korzen Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 Chcialem sie zapytac czy ktos z was zna lub wie gdzie znalesc dokladne wymiary plyt balisycznych, SAPI? Chodzi mi o rysunek techniczny, blueprint, badz cos w tym rodzaju? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam Korzen. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 (edited) http://adg.armorholdings.com/pdfs/Hard%20Body%20Armor.pdf A nuż pomoże :) Edited August 4, 2007 by Pietraszka Quote Link to post Share on other sites
korzen Posted August 6, 2007 Author Report Share Posted August 6, 2007 To juz widzialem, tu podane sa tylko wymiary zewnetrzne. I tak dzieki. W takim razie wytne je na oko, podpierajac sie jedynie wymiarami z linku powyzej. Jeszcze jedno czego nie wiem to ich grubosc? Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 6, 2007 Report Share Posted August 6, 2007 A czego szukasz? Wymiarów wewnętrznych? Quote Link to post Share on other sites
korzen Posted August 10, 2007 Author Report Share Posted August 10, 2007 Chodzi o to, ze moglbym sobie wyciac atrapy SAPI, ze stali badz aluminium. Wszedzie gdzie znalazlem jest podana wysokosc i szerokosc, ale wiem pod jakim katem sa zrobione sciecia u gory. Oczywiscie moge to zrobic ''na oko'', ale to nie to samo. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 10, 2007 Report Share Posted August 10, 2007 Jezu, ze stali?! :o Standardowy SAPI waży ciut powyżej 2kg, light weight waży ok 1kg. Ze stali to będzie ważyło 5-7kg (wiem, bo mam polskie płyty stalowe). 5 kg ważą ze stali 14 mm, a SAPI ma ze 25 mm. To jest bez sensu. Quote Link to post Share on other sites
korzen Posted August 10, 2007 Author Report Share Posted August 10, 2007 (edited) Foka czytaj ze zrozumieniem, napiselem ze stali badz aluminium w zaleznosci co bedzie waga bardziej odpowiadalo. Ale dzieki juz wiem ze stali nie warto probowac. Mam pod reka gdzies 20 mm ''aluminium pancerne'', uzywane do budowy opancerzenia czolgow. Powinno byc ok. Temat chyba do zamkniecia. Edited August 10, 2007 by korzen Quote Link to post Share on other sites
Paul Posted August 21, 2007 Report Share Posted August 21, 2007 kąt ścięcia to 60 stopni o ile sie nie mylę, a żeby z blachy zrobić 2,5 kilogramowe saapi to musi mieć ona 9 mm grubości to może nie będzie idealne saapi pod względem grubości, ale jak bys chciał być bardzo o dookładny to dokleisz sobie karimatę i wszystko ładnie obszyjesz naa czarno. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted August 21, 2007 Report Share Posted August 21, 2007 A nie lepiej już kupić plastikowe repliki i je czymś wypełnić? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 Przypominam że SAPI to standard balistyczny na poziomie III NIJ i to nie samodzielny, tylko działający w połączeniu z kamizelką klasy IIIA pod spodem, co ma niemały wpływ na grubość ceramicznego "kafla" (standalone jest dobre 0,5 cm grubszy bo ceramika musi być podklejona sprasowanym kevlarem i ew. antytraumą) ESAPI - czyli wkłady ceramiczne samodzielne o poziomie ochrony IV NIJ mają ponad 2cm grubości i ważą średnio ok 3000- 3200 gram przy rozmiarze "L". Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 A nie lepiej już kupić plastikowe repliki i je czymś wypełnić? Jak ktoś ma dostęp do blachy i narzędzi to na pewno będzie to ciekawsze rozwiązanie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wyciąć w plastikach otwór i zalać je betonem/klejem do płytek ale na pewno będzie to mniej trwałe niż kawał blachy. Plusem było by tylko odpowiednie wyprofilowanie całości od nowości* No i cena plastikowych sapi też nie specjalnie zachęcająca... *rym niezamierzony ;-) Quote Link to post Share on other sites
koonik Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 wyciąć w plastikach otwór i zalać je betonem/klejem do płytek albo piachem a otwór załatać/zakleić. Waga ta sama a nie ma się co połamać. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 Waga wychodzi większa niż SAPI M (jakies 2,5 kg). Same płyty jak za dwa kawałki plastiku tanie nie są, ale są dobrym substytutem "dla picu", maja przyjemną fakturę i tłoczenia, taki miły fake. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 a i nie trzeba sie martwic, ze plyty robione samodzielnie beda zle wyprofilowane :] Quote Link to post Share on other sites
Strigiformes Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Witam. Potrzebował bym wymiary boków płyt balistycznych które zaznaczyłem na dołączonym obrazku. Jeśli ktoś ma jakie kolwiek płyty w rozmiarze (poza rozmiarem L gdyż posiadam) który bym potrzebował proszę o pomoc. Proszę nie pisać że płyta np. L ma przykładowo 25x30 bo rozmiary typu szerokość/długość to wiem. Interesują mnie dwa wymiary które zaznaczyłem. Nie potrzebuję wymiarów płyt bocznych tych małych. Interesują mnie od SAPI i SWIMMER CUT. Z góry dziękuję za pomoc. http://zapodaj.net/7...142ca2.jpg.html Quote Link to post Share on other sites
Strigiformes Posted July 6, 2014 Report Share Posted July 6, 2014 Witam. Czy naprawdę nikt niema nawet repliki płyt zgodnych z oryginałem? Czy poprostu nikomu się niechce udzielić informacji i pomocy. Pomimo wszystko czekam na pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted July 6, 2014 Report Share Posted July 6, 2014 Pojęcie proporcji znasz? Jeśli tak, to znając wysokość i szerokość płyty i przy założeniu, że rysunek zachowuje proporcje rzeczywistego odpowiednika, bez problemu obliczysz sobie wszystkie wymiary. Może nie będą one dokładne co do milimetra, ale do zrobienia kopi to chyba powinno wystarczyć? Quote Link to post Share on other sites
qbis Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Btw.Ma ktoś może kontakt z Austinem (ten co robi sapi)? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts