Powała Posted July 3, 2014 Report Share Posted July 3, 2014 (edited) swoją drogą tak się zastanawiam czy ludzie używają czegoś takiego np: http://www.specshop....eryline_-_15913 ...niedosyc ze niedrogie to celowac prawie nie trzeba, kilka strzalow sie odda i chowac sie w kszory co by przeladowac te shellsy :icon_smile:(...) Mam tego shota, jest znacznie gorszy od AGM.003, mniejsza prędkość wylotowa, mniejszy zasięg, dobry właściwie tylko do CQB, tyle że magazynki nie pudełkowe a shels, więc bardziej "klimatyczne". Strzela pojedynczą kulką tak samo jak AGM tyle, że zasięg w granicach 20-25 m. Shels mieści 14 kulek, czyli tylko o dwie więcej niż AGM-owe "pudełeczko" (12 kulek). Summa summarum, nie warto wydawać na "to" kasy. Jeśli chcesz sprzedam Ci mojego za 50 zł i dołożę jeszcze kilka shelsów. No i dobra rada: uwierz, że dużo lepiej kupić raz drogi sprzęt, niż kupić tani i dokładać do niego nie wiadomo ile. Dotyczy się to zarówno replik jak i oporządzenia. W skrócie, nie kupuj zbyt taniego badziewia, bo tylko stracisz kasę i nerwy :icon_wink: Dobrze prawi. Posłuchaj dobrej rady. :maniak_OK: Edited July 3, 2014 by Powała Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 14, 2014 Author Report Share Posted August 14, 2014 witam ponownie, ostatnio udało mi się uzbierać trochę grosza i zdecydowałem się na ASG (bo miałem zagwozdkę w jaką aktywność zainwestować: rolki, łucznictwo, ASG) Tak jak wcześniej pisałem jestem całkowicie zdecydowany na G36C (chociaż właśnie nie jestem jeszcze na 100% pewien czy z "C" ;)). I na wstępie pytanka: 1. Które lepsze: http://allegro.pl/karabin-air-soft-aeg-hk-g36-idz-fde-elektric-i4481098263.html - umarex, ale ponoć w ich "skali cenowej" to niski model czy http://allegro.pl/g36-jg0538-gwarancja-12-m-metalowy-gearbox-i4478961077.html - JG, czyli ponoć dobrze, ale troche mnie ta udziwniona kolba drażni czy może bez "C" - lecz tu nie widzę nic z zakresu w okolicach 400zł bo tyle chciałbym przeznaczyć na broń 2. Czy te wersje bez "C" czyli dłuższe, mogę ewentualnie być używane jako para-wyborowe, ale co ważniejsze czy da się z nich korzystać także w starciach na krótsze dystanse? 3. Może to zabrzmi trochę głupio ale... czy zamontowanie lunety w G36 uniemożliwia celowanie tradycyjne (szczerbinka, muszka) i czy ewentualnie dobrym obejściem jest kupienie lunety z celownikiem laserowym? 4. Czy w ogóle używa się celowników laserowych w rzeczywistości? ...wiecie o co mi chodzi... 5. Jakich kulek (głównie chodzi mi o wagę) używać do np, JG 0538? ORAZ PYTANIA LOKALNE 6. Czy ta miejscówka w okolicach Zgierza jest aktualna? 6a. Ile osób się z reguły tam pojawia? 7.Ile godzin trwa taka niedzielna zabawa (bo rozumiem ze termin to nadal 9 rano niedziela) 8. Jaki tryb gry najczęściej jest wybierany? 9. Czy jest ktoś (jedna osoba już mi zaproponowała podwózkę), z okolic Górniaka z kim bym mógł się zabrać? (oczywiście składka na wachę itd. :)) I JESZCZE INNE PYTANIA 10. Znów może głupio zabrzmi ale... Czy na początku gdybym się przyłączył do jakiejś grupy to zaczynam jako szeregowy ...innymi słowy czy w tych rozgrywkach jest tak jak w wojsku, że są stopnie, rozkazy itd tyle pytań mi przychodzi do głowy Link to post Share on other sites
Powała Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Odpowiem Ci na pytanie 10-te, jak to jest u nas: http://forum.wmasg.pl/topic/149341-ogloszenie-rekrutacyjne/ http://akmilitaria.phorum.pl/ http://www.airsoft-jedi.pl/ss/ http://airsoft-jedi.pl/spaj/ Serdecznie zapraszamy. :icon_biggrin: Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Oczywiście, że jest jak w grach. Na początek dostajesz cm.028 i musisz wbijać poziomy żeby odblokować lepsze karabiny i sprzęt do nich. Możesz jeszcze odblokowywać je szybciej za dodatkową opłatą. Są normalne ekipy, gdzie wszyscy są równi i bawią się dobrze, są również ekipy z jakimiś tam niby stopniami, bardziej dla lansu starych wyjadaczy, bo i tak wszyscy są zgrani i również bawią się świetnie. Jest jeszcze ten trzeci typ, ekip zakompleksionych popierdółek, w których nowych traktuje się jak szmaty, karze im się robić debilne rzeczy pod groźbą nie przyjęcia lub wywalenia z ekipy. Tak na prawdę nie ma co się pchać od samego początku w stowarzyszenia. Link to post Share on other sites
sanex Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 (edited) 1. Umarex to przerabiany JG (albo KWA)(poprawcie jak się mylę). Z g36 ja wybrałbym BOYIa, czyli dość niezłą kopię ARESa. 2. Wersja C, to "commando", karabiny przystosowane do służb specjalnych, skrócone w celu szybszego/łatwiejszego manewrowania w budynkach. Co do drugiej części pytania, możesz nawet z repliki bocznej zrobić "snajperkę" o ile masz na to fundusze. Jednak im dłuższa replika, tym gorzej się nią manewruje w budynkach. Snajperka w ASG to nie długość karabinu, ale jego moc i precyzja. Z repliką powyżej 400fps+, raczej nie będziesz strzelać w budynku, a znowu repliki po 200-300fps do lasu są często za słabe. Tutaj znowu polecę G36c od BOYI, gdzie możesz w mniej niż 30 sekund wymienić sprężynę i w oka mgnieniu przystosować replikę to do lasu, to do budynków. 3. Tak. Ale to też zależy od wersji G36, niektóre wersje mają lunetę wbudowaną (x4, jak się mylę-poprawcie) a oprócz tego szynę RIS gdzie możesz zamontować mechaniczne przyrządy celownicze. Jednak zamiast wydawać pieniądze na optykę, warto więcej zainwestować w replikę, ochronę oczy i zębów :icon_razz: ps. Moim zdaniem, najwygodniej biega się w lesie z lunetą 3-9x40, gdzie gram i celuję na x3, a oglądam teren na x9. Natomiast do budynków-krótkie dystanse to kolimator ułatwia szybkie strzelanie. 4. Nie wiem o co Ci chodzi? O lasery czy kolimatory? To jest mocno indywidualne pytanie, z tym, że dobry laser kosztuje krocie :icon_biggrin: 5. Zależy od ilości FPS. Jeżeli masz stockową lufę to można kupić tanie PJtki, lub z rockety, najlepiej 0.25g~. Jeżeli wsadzisz lufę precyzyjną, to polecam G&G/5.95. Edited August 15, 2014 by sanex Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 15, 2014 Author Report Share Posted August 15, 2014 @sanex - co do tej BOYI'ki, to chyba mnie przekonales, na taiwangunie jest raptem 30zl drozsza a rzeczywiscie - sprzezyna, 3 szyny i ogólnie jak czytałem wiele opini to ludzie wybierali G-001 zamiast JG-608 Link to post Share on other sites
sanex Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Gdyby nie to, że kupiłem Mkę z cymy (z której jestem bardzo zadowolony) to kupiłbym boyica... Ale skąd miałem wiedzieć, że raptem pojawi się on w sklepach 30 dni po zakupieniu CYMY? =/ Tak bym miał jedną g36c do wszystkiego, a tak mam AEP do budynków i m4 do lasu. Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Omijaj giety boyia szerokim łukiem. Kupuj platforme AK. Seria RK boyca jest naprawde ok. Cyme tez mozna brać. Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 19, 2014 Author Report Share Posted August 19, 2014 No dobra Panowie i Panie, B-001 gietka zamowiona z taiwana, do tego paczek kuleczek - czyli inaczej wkraczam w szeregi "maniaków". http://www.taiwangun.com/g-001-boyi?from=listing&campaign-id=14 http://www.taiwangun.com/kulki-0-25g-4000-szt-premium-p-j?from=listing&campaign-id=19 (nie za ciężkie? nie za mało?) Jutro wysyłka, w czwartek sie obeznam z bronią, kapke postrasze sąsiadów (nie no.... obkleje koncówe na czerwono co by jeszcze sie niebiescy nie pojawili BTW: mieliście kiedyś takie przygody? że ktoś myślał, że jakiś wariat z ostrą bronią sobie łazi po okolicy? ;) ), i zacznę poszukiwać ekipy co by się dołączyć, na razie na luzie tak po prostu (szczerze, to bardzo ktoś z okolic górniaka się by przydał z transportem o czym już pisałem) wiem, że wkrótce czeka mnie dokupywanie (jeśli ASG mi "zaskoczy") nowych baterii bo stockowe wszedzie (nawet na stronie sklepu) głoszą iż niedobre, złe i fuj, no nic.... zobaczym pojutrze :D będę czekał na kuriera w niecierpliwości Link to post Share on other sites
OFF Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Waga kulek ok, tylko P&J jakieś rewelacyjne nie są. Najlepiej kupić G&G :icon_wink: (nie no.... obkleje koncówe na czerwono co by jeszcze sie niebiescy nie pojawiliBTW: mieliście kiedyś takie przygody? że ktoś myślał, że jakiś wariat z ostrą bronią sobie łazi po okolicy? :icon_wink: ), Schowaj do plecaka/owiń bluzą/arafatką czy czymś tak żeby nie było widać repliki. Ekipę znajdziesz w podforum regionalnym lub zakładce "Społecznośc". Przede wszystkim kup dobrą ładowarkę zanim zaopatrzysz się w drugą baterię. Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Zgodnie z planem z rana kurier zadzwonił i już za chwilkę trzymałem w ręku moją gietkę, ale.... Na starcie frustracja wynikająca z niecierpliwości, faktem, że dopiero co wstałem i ledwo ogaraniam (oraz moim zdaniem źle skonstruowaną ilustracją montowania baterii zamieszczoną w instrukcji) - próbując bowiem włożyć baterie z kabelkami centralnie w kierunku łączenia po prostu się nie mieszczą (na długość - przeszkadza lufa). Po jakimś czasie uruchochomił mi się mózg, i zajarzyłem że kabelki muszą wychodzić przeciwnie niż na ilustracji i gitarka. No to semi-auto i ciach... i nic. Jak się dowiedziałem dzwoniąc na serwis sklepu bateryjki są nienaładowane a ich ładowanie powinno trwać ok. 7h. W serwisie również poinformowano mnie iż ich sklep nie dodaje sprężyny CQB co też mnie zdziwiło zaraz po otworzeniu pudełka - dziwne bo myślałem że to raczej w kwestii producenta jest dorzucenie "słabszej" sprężyny - no nic trudno... Największą (jak na razie) zagwozdką jest dla mnie ładowanie baterii... bo w przeciwieństwie do różnorakich urządzeń (typu telefon czy takie tam)chińczycy nie dają żadnej diodki czy czegokolwiek na lini ładowarka-bateria (co moja wrodzona naiwność mi podpowiadała, że "może będzie coś takiego"). Tak więc kilka pytań różnorakich: 1. Jak to jest z tymi bateriami? Skąd mam wiedzieć, że jest ona naładowana i w jakim stopniu (woltomierz?) np. chcąc przygotować się do strzelanki a bawiąc się wcześniej odrobinę bronią? Czy można "przeładować" baterię powodując jej uszkodzenie? 1a. Jakie bateryjki (niestety narazie jestem wypłukany) polecacie (ekonomiczne wersje ;)) i ewentualnie ładowarkę czy też urządzenie kontrolne (stan naładowania) 2.Jak to jest z z hop-up'em? Po czym pozanam że jest za wysoki a po czym że za niski? Czy chodzi tylko o celność i metodą prób i błędów wybrać odpowiedni "ząbek" (naliczyłem ich 15 kręcąc od min do max)? Domyślam się, że większy HU = mniejszy FPS? 3.Cóż to za jednostki (300 oraz 100/200) w celowniku przeziernikowym? I czy taki celownik jest jakoś skalibrowany? 4. [To może naprawdę banalne ale... :) ] Czy biegacie po lesie z paskiem i jeżeli tak to gdzie go montujecie, które dziurki? (przed kolbą, umożliwiając jej złożenie, czy za rozkładaną kolbę) Czy da rade bez paska biegać (łapy wysiądą), czy to raczej wymóg? Pzdr Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Ledwo (2h) naładowaną bateryjkę (niecierpliwość :D) wpakowałem w replikę i dla kogoś kto nigdy nie strzelał z czegoś takiego (jedynie ASG na poziomie zabawek dla dzieci), po wystrzeleniu serii w powietrze mogę tylko użyć słów Borata "wała-wiła" heheheh..... ja sam strzelając z tej broni mam wrażenie jakbym strzelał z ostrej G36 a co dopiero przechodnie. ale i kolejne pytania..... jak to jest dokładnie z magazynkiem bo: a) po jego wyjmowaniu wypadają mi kulki (2-4 szt) b) właściwie już po jednej serii muszę podkręcać magazynek (normalne?) c) jak "zluzować" nakręcony magazynek? Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 (edited) 1. Znajdz na necie program ASGcalc - on Ci policzy ile trzeba ładować baterie. 1a. Batki LiPo - poszuka jakie pasują do Twojej repliki i w ogóle poczytaj o batkach LiPo. Do tego potrzebna jest odpowiednia ładowarka - ja korzystam z taniego mikroprocesorowego Redoxa za 40zł i narazie daje radę, ale jak masz fundusze to kup np. Redox Alfa albo Imax B6 - trochę kosztuje, ale jest to porządny sprzęt. 2. Tak, metodą prób i błędów szukasz ustawienia na którym kulki jak najdalej polecą prosto. Jeśli nawet HU powoduje zmiany w ilości fps to jednak są to zmiany nieznaczne, a lepiej jest mieć 5 metrów więcej zasięgu niż 10fpsów. 3. Te jednostki to pewnie metry, ale to się tyczy broni ostrej. 4. Nie używam pasa i daję radę (ale z CM 028). Kolejne pytania: a) normalne, b) pewnie za słabo nakręciłeś, c) przy dziurce przez którą kulki wychodzą z maga pewnie jest taki mały dynks - jak go odciągniesz powinny wyskoczyć kulki. Edited August 21, 2014 by MarekMac Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 dobra... hup-up chyba wyregulowałem bo w pewnym momencie zauważyłem że kulki lecą znacznie bardziej na cel (jest dość mocno podkręcony) po kilku seriach sam skumalem co i jak z magazynkiem... luzuje się tak samo jak karabin "mówi" magazynkowi "dawaj kulki", z tego samego powodu też kilka kulek się wysypuje i dlatego trzeba po skonczonej zabawie pozostale kulki wystrzelić np. w poduche a na koniec "safe" i release bolt-catch :D ...sie ucze :) zasięg tej gietki musze przyznać..... zaskakoczył mnie jeszcze bardziej niż jej waga - do tego stopnia, że właściwie nie mam (mieszkam w centrum) za bardzo jej kalibrować. Z paskiem też już sobie poradziłem (do kolby). Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Z repliką na widoku lepiej nie chodź (owijaj w bluzę czy worek na śmieci jeśli nie możesz jej inaczej ukryć), a już na pewno z tego nie strzelaj w mieście - nawet do drzew. Ktoś zobaczy, spanikuje i jeszcze będziesz miał wizytę Policjantów. Nawet nie chodzi o to, że ktoś pomyli replikę z ostrą, ale jakaś mama zobaczy, że strzelasz, a obok właśnie chodził jej synek i będzie krzyk (słuszny), że strzelasz obok dzieci. Cholera wie, co wymyślą wtedy Niebiescy, ale jak nie znajdą sposobów na mandat to mogą nawet zabrać replikę na ekspertyze. Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Z repliką na widoku lepiej nie chodź (owijaj w bluzę czy worek na śmieci jeśli nie możesz jej inaczej ukryć), a już na pewno z tego nie strzelaj w mieście - nawet do drzew. Ktoś zobaczy, spanikuje i jeszcze będziesz miał wizytę Policjantów. Nawet nie chodzi o to, że ktoś pomyli replikę z ostrą, ale jakaś mama zobaczy, że strzelasz, a obok właśnie chodził jej synek i będzie krzyk (słuszny), że strzelasz obok dzieci. Cholera wie, co wymyślą wtedy Niebiescy, ale jak nie znajdą sposobów na mandat to mogą nawet zabrać replikę na ekspertyze. Po wyglądzie, zachowaniu (blowback), hałasie i samej "mocy sprawczej" (szczególnie przy nieuwadze) tej broni dochodzę do identycznych wniosków. Miałem w planie obkleić końcówke na czerwono z boku naklejki walnąć REPLIKA i ustawić tarcze w parku, ale zmieniam zdanie (chodzi głownie o hałas który nawet mi się kojarzy bardzo konkretnie z ostrą bronią). Hop-up i takie tam pokazówki dla znajomych to mogę w domu (tylko [po przedziurawieniu prawie obrazu zabawką ASG] owijam TV i monitor grubym ręcznikiem ;))) ) A prawdziwy trening to się zacznie jak się wgryzę w społeczność. Ostatnie (jak na razie pytanko): ta standardowa bateria, w lesie na strzelance, na ile mi starczy (w przeliczeniu bo ja wiem na magazynki hicap 470?) ? Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Uroczyście oznajmiam iż po ok 5-10 minutach pracy mechanizmu, ów się zaciął :) Próbówałem wszystkiego: regulowanie HU, bolt-catch, wyciagnałem i włożyłem sprezyne, szperałem wyciorem, tylko cyka i tyle... A wiem, że to nie moja wina bo zacięcie nastąpiło podczas serii auto :/ Serwisant kazał pogmerać śrubą silnikową ale to też nic nie dało i teraz odsyłam.... na razie ASG mnie złym omenem powitało :/ Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 A może bateria się rozładowała, co? Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 A może bateria się rozładowała, co? Niestety nie, nawet gorąca była od ładowania. Pozatym jak śrube od silnika odkręcałem (wtedy silnik nie "trybi" tylko "kręci" coś jak wkrętarka, taki odgłos to bez problemu, ale jak tylko dokręcałem, to "cyk" - mam tylko nadzieje, że to była jakaś wada konstrukcyjna która po prostu "musiała wyjść" i dobrze, że wyszła na starcie a nie w lesie pod ostrzałem :/ Próbowałem po kolei: - kilka razy wciskac bolt-catch (oczywiscie w pozycji NO FIRE) - hup-up do góry max do dołu max - delikatnie stukac w okolicy gdzie wpadają kulki - cienkim śrubokrętem (również delikatnie) tą kulkę co jest już w komorze puknąc - wyciorem od przodu pogmerać - NA KONIEC wyjąłem i włożyłem sprężynę zgodnie z procedurą tak jakbym zmieniał na tą do CQB Później (już za radą serwisu): - odkręcałem śrubę silnikową (silnik chodzil jak wkretarka) i dokręcałem stopniowo ale odrazu od pewnego momentu po prostu "CYK" i tyle Wszystko nic, a tak jak piszę powyżej miałem obawy, że ja coś nie tak zrobiłem i popsułem - ale to niemożliwe bo ogień przerwał się podczas oddawania serii w trybie AUTO. Nic no paczka już wysłana - i tylko oby się to nie powtarzało, mam nadzieje że ogarną usterkę ale co ważniejsze JEJ PRZYCZYNĘ bo wolałbym takiej niespodzianki nie doczekać w środku zabawy w lesie 20km od domu :/ Także w tą niedzielę się udzielę :) - będę miał czas na ogarnięcie społeczności. Czy ktoś miał podobną usterkę w B-001? Link to post Share on other sites
sanex Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Jak słychać CYK i nic więcej, to wina baterii, prawdopodobnie. Jest możliwość, że ją przeładowałeś i po krótkim czasie padła ;) Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Jak słychać CYK i nic więcej, to wina baterii, prawdopodobnie. Jest możliwość, że ją przeładowałeś i po krótkim czasie padła :icon_wink: Ale to cyk sie pojawiało w okolicach gearboxa, i tylko jak bateria była podłączona. Bez baterii też niby jest cyk bo naciskasz spust ale to nie to samo "CYK" ;P ...nie sądze, aby to była bateria, tymbardziej, że silnik działał jak odkręcałem śrubę silnikową. Nie wiem co sie na tą baterię uwzieliście ;P ...wiem że ponoć gówniana, ale bardzo bym się zdziwił jakby to była bateria. Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Wysłał giwerę do serwisu, bo mu bateria padła xD Kolejny poziom głupoty osiągnięty. Link to post Share on other sites
mothzart Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Wysłał giwerę do serwisu, bo mu bateria padła xD Kolejny poziom głupoty osiągnięty. ??? A) Skoro padła bateria to skąd się wzięła energia do rozkręcenia silnika kiedy śruba silnikowa była odkręcona? B) Baterię ładowałem zgodnie z zaleceniem serwisu (a nawet krócej) ok. 4h C) Dlaczego obelgi - szczególnie, że tak jak wszędzie podkreślam jestem całkowicie nowy w ASG i nigdy wcześniej nie miałem w rękach repliki. Nawet gdyby to była bateria (jakimś cudem) to nie zarzucał bym komuś tak nowemu w temacie "kolejnego poziomu głupoty" D) Chyba serwis telefonicznie by zasugerował sprawdzenie baterii i ew. jej awarie. Ehh.... Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Luźny silnik to i bateria z pilota pociągnie. Ładowanie nimha przez 4 godziny to pomyłka, z resztą widać efekty. Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 (edited) A. Bo nie ma oporu w postaci sprężyny. B. Lepiej dłużej niż krócej, popytaj czy ktoś Ci nie pożyczy lipo 7,4. C. Nie wypowiem się. D. Powinien. EDIT. MrMCET, damn you... Edited August 21, 2014 by pan kozaq Link to post Share on other sites
Recommended Posts