Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tylko 430 fps na M150

Recommended Posts

No to logiczne że skoro się blokował znaczy że łapał szczelność.

Dysza do M4 ma w standardzie 21.25mm. Obstawiam za krótką dyszę.

Chyba różnica jest pomiędzy "łapał szczelność", czyli zaczynał stawiać opór, a blokował się, czyli nie szło go pchnąć dalej. :D

Chyba różnica jest pomiędzy "łapał szczelność", czyli zaczynał stawiać opór, a blokował się, czyli nie szło go pchnąć dalej. :icon_biggrin:

Przy wzorowej szczelności musiałbyś być Pudzianem by go pchnąć dalej. Spróbuj sobie pchnąć tłok od strzykawki - też się zablokuje.

Przy wzorowej szczelności musiałbyś być Pudzianem by go pchnąć dalej. Spróbuj sobie pchnąć tłok od strzykawki - też się zablokuje.

Przy wzorowej szczelności tłok zaczyna stawiać opór od początku (w cylindrach typu zero), lub od minięcia dziury (w innych typach cylindrów), poźniej stawia coraz większy opór, aż w końcu nie idzie go pchnąć dalej.I nie trzeba być pudzianem :D Jak za słabo będziesz trzymać głowicę cylindra, to wyskoczy.

Edited by Kopcik

Przy wzorowej szczelności tłok zaczyna stawiać opór od początku (w cylindrach typu zero), lub od minięcia dziury (w innych typach cylindrów), poźniej stawia coraz większy opór, aż w końcu nie idzie go pchnąć dalej.

No i właśnie u niego w 1/3 długości tłoka jest ten moment w którym nie idzie go pchnąć dalej. Pchał do momentu kiedy miał za mało siły, by dalej sprężyć powietrze - tłok się "zablokował". Tak ja to rozumiem, bo gdyby było inaczej - tłok zawsze, nawet przy pomocy sprężyny blokowałby się w 1/3 to nie wyciągnąłby aż 430fpsów. Albo inaczej, ile wyciągnąłby z całego ruchu tłoka? Na chłopski rozum licząc osiągnąłby 3 razy więcej, a to chyba niemożliwe na tej sprężynie.

No i właśnie u niego w 1/3 długości tłoka jest ten moment w którym nie idzie go pchnąć dalej. Pchał do momentu kiedy miał za mało siły, by dalej sprężyć powietrze - tłok się "zablokował". Tak ja to rozumiem, bo gdyby było inaczej - tłok zawsze, nawet przy pomocy sprężyny blokowałby się w 1/3 to nie wyciągnąłby aż 430fpsów. Albo inaczej, ile wyciągnąłby z całego ruchu tłoka? Na chłopski rozum licząc osiągnąłby 3 razy więcej, a to chyba niemożliwe na tej sprężynie.

Nie wiem co się starasz teraz mi przekazać :) To co napisałeś całkowicie pokrywa się z tym co napisałem. Wszystko, co pisałem wcześniej, było próbą wyjaśnienia Rogasiowi różnicy między blokuje się, a zaczyna stawiać opór.

Edited by Kopcik

Pierwsze co bym zrobił to jeszcze raz sprawdził strzykawkę na lini GB, oraz GB-lufa z komorą. Po drugie sprawdź osiowość, sprawdź długość dyszy, kolejna sprawa, która jest przyczyną na 90% - zbyt duży cylinder - po prostu szybciej zasysa Ci powietrze z tak krótkiej lufy po strzale (kiedy kulka jest w lufie) i osłabia ją.

kolejna sprawa, która jest przyczyną na 90% - zbyt duży cylinder - po prostu szybciej zasysa Ci powietrze z tak krótkiej lufy po strzale (kiedy kulka jest w lufie) i osłabia ją.

Wyjaśnij mi to zjawisko osłabiania kulki czy tam lufy przez cylinder, bo nie ogarniam. Przy okazji jeszcze to, w jaki sposób pojemność cylindra wpływa na prędkość zasysania. Myślałem, że wszystkie zasysają tak samo, bo to kwestia mechaniki, a nie cylindra, jak szybko ciągnięty jest tłok.

Edited by Emcet