chaota Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Mam taki projekcik, w sumie zrobiony na własny użytek ale zainteresowanie na strzelankach jest na tyle duże że chyba warto wyjść z pomysłem do większego grona. Jak każdy właściciel repliki HP pewnie wie tłumiki z gąbką nie działają zbyt dobrze a jest co tłumić. Przygotowałem drukowany tłumik z typowym układem K-baffle i wynik jest co najmniej o niebo lepszy. Mam taki pomysł żeby kupić np. 20-50 jednakowych tłumików z QD i przygotować do nich wkład. Wieczorem wrzucę zdjęcia prototypu i jakiś krótki filmik jak to sie sprawdza. Tak, jest możliwa faktura VAT ;) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Zapodaj fotaski i filmik boś mnie zaciekawił :) Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Mnie tak samo bo mam ładny qd tłumik. Będziesz miał możliwość zrobić test na replice gbbr a nie tylko systemach hp? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Jaka jest różnica między AEG i HP dla działania tłumika? Jeśli na HP działa lepiej od tradycyjnych, to na AEG chyba też będzie różnica (pomijając kwestie wyciszenia samego GB)? Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 3, 2016 Author Report Share Posted October 3, 2016 W AEG nigdy nie widziałem potrzeby bo źródło dźwięku było gdzie indziej :icon_wink: Prototyp mogę wysłać jeżeli ktoś zrobiłby swój niezależny test np na YT albo tu na WMASG. Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 3, 2016 Author Report Share Posted October 3, 2016 I zdjęcia: Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Nie da się zaprzeczyć że różnica jest znaczna, sądzę że można by nawet przeoczyć strzelca z większej odległości :) Z tego słyszę i widzę to replika na Valkena /Polarstara (lub innym podobnym) nie ? Zastanawiam się jak by działała np GBBRze lub Daytonie/TNK. Oraz inne pytanie i w sumie najważniejsze, jaka byłaby Cena ? :) Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 3, 2016 Author Report Share Posted October 3, 2016 Mancraft :) dlatego reset jest tak głośny H4 pokazał prawie 20db różnicy, czyli wedle mądrych ksiąg odczuwalnie prawie 4x ciszej. Myślę że mówimy o ok 200zł brutto bo w tym będę musiał kupić dobrze centrujący się tłumik QD a to jest już ponad 100zł brutto, trzeba zabulić podatek dochodowy, VAT itd. Powyższy prototyp będzie można obejrzeć na SNAFU Charlie ;) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Niestety mnie na Campie nie będzie :) Nagrajcie test na jakimś głośniejszym GBBRku :) Ewentualnie skoro jesteś z Wawy to jak chłopaki z HPAirsoftu odeślą mi replikę to można organoleptycznie wytestować przy okazji jak na Daytonie zadziała :) Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Nie wiem czy nie zakłamało trochę wyniku to, że przy tłumiku miernik był dalej od wylotu lufy, a po zdjęciu go praktycznie dźwięk rozchodził się odrazu na miernik. Quote Link to post Share on other sites
Regdorn Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Możemy i chętnie ogarniemy temat. Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 3, 2016 Author Report Share Posted October 3, 2016 Regdorn, poproszę o PW z namiarami Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 3, 2016 Author Report Share Posted October 3, 2016 (edited) Widzę że część z Was chce wkładki do tłumików które już Macie, moja propozycja to poprostu pojedyncze baffle (pierwsze dwa zdjęcia), to starszy projekt i trochę gorszy bo ogranicza pojemność tłumika ale wtedy można będzie łatwiej dosztukować na długość. Jeżeli Można prosić, chciałbym się zorientować jakie są najpopularniejsze średnice wewnętrzne, może to mógłby być po poprawkach standartowy produkt. Tłumik w teście jest cały plastikowy, jeżeli ktoś chciałby konkretnie taki to możemy się dogadać na PW :icon_wink: Edited October 3, 2016 by chaota Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Dobrze widzę, że obudowa tłumika nie musi mieć żadnych otworów? Całość powietrza rozumiem ucieka z przodu tymi 5 dziurkami, wyhamowawszy uprzednio o te stożki? A propos wymiarów, to tłumik FMA 35x105: http://azteko.pl/fma...4mm-p-8234.html równo 30,0mm fi wewn. i koło 79mm miejsca w środku na długość. Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 3, 2016 Author Report Share Posted October 3, 2016 (edited) Tak tłumik musi mieć tylko wlot i wylot. I nie, patent wymyślił Nicola Tesla i proces zaczyna się na stożku który rozszczepia powietrze na wylocie, następnie trafia na tę okrągłą rynnę która je zawraca z powrotem ku górze. Część z powierza dostaje się pod rynnę dziurkami i odbija się z powrotem (bo nie ma dokąd się dalej rozprężyć i zderza z powietrzem wracającym z poprzedniej komory. Chodzi o to że strzał trwa ułamek sekundy i żeby ciśnienie z lufy jak najdłużej pozostawało w tłumiku, stopniowo się rozprężając wyciągając proces w czasie i zmniejszając ciśnienie akustyczne. Tutaj rycina z patentu Tesli: A tutaj 2 baffle jeden za drugim: Edited October 3, 2016 by chaota Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Panie nie pokazuje się takich rzeczy zaraz co drugi drukarz będzie to oferował. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 (edited) To nie wiedza taejmna - wrzucić w google graphics "k-baffle" i samo wychodzi :icon_smile: Edited October 4, 2016 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Z czym ten Twój nowy wkład był porównywany? W porównaniu z jakim tłumikiem/wkładem tłumi tak dobrze? Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 4, 2016 Author Report Share Posted October 4, 2016 Gąbką Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 No wiem ale z gąbką z tłumika KA, TM, Elementa czy może G&P? O to mi chodzi :). Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 4, 2016 Author Report Share Posted October 4, 2016 (edited) Ja porównywałem z KA i nuprolem, niedługo powinna się pojawić niezależna recenzja od Pulomana, jego tłumik z pewnymi zmianami wysyłam jutro :icon_wink: Zamówiłem już tłumik QD który będzie modyfikowany, pochwale się na koniec tygodnia rezultatami :icon_smile: Edited October 4, 2016 by chaota Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted October 8, 2016 Report Share Posted October 8, 2016 Tłumikiem się pobawiłem. Porównałem go do tłumika od Airsoft Engineering w wersji PRO (40x200) czyli ze sprężynami i przegrodami + dodane od siebie maty wygłuszające na każdą sprężynę (bardzo pomogło w wygłuszeniu). Testowałem na replice VFC lufa 407mm prometheus z konwersją Protech MK2, ustawione na 56 PSI. Zacznę od wad i zalet: - Za małe otwory w środku (kulki potrafiły czasami zahaczyć) według mnie powinny być średnicy takiej, aby lufa wewnętrzna mogła w nie wejść :icon_smile:. - Zwiększył się rozrzut kulek po nałożeniu tłumiku (40-50cm średnicy na odległości 57 metrów po nałożeniu) i zmniejszył się zasięg o 2 metry + Kurde bele cisza to taka, że można by w kościele strzelać + A na poważnie :icon_biggrin: bardzo dobre wyciszenie + Nie da się zorientować skąd ktoś strzela + Plastik jest dobrej jakości (dostał kilka razy kulką - zero pęknięć) Dobra. Delikatnie podsumowane teraz opis. Dostałem tłumik z postu wyżej widoczny na zdjęciach. Nałożenie tego małego pitolka na końcu poprawia znacznie wyciszenie :icon_smile:. Testy wykonałem razem z moją dziewczyną, odbywały się na polnej drodze przy lesie z przeszkodami po drodze (krzaki, drzewka) strzelane było do drzewa oddalonego o 57 metrów. Porównywałem samą jakość dźwięku na tym tłumiku od Chaota i tłumiku z moimi modyfikacjami oraz tłumiku z gąbką. ------------------------------------------------------------------------------------------------- Tłumik produkcji Chaota z nałożonym pitolkiem - © Tłumik z moimi modyfikacjami - (P) Tłumik z gąbką oznaczeniami navy seals (jakiś no-name) - (G) Na odległości 10 metrów: © - Da się namierzyć namierzyć strzelca po 3-4 strzałach (P) - Po pierwszym strzale można namierzyć strzelca (G) - Po pierwszym strzale można namierzyć strzelca Na odległości 20 metrów: © - Da się namierzyć strzelca po około 6 strzałach (P) - Po maksymalnie drugim strzale (G) - Po pierwszym strzale można namierzyć strzelca Na odległości 40 metrów: © - Nie da się rozpoznać położenia strzelca po dźwięku, dźwięk rozchodzi się w gwizd. (P) - Dźwięk przeradza się w pukanie. Położenie strzelca da radę rozpoznać po około 4-6 strzałach. (G) - Po maksymalnie drugim strzale Na odległości 55 metrów: © - Dźwięku praktycznie nie słychać. (P) - Bardzo trudno rozpoznać położenie strzelca po dźwięku. Dźwięk ma charakterystyczne pukanie. (G) - Nie zostało sprawdzone. ------------------------------------------------------------------------------------------------- Podsumowując według mnie tłumik musi przejść jeszcze kilka poprawek: - Problem z tym przejściem przez poszczególne komory kulki (wystarczy rozszerzyć miejsce przelotu kulki) - W plastikowej wersji gwint strasznie szybko się zjeżdżał :icon_smile: Ogólnie na 100% zaopatrzę się w delikatnie poprawiony środek do mojego tłumika :icon_smile:. Strzelałem także nakładając tłumik od drugiej strony. Efekt? Na odległość do około 30 metrów (tutaj akurat nie sprawdziłem tej odległości, ale starałem się być pomiędzy 20, a 40 metrem) bardzo słabo, wręcz najgorzej z tych wszystkich. Ale im dalej tym lepiej od pozostałych dwóch :icon_smile:. Z odległości 55 metrów dźwięk rozchodził się w taki sposób, że nie było szansy rozpoznać czy ktoś strzela. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 8, 2016 Report Share Posted October 8, 2016 Jeśli spadł zasięg, to przydałby się test na chrono. Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted October 8, 2016 Author Report Share Posted October 8, 2016 (edited) Już mam następną ofiarę na stole, niestety sekcja wykazała że zostaje mi tylko ~80mm miejsca na bebechy. Muszę się mocno podrapać po głowie gdzie upchnąć te całe powietrze :icon_wink: Niestety rozmiar przelotów jest tu bardzo ważny, może dałoby się ugrać z 0,5mm ale to chyba wszystko. Co do rozrzutu, ja nie zaobserwowałem ale istotnie zmienia się punkt trafienia (chyba już pisałem), to tyczy również ostrych tłumików w tym układzie. Spadek FPS jest możliwy jeżeli powietrze wyprzedza kulkę (bo jest zawracane z powrotem) dlatego uważam że konieczna jest możliwość szybko założyć i zdjąć zależnie od sytuacji. Edited October 8, 2016 by chaota Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted October 8, 2016 Report Share Posted October 8, 2016 Czekamy z niecierpliwością :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts