Bociano Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 W ogóle w tyłek se wsadźcie test papierka. Chyba, że robicie go z kulką w komorze, to wtedy może da wam jakieś 3% wiarygodności. Oddaj do Asgrevolution albo przejrzyj temat o serwisantach i zapomnij o temacie. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 Papierek potrafi podskakiwać nawet przy wzorowej szczelności. Takiego testu od dawna nie praktykuję. Nadal nie wiemy jakiej firmy ta replika. G&P. KWA itp. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 Standard dyszy wskazuje na Specnę, tyle że nie ma pewności czy to nie błąd właściciela repliki. Papierek skacze zawsze, chociażby do drgań przy strzale, czy pędu powietrza przy gwałtownym skoku dyszy. Quote Link to post Share on other sites
asasinmen Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 Tak papierek zawsze podskoczy ale jak dysza nie dochodzi całkiem do gumki HU to na 100% się to zauważy. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 No to logiczne że skoro się blokował znaczy że łapał szczelność. Dysza do M4 ma w standardzie 21.25mm. Obstawiam za krótką dyszę. Chyba różnica jest pomiędzy "łapał szczelność", czyli zaczynał stawiać opór, a blokował się, czyli nie szło go pchnąć dalej. :D Quote Link to post Share on other sites
Tymo170802 Posted July 15, 2015 Author Report Share Posted July 15, 2015 Replika to AsiaElectricGuns. Ale nie wiem jakie to ma znaczenie a dysza jest rzeczywiście 21.25 sory za błąd. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Chyba różnica jest pomiędzy "łapał szczelność", czyli zaczynał stawiać opór, a blokował się, czyli nie szło go pchnąć dalej. :icon_biggrin: Przy wzorowej szczelności musiałbyś być Pudzianem by go pchnąć dalej. Spróbuj sobie pchnąć tłok od strzykawki - też się zablokuje. Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Przecież powietrze jest ściśliwe i zawsze trochę je ściśniecie. 1/3 długości tłoka to całkiem przyzwoity wynik, w ogóle bym się tym nie przejmował. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 (edited) Przy wzorowej szczelności musiałbyś być Pudzianem by go pchnąć dalej. Spróbuj sobie pchnąć tłok od strzykawki - też się zablokuje. Przy wzorowej szczelności tłok zaczyna stawiać opór od początku (w cylindrach typu zero), lub od minięcia dziury (w innych typach cylindrów), poźniej stawia coraz większy opór, aż w końcu nie idzie go pchnąć dalej.I nie trzeba być pudzianem :D Jak za słabo będziesz trzymać głowicę cylindra, to wyskoczy. Edited July 15, 2015 by Kopcik Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Przy wzorowej szczelności tłok zaczyna stawiać opór od początku (w cylindrach typu zero), lub od minięcia dziury (w innych typach cylindrów), poźniej stawia coraz większy opór, aż w końcu nie idzie go pchnąć dalej. No i właśnie u niego w 1/3 długości tłoka jest ten moment w którym nie idzie go pchnąć dalej. Pchał do momentu kiedy miał za mało siły, by dalej sprężyć powietrze - tłok się "zablokował". Tak ja to rozumiem, bo gdyby było inaczej - tłok zawsze, nawet przy pomocy sprężyny blokowałby się w 1/3 to nie wyciągnąłby aż 430fpsów. Albo inaczej, ile wyciągnąłby z całego ruchu tłoka? Na chłopski rozum licząc osiągnąłby 3 razy więcej, a to chyba niemożliwe na tej sprężynie. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 (edited) No i właśnie u niego w 1/3 długości tłoka jest ten moment w którym nie idzie go pchnąć dalej. Pchał do momentu kiedy miał za mało siły, by dalej sprężyć powietrze - tłok się "zablokował". Tak ja to rozumiem, bo gdyby było inaczej - tłok zawsze, nawet przy pomocy sprężyny blokowałby się w 1/3 to nie wyciągnąłby aż 430fpsów. Albo inaczej, ile wyciągnąłby z całego ruchu tłoka? Na chłopski rozum licząc osiągnąłby 3 razy więcej, a to chyba niemożliwe na tej sprężynie. Nie wiem co się starasz teraz mi przekazać :) To co napisałeś całkowicie pokrywa się z tym co napisałem. Wszystko, co pisałem wcześniej, było próbą wyjaśnienia Rogasiowi różnicy między blokuje się, a zaczyna stawiać opór. Edited July 15, 2015 by Kopcik Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Zrozumiałem Cie tak jakbyś mnie nie zrozumiał i próbowałem Ci wytłumaczyć to, czego nie zrozumiałeś, rozumiesz? No, to chyba wyjaśnione i już się rozumiemy. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Pomijając fakt, że gdyby tłok blokował się w 1/3 przy strzale, to następny cykl pracy zębatek byłby druzgocący dla GB:) Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 (edited) Piszę to drugi raz... Chodziło o blokowanie się tłoka przy teście strzykawki. Edited July 15, 2015 by Kopcik Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Czepiłeś się określenia a i tak wiadomo o co chodzi;) Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Może się czepiłem, ale to nie ja kontymuowałem to. :D Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 (edited) Jednakże ciągle to kontynuujesz. Do rzeczy, sprawdź chłopie jak ci się fpsy szacują w miarę podkręcania HU. Edited July 15, 2015 by splinter Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Pierwsze co bym zrobił to jeszcze raz sprawdził strzykawkę na lini GB, oraz GB-lufa z komorą. Po drugie sprawdź osiowość, sprawdź długość dyszy, kolejna sprawa, która jest przyczyną na 90% - zbyt duży cylinder - po prostu szybciej zasysa Ci powietrze z tak krótkiej lufy po strzale (kiedy kulka jest w lufie) i osłabia ją. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 (edited) kolejna sprawa, która jest przyczyną na 90% - zbyt duży cylinder - po prostu szybciej zasysa Ci powietrze z tak krótkiej lufy po strzale (kiedy kulka jest w lufie) i osłabia ją. Wyjaśnij mi to zjawisko osłabiania kulki czy tam lufy przez cylinder, bo nie ogarniam. Przy okazji jeszcze to, w jaki sposób pojemność cylindra wpływa na prędkość zasysania. Myślałem, że wszystkie zasysają tak samo, bo to kwestia mechaniki, a nie cylindra, jak szybko ciągnięty jest tłok. Edited July 16, 2015 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Też bardzo mnie to ciekawi. Szczególnie w przypadku stosowanych w każdym AEGu kierunkowych głowic tłoka... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts