hopup Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 (edited) Witam ! Zdecydowałem się na replikę AK, najlepiej aby to było 74S, ale nie musi. Budżet to max 700zł. Wyczytałem na forum, że te repliki między sobą się nie różnią z racji chińskiego pochodzenia. Biorę pod uwagę Cymę i Boyi. Na nie mnie stać. Nie chcę okładzin al'a drewno, zależy mi aby replika była cała czarna. Co bardziej polecacie ? Którą markę w tym budżecie ? Moje propozycje do oceny : CM.028B ( http://www.taiwangun...&campaign-id=19 ) CM.028C - wiem, że to jest to samo, jednakże chciałbym w tym momencie spytać o jakość dodatków taktycznych. RK-02 ( http://www.taiwangun...&campaign-id=19 ) CM.040 ( http://www.taiwangun...&campaign-id=20 ) CM.040B ( http://www.taiwangun...&campaign-id=20 ) CM.039C ( http://www.taiwangun...&campaign-id=20 ) RK-08 Full steel ( http://www.taiwangun.com/rk-08s-boyi?from=listing&campaign-id=14 ) To co sobie upatrzyłem. No i ponowię pytanie : Jaką markę brać ? Który charakteryzuje się najlepszą ergonomią itd ? Jak z wytrzymałością ? Jak z doborem ew. szyn, montaży itd ? Dlaczego AK ? Jestem strzelcem i chcę coś jak najbardziej zbliżonego do broni aktualnie używanej w WP. EDIT : Znalazłem coś ciut ponad mój budżet i mnie to zaciekawiło. Czy repliki EBB mają sens ? Marka ASK ( wg co to za marka ?) : http://www.taiwangun...&campaign-id=19 No i Cyma : http://www.taiwangun...&campaign-id=20 Dziękuję i Pozdrawiam Edited June 2, 2014 by hopup Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Z tych podanych to RK-08 bo cały stalowy. Ale jak chcesz pod wp to karabinek AKMS powinien być także poszukaj RK-10S. EBB się nie opłaca. Słabe to i awaryjne. Kup stalowego kałasza to będziesz miał replikę na lata Quote Link to post Share on other sites
forzamilan Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 Ja mam CM.040 i jestem zadowolony, chociaż RK-08 jest fajny. CYMA to dobre bebechy i średnie wykonanie, DBOYS to dobre wykonanie i średnie bebechy. Wybór należy do Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Foley11 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 (edited) A ja bym sugerował dozbierać do CM.050. Blow Back'u można się pozbyć ;) Jeden u mnie w teamie ma tą replikę, więc mam z nią styczność zarówno na strzelankach, jak i poza nimi. Strzela po prostu wyśmienicie. On ma do tego LiIon 11,1 z mosfetem, co daje bardzo dobry RoF oraz lufę precyzyjną, co przekłada się na wyższą celność. No i gumkę HU, ale to podstawa. Replika świetna i basta. Gearbox jest po prostu magiczny :D Przemielił dobre kilkadziesiąt tysięcy kulek (strzelałbym, że przynajmniej 30k, a pewnie i tak sporo zaniżam), a wszystkie części wciąż są w dobrym stanie. Wykonanie zewnętrzne też nie pozostawia nic do życzenia. Dla porównania, sam jestem byłym użytkownikiem RK-02 i różnica pomiędzy tym, a Cymą "pięćdziesiątką" jest naprawdę duża. EDIT: A skoro kolega chce coś z WP, to akurat - ww. replika nawet trochę przypomina Tantala ;) (choć jest to AIMS jeśli dobrze pamiętam) Edited June 3, 2014 by Foley11 Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Mi generalnie kałachy od Cymy jakoś nie podchodzą, ale za to Boyi troche zaskoczył jak na chińczyka i ma dobrą bazę na tuning. Ale to wszystko to może tylko kwestia gustu :P Jak chcesz iść w strone odwzorowania WP to zastanów się nad czymś ze stałą kolbą, bo później (jeśli będziesz chciał) będziesz miał mniej roboty z wymienieniem kolby na tą od beryla ;) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 (edited) (...) CYMA to dobre bebechy i średnie wykonanie, DBOYS to dobre wykonanie i średnie bebechy. Wybór należy do Ciebie. Mitologia. Moim zdaniem mechanizmy obu firm obecnie są na tym samym poziomie, natomiast estetyka wykonania BOYI znacznie przerasta CYMĘ. Ps Oczywiście porównując repliki z tej samej półki. Edited June 3, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Jak Powała mówi, repliki są na zbliżonym poziomie, choć nie jestem do końca pewnien czy bojec sp150 w stocku pociągnie, bo cyma po wymianie tłoka jak najbardziej ;) Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 W Bojcu tylko silnik słaby, zębatki troszkę lepsze w Cymie, tłok troszkę lepszy w Cymie. Wymiana tego to nie są jakieś kosmiczne pieniądze, a replika po tym zabiegu będzie bić oba stocki na głowę. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Po pierwsze darować sobie 028 i 039 gdyż to modele pamiętające jeszcze erę dinozaurów. CM040B i RK-08S jak zauważyłeś nie są replikami AKS74 lecz AK105. CM040 i RK-02 - z obu strzelałem, oba polecę, Gdy bym ja miał wybierać na chwilę obecną kupił bym AK105 RK-08S, gdyż po pierwsze całkowicie stalowa (prócz lufy chyba) i podoba mi się :) Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 RK 08 tak samo stalowa jak i RK 02 . Obie to metal i aluminium. Wygląda to jak dla mnie posiadacza RK 02 słabiej niz np CM z PRAWDZIWEJ stali. Jak narazie mogę powiedzieć, że RK 02 jest dosyc wytrzymawała. Polecam od siebie. CM 028 wygląda bardzo "chińsko" i nie poleciłbym jej, fakt jest tania ale tak jak napisał kolega wyżej pamięta ere dinozaurów. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Mylisz się. Mowa w tym temacie o rk08s, gdzie istotne elementy konstrukcyjne są ze stali, a właściwie odlanego staliwa. Nie zmienia to faktu, że materiał ten jest bardziej wytrzymały od popularnego znalu, zwanego popularnie szajsmetalem. W rk02 bez dopiska S elementy takie jak obsada kolby, lufy, lufa, podstawa szczerbinki, kolanko gazowe, muszka, zatrzask kolby są ze Znalu. Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Eksploatacja kałachów od cymy serii 0.4x i tak skończy się wyrobieniem elementów znalowych (głównie obsada kolby i lufy). A później się zaczynają problemy z nieosiowością lufy. Quote Link to post Share on other sites
forzamilan Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Mam CM.040 i nie narzekam, wole fajne bebechy do tuningu kosztem trochę gorszego wykonania. Marzeniem jest LCT, ale za jego kwotę mogę mieć kompletnie stuningowanego CM.040.. Wymieniasz okablowanie, wtyczki, wrzucasz mosfet, batka 11.1v, tłok z metalowymi zębami, dyszę, sprężynę, gumkę i lufę i masz kosiarkę :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Byłbym ostrożny z zastosowaniem LiPo 11,1 V, wystarczająca będzie w zupełności 7,4 V. Quote Link to post Share on other sites
DZIOBAK123 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Pozdrowienia dla kolegi strzelca , ja też jestem strzelcem !!!!!!!!!! I teraz moje pytanie co myślicie o CM045A . Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 (edited) Wymieniasz okablowanie, wtyczki, wrzucasz mosfet, batka 11.1v, tłok z metalowymi zębami, dyszę, sprężynę, gumkę i lufę i masz ... ... Nadal replikę w której niebawem odpadnie kolba, a lufa zacznie tańczyć makarene. Przerabiałem temat, matiz również i wiem, że warto mieć tą stalową obsadę lufy i kolby, dlatego AUTOR bierz Boyi, i się ciesz, lub bierz cymę i kombinuj. Edited June 3, 2014 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Foley11 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 bierz Boyi, i się ciesz, lub bierz cymę i kombinuj. Lub dorzuć trochę do tego CM.050 i nie miej problemów przez lata (nie licząc kupna dobrej baterii, ale to w każdej replice). Quote Link to post Share on other sites
forzamilan Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 CM.040 i CM.050 to ten sam GB, tylko w CM.050 masz gówniany EBB. @Powała, tego setupu używam tylko na singlu, ewentualnie burst. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 W cm050 też masz pół repliki ze znalu. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Burst to pojęcie względne :icon_surprised: Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Nie chcę okładzin al'a drewno, zależy mi aby replika była cała czarna. Co bardziej polecacie ? Którą markę w tym budżecie ? RK-08S No i ponowię pytanie : Jaką markę brać ? Który charakteryzuje się najlepszą ergonomią itd ?Jeżeli chcesz ergonomii, to odpuść sobie modele z kolbą typu AKMS Jak z wytrzymałością ? Jak z doborem ew. szyn, montaży itd ?Z w/w najlepszą wytrzymałość zewnętrzną oferuje RK-08S. A szyny kupisz i do Boyi i do Cymy. EDIT : Znalazłem coś ciut ponad mój budżet i mnie to zaciekawiło. Czy repliki EBB mają sens ? Marka ASK ( wg co to za marka ?) : http://www.taiwangun...&campaign-id=19 EBB nie ma sensu. Praca tego mechanizmu naprawdę słabo wygląda. Ten kałasz APS, dzięki ściętej komorze zamkowej w stylu AK, prezentuje się tragicznie. Powinno być tak Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Lub dorzuć trochę do tego CM.050 i nie miej problemów przez lata (nie licząc kupna dobrej baterii, ale to w każdej replice). A żeś się uczepił tej 50tki. Praktycznie środek taki sam jak w 040, znalowe elementy w replikach są takie same. Różnica jedynie body wraz z kolbą i chwytu przedniego. Gdy by to ode mnie zależało, brał bym replikę całkowicie stalową. Quote Link to post Share on other sites
forzamilan Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 @MrMCET, mam mosfet. Replika ustawiona na SAFE-SEMI-BURST Quote Link to post Share on other sites
hopup Posted June 3, 2014 Author Report Share Posted June 3, 2014 Dzięki chłopaki ! Skłoniliście mnie do zakupu RK-08. Tak na marginesie, to szkoda, że nie ma repliki 74 w wersji full steel, bo full metal jest, ale nie chcę tego ZnAl. Pytania odnośnie RK-08 : - Czy po jakimś czasie mocowanie tej składanej kolby się nie wyrobi? Co wtedy ? Będę mieć możliwość zrobić swap jakiejś stałej kolby ? Mam wątpliwości ze względu na mechanizm składania kolby, tj. brak trzpienia. - Jaką baterię i ładowarkę dokupić od razu ? Bo jak rozumiem stockowe to shit. - W opisie repliki na taiwangun.com jest taka informacja : " Dla polepszenia osiągów i pracy repliki w naszej firmie przy przeglądzie zerowym wymieniamy istotne części mechanizmu celem poprawy pracy i osiągów karabinka. Zmiany tych części są wliczone w cenę repliki. W replice można zamontować lufę wewnętrzna o długości 370 mm. Części które wymieniamy w mechanizmie repliki to: głowica tłoka wymieniona na wzmocnioną kierunkową głowicę tłoka wraz z łożyskowaniem. Łożyskowanie powoduje łatwiejszą pracę sprężyny co wydłuża jej żywotność plastikowe łożyska wymieniamy na wzmocnione łożyska kulowe 7mm sprężynę na sprężynę (120 m/s), co ma odzwierciedlenie w większej mocy repliki plastikową prowadnice na wzmocnioną prowadnicę sprężyny z łożyskowaniem, które powoduje łatwiejszą pracę sprężyny i daje kilka Fps-ów więcej. " To prawda czy bujda ? Taka podmiana podczas serwisu zerowego będzie miała faktycznie wpływ na zmianę żywotności mechanizmów ? Bo o kilka fps mi nie chodzi... Dzięki wielkie za odpowiedzi i zaangażowanie w temat ! :icon_razz: Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 (edited) Tak na marginesie jest, tylko kilka setek drożej: http://gunfire.pl/pr...-ELS-74-MN.html Akurat ja miałem dobre baterie w boyach więc nie zmieniałem przez cały okres używania. Pamiętaj o tej S na końcu, bo to o to się rozchodzi :) Edited June 3, 2014 by Mati86 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts