Powała Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 (edited) Ale kto mówi o jakimś chwycie przednim? No tak, obrazki z googla, najlepszy poradnik. Już wiem jak strzelać z kałacha: http://dragon-paintb...s/imgm/asg2.JPG Nie kto inny jak Ty: Cytat Ten przedni chwyt też jest bez sensu. Kałachem najwygodniej operuje się trzymając za maga. CM siedzą w RK tak stabilnie, że nic dodać nic ująć. Czemu bez sensu? Więcej możliwości, do tego można np. taką latarkę zaczepić, która w nocy jest niezbędna. Akurat trzymanie za maga to jedna z gorszych opcji. Wiem, że to ASG itd., ale czemu nie uczyć się już poprawnego obsługiwania broni? Nota bene, Twoja fotka ma taką samą wartość jak mój odnośnik. :icon_wink: Edited July 15, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Dla mnie cała dyskusja na temat wyższości jednej broni nad drugą jest bez sensu w realiach airsoftowych; autor tematu już wybrał, natomiast jeśli ktoś będzie się zastanawiał nad wyborem, to parę słów od użytkownika z niemałym stażem: zacząłem od emki, ostatecznie skończyłem na AK i szczerze mówiąc ten drugi bije emkę na głowę jeśli chodzi np. o regulację HU. Może takiego miałem pecha, ale w M ustawienie Hop-upa to było wyprucie kilku Lowcapów, sama zębatka regulacji jest mało precyzyjna, odkręca się samoczynnie. W AK jest suwadełko które dla mnie jest genialnym rozwiązaniem i trochę odzwierciedla to ideę AK jako prostej i niezawodnej konstrukcji. Jeśli chodzi o temat magazynków, tutaj plus dla emki. Lowcapy można dostać w dużo lepszych cenach niż takie do AK (2 razy tańsze). Ładownice i ogólnie szpej też jest jakby popularniejszy (przynajmniej z tego, co sam szukałem). Z ergonomii: w M nigdy nie złożymy kolby "do zera" (w broni palnej jest to cecha konstrukcyjna a ASG to w jakiś sposób odzwierciedla), natomiast wszystkie składane kałasze jak najbardziej pozwalają na poważne skrócenie całości. A na koniec jeszcze kwestia mojego pecha do M15A1. Urwałem kolbę dwukrotnie, raz było to wymieniane przez ASGShop na gwarancji, drugi raz skleiłem to żywicą epoksydową i włóknem szklanym (ale od tej pory "dół" jest nierozbieralny i wymiana kolby też jest niemożliwa). W replikę wpakowałem +/- 2.5 tys. I co? Głównie leży w szafie, bo stalowy AKSU od Boyi ma podobne osiągi a kosztował 500 zł... Quote Link to post Share on other sites
Jarhead903 Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Jeszcze jedno pytanie, czy ten mag: http://gunfire.pl/product-pol-1152203388-Magazynek-hi-cap-500-kulek-do-AK47.html wejdzie do RK02? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 (edited) Dla mnie cała dyskusja na temat wyższości jednej broni nad drugą jest bez sensu w realiach airsoftowych; autor tematu już wybrał, natomiast jeśli ktoś będzie się zastanawiał nad wyborem, to parę słów od użytkownika z niemałym stażem: zacząłem od emki, ostatecznie skończyłem na AK i szczerze mówiąc ten drugi bije emkę na głowę jeśli chodzi np. o regulację HU. To ja powiem jako użytkownik z mniejszym stażem taką ciekawostkę. Gdy kupiłem sobie Cymkę 028 nie wiedziałem jak się reguluje HU w AEGach. Strzelałem pare razy z jakiś, ale nigdy nie bawiłem się hopkiem. W Cymce sobie ustawiłem, a na którejś strzelance kumpel dał mi eMkę do przetestowania. Hopek był źle ustawiony więc spytałem się gdzie się ustawia. Kumpel mi pokazał, a ja się zdziwiłem. Pokrętło? A to trzeba jakiś klucz czy normalnie ręką można zmieniać? Ogólnie zaskoczyło mnie, że ktoś kombinował z zębatką - przecież suwadło to szczyt prostoty, a tu takie jakieś cuś. Jeszcze jedno pytanie, czy ten mag: http://gunfire.pl/pr...ek-do-AK47.html wejdzie do RK02? Na 99,9% będzie pasował, ale możliwe, że trzeba będzie przypiłować zaczep/ząbek/wihajster tak jak zaprezentowano tu. Edited July 15, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Jarhead903 Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Dzięki MarekMac Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Sądzę że jak już kałasz wejdzie na stan to ciężko będzie z niego zrezygnować ;D. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Repliki systemu AK są prostsze w budowie, mniej upierdliwe pod kątem serwisu i średnio bardziej wytrzymałe niż repliki systemu AR. Do tego trzeba doliczyć większą niezawodność spowodowaną mniejszą liczbą części i miejsc, gdzie mogą pojawić się luzy. Co nie zmienia faktu, że mimo wszystko wygodniej gra się z replikami typu M. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 (...)Co nie zmienia faktu, że mimo wszystko wygodniej gra się z replikami typu M. To jest bardzo subiektywne odczucie. Kilkakrotnie strzelałem z eMki (pożyczonej na próbę, bo generalnie brzydzę się nimi) i mam diametralnie odwrotne zdanie, ale de gustibus non disputandum. :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Ja - na imprezach, które organizuję - nie. Analogicznej konfiguracji Kałasza też nie. Ale RPK z bębnem już tak. Chodzi o wypowiedź co jest karabinem maszynowym a co nie, więc mam pytanie. A RPK74 bez druma, tylko zasilane normalnie z 30 lub 45 nabojowych jest kmem czy nie ? :> Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Moim zdaniem jest, tak samo jak M249 zasilane STANAGami nie staje się karabinem szturmowym. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 (edited) Moim zdaniem KM będzie zawsze KM-em niezależnie jaki zastosujemy magazynek, tak samo jak AK lub G36 nie będzie niczym innym jak tylko karabinem/karabinkiem automatycznym nawet gdy podepniemy druma. :icon_confused: Chyba co do tego nie ma wątpliwości. Edited July 16, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Chodzi o wypowiedź co jest karabinem maszynowym a co nie, więc mam pytanie. A RPK74 bez druma, tylko zasilane normalnie z 30 lub 45 nabojowych jest kmem czy nie ? :> Pytanie zawsze kieruj do organizatora imprezy, bo zasad uniwersalnych w tej dziedzinie nie ma. To także kwestia, jakie różnice są między karabinem maszynowym a bronią indywidualną według mechaniki danej rozgrywki. U mnie jest to po pierwsze wyższy limit amunicji, po drugie zezwolenie na używanie elektrycznie podkręcanych magazynków hi-cap w replikach karabinów maszynowych właśnie. W replice broni indywidualnej możesz mieć mniej amunicji, i jeżeli hi-cap - to tylko ręcznie podkręcany (zachęcam graczy, żeby w ogóle nie używali hi-capów, ale są repliki, gdzie naprawdę trudno dostać coś innego). Jeżeli masz replikę karabinu maszynowego i zdecydowałeś się nosić swój przydział amunicji w magazynkach choćby i real-cap (na przykład po to, żeby móc wspomóc kolegów z ekipy) - twój wolny wybór, chcesz sobie życie utrudniać, ja Ci nie bronię. Jeszcze jedna uwaga - niektórzy organizatorzy za "replikę spełniają wymogi karabinu maszynowego" uznają tylko taką, która w oryginale zasilana jest z taśmy. M60, M249, PK, MG-34/42 - łapiesz klimat. Wynalazki w rodzaju RPK, MG36, L86a2 - karmione z magazynków i bębnów / C-Magów nie są według takicvh zasad uważane za pełnoprawne kaemy. Podkreślę ponownie - w tej sprawie pytaj organizatora scenariusza. Każdy ma swój pogląd na ten temat, i kazdy ma prawo zaprowadzać w swoich grach takie reguły, jakie uzna za stosowne. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Okej, czyli to było w sensie mechaniki strzelankowej, to teraz rozumiem o co chodziło :) A noszenie magazynków do rpk74 to raczej prędzej dbałość o realia a nie utrudnianie sobie życia, bo nie pamiętam kiedy na zdjęciach widziałem rpk z magazynkiem typu drum. Przykład: http://i.imgur.com/2zp8qPH.jpg Koniec mojego offtopa, zresztą temat autora chyba wyczerpany :) Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 @Arend Spoko - przeprosiny przyjęte. Cieszy mnie to, że jako Moderator trzymasz poziom tego forum. :) Ja też się dowiedziałem kilku nowych rzeczy i inaczej patrzę na emkę. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 A cię proszę bardzo, Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts