Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pierwsza replika : AK. Budżet do 700zł

Recommended Posts

Witam !

Zdecydowałem się na replikę AK, najlepiej aby to było 74S, ale nie musi. Budżet to max 700zł.

Wyczytałem na forum, że te repliki między sobą się nie różnią z racji chińskiego pochodzenia. Biorę pod uwagę Cymę i Boyi. Na nie mnie stać. Nie chcę okładzin al'a drewno, zależy mi aby replika była cała czarna.

Co bardziej polecacie ? Którą markę w tym budżecie ?

Moje propozycje do oceny :

To co sobie upatrzyłem. No i ponowię pytanie : Jaką markę brać ? Który charakteryzuje się najlepszą ergonomią itd ? Jak z wytrzymałością ? Jak z doborem ew. szyn, montaży itd ?

Dlaczego AK ? Jestem strzelcem i chcę coś jak najbardziej zbliżonego do broni aktualnie używanej w WP.

EDIT : Znalazłem coś ciut ponad mój budżet i mnie to zaciekawiło. Czy repliki EBB mają sens ?

Marka ASK ( wg co to za marka ?) : http://www.taiwangun...&campaign-id=19

No i Cyma : http://www.taiwangun...&campaign-id=20

Dziękuję i Pozdrawiam

Edited by hopup
  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

A ja bym sugerował dozbierać do CM.050. Blow Back'u można się pozbyć ;)

Jeden u mnie w teamie ma tą replikę, więc mam z nią styczność zarówno na strzelankach, jak i poza nimi. Strzela po prostu wyśmienicie. On ma do tego LiIon 11,1 z mosfetem, co daje bardzo dobry RoF oraz lufę precyzyjną, co przekłada się na wyższą celność. No i gumkę HU, ale to podstawa. Replika świetna i basta.

Gearbox jest po prostu magiczny :D Przemielił dobre kilkadziesiąt tysięcy kulek (strzelałbym, że przynajmniej 30k, a pewnie i tak sporo zaniżam), a wszystkie części wciąż są w dobrym stanie.

Wykonanie zewnętrzne też nie pozostawia nic do życzenia.

Dla porównania, sam jestem byłym użytkownikiem RK-02 i różnica pomiędzy tym, a Cymą "pięćdziesiątką" jest naprawdę duża.

EDIT: A skoro kolega chce coś z WP, to akurat - ww. replika nawet trochę przypomina Tantala ;) (choć jest to AIMS jeśli dobrze pamiętam)

Edited by Foley11

Mi generalnie kałachy od Cymy jakoś nie podchodzą, ale za to Boyi troche zaskoczył jak na chińczyka i ma dobrą bazę na tuning. Ale to wszystko to może tylko kwestia gustu :P Jak chcesz iść w strone odwzorowania WP to zastanów się nad czymś ze stałą kolbą, bo później (jeśli będziesz chciał) będziesz miał mniej roboty z wymienieniem kolby na tą od beryla ;)

(...) CYMA to dobre bebechy i średnie wykonanie, DBOYS to dobre wykonanie i średnie bebechy. Wybór należy do Ciebie.

Mitologia.

Moim zdaniem mechanizmy obu firm obecnie są na tym samym poziomie, natomiast estetyka wykonania BOYI znacznie przerasta CYMĘ.

Ps

Oczywiście porównując repliki z tej samej półki.

Edited by Powała

Po pierwsze darować sobie 028 i 039 gdyż to modele pamiętające jeszcze erę dinozaurów.

CM040B i RK-08S jak zauważyłeś nie są replikami AKS74 lecz AK105.

CM040 i RK-02 - z obu strzelałem, oba polecę,

Gdy bym ja miał wybierać na chwilę obecną kupił bym AK105 RK-08S, gdyż po pierwsze całkowicie stalowa (prócz lufy chyba) i podoba mi się :)

RK 08 tak samo stalowa jak i RK 02 . Obie to metal i aluminium. Wygląda to jak dla mnie posiadacza RK 02 słabiej niz np CM z PRAWDZIWEJ stali. Jak narazie mogę powiedzieć, że RK 02 jest dosyc wytrzymawała. Polecam od siebie. CM 028 wygląda bardzo "chińsko" i nie poleciłbym jej, fakt jest tania ale tak jak napisał kolega wyżej pamięta ere dinozaurów.

Mylisz się. Mowa w tym temacie o rk08s, gdzie istotne elementy konstrukcyjne są ze stali, a właściwie odlanego staliwa. Nie zmienia to faktu, że materiał ten jest bardziej wytrzymały od popularnego znalu, zwanego popularnie szajsmetalem.

W rk02 bez dopiska S elementy takie jak obsada kolby, lufy, lufa, podstawa szczerbinki, kolanko gazowe, muszka, zatrzask kolby są ze Znalu.

Mam CM.040 i nie narzekam, wole fajne bebechy do tuningu kosztem trochę gorszego wykonania. Marzeniem jest LCT, ale za jego kwotę mogę mieć kompletnie stuningowanego CM.040..

Wymieniasz okablowanie, wtyczki, wrzucasz mosfet, batka 11.1v, tłok z metalowymi zębami, dyszę, sprężynę, gumkę i lufę i masz kosiarkę :)

Pozdrawiam

Wymieniasz okablowanie, wtyczki, wrzucasz mosfet, batka 11.1v, tłok z metalowymi zębami, dyszę, sprężynę, gumkę i lufę i masz ...

... Nadal replikę w której niebawem odpadnie kolba, a lufa zacznie tańczyć makarene.

Przerabiałem temat, matiz również i wiem, że warto mieć tą stalową obsadę lufy i kolby, dlatego AUTOR bierz Boyi, i się ciesz, lub bierz cymę i kombinuj.

Edited by Nitro

Nie chcę okładzin al'a drewno, zależy mi aby replika była cała czarna.

Co bardziej polecacie ? Którą markę w tym budżecie ?

RK-08S

No i ponowię pytanie : Jaką markę brać ? Który charakteryzuje się najlepszą ergonomią itd ?
Jeżeli chcesz ergonomii, to odpuść sobie modele z kolbą typu AKMS

297566_ts.jpg

Jak z wytrzymałością ? Jak z doborem ew. szyn, montaży itd ?

Z w/w najlepszą wytrzymałość zewnętrzną oferuje RK-08S. A szyny kupisz i do Boyi i do Cymy.

EDIT : Znalazłem coś ciut ponad mój budżet i mnie to zaciekawiło. Czy repliki EBB mają sens ?

Marka ASK ( wg co to za marka ?) : http://www.taiwangun...&campaign-id=19

EBB nie ma sensu. Praca tego mechanizmu naprawdę słabo wygląda.

Ten kałasz APS, dzięki ściętej komorze zamkowej w stylu AK, prezentuje się tragicznie.

Powinno być tak

Ak74assault.jpg

Lub dorzuć trochę do tego CM.050 i nie miej problemów przez lata (nie licząc kupna dobrej baterii, ale to w każdej replice).

A żeś się uczepił tej 50tki.

Praktycznie środek taki sam jak w 040, znalowe elementy w replikach są takie same. Różnica jedynie body wraz z kolbą i chwytu przedniego.

Gdy by to ode mnie zależało, brał bym replikę całkowicie stalową.

Dzięki chłopaki ! Skłoniliście mnie do zakupu RK-08.

Tak na marginesie, to szkoda, że nie ma repliki 74 w wersji full steel, bo full metal jest, ale nie chcę tego ZnAl.

Pytania odnośnie RK-08 :

- Czy po jakimś czasie mocowanie tej składanej kolby się nie wyrobi? Co wtedy ? Będę mieć możliwość zrobić swap jakiejś stałej kolby ? Mam wątpliwości ze względu na mechanizm składania kolby, tj. brak trzpienia.

- Jaką baterię i ładowarkę dokupić od razu ? Bo jak rozumiem stockowe to shit.

- W opisie repliki na taiwangun.com jest taka informacja :

" Dla polepszenia osiągów i pracy repliki w naszej firmie przy przeglądzie zerowym wymieniamy istotne części mechanizmu celem poprawy pracy i osiągów karabinka. Zmiany tych części są wliczone w cenę repliki.

W replice można zamontować lufę wewnętrzna o długości 370 mm.

Części które wymieniamy w mechanizmie repliki to:

• głowica tłoka wymieniona na wzmocnioną kierunkową głowicę tłoka wraz z łożyskowaniem. Łożyskowanie powoduje łatwiejszą pracę sprężyny co wydłuża jej żywotność
  • plastikowe łożyska wymieniamy na wzmocnione łożyska kulowe 7mm
  • sprężynę na sprężynę (120 m/s), co ma odzwierciedlenie w większej mocy repliki
  • plastikową prowadnice na wzmocnioną prowadnicę sprężyny z łożyskowaniem, które powoduje łatwiejszą pracę sprężyny i daje kilka Fps-ów więcej. "

To prawda czy bujda ? Taka podmiana podczas serwisu zerowego będzie miała faktycznie wpływ na zmianę żywotności mechanizmów ? Bo o kilka fps mi nie chodzi...

Dzięki wielkie za odpowiedzi i zaangażowanie w temat ! :icon_razz: