groszekoki Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 Proszę o rady związane z poprawieniem skupienia w AKS-74U. Jakiś czas temu przeprowadziłem mały tuning repliki i jedynym zarzutem jaki mam to skupienie. Obecnie replika strzela prawie jak pepesza :) Raz poleci trochę w lewo, za chwilę w prawo, a po chwili na złość leci w cel, żeby za chwilę podkręcić do góry :) Na automatycznym czasem to się przydaje, ale na dłuższy dystans to już denerwuje. Widoczne zakrzywienia toru lotu widać dopiero po ok 20m, do tego czasu leci ok. Ostatnio pojawiły się głosy w sprawie komory HU (full plastic stock) i jej nieszczelności, że może to być przyczyna. Czy może to wina lufy? Lufa była wymieniona na precyzyjną PPS 300mm (6,03 mm). Widziałem dzisiaj skróconą wersję Mki ze stockową lufą 235mm i strzelała o niebo lepiej. Mało tego, nawet CM.521 które dzisiaj też się pojawiło na manewrach - w stocku miało lepsze skupienie niż moja replika. Co proponujecie? Wymienić tą nieszczęsną komorę, czy zbierać na lepszą lufę? Od razu zaznaczę, że cylinder i tłok mam szczelny - o dziwo na stocku ma efekt strzykawki! :icon_eek2: Gumka jest nowa i nie jest przekrzywiona, a lufa prosta. Quote Link to post Share on other sites
Dziku888 Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 Ja bym komorę wymienił na metalową, obejrzyj dokładnie gumkę, bo wystarczy mała niedoskonałość, żeby tak to wyglądało, dodatkowo pamiętaj o właściwym dobraniu tłoka do długości lufy, to się wydaje śmieszne ale m. in. w tym tkwi magia replik I kategorii, potrafią z 350fps walić celnie na 70m bo układ szczelny a do tego lufa wypluwa za kulką właściwą ilość powietrza pod właściwym ciśnieniem. PS: imho już guarder robi lepsze precki od ppsa. Porównywałem u siebie w suczce, obie 6.03, obie 300mm długości i na guarderze zasięg miałem większy o jakieś 6-7m, na 65m to dużo. Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted June 19, 2016 Author Report Share Posted June 19, 2016 Długość tłoka? A nie chodziło Ci o klasę cylindra? Wbrew pozorom przy tak małej mocy kulki lecą naprawdę daleko. Nie testowałem jeszcze dokładnie zasięgu, ale z 40m trafiam człowieka, co przy takiej krótkiej lufie już jest dobrym wynikiem. Gumkę sprawdzę. Quote Link to post Share on other sites
Dziku888 Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 40m to naprawdę średni wynik. No klasa cylindra czyli innymi słowy jego pojemność. Ja w suce mam tłok typu 2 do lufy guardera 6.02. 300mm, trafiam w tarczę sylwetkową z 60m, komora retroarms i zielony guarder w niej... uzyskanie takiego wyniku wcale proste nie było-je...ania się co nie miara. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Co to jest tłok typu 2? Zielony Guarder? Quote Link to post Share on other sites
Dziku888 Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 (edited) Ups, miało być zielona G&G i cylinder typ 2. Była niedziela, popołudnie, deszcz, żona na wychodnym. Co innego robić jak nie pić? ;) Edited June 20, 2016 by Dziku888 Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted June 20, 2016 Author Report Share Posted June 20, 2016 Cylinder stockowy ale typu 2. Nie było potrzeby go wymieniać, bo jak wspomniałem po wymianie tłoka mam efekt strzykawki. W komorze siedzi czarny Guarder, ale trzeba pomyśleć nad jej zmianą. Skoro piszesz, że masz 60m skutecznego zasięgu, to przynajmniej wyprowadzasz mnie z błędu, że to wina krótkiej lufy ;) Quote Link to post Share on other sites
ZłyDuch Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Wywal stockową komorę, załóż ProWina. Twoja replika ci za to podziękuje pięknymi strzałami. Wrogowie będą się bać twoich trafień. A wszystko to za jedyne 120 złotych! Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Cylinder daj typ 3 do tych 300 (280)mm. Może podwija gumkę, albo nie uszczelnia się z nią idealnie? Quote Link to post Share on other sites
Dziku888 Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 (edited) Na 100% to nie wina lufy, na krótszych da się zrobić taki zasięg, zazwyczaj to wina komory, ew. gumki, z rzadka kombinacji cylinder-lufa. Ludzie czasem zapominają o zmianie cylindra przy skracaniu repliki zostawiają za duży cylinder. Tak samo robią sklepy ale celowo: wsadzają cylinder dużej pojemności, żeby na papierku stało że replika ma pierdyliard fpsów, ale niestety kosztem rozrzutu. Lepiej mieć mniej fpsów ale celnie walącą replikę, niż miliard fpsów ale nie móc trafić w drzwi od stodoły z 20m. Cylinder daj typ 3 do tych 300 (280)mm. typ 3 jest stosowany w krótszych lufach (góra 200mm) Oczywiście są wyjątki: mam np. m3 aresa, gdzie zasosowano cylinder typu 0 do lufy ok 150mm, i sieje aż miło nawet na 50m-bardzo miękka gumka+metalowa komora hopsiup w standardzie Edited June 20, 2016 by Dziku888 Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 (edited) Dziku, nie znasz się na cylindrach. Cylinder dobiera się po objętości powietrza jakie pompuje. Te WMasgowe przeliczniki są *uja warte. Zaufaj, albo zapytaj Ciastka. Z resztą było masę postów w tym temacie. Dla twojej wiadomości: Typ 2 pompuje 14-15ml, wiec obsłuży lufy od 455 do nawet 509 (!) przy idealnie szczelnym układzie. Więc krótsze lufy powinny mieć odpowiednio mniej powietrza (typ3). A dla 300 potrzeba 8,5ml+~2,5na straty =10-11cm... Ja do mojego AKS-74u ciąłem cylinder specjalnie, pod 10cm^3. Skupienie mam dobre, a nie mam precki. Komora czerwony element :P gumka zielone g&g. Trzyma szczelność. Edited June 20, 2016 by marvol Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted June 20, 2016 Author Report Share Posted June 20, 2016 Ok dziękuję za podpowiedzi. Rozumiem, że cylinder typu 3 ma większą "dziurę" niż 2? ;) Quote Link to post Share on other sites
Dziku888 Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Taki serwis robię od dawna i działa cud malina, nie korzystam z przeliczników wmasgowych. Róbta jak chceta. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Czy większą to niekoniecznie, po prostu bliżej przodu, przez co ma mniejszą pojemność roboczą. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted June 20, 2016 Author Report Share Posted June 20, 2016 Nurtuje mnie i znajomych, jak komora i nieszczelności na niej mogą mieć wpływ na rozrzut kulek? Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 Nurtuje mnie i znajomych, jak komora i nieszczelności na niej mogą mieć wpływ na rozrzut kulek? To na pewno wypadkowa lokalnie nasilonego efektu Coriolisa i uciekajacego cisnienia;) A tak serio, to probowałeś używać cięższych kulek? Na jakich strzelasz? Quote Link to post Share on other sites
Dziku888 Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 To na pewno wypadkowa lokalnie nasilonego efektu Coriolisa i uciekajacego cisnienia;) Dokładnie tak. Ja na moim zestawie zauważyłem że 0.23 są ciut za lekkie, ale pomiary robiłem na hali a nie w polu, więc warunki niemalże idealne. Drugą sprawą jest to, że suczka to nie snajperka, 50m na niej już jest zadowalające. Quote Link to post Share on other sites
arthem Posted June 24, 2016 Report Share Posted June 24, 2016 Nurtuje mnie i znajomych, jak komora i nieszczelności na niej mogą mieć wpływ na rozrzut kulek? Dołączam się do pytania. Quote Link to post Share on other sites
Dziku888 Posted June 25, 2016 Report Share Posted June 25, 2016 Dołączam się do pytania. Jak układ jest nieszczelny to nieszczelność nie jest wielkością stałą, co wiąże się z różną ilością powietrza przypadającą na każdy strzał, natomiast podkręcenie kulki (ustawienie hopsiupa) się nie zmienia, stąd słaba powtarzalność strzałów czyli innymi słowy niecelność. Do tego wspomniany efekt Coriolisa. Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted June 25, 2016 Author Report Share Posted June 25, 2016 Ahaaaa...dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 26, 2016 Report Share Posted June 26, 2016 Coriolisa??? Poważnie??? No to dorzuccie do analizy fazy księżyca. Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted June 26, 2016 Author Report Share Posted June 26, 2016 Domyślam się, że doszczelnienie typu "teflon fix" nie rozwiąże w pełni problemu? Czy warto pochylić się nad innymi komorami niżeli ProWin czy Retro Arms? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 Zacznijmy może od podstaw: ile masz fps i jakich kulek używasz? Problem może być w używaniu zbyt lekkich lub kiepskich kulek. Quote Link to post Share on other sites
Dziku888 Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 Domyślam się, że doszczelnienie typu "teflon fix" nie rozwiąże w pełni problemu? Czy warto pochylić się nad innymi komorami niżeli ProWin czy Retro Arms? ad.1 W pełni nie, ale znacząco poprawi. ad.2 Nie warto. Quote Link to post Share on other sites
DEDKILLER Posted June 28, 2016 Report Share Posted June 28, 2016 Mam teraz pytanie, która z wyżej podanych komór przykręcanych do czoła gearboxa jest bardziej szczelna, retro arms czy airsoft pro ? Chce zneutralizować nieszczelność w swoim elu, ponieważ na sp130 uzyskuje tylko 440 fps ( gearbox jest w 100% szczelny, nie ma gdzie powietrze uciekać). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts