maqarzan Posted October 31, 2017 Report Share Posted October 31, 2017 Hej! Chcę kupić sobie pierwszą replikę, trochę już poczytałem, poszerzam wiedzę od jakiegoś miesiąca, więc w temacie jestem świeży :icon_smile: Proszę o pomoc w wycenie / ocenie zestawu wystawionego na "popularnym serwisie aukcyjnym": https://www.olx.pl/o...67-IDptflx.html Uprzedzając pytania - aktualnie dysponuję budżetem około 1000PLN, jestem otwarty na porady co do kupna jakiejś repliki. Interesują mnie AR-15 i podobne. Szukam solidnej bazy pod ewentualny tuning w przyszłości. Strzelać będę głównie w lasach. Kupować coś teraz, czy przyoszczędzić i zainwestować w coś innego? Proszę o porady :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted October 31, 2017 Report Share Posted October 31, 2017 Po pierwsze używanej repliki świeżakowi nikt nie poleci. Po drugie, coś mi śmierdzi w tej ofercie: sprzedający nie ma czasu wyregulować silnika. To jedna z najprostszych i najszybszych operacji. Wystawienie ogłoszenia zajęło mu znacznie więcej czasu. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted October 31, 2017 Report Share Posted October 31, 2017 Mareq - inna sprawa jak zębatka silnikowa (w gb) jest źle wypodkładkowana. Wtedy trzeba rozłożyć mechanizm. Stąd może być taka cena. Dwa - spory spring tam siedzi... Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted October 31, 2017 Report Share Posted October 31, 2017 Jak pisał kolega mareq ogłoszenie ciut podejrzane - wyregulowanie silnika to chwila, producenta lufy można zwykle określić oglądając sama lufę a jej wyjecie w replice m4 jest banalnie proste. Wisienką na torcie jest "stalowy tłok SHS" ;) Jeżeli replika używana to TYLKO ze sprawdzonego źródła lub całkowicie nowy model ze sklepu z gwarancją/rękojmią - tak aby ewentualna usterka nie wyeliminowała cię z rozgrywek lub nie oznaczała dodatkowych wydatków. Czasem lepiej chwile poczekać i mieć sprzęt lepszy lub po prostu taki jaki sobie sam wybierzesz a nie jaki się trafi. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted October 31, 2017 Report Share Posted October 31, 2017 Stalowy tłok shs to akurat norma. Skracanie "tłok ze stalową listwą". Imo takie rzeczy w ogłoszeniu już ciut gorzej wyglądają, tam lepiej używać poprawnego nazwenictwa. Quote Link to post Share on other sites
maqarzan Posted November 1, 2017 Author Report Share Posted November 1, 2017 Dzięki za szybki odzew :) też właśnie zastanawiał mnie ten fakt niewyregulowanego silnika, bo sprzedający sam nie potrafił określić co właściwie nie gra... Z drugiej strony - jaką replikę (nówkę sztukę) polecili byście jako coś na start, oraz jako podstawę do ewentualnego tuningu? w budżecie około 1k-1,5k PLN Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 (edited) Najlepiej przejdź się na manewry.... jesteś z Bydgoszczy, więc strzelamy się na "Zachemie". Sporo budynków - szczerze radzę - pomyśl o bocznej. Do tego zainwestuj w magazynki do głównej, bo mamy wojnę z hi-capami. Na razie ograniczenia (semi dla hi-capowców), w niedługim czasie ban na ten typ magazynka. Jeśli z rodziny Ar-15 to ja bym postawił na king-armsa (jeśli gdzieś go upolujesz). Genialne wykonanie. Do 1500zł szukałbym (z nowych) właśnie KA albo G&P na promocjach. Repliki są stabilne, dobrze wykonane... i przetrwają lata. Tak więc, spróbuj znaleźć G&P w dobrej cenie, dokup kilka midów/low capów. Niedługo będą promocje więc może warto chwilę poczekać. Edited November 1, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 (edited) W kategorii nowych replik ar15 (m4/m16) zdecydowanie polecę GC16 Wild Hog lub Warthog od G&G (wersje metalowa). Repliki tej serii obecnie deklasują konkurencję ceną (1300-1600zł za wersje key-mod), wykonaniem (korpus aluminiowy) i tym co dostajesz w środku w stocku: - lufa precyzyjna - jedna z najlepszych gumek HopUp na rynku - osiągi 400-430fps zależnie od długości lufy - mosfet z możliwością programowania krótkiej 3 strzałowej serii - spust na mikrostyku Wszystko to w cenie KingArmsa lub G&P które poza ładnym wyglądem nie oferują moim zdaniem nic więcej. Edited November 1, 2017 by Yeneth Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 Według mnie używane repliki można wyceniać tak: - stockowa - 60% wartości nowej - modyfikowana - 50% wartości nowej + 50% wartości części - uszkodzona, niedziałająca, niekompletna - zupełnie inna historia :) A koniec końców replika jest warta tyle ile ktoś chce za nią zapłacić. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 Ktoś w ogóle zauważył brak pinu trzymającego gearbox, oraz tylnego zastąpionego chamską srubą? Tam regulacja silnika nie pomoże, jak on lata w korpusie na wszystkie strony. Ulep i tyle, 3 stów bym za to nie dał. Quote Link to post Share on other sites
maqarzan Posted November 1, 2017 Author Report Share Posted November 1, 2017 Hej Przeczesałem internety wzdłuż i wszerz, czytałem o replikach G&G i raczej tej firmy replikę będę wybierał. Teraz pytanie do was: co polecacie - CM16 Wildhog czy GC16 Warthog? Osobiście skłaniałbym się do Warthoga :P Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 Nieważne czy WildHog czy Warthog - środek identyczny. Różnica czy GC czy CM - pierwszy to seria proline a drugi to budżetówka z polimerowym korpusem. Quote Link to post Share on other sites
maqarzan Posted November 1, 2017 Author Report Share Posted November 1, 2017 (edited) Właśnie o GC mi chodziło :icon_smile: Czytałem na forum że mosfet szwankuje z LiPo 7.4 ale z 11.1 działa bez zarzutów. Czy takie cudeńko upchnę w kolbie? Czy doradzacie jakiś inny aku? https://gunfire.pl/p...-11-1V-20C.html Edited November 1, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 Nie szwankuje tylko po prostu może nie działać - producent zaleca 11,1V. Akumulator który podałeś będzie pasował chyba tylko do kolb stałych (jak w m16). Kolba G&G niestety super pojemna nie jest a w prowadnicy siedzi mosfet więc maksymalnie upchniesz tam jakieś modelarskie 1500-1800mAh w trzech osobnych listkach. Można spróbować wcisnąć coś takiego https://gunfire.pl/product-pol-1152214341-Akumulator-LiPo-11-1V-2000mAh-3-modulowy-25-50C-T-connect-DEANS.html ale nie jestem pewien czy wejdzie. Quote Link to post Share on other sites
maqarzan Posted November 1, 2017 Author Report Share Posted November 1, 2017 (edited) OK złożyłem taki oto zestawik - całkowity koszt lekko ponad budżet, ale jak szaleć to szaleć! Jakieś porady? coś zmienić? coś dodać? https://imgur.com/a/FKI2s Edited November 1, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 Akumulator się nie zmieści - zły kształt. Szyna chyba nie jest w standardzie key-mod wiec nie będzie pasowała. Ładowarka - to wersja bez zasilacza który jest dość przydatny ;) Kulki OK. Celownik ujdzie. Magazynek... 1 mid-cap nic nie zmieni. Magazynki mid-cap g&g niestety łatwo uszkodzić przez nieuwagę. Chwyt przedni - może weź coś od razu z mocowaniem na key-mod? Quote Link to post Share on other sites
maqarzan Posted November 2, 2017 Author Report Share Posted November 2, 2017 Aku zmieniony Szyna już w kaymodzie Ładowarka OK :D (nie zauważyłem że bez zasilacza) Magi dokupię w innym terminie Koszyk wygląda następująco: https://imgur.com/a/4QI4R Do szybkiej oceny - dziś chciałbym zamówić :D Z góry dzięki za wszelkie porady, wasza pomoc jest nieoceniona! Quote Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 (edited) Wtyk w akumulatorze i replive nie są kompatybilne ale jak poprosisz to sklep zmieni wtyczki na jeden rodzaj. Poproś też o potwierdzenie czy kolba pomieści akumulator (przed zmianą wtyku). Edited November 2, 2017 by Yeneth Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 Ja tylko dodam moje osobiste odczucia :P - Celownik OK kwestia gustu. Ja wolę EOTechy i Micro AimPointy - Replika OK, choć dość długa, Ja bym brał wersję 9", trzeba od razu poprosić o zmianę wtyków na deans. Są z tego dwa plusy: masz lepsze wtyki i przynajmniej ktoś zajrzy do repliki przed wysłaniem ;) - Kulki OK - Ładowarka OK, ciekaw czy można gdzieś dostać taniej. W sklepach modelarskich warto poszukać, są po 100 zł z zasilaczem. Ale wtedy dochodzi jeszcze koszt wysyłki z innego sklepu. - Bateria OK, powinna wejść, ale trzeba by się upewnić czy na pewno. - Szyna RIS i Chwyt OK. Są też chwyty które się montuje bezpośrednio na keymoda. Na początek jedne magazynek hicap wystarczy, potem przyjdzie czas na dokupywanie, trzeba tylko znaleźć magi które lubią się z repliką. Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 (edited) 1499 zł kosztuje E&L MUR Custom Carbine długi ze stalową lufą. 1099 zwykłe M4 E&L ze stalową lufą. Wybór jest prosty, nie żadne przestarzałe G&P czy inne pierdoły. Tylko musisz od razu wymienić tłok jeśli planujesz używać 11,1 Edited November 2, 2017 by KnightMoritz Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 Ładowarka OK, ciekaw czy można gdzieś dostać taniej. W sklepach modelarskich warto poszukać, są po 100 zł z zasilaczem. Ale wtedy dochodzi jeszcze koszt wysyłki z innego sklepu. Właśnie ostatnio coś te Redoxy w modelarskich poszły w górę, a w Gunfire w dół. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 Nie słyszałem, by w GP prosto z pudełka odpadały selektory, szyny były przekoszone, karabin strzelał na 30m, miały uwalone rączki przeładowania itp. Poczekajmy kilka lat, przed ocenianiem, czy EL dorównuje firmie, której karabiny służą (często bez awarii prawie dekadę). Mam kilka gp, stocki. Pomimo wieku nadal strzelają lepiej niż niejedna "pierfsza klasa". Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 @mikadorus pięknie w punkt. Mnie już skręcania od czytania rewelacji o tym chińczyku+ podlanym marketingiem sklepu z Wrocławia. "Przestarzałe"... Wypadające selektory i brak osi - "future is now old man" :-P Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 "Przestarzałe"... Wypadające selektory i brak osi - "future is now old man" :-P Jeśli mnie pamięć nie myli, to Panowie z HPAirsoft skarżyli się na krzywe lufy i problemy z osiowością w nowych seriach G&P. Ja będę większym hejterem, bo nie dość, że nie widzę niczego szczególnego w Specnach, to jeszcze nie widzę niczego wartego uwagi we wszystkich emkach :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Bruce_ Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 Jeśli mnie pamięć nie myli, to Panowie z HPAirsoft skarżyli się na krzywe lufy i problemy z osiowością w nowych seriach G&P. Jeśli ja z kolei dobrze pamiętam były to egzemplarze pochodzące z pewnego dużego sklepu we Wrocławiu, Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts