Soman Posted August 7, 2005 Report Share Posted August 7, 2005 Mam krótkie pytanie: Ile kosztuje używany, oryginalny tiger stripe? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted August 7, 2005 Report Share Posted August 7, 2005 nie ma oryginalnych tigerów... :twisted: chyba, że wietnamskie, albo serbskie, albo masa współczesnych... ale domyslam sie, że oryginalny znaczy kontraktowany przez USmanów Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted August 7, 2005 Author Report Share Posted August 7, 2005 Zgadza się - kontraktowany Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted August 7, 2005 Report Share Posted August 7, 2005 no to chyba nie ma ;)... chyba, że jakiś wielbiciel Namu mnie naprostuje?? Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted August 7, 2005 Report Share Posted August 7, 2005 http://www.tigerstripeproducts.com/ tu sa oryginaly a kontraktowe to moga byc jakies wynalazki z krajow azjatyckich Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted August 7, 2005 Report Share Posted August 7, 2005 na military widzialem TS'a spodnie i chyba bluze za ok 170 zl i napisali ze to sa kontraktowe ja kupilem w pentagonie w katowicach spodnie tru speca za 170 zl i do konca nie wiem czy sa kontraktowe czy nie bo nie widze w nich kontraktu, jedynie info jak je prac ( podobne bardzo do tego ze zdjecia ponizej, ale jednak sie rozni, niestety nie mam cyfry aktualnie wiec nie zrobie zdjecia ), poza tym sznureczki odchodza przy rozporku w dziurkach na guziki, ale na stronie, ktora podal Hargin widnieje jak byk TRU SPEC pozdrawiam Bocian. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted August 7, 2005 Author Report Share Posted August 7, 2005 W necie znalazłem to: kopia czy podróba? Quote Link to post Share on other sites
-Nowy->Korp.M-cz< Posted August 7, 2005 Report Share Posted August 7, 2005 made in usa :D wiec usmanski...ale nie kontraktowy Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted August 7, 2005 Author Report Share Posted August 7, 2005 a więc na co to wygląda? Wyrób komercyjny dla cywili? Wersja dla sojuszników (Azja)? Oryginał z Wietnamu to z pewnością nie jest. Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted August 7, 2005 Report Share Posted August 7, 2005 Wojsko amerykaniskie tylko w Wietnamie oficjalnie nosiło ten wzór i to tez nie byle szweje tylko lepsi szweje (mam racje ?). Tak więc objety kontaktem jak pisał to Brymer cięzko bedzie kupić, a jak już znajdziesz z "Namu" to mysle minimum ze 300$ za komplet (mam racje?). Polecam wyroby Proppera, miałem dwa komplety, jedne sie spaliły drugie sie znosiły i sprzedały. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted August 7, 2005 Report Share Posted August 7, 2005 TIGERSTRIPE Tak jak inne aspekty konfliktu wietnamskiego, korzenie tego munduru nikną gdzieś pomiędzy oficjalnym mundurem wietnamskich sił morskich (1959) a mundurem francuskiej armii używanym w połowie lat 50. W wojsku, ten model, uważany był powszechnie za najefektywniejszy. Zanim przyjrzymy się umundurowani "TIGER" należy zauważyć, że model ten był dostarczany przez wielu producentów, w związku z tym różnice w kolekcjach na całym świecie powinny być traktowane raczej jako zasadę. MATERIAŁ Mundur wykonano z bawełny o średniej wadze, był to materiał bardzo zbliżony do aktualnie używanej przy produkcji znanej nam wszystkim M65 bawełny, jednak modele wykonane w Wietnamie zostały sporządzone ze znacznie lżejszego materiału (wszelkie syntetyki, lub bawełna z jakąkolwiek domieszką to wredne podruby). na fotce jak BYK masz 50% cotton + 50% polyester chyba wszystko juz jasne? CECHY I METKI Zazwyczaj naszywki są kopalnią wiedzy lecz nie w przypadku "TIGER", często zdarza się, że jedyne oznaczenia to nadruki szablonowe informujące nas o rozmiarze (A-S, A-L, A-M, US-M, US-L) Wojsko amerykaniskie tylko w Wietnamie oficjalnie nosiło ten wzór nie oficjalnie ... nie byl on wyposazeniem kontraktowym armii ani marynarki przez caly okres wojny w wietnamie byle szweje tylko lepsi szweje (mam racje ?). tak to mieli lepsi szfeje Ci ktorym wolno bylo sobie "pogrymasić"Tak więc objety kontaktem jak pisał to Brymer cięzko bedzie kupić, a jak już znajdziesz z "Namu" to mysle minimum ze 300$ za komplet (mam racje?). w 97 roku sprowadzenie orginalu kosztowalo 700pln (OSIEM LAT TEMU) teraz to nie wiem ile (wiem bo wtedy szukalem mozliwosci zakupu-mozliwosc sprowadzenia wyrazil tylko jeden sklep ze stolicy Predator gdzies w okolicach AL. Jana Pawła II) Quote Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 w adnotacji postu hargina: tigerstripe product ma w paternie wkomponowany napis TIGERSTRIPE PRODUCTS Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Tigersy nigdy nie miały NSN. w tej chwili vioetnamskiego nie dostaniesz, chyba że za chorą kase na ebaju. a som fajne kopie:) Quote Link to post Share on other sites
Ryb Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Gdzieś w naszych okolicach Kapralu? Znaczy dobre kopie (coby się w tym nie ugotować) w dużych rozmiarach? Quote Link to post Share on other sites
super Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 ostatni widziałem fajne tigery robione dla armi indonezyjskiej ( czy wenezuelskiej :wink: ) , krój BDU Quote Link to post Share on other sites
Khaoz Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Zawsze tez pozostaje ruski Vitiaz(czy jak to sie dokladnie pisze, mam nadzieje ze nie pomylilem wzoru) uzywany przez niektore jednostki Federacji Rosyjskiej(notabene nazwany tak po jednostce specnazu). Lubiany rowniez przez zolnierzy CRI :wink: Skadinnad nie bylo jeszcze chyba takiego wzoru kamuflazu, ktorego Ruscy by nie "pozyczyli w celach porownawczych" :roll: Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 Pomyliłeś oczywiście :wink: Dla porównania od lewej azjatycka podróba TS, Bekas (Splav) i Kamysz (ANA) Quote Link to post Share on other sites
saiko Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 tzw "dobra" kopia vietnamskiego tigera 100% bawelna, oryginalne guziki, made in usa, zero metek :) Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted August 9, 2005 Author Report Share Posted August 9, 2005 A więc czy warto kupić tą podróbkę i ile jest warta? Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 A więc czy warto kupić tą podróbkę i ile jest warta? wszystkie "wschodnie" kopie tiger s., ktore widzialem spieraly sie wysmienicie ;) Quote Link to post Share on other sites
super Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 ja juz nie wiem o których kopiach mówimy :wink: Quote Link to post Share on other sites
izi Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 Czybas mówił o tych z katalogu "Kawalerii". Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted August 10, 2005 Author Report Share Posted August 10, 2005 wracając do zdjęć które znalazłem: kupić - nie kupić, a jak kupić to za ile? Co o tym sądzicie? Quote Link to post Share on other sites
Matos Posted August 11, 2005 Report Share Posted August 11, 2005 http://demobil.pl/sklep/index.php?KOD=683&...w=&pr=&strona=1 jeszcze to ale to nie jest kontrakt http://demobil.pl/sklep/index.php?KOD=74&s...w=&pr=&strona=2 i jakaś śmiesznie droga kopia http://demobil.pl/sklep/index.php?KOD=74&s...w=&pr=&strona=2 Dziękuje za uwage.... :twisted: Quote Link to post Share on other sites
saiko Posted August 11, 2005 Report Share Posted August 11, 2005 tutaj dopiero masz "smieszne" ceny http://www.ivydivisionmilitaria.com/uniforms.htm ale zawsze mozesz kupic dziadoska podrobe ze sztucznego materialu ze wzorem kamo ktory moze lezal obok tigera Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts