viciuRZ Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 (edited) Jak w temacie . Planuję kupić cymkę 48, która miałaby mi posłużyć jako baza pod coś bardziej ambitnego - nie mówię tu o dorównaniu Tokyo Mauri itp, ale coś, z czego przyjemnie i bez awaryjnie by się strzelało :icon_smile: Co Państwo o tym myślą ? Nada się? Czy w tej cenie (ok 850zł) lepiej szukać czegoś innego ? :icon_smile: Edited February 25, 2016 by viciuRZ Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 W AKMS szybko pada kolba. Ludzie marudzą że w replikach robią im się luzy (w moim AKM jest lekki luz na kolbie, ale to odziedziczyłem po poprzednim właścicielu), ja tego jakoś nie doświadczyłem w cymiaczach ani w boycach. GB ma spory potencjał tuningowy, aczkolwiek za te pieniądze wolałbym kupić Force Core i jego motać. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted February 25, 2016 Author Report Share Posted February 25, 2016 A jak było u kolegi z łożem ? Bo ja miałem wczesniej CM 040 i np miałem luz między body a łożem (chwytem przednim) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Za taką kasę bierz Force Core, ewentualnie boyi, ale nie cymę. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 A jak było u kolegi z łożem ? Bo ja miałem wczesniej CM 040 i np miałem luz między body a łożem (chwytem przednim) Łoże było OK, nakładka na rurkę gazową trochę miała luzu, ale mnie to jakoś nie bolało. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted February 25, 2016 Author Report Share Posted February 25, 2016 Force Core ? Mógłby ktoś sięw tym temacie wypowiedzieć ? Pierwsze slysze o takiej firmie :P Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Force Core ? Mógłby ktoś sięw tym temacie wypowiedzieć ? Pierwsze slysze o takiej firmie :icon_razz: Poczytaj forum, jest o tym temat. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted February 26, 2016 Author Report Share Posted February 26, 2016 Z tego co widze na gunfire body "emek" przy cenie ok. 900-1000zł są całe ze ZnAl, razem z korpusem, co nie kryje że mi przeszkadza . Przede wszystkim chciałbym sprzęt w miarę dobrze wykonany na zewnątrz - czytaj stal :D Bo środek i tak wymienie :P Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Jak chcesz stal to olej cymy ze znalu i staliwa w chorych cenach. Quote Link to post Share on other sites
Gr4b4rz Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Boyce maja stalowe korpusy z tloczonej blachy Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Boyi też ma staliwo zamiast stali, ale jest lepsze niz cyma. Skoro tak czy siak wymienia całe wnętrze, to niech bierze FC albo używane VFC,LCT,E&L. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 Boyi też ma staliwo zamiast stali, ale jest lepsze niz cyma. Skoro tak czy siak wymienia całe wnętrze, to niech bierze FC albo używane VFC,LCT,E&L. Korpusy są ze prawie na 100% ze stali, bo są (także prawie na 100 %) tłoczone, a nie odlewane. I nie wiem gdzie wy w cymach odnaleźliście staliwo. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted February 26, 2016 Author Report Share Posted February 26, 2016 Ja trzymając w reku cymke bylem z jakosci stali wzglednie zadowolony , vfc czy cos to serio ciezko dopasc a juz chcialem cos na czasie kupic Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted February 28, 2016 Author Report Share Posted February 28, 2016 Juz po frytkach . wziąłem RK10s z taiwana , mam nadzieje ze będzie dobrze :D Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 Tak się zastanawiam gdzie cyma ma to staliwo. Korpus to prawdopodobnie gięta blacha z arkusza, a cała reszta prócz dekla to znal. Hudy, a obsady i elementy na lufie takie jak podstawy muszki czy szczerbinki w E&L i force core to z czego są jak nie odlane ze staliwa? Quote Link to post Share on other sites
naresss Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 Cyma od modelu 040 ma: Stalowy dekiel, stalowe body, stalową rozkładaną kolbę. ZnAl: montaż jaksółki, lufa , przyżady celownicze oraz rura gazowa Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 Korpus nie jest stalowy tylko ze staliwa. Podstawa szczerbiny jest znalowa w Cymie z tej serii. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 Cyma od modelu 040 ma: Stalowy dekiel, stalowe body, stalową rozkładaną kolbę. ZnAl: montaż jaksółki, lufa , przyżady celownicze oraz rura gazowa Powiedz to modelowi 0.42, he he. A bardziej poważnie - co mi po stalwoym body, skoro jego jedyne newralgiczne części, czyli obsada/jarzmo lufy i kolby są ze znalu? wolałbym znalowy korpus i te dwie części z czegoś lepszego niż spieczona ciastolina. Quote Link to post Share on other sites
naresss Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Korpus jest z żelaza, które nazywa się blachą stalową... a nie staliwową.. Lesio zgadzam się w 100% Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted February 29, 2016 Author Report Share Posted February 29, 2016 Panowie, gdzie mozna kupic łoże drewniane od oryginału ? Przewalilem allegro , nie ma , na stronach z demobilu albo bardzo kiepskie, albo z podstawowej wersji ak ... Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Na frontowcu poszukaj drewien. Albo na wojsko.com.pl Z żelaza?? Na litość Boga, to jest stal stopowa (stop żelaza z węglem i innymi domieszkami). Quote Link to post Share on other sites
naresss Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 (edited) Kopcik na litość Boską... czytanie ze zrozumieniem się kłania. Edited February 29, 2016 by naresss Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted February 29, 2016 Author Report Share Posted February 29, 2016 I jeazcze pytanko . Na jednym z forów widzialem bezposrednie porównanie ostrego akms i RK 10s na zdjeciach jedno koło drugiego i ostry miał dużo dluzsze (2-3cm) łoże niz boyi . Jak to tam jest w praktyce ? Bedzie to pasowac? Quote Link to post Share on other sites
naresss Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Z tego co ja wiem, chłopaki dopasowywali łoża od oryginałów, oczywiście z dolnym jest trochę piłowania i zabawy (zatrzask wygląda trochę inaczej) Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Korpus jest z żelaza Nie wiem na ile sposobów, według ciebie, można odczytać to zdanie, ale według mnie ma ono jedno znaczenie. Sugeruje doedukować się co to jest żelazo, stal, stal stopowa, żeby później nie wyskakiwać z takimi kwiatkami jak to: [...]z żelaza, które nazywa się blachą stalową...[...] i później nie rzucać się starając się bronić swoich błędów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts