Bryy Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Witam, mam do wyboru dwie repliki. Ma ktoś którąś z nich ? Mógłby mi ktoś opisać zalety i wady obydwóch ? Ewentualnie może podrzucić coś lepszego od wymienionych wyżej w granicach +/- 1000 zł. Oraz co trzeba / powinno się wymienić na sam początek, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Z wad i zalet: Zaletą FC jest to, że jest lepsza od Cymy. Wadą Cymy jest to, że jest gorsza od FC. Też pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 FC - z zewnątrz oksydowana stal E&L pierwszej generacji. Cyma - no ładne to to nie jest. Na dodatek sporo znalu. Zupełnie niewarta swojej chorej ceny. FC polecam brać, bo ich już nie będzie. Kolejne partie FC nie będą już w pełni stalowe tylko stalowo-znalowe. Quote Link to post Share on other sites
Bryy Posted March 20, 2016 Author Report Share Posted March 20, 2016 W porządku, tylko boję się, że ~360 fps nie wystarczy np w jakimś większym lesie. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Cyma ma lepsze bebechy,. Tak 360 fps może ci nie wystarczyć w lesie. Quote Link to post Share on other sites
Bryy Posted March 20, 2016 Author Report Share Posted March 20, 2016 A no właśnie, dlatego nie mogę się zdecydować co brać. Z jednej strony cyma zaraz się rozwali, a z drugiej strony używając FC nie będę miał żadnego zasięgu. Miałem tylko cymę w ręce, więc to nie moje zdanie tylko wszystko, co wywnioskowałem po opiniach. Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Dziwne, jak zaczynałem z boyiem z 370fpsami to jakoś bez problemowo mogłem sobie radzić w lesie. Bebechy zawsze można wymienić, dlatego lepiej jest wziąć ładną replikę, solidnie wykonaną zewnętrznie. Sprawdź temat o kałachach FC. Właściciele pisali tam o możliwościach tuningu. Z tego co tam jest napisane wynika, iż tuning nie jest problematyczny. Quote Link to post Share on other sites
Bryy Posted March 20, 2016 Author Report Share Posted March 20, 2016 Dobra, tak zrobię. Tuning bardzo by mi się przydał, gdy reszta w lesie ma 400+ fps. Dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 To zależy, na zwykłe jebanki fpsy nie są ci aż tak bardzo potrzebne. Co do wykonania, to ja wolę mieć dobre bebechy, replika musi dobrze strzelać i być niezawodna. A body zawsze możesz sobie wymienić ;) Quote Link to post Share on other sites
Bryy Posted March 20, 2016 Author Report Share Posted March 20, 2016 (edited) Ja myślę, że też wolałbym bebechy od wyglądu, czy wykonania. A też nie chce mi się wierzyć, że znikąd cymka może złamać mi się zaraz na pół. Aczkolwiek jeśli mógłbym FC trochę ulepszyć, żeby miał wygodny zasięg, to wybrałbym chyba jego. Edited March 20, 2016 by Bryy Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 "Zawsze sobie można body wymienić" - ??? Co po wymianie body, jak pozostaje znalowa, brzydka i krucha reszta? A wymiana reszty części - nielogicznym byłoby kupić jedną replikę, żeby za chwilę kupić drugą i przekładać części... Ale co kto woli. Branie jakiejkolwiek cymy w aktualnych cenach skelpowych to głupota bądź rozmyślny masochizm. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Ceny rzeczywiście maja wysokie, jednak dalej nie widzę innej alternatywy dla ich replik (tych wyższych modeli) w tej cenie. Mi zależy tylko na bebechach więc zalety FC dla mnie są pomijalne. No ale co kto woli. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted March 20, 2016 Report Share Posted March 20, 2016 Kurczę, niektórym w lesie wystarcza 300 FPS w pompce AGM, no ale co ja tam wiem. Co do Cymy, to co komu po 400+ FPS, skoro lufa zewnętrzna (która trzyma komorę hopup) lata sobie w obsadzie, a obsada lata na nitach w korpusie? Do tego kolba lubi mieć luzy. Całość powoduje, że pomimo niezłego girboksa tracimy na szczelności oraz na celności, bo lufa lata. Obie repliki są do poprawy, niemniej jednak o wiele taniej wychodzi zrobienie 400+ FPS w FC, niż zrobienie z Cymy czegoś w miarę sztywnego. Tuning zewnętrzny Cymy, żeby doprowadzić go do poziomu zbliżonego do FC kosztuje o wiele więcej, niż poprawa bebechów w FC. Quote Link to post Share on other sites
Bryy Posted March 21, 2016 Author Report Share Posted March 21, 2016 (edited) Niestety nie znam się na tuningu + nie wiem też jakie zmiany wpłyną na ilość fps tej FC. Myślę, że jeśli udałoby się ogarnąć FC do takiego stopnia, żeby miała 400+ fps, to byłbym zadowolony. I może i latają po lesie z 300 fps, ale nie zawsze da się do kogoś podejść, tym bardziej, że mają potuningowane kałachy z celownikami. Bardzo zależy mi na zasięgu. Edited March 21, 2016 by Bryy Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Weź FC i nie kombinuj. Gdybym miał teraz wolny grosz to wziąłbym FC i przełożył środek z mojego RK02. Jeśli myślisz jak lisek to kup mi Fc, a ja oddam Ci moje RK02 z 520 fpsami :-) Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Nie wiem jak bardzo trzeba być upośledzonym, by uważać, że bebechy ważniejsze od wyglądu. A co za problem stuningować replikę? Co za problem napisać do sklepu i poprosić o wymianę gumki HU i sprężyny? Tyle wystarczy. A mówiąc krótko - Cyma przy FC może co najwyżej possać lufę. Quote Link to post Share on other sites
Bryy Posted March 21, 2016 Author Report Share Posted March 21, 2016 Hm, czyli mówisz, że przy kupnie FC wymienić od razu gumkę HU i sprężyne. A jakie efekty będą tego tuningu? Bo jeśli na prawdę udałoby się ogarnąć FC do tych +/- 400 fps, to biorę. Oraz jakie będą koszty tych zmian, to też mnie interesuje. Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Gumka zmień sobie na jakąś lepsza coby dobrze kręciła, ja polecam Madbulle. Sprężyne wsadź M120, bebechy powinny wytrzymać a powinieneś dostać >420FPS. No i oddaj go jakiemuś serwisantowi żeby dobrze to poskładał. Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Też uważam że brać cymę dla bebechów to strzał w kolano - I tak te bebechy nie są jakieś super świetne - po prostu ma dużo fps w stocku. 360 fps w lesie za mało? Please... Ja potrafię świetnie się bawić moim mp5k z 310 fps w lesie, gdy innymi mają po 450. Tak samo jak w dawnych czasach moi kumple z shotgunami agm i gazową berretą za 100zł potrafili ustrzelić "komandosa" w full szpeju ze swoim m249 pincet fps. Jak to się stało? To nie fps czynią z Ciebie zawodnika. Owszem, są przydatne, ale jak ktoś umie myśleć to da sobie radę. +tuning v3 jest prosty - nie wiem dokładnie co siedzi w środku fc, ale wątpię że tuning może być drogi - pewnie wymiana kilku elementó +Kupienie dobrej komory, uszczelnionej dyszy i gumki hop up (ew lufy, np stalowy pps jest dobry i kosztuje <100zł), może magicznie sprawić, że fc będzie strzelał lepiej niż cyma Odpowiedź nasuwa się sama. Quote Link to post Share on other sites
Bryy Posted March 21, 2016 Author Report Share Posted March 21, 2016 No to nieźle, teraz tylko czekać żeby FC był gdzieś dostępny w sklepie i od razu biorę. A jak z zamawianiem przez internet, np na gunfire? Nie będzie żadnych z tym problemów, że przyślą mi nagle coś używanego? + co myślicie również o FC-A104-B, z tego co pamiętam, to jest to, to samo, tyle, że skrócona wersja. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Tutaj o to pytasz, a założyłeś osobny temat. Uspokój się, hamuj. Różnią się tylko wyglądem. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted March 26, 2016 Report Share Posted March 26, 2016 Jeśli myślisz jak lisek to kup mi Fc, a ja oddam Ci moje RK02 z 520 fpsami :-) RK02??? To chyba nie CYMY. A tak poważnie jeśli koniecznie FC to zawsze można dokupić kompletny GB cymy. http://www.taiwangun.com/kompletne-gearboxy-2/kompletny-gearbox-v-3-cm-2?from=listing&campaign-id=14 Jedyne co podlega wymianie to tłok (i głowica od razu) jeśli masz ciężki palec. Szkoda jedynie że cyma nie robi emek z GB ze swoich MP5, G36 też (cm003) też gdzieś wyparowało.. Quote Link to post Share on other sites
awasil28 Posted March 26, 2016 Report Share Posted March 26, 2016 Osobiście posiadam suczkę od FC i jako że mieszkam i gram w Irlandii to mam limit do 328fps. Wymieniłem w niej komorę hop up na pro win + czarna systema i lufa prometheus. Jak na razie nie ruszyłem gearboxa dałem tylko dysze shs. Replika działa świetnie i na dobrych kulkach nie odczuwam zbytnio braku fps. Osobiście nie pakował bym się w cyme z gównolitu. Sent from Nexus 6p Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 RK02??? To chyba nie CYMY. A tak poważnie jeśli koniecznie FC to zawsze można dokupić kompletny GB cymy. http://www.taiwangun.com/kompletne-gearboxy-2/kompletny-gearbox-v-3-cm-2?from=listing&campaign-id=14 Jedyne co podlega wymianie to tłok (i głowica od razu) jeśli masz ciężki palec. Szkoda jedynie że cyma nie robi emek z GB ze swoich MP5, G36 też (cm003) też gdzieś wyparowało.. Nie cymy Ale twardy piszesz o mocnych bebechach i fps. GB cymy? Po co? Wymienić tłok, dysze, sprężynę, doszczelnić i masz 500 fps w pełni stalowej klamce, a nie w gównolicie. Tak, RK02 to też gównolit i dlatego bym się mógł zamienić, bo zrobić środek repliki jest łatwiej i taniej niż wymienić części zewnętrzne na stalowe. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 Dlatego i ja sprzedaję swoje RK-01W. :D Lepiej wziąć coś trwalszego z zewnątrz. ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts