mothzart Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Podczas ostatniej strzelanki dopiero (jak byłem na poziomie ziemi, bo mieszkam na 9 pietrze i ciężko coś wycyrklować strzelając w powietrze, szczególnie przy wietrze) zauważyłem że kulki strasznie "zawijają" mi do góry niezależnie od ustawienia hop up (kulki miałem 0,20). Dopiero jak się przesiadłem na 0,25 i ustawiłem HU na zero to kulki leciały względnie prosto (okiem amatora), choć bardziej obeznani i tak mi mówili, że lekko je ściąga do góry. Kogo się nie pytałem wszyscy mi sugerowali żebym wymienił gumkę (co też uczynię) ale pytanie, czy ten zabieg sam z siebie rozwiąże problem) - piszę tak gdyż: W domu po dokładnym "oczyszczeniu" repliki z kulek, zdjęciu frontu (łoża? - tego elementu który zakrywa baterie), odłączniu baterii, zdjęciu komory gdzie umieszcza się magazynek i odciągnięciu zamka zajrzałem centralnie w lufę podświetlając przeźroczysty regulator HU latarką. Wtedy to regulując HU widziałem różnicę - na maxie wyraźnie wystaje z góry taka wypustka, ale co NAJWAŻNIEJSZE - jak podkręcę HU na ZERO to mimo iż ta wypustka jest ZNACZNIE MNIEJSZA TO NADAL JEST WIDOCZNA. Lufa w tym miejscu nie jest okrągła i nawet próba "podniesienia" tego wkładając do lufy wycior nic nie zmienia. Pytania: 1. Czy to jest normalne? Czy może jednak przy ustawieniu "0" HU nie powinien kompletnie wpływać na kształt lufy 2. Czy sama wymiana gumki HU (wszyscy bez wyjątku na strzelance mi sugerowali) żebym wymienił (nie w sensie - "wymień to ogólnie będzie lepiej" a "wymień to ten problem zniknie". 3. Czy ktoś widział (bardzo bym był wdzięczny o link) na YT instrukcje jak wymieniać gumke HU w G-001 z EBB? Najbliższe co znalazłem to wymiana gumkiw ARESIE G36C (bardzo podobna konstrukcja) ( - niestety po niemiecku i nie pokazuje "od A do Z" bo koleś zaczyna już bez gearboxa. 4. Jezeli sama wymiana gumki nie pomoże to jak działać? Całą komorę HU wymieniać? Tutaj (http://forum.wmasg.pl/topic/144033-problem-z-hop-up-w-replice-g36c-boyi/) ktoś sugeruje lekkie spiłowanie jakiegoś elementu Z góry dzięki za porady. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Za gruby dystanser, albo masz wadliwy ten element, który go dociska. A gumkę i tak zmień, jeśli masz stockową. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Potwierdzam to co napisał wiciok. Masz tutaj filmik jak rozłożyć G36 Aresa, tak samo rozłożysz Boyi. Jak już będziesz miał samą lufę wewnętrzną z hop-up'em dalej to wygląda praktycznie tak samo prawie w każdej G36. Kupa filmików na Youtube, na przykład tutaj od 7 min Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Wyjmij lufę wewnętrzną i zobacz jak wygląda to wybrzuszenie w gumce hu i sprawdź czy się zmienia podczas kręcenia pokrętłem. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 (edited) Na 100% blokuje się element, który trzyma dystanser w komorze. Jakaś przypadłość giet boja. Delikatnie spiłuj go drobnym papierem ściernym (boki) i będzie ok. Edited September 22, 2014 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
stalker90 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Tak jak mówiłem na strzelance, gumka do wymiany ( nie jest to zbytnio trudne ). A w sprawie jak to powinno wyglądać,ta "wypustka" na zerowym ustawieniu HU nie powinna być widoczna. Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 Udało mi się już dojść do etapu rozmontowywania wszystkich modułów i co ważniejsze skręcania ich z powrotem tak żeby wsio działało. Przy okazji zauważyłem ...5-tą? 6tą? wpadkę serwisu krakmana - nie włożyli nakrętki do "obijacza" elementu EBB. Trzymał się (cud ze wszystko mi się nie rozje...o) na samej śrubce i podczas wyciągania modułu kolba+gearbox ów śrubeczka sobie wypadła. Na szczęście jak coś wypada to urządzenia to nie (jak niektórzy, powaga znam takich co by tak zrobili) założyłem "może to niepotrzebne" heheh... i przez dobrych kilka minut szukałem skąd to. Ale wracając bo OT się robi. Udało mi się wyciągnąć lufę wewnętrzną i rzeczywiście tak jak mi na strzelance mówiłeś (@stalker90), wymiana HU to nie czary mary i dam sobie radę na relaksie - po prostu... powolutku, delikatnie i z mózgiem :) a wcześniej obejrzeć kilka filmików na YT. Tyle że... jak pisze senkuPH, pewnie coś tak się zblokowało i sama wymiana gumki nie pomogła by bo jak zajrzałem do środka po wyjąciu lufy od strony gdzie znacznie lepiej widać HU to wyraźnie na HU-0 jest wybrzuszenie więc coś tam muszę spiłować. I tu kolejne pytanie, głownie do senkuPH - masz jakieś zdjątko gdzie widać choćby trochę o jaki element chodzi? (choć pewnie sam się domyślę podczas wymiany gumki to zawsze lepiej mieć pewność) Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Chyba trochę za małe literki zrobiłem, ale.... Na zdjęciu jest 1 - dystanser i 2 - element dociskający dystanser do gumki. Z tego co pisze SenkuPH, to element 2 zacina się w komorze. Powinien być on luźny, dociskasz go palcem i powinien docisnąć dystanser i wybrzuszyć gumkę, jak go puścisz to gumka powinna wrócić do normy, a sam element wypaść, powinien być on dość luźny. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 (edited) Ok. Mając przed sobą komorę hop up zamontowaną na lufie: 1) zdejmujesz plastikowy zatrzask/klips, który mocuje komorę na lufie. 2) zdejmujesz pierścień regulacyjny, który widziałeś już przez okienko wyrzutnika. 3) wyjmujesz mały plastikowy element, który ukazał się Twym oczom po zdjęciu pierścienia. Element ten trzyma dystanser w komorze, kręcąc pierścieniem wsuwasz go i wysuwasz wgłąb komory. Problem, który masz u siebie jest spowodowany tym, że ten element jest zbyt gruby, przez co udało Ci się podkręcić hopa (element w dół) ale nie możesz już go skręcić, bo gumka nie jest w stanie go wypchnąć. Co do samego elementu - delikatnie zgładź drobnym papierkiem (2000) jego boki (lewy i prawy, przód ma taki "daszek", jego i tyłu raczej nie szlifuj. Na zdjęciu wrzuconym przez Huba_lbn masz zaznaczony ten element. Edited September 23, 2014 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 sam zacząłem rozbierać HU i znalazłem ten elemencik (sam się domyśliłem który, i rzeczywiściue ciężko chodzi bo z jednej strony ma ślad po odlewie (chinole :/) w kszztałcie jakby kółka Zrobiłem zdjęcie (zanim wszedłem tutaj - wyprzedziliście mnie ;)) i chciałem się spytać czy o to chodzi, ale już teraz wiem na 100%, że o tą część (nr 2) Dzięki, zaraz zeszlifuje delikatnie (nie mam papieru 2000, max to 320), spróbuje pilniczkiem do paznokci ew. bardzo delikatnie tą 320-tką. A gumke i tak kupie pewnie chociaż ta co jest całkiem nieźle się trzyma. Raz jeszcze dzięki za ultra-szybką odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Nieźle się trzyma :D Poczekaj aż się mrozy zrobią. To skończysz jak mój kumpel, z 15m zasięgu. Dobrze, że baterię masz z cywilizowanej epoki, bo z nimhem również byś nie poszalał :P Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 Dobra, zeszlifowałem ten element (nr.2) i jak oglądam pracę HU (na szczęście BOYI'ka zrobiła całą tą komorę przezroczystą) to problem się mi wyklarował (szczególnie, że teraz już dokładnie wiem jak działa HU - krok po kroku poznaje ASG z różnych stron, dziś lekcja z budowy karabinu ;)). Ten element nr.2 teraz (czy przedtem to nie wiem) działa bez zarzutu ładnie schodzi w dół i do góry ale... Kręcąć HU i dokładnie obserwując to wybrzuszenie zauważyłem, że gdzieś od 5 (10=maxHU; 0=bezHU) w górę w ogóle jest jakakolwiek różnica w tym co się dzieje w lufie. Poniżej tego poziomu no może 0-3 (ciężko tak na oko) HU jest lekko wybrzuszone i regulowanie góra-dół nic nie zmienia tak więc opcje są 2 i wnioski są 2: OPCJE: 1. Dystanser "napuchł" i po prostu przy wartości 3 nie powinno już nic być widać (opcja o tyle prawdopodobna, że jak podkręce na max to naprawde wybrzuszenie jest spooooore - PRAWDOPODOBNA. 2. To kółko którego obwód przy obracaniu staje się cieńszy lub grubszy (to co wypycha szlifowany element) poniżej wartości 3-4 po prostu się już nie staje cieńsze WNIOSKI: 1. Dopóki nie kupie solidnej gumki HU nie będę miał pewności czy dystanser nie "napuchł" itd. 2. Jeżeli wtedy problem będzie wygldał identycznie to TRZEBA BĘDZIE ZESZLIFOWAĆ a) dystanser, ale od dołu tam gdzie jest zaokrąglony b) to kółko tak aby poniżej wartości 3-4 ścianka obwodu była cieńsza (chociaż jak patrze pod światło z linijką to poniżej 4-5 grubość ścianki nadal się zmniejsza ale naprawdę minimalnie (może tak ma być - żeby super precyzyjnie regulować HU w tym zakresie) Dobra tyle rozmyślań wskakuje na allegro i zamawiam gumeczke i kuleczki (bo też się pokończyły - dużo wyplułem na ostatniej strzelance ;)) Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 @emcet: jak widzisz bardzo szybko zmieniłem zdanie (aktualnie podjrzewam "napuchnięcie" dystansera), ale co do zimy to i dla mnie nie ma znaczenia bo w zimę nie planuje wypadów na człoganie się w zmrożonym błotku :) (i wiem że moja wstępna ekipa jest podobnego zdania, ale oczywiście kto co lubi - jak komuś nie przeszkadza to zabawa może być bardzo fajna, i z pewnością inna od walki w lato/jesień (wszystko białe, mniej roślinności, zimno = inna taktyka, inna gra) pzdr Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 W zimie fajnie, bo łatwo biegać po lesie, jak zielsko zniknie :D Tylko zimno :P ale wszytko ma ten swój niepowtarzalny urok. Dystanser nie może napuchnąć. Przynajmniej gumowy, no chyba że Twój jest z drewna ;) Komory to nie szczyt technologii i nie ma tak, że 1 stopień=10% hopa. Praktycznie zawsze kilka pierwszych nie daje nic, dopiero w którymś tam momencie zaskauje i zaczyna się prawdziwa regulacja. Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 Komory to nie szczyt technologii i nie ma tak, że 1 stopień=10% hopa. Praktycznie zawsze kilka pierwszych nie daje nic, dopiero w którymś tam momencie zaskauje i zaczyna się prawdziwa regulacja. No to w takiej sytuacji - po wymianie gumki na G&G (już w drodze), zobaczę czy będzie wystawało (tym razem zielone) i będę musiał ew. przypiłować kapkę ten element NR.2 z tym że teraz od dołu tak aby nie dawał wybrzuszenia przy ustawieniu na zero. Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 Po dłuższym namyśle i uwzględnieniu waszych wniosków chyba wiem na 90% co się dokładnie stało. 1. Stock'owa gumka jest tandetna = łatwo się przeciera 2. Przez wybrzuszenie "przeszło" ok 5k kuleczeke więc w tym miejscu się wytarła w pizdu 3. Dzięki temu że jest w tym miejsu cieńsza po prostu pod "ciężarem" wałczeczka i tego klocka (co go piłowałem) po prostu odrobinkę opada Tak więc po wymianie wsio powinno być ocień haraszo :) ...a jak nie będzie to podszlifuje klocka od dołu i będzie. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 ...a jak nie będzie to podszlifuje klocka od dołu i będzie. Zostaw dół klocka w spokoju. Kup jakąś porządną gumkę, zamontuj. Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 (edited) Kupiłem porządną gumkę (tą co wszyscy radzili - G&G), zamontowałem i... wybrzuszenie identycznie jota w jotę tyle że ta gumka w przeciwieństwie do stock'owej jest o wiele skuteczniesza = przy takim wybrzuszeniu kulki leciały prawie jak bumerang :/ Dobra, nie ma innej opcji jak popiłować odrobinę - popiłowałem dół klocka (ale to zmniejszało HU w całym zakresie więc mnie piłowania) oraz popiłowałem tą obręcz któa od warotści 0-4 właściwie się nie zmieniała i zeszlifowywałem jedno i drugie w dół, sprawdzając co jakiś czas. EFEKT: Nadal nie jest idealnie ale jest już tak, że na HU=0 nie wystaje wielki pryszcz w lufie, niestety w między czasie zrobiło się ciemno i nie mam możliwości sprawdzenia toru lotu. (szczerze mówiąc to z 9 piętra to ogólnie nie wiele jestem w stanie sprawdzić :/ a na dół z karabinem nie zejde) ...ale w międziczasie podczas jednej z prób wypluwania kuleczek okazało się, że karabin nic nie wypluwa - wyjąłem moduł od magazynka, poruszałem odrobinę tą sprężynką (tego elementu nie demontowałem, ale często nim ruszałem aby sprawdzić HU pod światło bo zasłaniał), włożyłem moduł i strzela każdą kulkę z powrotem. PYTANIA 1. Jedna tylko kwestia mnie odrobinę zaskakuje, albo to moje subiektywne odczucie - mam wrażenie, że po wymianie karabin zmienił odrobinę dzwięk (ogólnie jest ciut ciszej) - czy to może być sprawka gumki HU? 2. Co wy byście zrobili na moim miejscu (wymiana gumki na dobrą = nadal wybrzuszenie) ...tylko błagam nie piszcię wymiana komory HU, bo mi się przypomina moja ex-Mazda 323F, która mnie raczyła comiesięcznym usterkami :/ BTW: Jutro jak będzie jasno i względnie bezwietrznie napiszę co i jak z torem lotu kulek. ----EDIT: Z tym dźwiękiem to mi się chyba wydawało - może wtedy jak nie wypluwał brzmiało inaczej.. zmęczony jestem... długi dzień... ciężki... sam nie wiem :/ Edited September 25, 2014 by mothzart Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 (edited) Miałem już iść spać ale HU nie dawało mi spokoju i piłowałem i piłowałem to czego miałem nie piłować (element nr2) od dołu aż lufa była wreszcie okrągła i teraz ciach ciach powtarzalność 99,9% (przesadzam :icon_wink:) na odległość ze 30-40 będzie HU ustawione na 0,5-1 (leciuteńko do góry pchnąłem kóleczko). Jedyna kwestia która mnie zastanawia to czy teraz HU w ogóle bierze udział w akcji, że tak powiem. W sumie skoro to 0,5-1 robiło różnicę to znaczy, że HU dodaje odległości, ale jednocześnie zastanawia mnie czy dzięki temu, że zamiast takiego bąbla taka maluteńka nierówność daje kulce podkręcenie to czy to znaczy ze fps'w wzrosły (mniejszy opór wobec gumki) czy może jest tak samo. To pewnie już wyższa fizyka wchodzi w grę... Life is a mystery... @MODERATOR: WŁAŚCIWIE TEMAT MOŻNA ZAMKNĄĆ Edited September 25, 2014 by mothzart Quote Link to post Share on other sites
kamil55611 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Witam mam ten zam problem zaraz spróbuję spiłować delikatnie element dociskający. Ale mam jeszcze jeden problem gumka podwija sie dość często blokując kulki. Jakiś pomysł ? Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Ale mam jeszcze jeden problem gumka podwija sie dość często blokując kulki. Jakiś pomysł ? Rozumiem że na całkowicie wyłączonym hopku, gumka jest dość mocno widoczna w świetle lufy, tak? Może to być za długi dystanser. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts