Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Witam wszystkich + Parę pytań...

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu całkowicie nowy (i zielony w temacie ASG), tak więc na wstępie chciałem się przedstawić. Jestem z Łodzi, mam 30 lat (…już, niestety L), jestem grafikiem i z ASG moja jedyna styczność to zakup: pistolecika sprężynowego na „chińskim bazarku” (zaskakująca celność, i zaskakująca możliwość szybkiego przeładowania …jak na 18zł :icon_wink:), następnie shothuna M290 (jeszcze bardziej byłem zaskoczony celnością [ naprawde z odległości nawet ok. 10 metrów, zamknięte pomieszczenie kartka a5 10/10 na relaksie] i jakością wykonania …jak na 50 zł J

Jednocześnie kumpel który wpada od czasu da czas nakręcił mnie przeokrutnie na ASG, opowieścią jak on i jego ziomek dostali „invita” na jakiś duży event (nie pamiętam nazwy ale mówił, że to jeden z najwększych w rejonie, były dwie drużyny amerykanie i rebelianci (?)) a to wszystko jeszcze zbiegło się z moją kolejną fascynacją budową łuków i oczywiście potem strzelania, aktualnie zbudowałem dwu-łuk:

MAŁY OFF-TOP START

http://www.youtube.com/watch?v=jAzv-wi6BR0

co prawda mój nie miał osiągów 65 pounds (29kg) a zaledwie 14 kg, ale użyłem kapke innych materiałów, u nas bowiem niedostępne są rury pvc typu „Schedule 40” a tylko rury PP o równie grubych ściankach, dobra wracamy do tematu:

MAŁY OFF-TOP END

Teraz Wam opowiem o mojej fantazji ASG – tylko tak mogę to nazwać, bo nigdy nie brałem udziału w rozgrywce więc wiele rzeczy może być dla was zabawnych i bardzo „lame” ale trudno

A. Budowa TEAMU (Grupe chciałbym nazwać FLAMINGO, wiem, że są różowe ale to jest dłuuuuga…. historia;))))

(4 osoby: 2 pewnie już nakręcone, 1 sama nie wie, 1 pewnie jak 3 będą już w teamie i na TAK to się dołączy) – co do roli dowódcy to myśleliśmy o rotacji, ewentualnie demokracji, ewentualnie losowanie... albo po prostu samo wyjdzie w praniu kto jest „alfa”:

- Rafał (Ja) – jednostka do szybkich akcji typu okrążenie #1

+ Broń: replika g36 (czytałem wiele dobrego, co prawda o wersji CYMA CM003, a na Allegro znalazłem wersje CM023 - http://allegro.pl/ka...4351387395.html ) - czy te wersje się jakoś drastycznie różnią, wygląd ten sam, części pewnie też, tu CYMA, tam CYMA…

+ Broń #2: …..z czasem jakiś podręczny krótki pistolecik, najlepiej z tłumikim do „ninja akcji” typu „ciach i znikam” ;P ….hehehhee a póki co shotgun z bazarka na plery i sprężynowiec w kaburę, tak… 3 bronie na jednym człowieku …RAMBO-KRV-STYLE :icon_biggrin:

+Akcesoria: Kolimator (otwarty) …wiem, wiem wiele osób mówi jak to one się łamią niszczą, nie mają zooma, ale ja mam być ”jednostka do szybkich akcji” czyli otwarty lepszy niż zamknięty jeśli chodzi o szybkość

+ Łączność: na Allegro znalazłem Walkie takie (para za 57 zeta, niedrogo i co najważniejsze ma opcje na słuchawki) – TO 120 ZETA NA KOMUNIKACJE W CAŁYM TEAMIE… jak dla mnie bomba J

!PORADŹCIE! – Czy różnica będzie drastyczna w jakości, czym one się różnią?

- Błażej (ten co sam nie wie) - jednostka do szybkich akcji typu okrążenie #2

+Broń itd. Identycznie jak u mnie, choć pewnie bez bajerów na starcie

- Dominik (strzelec wyborowy –„pół snajper”) o jakiejś ciut dłuższej broni, nie wiem na razie jakiej L i lunetce, myślałem o jakimś dobrym AK-47… ale one chyba nie mają szyn? Czy da się do tych replik coś domontować?

Zbyszek – „szybkostrzelna defensywa” np. w odwrocie, albo do osłaniania członków „ninja-teamu” „)

Powiedzcie mi (tylko nie sprawcie aby moje marzenia zostały ZDRUZGOTANE …łagodnie poprosze :icon_wink: jak to się ma do rzeczywistości. Bo to moje marzenia jak na razie finansowo nikt z nas nie stoi super

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

+ Broń: replika g36 (czytałem wiele dobrego, co prawda o wersji CYMA CM003, a na Allegro znalazłem wersje CM023 -http://allegro.pl/ka...4351387395.html ) - czy te wersje się jakoś drastycznie różnią, wygląd ten sam, części pewnie też, tu CYMA, tam CYMA…

To dwie zupełnie inne wersje. Zainteresuj się serią G36 od JG oraz Boyi.

- Dominik (strzelec wyborowy –„pół snajper”) o jakiejś ciut dłuższej broni, nie wiem na razie jakiej L i lunetce, myślałem o jakimś dobrym AK-47… ale one chyba nie mają szyn? Czy da się do tych replik coś domontować?

To tak nie działa, w airsofcie trzeba wydać 2000zł na replikę wyborową.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że jeszcze nie uczestniczyłeś w żadnej strzelance. Najlepiej dla Ciebie będzie przejdziesz się na jakąś strzelankę i zobaczysz jak wszystko jest urządzone. Airsoft to nie gra komputerowa. Możesz też zainteresować się poradnikiem dla początkujących który znajduje się w tematach przyklejonych w tym dziale.

1) Co do replik G36 to mnie kapke zmartwiliście ale trudno....

Czym się dokładniej różniłaby po krótce taka tania replika od tej drozszej (do której była recenzja)

2) Co do strzelca wyborowego to.. hmmm nie chodzi mi o stworzenie w teami snajpera co bedzie siedział w kszorach i czekał tylko kogoś kto będzie miał broń o ciut dłuższej lufie niż G36 i będzie mógł na nią założyć lunetkę... jakie modele (mam na mysli broń ostrą - bo zakładam że długość luf w asg i ostrych jest generalnie tak sama) mogła by się na coś takiego nadawać?

3) Jak się dostać na taki airsoftowy pojedynek i czy jest opcja obserwator (np. w kamizelce odblaskowej czy coś), lub czy z moim bazarkowym jedno-strzałem shotgunem jako mikro pomoc ktoś by mnie przyjął - bo poradnik dla początkujących czytałem, wszystki 3 części i A)tak jak pisałem nie chcę tworzyć super snajpera, po prostu kogoś z ciut dalszym zasięgiem niż G36, i B) czytałem, że właśnie takie jednostrzały "shotgunopodobne" mogą dla tych najniższych rangą rookie's dać rade, może fartem coś tam ustrzeli, a jak nie to chociaż będize mięsko armatnie :P

1. Zasięg, wytrzymałość, odwzorowanie oryginału. AEG za 170zł nie nadaje się do zabawy.

2. Luneta na niewielkie dystanse może mu tylko przeszkadzać. Możesz zdecydować się na replikę z wbudowaną lunetą http://gunfire.pl/product-pol-1152201100-Replika-karabinka-JG1638-piaskowa.html ale jej zasięg będzie podobny do innych replik.

3. Oczywiście, że jest taka opcja. Wystarczy napisać do organizatora. Być może ktoś będzie miał replikę do pożyczenia na strzelankę. Mamy na forum działy lokalne, tam możesz szukać informacji. Zwróć też uwagę na to, że pod avatarem wyświetla się miasto z którego pochodzi dany maniak. W tym temacie już jeden łódzki się wypowiedział :icon_lol:

kurcze, kurcze, kurcze..... mam całkiem blisko do jednoego spotkanka które mi Powała podesłał na PM, to na Dubois

http://forum.wmasg.pl/topic/145143-mytuwytu-co-niedziela/

i jeszcze po drodze bym skoczyl do leroy merlin po okularki BHP, spodnie moro mam, kurtke moro mam ....dusze wojownika ...niewiem ;P

mam tylko jedno pytanko... jak bardzo by mnie wyśmiano jakbym sie pojawił z chińską tandetą M290 Buldog taki jak ten poniżej w linku? tylko bez "B" czyli" inne kolory (naturalne, ze niby drewno), brak szyny i tego laserka, latarki (?) na dole

http://www.airsoftrc.com/m290b-bulldog-spring-airsoft-shotgun-pump-action-fps-300.html

Osobiście NA PRAWDĘ jestem zaskoczony jego celnością co już wcześniej podkreślałem i ogólnie jhak się go weźmie w ręce to czuć, że jakby bardziej solidny od "ogólnej chińskiej tandety", powaga :) tylko kulki bym musial dokupic :) zobaczymy ta niedziela albo nastepna :)

Po pierwsze nie na Dubois-a, bo tamta miejscówka nieaktualna, więc spotykamy się w niedzielę w Rosanowie.

Po drugie, żadne okularki BHP, będzie trzeba to Ci pożyczę przyzwoite.

Po trzecie nie kupuj jakiejś badziewnej repliki. Nikt Cię nie wyśmieje, ale wyrzucisz pieniądze. Replikę też Ci pożyczę.

Edited by Powała

2) Co do strzelca wyborowego to.. hmmm nie chodzi mi o stworzenie w teami snajpera co bedzie siedział w kszorach i czekał tylko kogoś kto będzie miał broń o ciut dłuższej lufie niż G36 i będzie mógł na nią założyć lunetkę... jakie modele (mam na mysli broń ostrą - bo zakładam że długość luf w asg i ostrych jest generalnie tak sama) mogła by się na coś takiego nadawać?

Długość lufy w ASG ma znaczenie bardzo znikome - nie przekłada się ona bezpośrednio na zasięg czy celność. Luneta do typowej repliki AEG to też nienajlepszy pomysł - typowy AEG ma zasięg skuteczny <50m, a najczęściej wykorzystywany jest na dystansach 30-40m. Na tych dystansach nawet ja - okularnik - daję radę przycelować bez optyki.

Dlatego przy wyborze repliki nie patrzcie na długość lufy. Patrzcie na osiągi, wytrzymałość, potencjał tuningowy i cenę.

To jak bardzo będziesz wyśmiany zależy od kultury obecnych tam graczy. Generalnie, każdy może pojawiać się z czym tylko chce (z wyjątkiem obostrzeń zawartych w regulaminie imprezy).

Ze swoją pompką możesz przyjść, chociaż weź pod uwagę to, że przy tak niewielkim zasięgu możesz nie być w stanie zbyt wiele zdziałać... A do tego tryb ognia full auto może skutecznie zniechęcić do rozgrywki :D

PS

Spóźniłem się ;)

ojjjj... Rosanów to mam znacznie dalej a ja nie-samochodowy jestem :( a co do tego M290 to pisze dlatego bo mam już taką ;P i chciałem się pojawić z nią tak na wszelki wypadek ;P

Jeśli mieszkasz w okolicach Dubois-a, to mogę Cię zabrać. Zadzwoń do mnie 663425424.

Ps

Kup kulki G&G 0,25 lub MadBull 0,23/0,25 w ostateczności Guarder 0,23/0,25 bo ja mam w replikach lufy precyzyjne.

Edited by Powała

Zawsze można popytać o transport i zabrać się z innymi maniakami, przy okazji nawiązać nowe znajomości :icon_wink:

w tą niedziele pewnie i tak nie dam rady, ale za to może w następną... popisze na forum może ktoś z okolic Górniaka będzie.

Na razie znikam, bom ogólnie chory, i trochę już za długo przy kompie, czas się przesiąść na TV i serial

OFF-TOP:

Orange is the new black

http://www.filmweb.p...ack-2013-666215

W 100% polecam - rewelacyjny serial Netfilxa.

Mój profil:

http://www.filmweb.pl/user/mothzart

OFF-TOP END:

Jeśli mieszkasz w okolicach Dubois-a, to mogę Cię zabrać. Zadzwoń do mnie 663425424.

Okolice Górniaka, dokładnie Bednarska. Znikam bo plecy już krzyczą :/

Edited by mothzart

Z wyśmiewaniem nie ma problemu : D. Ja na swoją pierwszą strzelankę przybyłem w czarnych spodniach i górze od woodlandu.

Jeszcze rady dostałem w co inwestować :) Ale to DŚ to w sumie nie wiem jak w Łódzkim jest. Swoja drogą istnieją skrajności. Kumpla mam , który się od roku szpejuje i ma całkiem fajne eq. Ale teraz nie chcę się pokazać na strzelance co by nie zostać wyśmianym za nie upgradowaną suzczkę cymki. Tak czy inaczej został wyśmiany przeze mnie , ale mentalność ludzi bywa dziwna.

swoją drogą tak się zastanawiam czy ludzie używają czegoś takiego np:

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_224&products_id=12842&name=ASG_-_Franchi_Tactical_Shotgun_-_Discoveryline_-_15913

...niedosyc ze niedrogie to celowac prawie nie trzeba, kilka strzalow sie odda i chowac sie w kszory co by przeladowac te shellsy :)

...albo granatniki.... dejjjjmm.... to musi byc rozpier..... jak koleś wyskoczy z takim np:

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_220_256&products_id=10229&name=ASG_/_ICS_-_Granatnik_Multiple_Grenade_Launcher_MK_1S_-_17339

:)

a swoją drogą jakbym miał kase to:

http://allegro.pl/608-sl83-jg-replika-g36-i4349227144.html

mniam, nie dosyc ze nie wersja skrocona to jeszcze do tego te bajery na góze to chyba nie atrapki... nawet nie wiem co to, kolimator zamkniety? oj wtedy bym sie (mimo waszych rad ze to nie ma znaczenia ;P) prze kwalifikowal na wyborowca i dalekie cele byly by moje :D

Buniek podesłał taką samą Sl-ke tylko że w tanie.

Do pompki z linku 1. Wchodzi jeden shells i się go potem wymienia. Nie wiem jak to z działaniem , ale z tego co wiem to wywala to jedną kulkę /strzał.

Taa niestety jedna tylklo chyba potem wymiana, troche kiepsko, ale za to jakbym mial nielimitowane fundusze to dla mojego defensywnego:

http://gunfire.pl/product-pol-1152193092-Replika-karabinu-maszynowego-GF60.html

650 RPM!!! mówi samo za siebie w odwrocie można spokojnie uciekać bez obaw o oberwanie kuleczką, a że mój defensywny to konkretnie zbydowany gość, to pewnie by z ręki naku...ał ;P

Jak tak ciężko Ci wykombinować fundusze , a chcesz zacząć się strzelać , to poczekaj na AMG'a.

A jeśli chodzi o wyroby GFC to jestem sceptycznie nastawiony. Acz kolwiek w tym temacie to lepiej by się ktoś inny wypowiedział.

Przypominam też o opcji edytuj zamiast doublepostingu.

Edited by soldium

No i dobra rada: uwierz, że dużo lepiej kupić raz drogi sprzęt, niż kupić tani i dokładać do niego nie wiadomo ile. Dotyczy się to zarówno replik jak i oporządzenia. W skrócie, nie kupuj zbyt taniego badziewia, bo tylko stracisz kasę i nerwy ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...