foxik58 Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Ostatnio wypatrzyłem takie coś: http://gunfire.pl/product-pol-1152197680-Replika-mozdzierza-Hades-Arrow.html?text=mo%C5%BAdzierz .Pytanie brzmi, czy to jest zezwolone na zlotach i wgl bezpieczne? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Czy bezpieczne to nie wiem (obawiam się jednak, że nie do końca). Jeśli zaś chodzi o dopuszczenie do zlotów to trzeba zawsze pytać organizatora bo jeden dopuści, a drugi nie. Quote Link to post Share on other sites
swir680 Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 A jaka jest mechanika trafienia??? -Czy jak dostanę takim granatem to schodzę ,czy jak upadnie x metrów ode mnie ,czy jak dostanę odłamkiem granatu ???(Ostatnie to tak ewentualnie). Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 na KAŻDYM filmiku, ktory z nim widziałem - rakieta po jednym-dwóch użyciach miała lotki w stanie agonalnym i wymagała kupienia nowych. Jak dla mnie to całkowicie zbędny bajer, chyba, że masz nadmiar kasy na części rakiet. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 A jaka jest mechanika trafienia??? -Czy jak dostanę takim granatem to schodzę ,czy jak upadnie x metrów ode mnie ,czy jak dostanę odłamkiem granatu ???(Ostatnie to tak ewentualnie). Na zachodnich polach, gdzie w czasie gier łażą sędziowie, najpopularniejsza jest opcja z polem rażenia. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 Na targach IWA chyba pokazano coś bezpieczniejszego i bardziej praktycznego- moździerz na balony z wodą. Jakby tylko wyczaić balony biodegrowadalne. :F Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 Proszę bardzo: http://www.littlecherry.co.uk/Balloons--Ribbon/Biodegradable-Balloons-Ribbon/ Nie wiem tylko czy są dostępne w Polsce, ale na pewno można sprowadzić. Nie wiem tylko jak z oporem środowiska na polanie wodą... Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted April 19, 2015 Report Share Posted April 19, 2015 Raczej bezpośrednie trafienie byłoby rzadkością. :F A w sumie lepiej chyba dostać balonem niż taką rakietką jak z hadesa arrow. Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted May 6, 2015 Report Share Posted May 6, 2015 Można ukleić kulkę z grochu/kulek jakimś klejem co daje kruchą spoinę (przy trafieniu miałyby się rozsypać) pod ten pocisk przybitkę chociażby z kartonu i to wystrzeliwać jakimś gazem czy starym dobrym czarnym prochem jeśli ktoś ma dostęp, zapłon elektryczny i możemy w taki sposób robić moździerze, granatniki podlufowe czy przeciwpancerne C: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 6, 2015 Report Share Posted May 6, 2015 A potem pójść siedzieć. Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted May 6, 2015 Report Share Posted May 6, 2015 Po użyciu czarnego prochu w najlepszym wypadku będzie zbierać zęby z ziemi, ewentualnie wydłubywać graczom groch z dupy ;) O kilkuletnim zapuszkowaniu nie wspomnę :) Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Nie będzie zbierać zębów z ziemi, jeśli dobierze się odpowiednią ilość :) tak samo z CO2, są giwery myśliwskie na ten gaz które ołowiane breneki/kule/pociski wypieprzają z ogromną prędkością, taką, że spokojnie powali jelenia. A są też pistolety do airsoftu. We wszystkim trzeba znać umiar. Zapuszkowanie? No cóż, niby prawda, ale zapuszkować mogą też za robienie świec dymnych z ogólnodostępnych składników spożywczych, a nawet za stare dobre grochowce. No ale nikogo do niczego nie zachęcam, mówię tylko że jest taka możliwość :icon_razz: Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Znajdź mi karabin pneumatyczny na dwutlenek węgla używany do polowania na jelenie... Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Pewnie chodzi o spalanie prochu czarnego w wyniku którego powstaje m.in. CO2 :) Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Prosz bardzo :) Tak czy siak da się użyć takiej ilości prochu że będzie to bezpieczne, trzeba tylko wybadać jaka ilość będzie bezpieczna przy przyzwoitych osiągach takiego pocisku Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Od przebijania puszek do strzelania do jeleni długa droga. Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Obejrzyj cały film a nie pierwsze 5 sekund i potem się wypowiadaj, dobrze? Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 (edited) Chodzi o fakt, że z technicznego punktu widzenia użycie prochu czarnego jest głupim pomysłem - jest wyjątkowo nieprzewidywalny. Zakładając, że ileś gram prochu może posłać jakiś granat na 25m, a ta sama naważka pośle drugi taki pocisk na 60, bo był ciut lepiej spasowany w lufie. A w jeszcze innym wypadku może rozpieprzyć wyrzutnię, jak się taki pocisk zaklinuje. Nie wykonasz nigdy serii pocisków z taką powtarzalnością, żeby można było mówić o jakimkolwiek "bezpieczeństwie" użycia tego. Pomijam już fakt legalności takiego urządzenia: w myśl ustawy taka "wyrzutnia" jest bronią - pójdziesz siedzieć albo za jej wytwarzanie, albo za zrobienie komuś tym krzywdy) UoBiA, art.7 Pkt.1: "W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość" Art8.: W rozumieniu ustawy bronią pneumatyczną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonego gazu jest zdolne do wystrzelenia pocisku z lufy lub elementu ją zastępującego i przez to zdolne do rażenia celu na odległość, a energia kinetyczna pocisku opuszczającego lufę lub element ją zastępujący przekracza 17 J" A taki pocisk na pewno będzie miał więcej niż 17J energii, chociażby ze względu na jego masę ;) Z zbieraniem zębów miałem na myśli to, że strzelający będzie zbierał swoje uzębienie z ziemi po wystrzeleniu w człowieka z tego wynalazku miotanego prochem - jeżeli cel przeżyje, to na pewno zdąży Ci wrąbać. Wszystko można zrobić, tylko trzeba mieć rozum. Dlatego ci co go używają, wiedzą też że nie używa się na imprezach ASG gazów bojowych ani broni palnej!;) Myślę że to wyczerpuje temat. ;) Edited May 7, 2015 by marvol Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 (edited) Można ukleić kulkę z grochu/kulek jakimś klejem co daje kruchą spoinę (przy trafieniu miałyby się rozsypać) pod ten pocisk przybitkę chociażby z kartonu i to wystrzeliwać jakimś gazem czy starym dobrym czarnym prochem jeśli ktoś ma dostęp, zapłon elektryczny i możemy w taki sposób robić moździerze, granatniki podlufowe czy przeciwpancerne C: Moździerze miotaj CO2 albo HPA (pomijam aspekty prawne, bo posiadanie broni pneumatycznej >17J bez rejestracji jest wykroczeniem zagrożonym karą aresztu lub grzywny). Bo: bezpieczniejsze dla obsługi; istnieje możliwość powtarzalności strzałów pod warunkiem zachowania tej samej masy amunicji; odpada problem zakupu prochu czarnego - pomimo, że legalny to wielu sprzedawców nie wyda go bez posiadania EKB. Przy okazji zderzamy się z K.K. o ile owy "moździerz" nie jest z przed 1850r bądź nie jest współczesną kopią broni wytworzonej przed 1850r. Także o granatnikach możesz zapomnieć. i za cholerę nie wiem jak coś takiego zarejestrować (brak faktury dla WPA), także będziesz mieć gratis "życie na krawędzi" :icon_mrgreen: A tak serio to idę po popcorn, otwieram ciemną Fortunę i robię relaks sponsorowany szyldem WMASG zaczytując się w pomysłach tysiąca i jednej fantazji młodych padawanów :icon_smile: Edited May 7, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Dokładnie, jestem tego samego zdania, bezpieczeństwo na pierwszym miejscu! Dlatego chciałem taki wynalazek przetestować najpierw na jakichś celach nieżywych, potem na samym sobie i dopiero ew. jeśli uznam to za bezpieczne wprowadzić na nasze lokalne strzelanki. A jeśli chodzi o powtarzalność, to nie lubie być gołosłowny, jak przetestuje, udokumentuje, wystrzele sobie z 5 metrów 30 000 takich pocisków w łeb i bede żył to spróbuję wprowadzic na lokalne strzelanki. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Hehehe... takich co mówili, że zrobią było tu jak mrówków, nie dziw się więc, że mało kto uważa że coś zbudujesz. Rzadko kiedy się pojawia post "zrobiłem (...) ma patrametry (...) oceńcie". Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Obejrzyj cały film a nie pierwsze 5 sekund i potem się wypowiadaj, dobrze? Proszę cię bardzo a) To jest nie na CO2 tylko na HPA. Różnica ciśnień jest... spora. b) Wyobraź sobie, że odmiana jelenia występująca na terenie Polski to zwierz zupełnie inny od tego co miał na myśli autor tamtego filmiku używając słowa "deer". Odmian jelenia u nas występująca jest z 3-4 razy cięższa niż to chucherko na zdjęciu. Nawet wspomina, że sprawdza się to w zwierzynie średniego rozmiaru. A i tak większość upolowanych zwierząt to jakieś tam lisy, czyli drobne zwierzątka. Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted May 7, 2015 Report Share Posted May 7, 2015 Nie dziwie się, że nie wierzycie, sam bym nie wierzył, dlatego się zamykam i dam znać jak coś zrobie :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Jakbyś zmienił tymczasowo adres zamieszkania na ZK cośtam (jak ZK Sztum, ZK Kamińsk) to daj znać. Postaramy się zorganizować paczke forumową. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Będziemy słać cebulę w workach, tania i ma sporo witamin :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts