Budweiser Posted November 26, 2018 Report Share Posted November 26, 2018 @wish @Matt Baker, czym czyścicie manierki? Zastanawiam się czym potraktować swój nowy zakup, ażeby pozbyć się osadu; wrzątek + kwasek cytrynowy? Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted November 27, 2018 Report Share Posted November 27, 2018 16 godzin temu, Budweiser napisał: @wish @Matt Baker, czym czyścicie manierki? Zastanawiam się czym potraktować swój nowy zakup, ażeby pozbyć się osadu; wrzątek + kwasek cytrynowy? Dokładnie - wrzątek przede wszystkim, z dodatkiem cytryny. Kilka razy powtórz dla pewności i powinno wystarczyć. Możesz również wlać mieszankę wody z octem i pozostawić na noc. Potem oczywiście kilka razy wypłukać. Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted February 1, 2019 Report Share Posted February 1, 2019 Wpadłem na taki ciekawy link pokazujący w prosty i obrazowy sposób sylwetkę spadaka: http://yankreenactment.nl/uniforms/uniform-guide---101st-in.html Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted February 27, 2019 Report Share Posted February 27, 2019 Z uwagi na zbliżające się wyzwania... Co potrzebuje mieć na sobie spadochroniarz na 24h w terenie? Jak może optymalnie wykorzystać "pakowność" musette bag, torby M1 i innych? Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted February 28, 2019 Report Share Posted February 28, 2019 15 godzin temu, Budweiser napisał: Z uwagi na zbliżające się wyzwania... Co potrzebuje mieć na sobie spadochroniarz na 24h w terenie? Jak może optymalnie wykorzystać "pakowność" musette bag, torby M1 i innych? Hej, a będzie robił za strzelca czy medyka...? Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted February 28, 2019 Report Share Posted February 28, 2019 Tym razem strzelam. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted February 28, 2019 Report Share Posted February 28, 2019 Bartku, jeśli myślisz o przygotowaniu do „Hermenegilde komm”, to najważniejsza będzie woda. Oprócz manierki jeszcze 1,5-2 l. Potem jedzenie, wg własnych potrzeb. Można sobie zrobić racje żywnościowe i klimatycznych pudełkach. Jak lubisz jeść gorące posiłki, to kuchenka i menażka. Zapasowe skarpety. Papier toaletowy, kawałek papierowego ręcznika. W zależności jaka będzie pogoda, to może jakiś sweter na noc, peleryna przeciwdeszczowa, nawet jak nie będzie padać, to przyda się mały kawałek brezentu, żeby w nocy nie siedzieć na zarosiałej trawie. To już zapełni musetta. Myślę, że przydadzą się kieszenie cargo :-). Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted February 28, 2019 Report Share Posted February 28, 2019 No i wszystko wiesz ; ) - Cortes nie jedno już widział w Czechach i na Słowacji, więc doświadczenie ma spore. Osobiście zabieram francuską rację żywnościową - jest bogata w różności, które wbrew pozorom mogą mieć znaczenie dla podtrzymania morale. Godzina 4-5 nad ranem, masz dość, bo nie wyspałeś się w ciepłej pościeli, a i długość snu pozostawia wiele do życzenia ( na studiach spałeś dłużej ), to jeszcze wpieniający dowódca każe Ci pilnować perymetru... i w tym momencie zagotowanie kubka gorącej wody, wsypanie do niego kakao i wypicie togo cuda, stawia na nogi i ratuje dupencję przed pójściem na parking. A tak na poważnie - czekolada lub inne słodkości dające kopa energetycznego. Ja zawsze zabieram na kilkugodzinną imprezę baton węglowodanowy jakie można kupić w sklepach dla mięśniaków - teraz tym bardziej. Apteczka - ja ograniczam się do bandaża elastycznego jakbym zwichnął kończynę. Jakieś tam pigułki na głowę, czy niespodziewany ból zęba... ; ) Mam taki śpiwór, który w formie zwiniętej jest wielkości...stopy, więc jak nie do plecaka, to do kieszeni w mundurze M42 zmieści się. No i oczywiście... zabieram kafeterię + kawę - to a propos kakao nad ranem. Mam takiego świra jak gość z 'Helikopter w ogniu'.... będzie czas - robię kawę i na to miejsce muszę znaleźć! Niemniej jednak słowa Wisha jakie ostatnio usłyszałem - nie obwieszaj się Matt jak choinka, dobrze ci radzę - coś w tym jest ;D Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted February 28, 2019 Report Share Posted February 28, 2019 Brak snu to żaden problem. Gorzej właśnie z rozmieszczeniem zapasu wody moim zdaniem. Będzie trzeba to jakoś sensownie wykombinować. Dziwnie tak jakoś bez 30L plecaka i camelbacka :D. Masz na myśli tą: http://gryfmilitaria.pl/pl/p/Calodobowa-Francuska-Racja-Zywnosciowa-RCIR/1228 ? Zawartość apteczki - nawet nieco bogatszej, można spokojnie upchnąć w jednej z kieszeni munduru, więc to da radę łatwo ogarnąć. Wg moich wstępnych szacunków: Musette, Demolition Bag na potrzebny ekwipunek i M1 na amunicję. Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted February 28, 2019 Report Share Posted February 28, 2019 Tak, to ta racja żywnościowa. Ma kilka kilkanaście dań głównych do wyboru. Kilka razy brałem i przydawała się. Nie trzeba myśleć o pierdołach takich jak wspomniany przeze mnie 'cukier' na szybkie doładowanie energii. Na WMSgu jest dział MILSIM - może warto tam zaglądnąć... Co do torby Demolition Bag i M1, właśnie pod tę imprezę chcę je nabyć... : D Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted February 28, 2019 Report Share Posted February 28, 2019 Więc pewnie skuszę się i ją odpowiednio wcześniej zamówię. Ja zasadniczo nie mam problemu ze zrobieniem listy niezbędności na Hermenegildę, a z tym jak przenieść to na realia ASH i wpakować w mniej praktyczny szpej. :D Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted March 2, 2019 Report Share Posted March 2, 2019 @Matt Baker, @wish, @SikorPL i reszta, chcę zrobić zamówienie z http://www.sofmilitary.co.uk. Biorę drobnostki typu: kieszeń do M42, ładownice riggerskie, i coś tam jeszcze. Zastanawiałem się też nad torbą M1, bo wychodzi za ok. 75 zł, więc taniej niż w PL, ale koszta przesyłki w tym wypadku idą w górę i już się to nie opłaca. Dajcie znać, czy ktoś chciałby coś dla siebie. Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted March 2, 2019 Report Share Posted March 2, 2019 @Budweiser: prześlij mi PW ze swoim e-mailem. Btw mogę Ci chyba pożyczyć dużą ładownicę riggerską. Quote Link to post Share on other sites
Meister Posted March 2, 2019 Report Share Posted March 2, 2019 @Budweiser też chętnie podepnę się pod zamówienie. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted March 2, 2019 Report Share Posted March 2, 2019 Ja poluję na taką rzecz: https://qmi.be/uniforms-and-equipment/us/pockets-m43-trousers-treated-canvas-set-l-r.html. Gdyby ktoś zobaczył w necie coś podobnego, dajcie znać Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted March 2, 2019 Report Share Posted March 2, 2019 Godzinę temu, Kolba_DK napisał: Ja poluję na taką rzecz: https://qmi.be/uniforms-and-equipment/us/pockets-m43-trousers-treated-canvas-set-l-r.html. Gdyby ktoś zobaczył w necie coś podobnego, dajcie znać https://www.militarycollectibles4u.nl/a-49751469/m43-jumpsuit/los-paar-beenzakken-met-veters-voor-us-m43-jumptrouser-parabroek/ Akurat wczoraj przeglądałem neta i rzuciły mi się w oczy. Tylko jakiś ten kolor taki dziwny. @SikorPL, poszło PW. 1 godzinę temu, Meister napisał: @Budweiser też chętnie podepnę się pod zamówienie. Daj znać na PW czym jesteś zainteresowany. Wstępnie czekam do przyszłego weekendu. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 3, 2019 Report Share Posted March 3, 2019 Chłopaki, a zdajecie sobie sprawę, że ten temat to poradnik - czyli jak za w miarę sensowne piniondze się wystylizować na szeregowa Ryana? Dywagacje o tym, co zamierzacie kupić i linki do przedmiotów wrzucajcie proszę do tematu "Mini komis i linkownia". Tak, to, że jestem na urlopie nie znaczy, że nie paczę. ;) Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 (edited) Wiem, że odgrzewam stary temat - postać "spadaka", ale ostatnie nieco poszukałem sobie w sieci i trudno jest mi dopasować elementy szpeju do M43: widziałem szelki m44 (mięta?), riggerskie ładownice na magazynki do Colta, ale jakoś nie rzucił mi się w oczy pas dopasowany np. do szelek m44, ładownice do Thomka, manierka, plecak, torba na magazynki itp. itd. Dakota z Ławicy biega w m43, a nie zwróciłem uwagi na oporządzenie. Macie jakieś dobre rady / historyczne informacje? pls help (w rozwijaniu postaci)... Edited April 11, 2019 by Kolba_DK Quote Link to post Share on other sites
Lipton92 Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli chodzi o komplet mundurowy M43, to można kupić buciki double buclke M43. Szpej raczej za bardzo się nie zmieniał, pojawiało się wyposażenie w odcieniu OD7. Najlepiej chyba szukać kronik historycznych od Market Garden. Quote Link to post Share on other sites
wish Posted April 12, 2019 Author Report Share Posted April 12, 2019 Kolba, domyślam się, że poznańską ekipę wołasz do tablicy, więc śpieszę z odpowiedzią. Generalnie rzecz biorąc, nie kupowaliśmy żadnego specjalnego sprzętu, żeby biegać w M43. Używamy dokładnie tego samego ekwipunku, który używamy biegając w M43. Jak przedmówca wspomniał, od MG pojawił się sprzęt w kolorze OD7, czyli taki zielono oliwkowy. Możesz próbować szukać tego sprzętu na allegro (może być ciężko), ebay w europie (trochę łatwiej) lub ebay w usa. Jednak wydaje mi się, że powielanie sprzętu na ash, nie jest koniecznością. Lepiej dokupić coś do uzupełnienia sylwetki w m42 niż całego osprzętu dla M43. Jedyne co to buciki M43, albo może lepiej nie bo będziemy Ci zazdrościć ;) Quote Link to post Share on other sites
gonzo0 Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 (edited) 14 godzin temu, Kolba_DK napisał: Wiem, że odgrzewam stary temat - postać "spadaka", ale ostatnie nieco poszukałem sobie w sieci i trudno jest mi dopasować elementy szpeju do M43: widziałem szelki m44 (mięta?), riggerskie ładownice na magazynki do Colta, ale jakoś nie rzucił mi się w oczy pas dopasowany np. do szelek m44, ładownice do Thomka, manierka, plecak, torba na magazynki itp. itd. Dakota z Ławicy biega w m43, a nie zwróciłem uwagi na oporządzenie. Macie jakieś dobre rady / historyczne informacje? pls help (w rozwijaniu postaci)... Szelki m44 są raczej nieprzydatne w kontekście sylwetki spadochroniarza z 2 wojny światowej. Były stosowane z plecakiem m1944 od lutego 1945 r. do końca wojny przez bardzo niewiele jednostek piechoty. Nigdy nie widziałem zdjęcia potwierdzającego użycie tych szelek i plecaków w dywizjach powietrznodesantowych podczas 2 wojny. Edited April 12, 2019 by gonzo0 Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Troszkę drobiazgów niby poznajdowałem, ale w sumie - może faktycznie bez sensu jest na siłę kompletować coś takiego, szczególnie, jeżeli odnosi się to do samej końcówki wojny. Tym bardziej, że spadacy w naszym gronie są chyba najbardziej ujednoliconą wizualnie formacją. No, żeby był jeszcze Garand;, z drugiej jednak strony, za zasługi na polu i inne nadałem sobie sierżanta, co niejako usprawiedliwia mojego Tommka (którego postaram się przed MG czy Husky oprawić w drewno). Szczerze mówiąc, najbardziej rzuciło mi się w oczy to: https://mantheline.com/product/m1936-musette-bag-transitional/. to https://mantheline.com/product/m1924-web-pistol-equipment-belt-od7/ i to https://qmi.be/us-ww2-m-1944-suspenders.html. Z drugiej zaś strony zaczynam coraz poważniej myśleć na przyszły rok o Wietnamie jako dodatkowym hobby. Quote Link to post Share on other sites
wish Posted April 12, 2019 Author Report Share Posted April 12, 2019 Kolba, jak starczy środków bierz garanda. Zajebiście to wygląda jak w ekipie jest kilka osób z garandami, im nas więcej tym lepiej. Moim skromnym zdaniem lepiej odpuścić drewno do Tomka a pozbierać jeszcze trochę i dołożyć do Garanda. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Oj, przy napiętym budżecie w jeden rok będzie trudno z Garandem, ale na przyszły się postaram. Na teraz muszę zająć się kompletowaniem M43 (muszę wymienić, bo rozmiar okazał się być nieznacznie zbyt duży na mnie (fakt, brałem z zapasem), spodnie sukienne polskie wz. 36, na Angola Stena i hełm, TCU, buty jungle, m16, a ogólnie dla "spadaka" zawsze jest co kupować (T-shirt Toccoa, koszula, nóż, sztućce, furażerka, kiedyś moje podróby muszę wymienić na Corcoran'y) - nie ma w co rąk włożyć! Quote Link to post Share on other sites
gonzo0 Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 20 minut temu, Kolba_DK napisał: Troszkę drobiazgów niby poznajdowałem, ale w sumie - może faktycznie bez sensu jest na siłę kompletować coś takiego, szczególnie, jeżeli odnosi się to do samej końcówki wojny. Tym bardziej, że spadacy w naszym gronie są chyba najbardziej ujednoliconą wizualnie formacją. No, żeby był jeszcze Garand;, z drugiej jednak strony, za zasługi na polu i inne nadałem sobie sierżanta, co niejako usprawiedliwia mojego Tommka (którego postaram się przed MG czy Husky oprawić w drewno). Szczerze mówiąc, najbardziej rzuciło mi się w oczy to: https://mantheline.com/product/m1936-musette-bag-transitional/. to https://mantheline.com/product/m1924-web-pistol-equipment-belt-od7/ i to https://qmi.be/us-ww2-m-1944-suspenders.html. Z drugiej zaś strony zaczynam coraz poważniej myśleć na przyszły rok o Wietnamie jako dodatkowym hobby. Tak przy okazji, te szelki z ostatniego linka od QMI, to nie - jak błędnie podano w opisie - model m1944, lecz jeden z wariantów szelek m1936 z późnego okresu produkcji (przełom 1944-1945). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts