie "nową generację" replik, ale nie upowszechnią się one dopóki nikt nie zacznie ich kopiować, cena nie pójdzie ostro w dół i nie przybędzie akcesoriów tuningowych doń. Na razie: TM jest zabytkiem. Oczywiście, da się z tego strzelać, i to całkiem skutecznie, ale są lepsze opcje.+ 'kultowość' marki + świetny hopek - plasticzane body - słabe części wewnętrzne - archaiczna konstrukcja i to nie dotyczy tylko emek imo Edited May 25, 2014 by Erkiii Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Powała po raz kolejny dobrze prawi. W tej kasie tylko gieta Aresa, lub Umarexa/ s&t proline. Z Erkim się częściowo zgodzę. Starsze repliki marui odstają dość mocno od obecnego standardu. Tu nawet już nie pomoże kit z magicznym hopem :icon_wink:. Żeby nie było, miałem/mam kilka marujców, strzelają świetnie, ale konstrukcyjnie jest lipa. Śrubki, śrubki i jeszcze raz śrubki. Nie wiem jak się to ma z serią HC, lub ich nową generacją replik, bo nie macałem. Edited May 25, 2014 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Masz 1,5 tysiąca i starczy Ci na większość markowych replik. Po co bawić się w chińczyki? :icon_wink: Jeśli lubisz m4 http://zbrojownia.li...hp?cPath=23_176 Fpsy jak chciałeś, świetne wykonanie i zawsze można podrkęcić :icon_smile: Kamizelki są po to, zeby miec gdzie trzymac te 5 magazynkow, czy radio. Ile bedziesz miał magazynkow? 1? 2? Na początek zakup kompletnie bez sensu. Okulary są ok. Jesli chcesz nieco oszczędzić to; http://gunfire.pl/pr...ezroczyste.html http://allegro.pl/ok...4252149486.html Oba modele spełniają wszelkie normy balistyczne etc. Należy dodać, że okulary powinno przymierzyć się przed kupnem. Jeżeli będą odstawać od twarzy to lepiej je sobie odpuścić. Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Posłuchaj rad Bociana, generalnie dobrze radzi, za wyjątkiem repliki. W tym budżecie, z dotychczasowych propozycji osobiście wybrałbym G36 ARES-a. W pierwszym swoim poście też wymieniłem tą replikę :icon_wink: Jeśli autor chce g36, to według mnie najlepszy wybór. Jednak emki EA, czy aug hc od TM wcale nie są gorszą opcją. Erkiii, pojęcia nie masz o czym mówisz. Słabe części? W stockowym TM na sp100 wyciągasz 370fps. Na sp110 ponad 400. Z precką i wymienioną dyszą masz ~430fps na sp110. Więc co z tego, że bebechy nie wytrzymują m150? Dają najlepszą kulturę pracy z dostępnych replik, wytrzymują sp110 i więcej im nie potrzeba. Tyle jeśli chodzi o możliwości tuningu. Archaiczna konstrukcja? No fakt, przecież bazuje na niej praktycznie wszystko co jest na rynku. Emki, mp5, kałacha marui bym nie kupił. Bo te repliki wolałbym stalowe, dodatkowo emki i mp5 mają gb.v2. Natomiast takie repliki jak g36, aug, p90 w wykonaniu tm są nadal świetne. O next generation się nie wypowiadam, bo tego w ręce nie miałem. Więc błagam nie przytaczaj cytatów, których właściwie nie rozumiesz i nie wiesz do czego się odnoszą. I podkreślam, że poleciłem tu różne repliki, różnych firm. Tm zdecydowanie nie jest jedyną alternatywą, ale na pewno jest altermatywą dobrą, szczególnie jeśli chodzi o replikę uniwersalną - cqb/las. Edited May 25, 2014 by Bociano Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Zalezy. Jeśli kupujesz coś, co chcesz przeznaczyć do cqb, jest małe, plastikowe (w prawidziwym odpowiedniku) i nieco niestandardowe jak np. p90 to marui będzie bardzo bardzo ok :icon_smile: niskie fpsy będą akurat do cqb, do tego takie niestandardowe repliki jak wlasnie te p90 mają małą konkurencje i będzie to najprawdopodobniej najlepszy wybór :icon_smile: [/background][/size][/font][/color] Wcale, że nie. P90 jest standardową konstrukcją klepaną przez kilku producentów. Nie ma najmniejszego problemu z częściami zamiennymi czy dodatkowymi akcesoriami. Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Dokładnie. Akurat P90 sam mam, nie od TM a od KA, ale miałem okazje porównywać i z TM i z Boyi i z ACM. I właściwie wszystkie części są identyczne, kopia TM 1:1, jakość wykonania może już się jednak różnić ;) Jeśli chodzi o repliki w tym budżecie, to autor musi się zdecydować jaką rodzine chce. Bo właściwie każda replika będzie ok. G36 to j/w Ares M4 jest EA można też kupić KWA, ja chyba bym wolał KWA, bebechy ma imo lepsze od EA. Specny bym odpuścił. Z kałachów wybór jest naprawdę spory. Tu i cyma i boyi też się sprawdzi. Ale są też repliki niestandardowe, jak właśnie AUG czy P90 albo Tavor. Chociaż tavory to raczej wybiegają poza budżet. Nie mniej wg. mnie warto się za czymś w bullpupie rozejrzeć. Sam używam P90 i to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych konstrukcji. Do CQB idealne, małe lekkie a i w lesie niczym od szturmówek nie odstaje. Wprawdzie TM'a już nie ma, jedynie nieliczne używki. Ale na Gunfire jest KA za niecałe 700zł. Mam i sobie chwalę. Ogólnie P90 świetna replika. Edited May 25, 2014 by relativy Quote Link to post Share on other sites
D666mon Posted May 25, 2014 Author Report Share Posted May 25, 2014 Dziękuje za rady Panowie ! Na początek mam zamiar odpuścić sobie 'tuning' repliki i podnoszenie jej osiągów itp. Myślicie że replika stockowa nada się na start? Oraz drugie pytanie, jaką markę kulek na dzień dzisiejszy polecicie najbardziej ? Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Stockowe repliki spokojnie dadzą radę, jednak w znaczniej większości należy wymienić gumkę hop-up. Koszt to ok. 30zł a zasięg poprawia naprawdę porządnie. Najbardziej polecaną jest chyba zielona G&G. Co do kulek, to ja uważam za najlepsze G&G, na równi z nimi można postawić też Madbule, ale są droższe. A takie minimum jakościowe to guardery. Również są dobre, choć dużo osób mówi, że latają gorzej od wyżej wymienionych. Innych nie ma co brać pod uwagę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts