Fobos Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Wracam do tematu przerwie zimowej. Dzis próbowałem ustawić lunetę niestety miałem straszny problem. Na 10 bar na kulkach 0.2GG było ok 535 FPS (+/- 5). Potem strzelałem Shoot One 0.43g. Niestety na 50m było słabe skupienie. W kartkę a4 siadała średni 1 na 3 kulki. Dodatkowo co 4 strzał karabin wypluwał dwie kulki. Lufa jest promyka 650mm, komora prowin, flat i gumka niebieska z promyka. Macie jakieś sugestie??. Nie chcę przekraczać 550 FPS na 0.2g Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 Wywal gumkę promyka na początek. Quote Link to post Share on other sites
Fobos Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Na gg czarnej bylo podobnie Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 Czarna G&G? Nie widzialem takiej. To czas zmienić kulki na lepsze. Quote Link to post Share on other sites
Fobos Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Na Azteko jest dostępna. Uważasz że Shoot one są słabe? Używałem tez specna armas i valkenów. Teraz chyba zostały Proball bo na inne nie mam pomysłu. Tzn. zalezy mi na białych. Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 Cześć Dłubię w mojej M4 już od dłuższego czasu i nie mogę dojść do ładu i składu, a mianowicie: jaką komorę hop up polecacie do konwersji M4 i jaką dyszę zastosować? Konwersja działa, natomiast wyniki są... mało zadowalające. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 A dyszę regulowałeś? Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 Jak narazie eksperymentowałem z różnymi długościami dysz. W jaki sposób można wyregulować dysze ? Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 http://shop-mancraft.com/pl/content/22-przedluzka Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted April 30, 2017 Report Share Posted April 30, 2017 Mógłby ktoś z was podać wymiary redukcji do konwersji? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 Mógłby ktoś z was podać wymiary redukcji do konwersji? W sensie chodzi Ci o średnice tych teflonowych tulejek? Bo tulejki na sklepie MC są w 2 lub 3 wymiarach, długość to sobie musisz dobrać sam do długości lufy, wyliczając lub na zasadzie prób i błędów. Quote Link to post Share on other sites
D0ktorek Posted June 25, 2017 Report Share Posted June 25, 2017 mam konwersję PDiK v2 long i dziś chciałem go wreszcie przechronować na 500 fps, przy ciśnieniu 8bar konwersja osiągnęła zawrotne 84 fps na kulkach 0,20 a przy 14 bar osiągnęła 124 fps, to nie może być dysza bo dysza idealnie jest ustawiona jak i w tylnym i przednim położeniu, powoli zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem reduktor od mancrafta (najnowsza seria) tym problemem Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted June 27, 2017 Report Share Posted June 27, 2017 Podepnij innego rega i sprawdź Quote Link to post Share on other sites
vim Posted June 27, 2017 Report Share Posted June 27, 2017 @Doktorek Ja nie jestem specjalistą, ale czy przypadkiem do SCARA L nie powinno się użyc PDiK v2, a nie PDiK v2 long? Chyba że to nie ma znaczenia, niech ktos mnie poprawi;p Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted June 27, 2017 Report Share Posted June 27, 2017 @Doktorek Ja nie jestem specjalistą, ale czy przypadkiem do SCARA L nie powinno się użyc PDiK v2, a nie PDiK v2 long? Chyba że to nie ma znaczenia, niech ktos mnie poprawi;p Long to nic innego jak zwykłe pdik z dokrętką z przodu, a pasować oczywiście będzie do replik gb v2 long, przy czym scar L ma chyba zwykły gb v2. Poza tym nigdzie w wypowiedzi Doktorka nie widzę nic o scarze, więc skund on się tu wzion? Quote Link to post Share on other sites
vim Posted June 27, 2017 Report Share Posted June 27, 2017 Long to nic innego jak zwykłe pdik z dokrętką z przodu, a pasować oczywiście będzie do replik gb v2 long, przy czym scar L ma chyba zwykły gb v2. Poza tym nigdzie w wypowiedzi Doktorka nie widzę nic o scarze, więc skund on się tu wzion? Bo tego SCARa z tymi wynikami testował u nas na strzelance w niedziele:) Mój SCAR miał v2 zwykłego i chyba wszystkie inne także mają zwykłego (a przynajmniej szybkie przeszukiwanie różnych sklepów na to wskazuje) Quote Link to post Share on other sites
trudny Posted September 8, 2017 Report Share Posted September 8, 2017 Witam, zainstalowałem PDiK w korpusie KWA m16 z dwuczęściową komorą. I niby wszystko działa, ale za każdym razem strzela dwoma kulkami. W konwersji dysza cofa się dużo bardziej niż w standardowym AEG-u i pewnie to jest przyczyną? Czy ktoś może podpowiedzieć, jak rozwiązać taki problem? Dysza w tynym położeniu wystaje raptem 0.1 cm poza gb. W gb KWA tylne położenie to 0.9 cm, co daje 0.8 cm różnicy. Co zrobić? Będę wdzięczny za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 11, 2017 Report Share Posted September 11, 2017 Witam, zainstalowałem PDiK w korpusie KWA m16 z dwuczęściową komorą. I niby wszystko działa, ale za każdym razem strzela dwoma kulkami. W konwersji dysza cofa się dużo bardziej niż w standardowym AEG-u i pewnie to jest przyczyną? Czy ktoś może podpowiedzieć, jak rozwiązać taki problem? Dysza w tynym położeniu wystaje raptem 0.1 cm poza gb. W gb KWA tylne położenie to 0.9 cm, co daje 0.8 cm różnicy. Co zrobić? Będę wdzięczny za pomoc. A jest szczelność? W sensie czy dysza dochodzi tam gdzie powinna, czy raczej cały cykl jest przesunięty w stronę gb o te 2mm? Jeśli cały cykl jest przesunięty to wystarczy te 2mm dłuższa dysza. Natomiast jeśli dysza przy strzale dochodzi do kołnierza gumy, a wracając ma większy skok, to tzreba będzie kombinować z ogranicznikiem w konwersji. Quote Link to post Share on other sites
Mlekozerca Posted September 14, 2017 Report Share Posted September 14, 2017 Takie pytanie na szybko, da się w pdik zrobić tzw. hair trigger? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted September 14, 2017 Report Share Posted September 14, 2017 Im wyższe ciśnienie tym spust jest twardszy.... taki chyba urok tej konwersji. Quote Link to post Share on other sites
Mlekozerca Posted September 14, 2017 Report Share Posted September 14, 2017 Chodzi mi bardziej o to czy da się zmniejszyć skok spustu Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
trudny Posted September 15, 2017 Report Share Posted September 15, 2017 A jest szczelność? W sensie czy dysza dochodzi tam gdzie powinna, czy raczej cały cykl jest przesunięty w stronę gb o te 2mm? Jeśli cały cykl jest przesunięty to wystarczy te 2mm dłuższa dysza. Natomiast jeśli dysza przy strzale dochodzi do kołnierza gumy, a wracając ma większy skok, to tzreba będzie kombinować z ogranicznikiem w konwersji. Okazało się, że dysza nie była założona na kołnierz i stąd taka duża różnica. Natomiast muszę teraz znaleźć krótszą dyszę, ponieważ stockowa blokuje kulki w tylnym położeniu. Czy jest jakiś sposób, żeby cofnąć cały układ? Nie zakłóci to pracy konwersji? Bo dyszy raczej nie chcę frezować. Oryginalna ma 21,4mm. Jedyna krótsza, jaką znalazłem ma 19,9mm ale to może być za dużo. Co do spustu to mam standardowy z mki. I faktycznie wraz ze wzrostem ciśnienia spust twardnieje(taki mały eufemizm :-). Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 15, 2017 Report Share Posted September 15, 2017 Chodzi mi bardziej o to czy da się zmniejszyć skok spustu Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Tak, skok można zmniejszyć. Trzeba jedynie nadłożyć lekko pazurek języka spustowego, który naciska na zaworek konwersji. Im wyższe ciśnienie tym spust jest twardszy.... taki chyba urok tej konwersji. Urok jak urok, konwersja jest w pełni mechaniczna/pneumatyczna, bez elektroniki, siłą rzecz więc wyższe ciśnienia to większe prężenia, stąd twardszy spust. @trudny W takim przypadku najlepiej kupić dysze 21,4 mm, szlifować czoło do żądanego wymiaru, zaoblić, wypolerować i wsio. Quote Link to post Share on other sites
Mlekozerca Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 Pytanie, jak jest ta redukcja dawki powietrza to wiecie jak obliczyć jak powinienem skrócić tą tuleje do jakiej lufy? Celuję w 500 fps więc ciut większe ciśnienie nie przeszkadza mi, ale z tego co wiem dobrze dobrana redukcja nie powinna zmniejszać fps. Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 Objętość lufy + 2x objętość dyszy zaokrąglone w górę. Obliczyć musisz ze wzoru na objętość walca, albo poszukaj kalkulatora objętości walca. Żeby dokładnie dobrać objętość redukcji musisz poznać objętość rezerwuaru gazu. Nie wiem jak to jest rozwiązane w tej konwersji, ale zakładam że nie będzie to problem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts