Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

RK-01W - problem ze skupieniem

Recommended Posts

Proszę o rady związane z poprawieniem skupienia w AKS-74U.

Jakiś czas temu przeprowadziłem mały tuning repliki i jedynym zarzutem jaki mam to skupienie. Obecnie replika strzela prawie jak pepesza :) Raz poleci trochę w lewo, za chwilę w prawo, a po chwili na złość leci w cel, żeby za chwilę podkręcić do góry :) Na automatycznym czasem to się przydaje, ale na dłuższy dystans to już denerwuje. Widoczne zakrzywienia toru lotu widać dopiero po ok 20m, do tego czasu leci ok.

Ostatnio pojawiły się głosy w sprawie komory HU (full plastic stock) i jej nieszczelności, że może to być przyczyna.

Czy może to wina lufy? Lufa była wymieniona na precyzyjną PPS 300mm (6,03 mm).

Widziałem dzisiaj skróconą wersję Mki ze stockową lufą 235mm i strzelała o niebo lepiej.

Mało tego, nawet CM.521 które dzisiaj też się pojawiło na manewrach - w stocku miało lepsze skupienie niż moja replika.

Co proponujecie? Wymienić tą nieszczęsną komorę, czy zbierać na lepszą lufę?

Od razu zaznaczę, że cylinder i tłok mam szczelny - o dziwo na stocku ma efekt strzykawki! :icon_eek2: Gumka jest nowa i nie jest przekrzywiona, a lufa prosta.

Ja bym komorę wymienił na metalową, obejrzyj dokładnie gumkę, bo wystarczy mała niedoskonałość, żeby tak to wyglądało, dodatkowo pamiętaj o właściwym dobraniu tłoka do długości lufy, to się wydaje śmieszne ale m. in. w tym tkwi magia replik I kategorii, potrafią z 350fps walić celnie na 70m bo układ szczelny a do tego lufa wypluwa za kulką właściwą ilość powietrza pod właściwym ciśnieniem.

PS: imho już guarder robi lepsze precki od ppsa. Porównywałem u siebie w suczce, obie 6.03, obie 300mm długości i na guarderze zasięg miałem większy o jakieś 6-7m, na 65m to dużo.

Długość tłoka? A nie chodziło Ci o klasę cylindra? Wbrew pozorom przy tak małej mocy kulki lecą naprawdę daleko. Nie testowałem jeszcze dokładnie zasięgu, ale z 40m trafiam człowieka, co przy takiej krótkiej lufie już jest dobrym wynikiem.

Gumkę sprawdzę.

40m to naprawdę średni wynik. No klasa cylindra czyli innymi słowy jego pojemność. Ja w suce mam tłok typu 2 do lufy guardera 6.02. 300mm, trafiam w tarczę sylwetkową z 60m, komora retroarms i zielony guarder w niej... uzyskanie takiego wyniku wcale proste nie było-je...ania się co nie miara.

Cylinder stockowy ale typu 2. Nie było potrzeby go wymieniać, bo jak wspomniałem po wymianie tłoka mam efekt strzykawki.

W komorze siedzi czarny Guarder, ale trzeba pomyśleć nad jej zmianą.

Skoro piszesz, że masz 60m skutecznego zasięgu, to przynajmniej wyprowadzasz mnie z błędu, że to wina krótkiej lufy ;)

Na 100% to nie wina lufy, na krótszych da się zrobić taki zasięg, zazwyczaj to wina komory, ew. gumki, z rzadka kombinacji cylinder-lufa. Ludzie czasem zapominają o zmianie cylindra przy skracaniu repliki zostawiają za duży cylinder. Tak samo robią sklepy ale celowo: wsadzają cylinder dużej pojemności, żeby na papierku stało że replika ma pierdyliard fpsów, ale niestety kosztem rozrzutu. Lepiej mieć mniej fpsów ale celnie walącą replikę, niż miliard fpsów ale nie móc trafić w drzwi od stodoły z 20m.

Cylinder daj typ 3 do tych 300 (280)mm.

typ 3 jest stosowany w krótszych lufach (góra 200mm)

Oczywiście są wyjątki: mam np. m3 aresa, gdzie zasosowano cylinder typu 0 do lufy ok 150mm, i sieje aż miło nawet na 50m-bardzo miękka gumka+metalowa komora hopsiup w standardzie

Edited by Dziku888

Dziku, nie znasz się na cylindrach. Cylinder dobiera się po objętości powietrza jakie pompuje. Te WMasgowe przeliczniki są *uja warte. Zaufaj, albo zapytaj Ciastka. Z resztą było masę postów w tym temacie.

Dla twojej wiadomości: Typ 2 pompuje 14-15ml, wiec obsłuży lufy od 455 do nawet 509 (!) przy idealnie szczelnym układzie.

Więc krótsze lufy powinny mieć odpowiednio mniej powietrza (typ3). A dla 300 potrzeba 8,5ml+~2,5na straty =10-11cm... Ja do mojego AKS-74u ciąłem cylinder specjalnie, pod 10cm^3. Skupienie mam dobre, a nie mam precki. Komora czerwony element :P gumka zielone g&g. Trzyma szczelność.

Edited by marvol

Czy większą to niekoniecznie, po prostu bliżej przodu, przez co ma mniejszą pojemność roboczą.

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

Nurtuje mnie i znajomych, jak komora i nieszczelności na niej mogą mieć wpływ na rozrzut kulek?

To na pewno wypadkowa lokalnie nasilonego efektu Coriolisa i uciekajacego cisnienia;)

A tak serio, to probowałeś używać cięższych kulek? Na jakich strzelasz?

To na pewno wypadkowa lokalnie nasilonego efektu Coriolisa i uciekajacego cisnienia;)

Dokładnie tak. Ja na moim zestawie zauważyłem że 0.23 są ciut za lekkie, ale pomiary robiłem na hali a nie w polu, więc warunki niemalże idealne. Drugą sprawą jest to, że suczka to nie snajperka, 50m na niej już jest zadowalające.

Dołączam się do pytania.

Jak układ jest nieszczelny to nieszczelność nie jest wielkością stałą, co wiąże się z różną ilością powietrza przypadającą na każdy strzał, natomiast podkręcenie kulki (ustawienie hopsiupa) się nie zmienia, stąd słaba powtarzalność strzałów czyli innymi słowy niecelność. Do tego wspomniany efekt Coriolisa.

Mam teraz pytanie, która z wyżej podanych komór przykręcanych do czoła gearboxa jest bardziej szczelna, retro arms czy airsoft pro ?

Chce zneutralizować nieszczelność w swoim elu, ponieważ na sp130 uzyskuje tylko 440 fps ( gearbox jest w 100% szczelny, nie ma gdzie powietrze uciekać).