rilian Posted November 11, 2005 Report Share Posted November 11, 2005 mam famasa juz troche. nie moge powiedziec zlego o nim slowa. ...no moze poza tym ze faktycznie ma 'troche' plastikowy wyglad. Moj magazynek dziala bez zarzutu. zasieg jest porownywalny z elektrykami i spokojnie mozna sie z nimi strzelac. ma bardzo wygodny ksztalt (rzucajac sie na ziemie nie wylamujesz sobie magazynka). jest solidny (przy takim ksztalcie w zasadzie moze sie odlamac tylko lufa, ktora zreszta jest 'sztuczna' i nie wplywa na strzelanie). ma bardzo poreczne przeladowanie (duzy jezyk ulatwia przeladowanie), a umieszczenie go pod uchwytem pozwala przeladowywac i strzelac nie przerywajac celowania, co daje spora szybkostrzelnosc. niestety celownik jest troche malo dokladny (szczerbinka ma postac po prostu dziurki, przez co ciezko wyczuc gdzie jest jej srodek i zgrac z nim muszke). na szczescie replika ma dodatkowa szyne na gorze, ktora pozwala zamontowac jakis kolimatorek:) nie polecam strzelac z kulek 0,12. przy kulkach 0,2 zasieg wzrasta o ok. 150%.. Ktos z was moze probowal czy pasuja do famasa magazynki od jakiejs innej spluwki, ktore mozna kupic osobno bez broni, bo 45 naboi to troche malo, a do famasa magazynkow przynajmniej na razie sie nie dostanie:/? Quote Link to post Share on other sites
Najemnik91 Posted November 13, 2005 Report Share Posted November 13, 2005 Czyli podsumujmy to wszystko : Opłaca sie go kupic dla nowincjusza np na pierwszy karabin ?? (patrząc na cene i zasięg) Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted November 13, 2005 Report Share Posted November 13, 2005 Moim zdaniem , nie . Klamki z TM lub ta strzelba. Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted November 13, 2005 Report Share Posted November 13, 2005 Ja bym sie nawet bardziej przychylal do klamki :) jak kiedys kupisz cos lepszego to klamka bedzie dobra na bron boczna :) a strzelby przy pasie/udzie nosic nie bedziesz :] Quote Link to post Share on other sites
Jayhawk Posted November 13, 2005 Report Share Posted November 13, 2005 ktostam narzekał że juz nie ma F1 FA-MAS na military.pl http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71171690 139zł Kup Teraz Quote Link to post Share on other sites
azziz Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 W opisie tego strzelacza jest ze ma jakieś metalowe części... moze ktoś powiedzieć jakie?... opócz śróbek oczywiście :D Np. lufa? Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted November 23, 2005 Report Share Posted November 23, 2005 lufa wew, śrubki, sprężyny, prowadnica sprężyny powrotnej pazura naciagu, u mnie pazur naciągu, ciężarki, piny mocujące, zaczepy na pas nośny (z tyłu) i tyle... Quote Link to post Share on other sites
mig Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 No minęło troszeczke czasu, czy może komuś się FAMAS zepsuł na amen? ;) A jak nie to jak się sprawuje? Gdyby któryś z posiadaczy mógł opisać byłbym wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
666666 Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 A ja muszę Wam powiedzieć że mam Famasa juz dwa miesiące i nic się w nim nie psuje!Prawda że w kolbie cos lata ale nie przeszkadza to zbytnio w zabawie!Ta broń ma naprawde bardzo dobry zasięg!!Jest nawet dosyć ciężka a jednym z jej minusów jest tylko plastikowy wygląd!No i może fakt że ciężko dokupić dodatkowe magazynki! Mam prośbę!!!Jak ktoś wie jak i gdzie mozna kupic magazynki do tego Famasa to proszę o kontakt!!Polecam broń początkującym jak i ludziom którzy chcą mieć broń dobra na elektryki!!!! :wink: Broń naprawdę super polecam!I co za cena!!! [ Dodano: 19 Gru 2005 17:10 ] Tak magazynek naprawdę mieści 40-45 kulek!!!!Ale niestety ładuje sie go jak muszkiet więc przydałoby sie kilka dodatkowych magazynków!! :wink: Quote Link to post Share on other sites
ac1987 Posted December 20, 2005 Report Share Posted December 20, 2005 Po co kilka magow ? Wystarczy szybkoladowacz. O ile wiem sa na allegro po ok. 20 zl. Pozatym osiagi famasa zima strzasznie slabna. A lepsza bronia przeciw elektrykom bylaby niekwestionowana MP5. :| Quote Link to post Share on other sites
troll30 Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 ac1987 MP5 jest dla ludzi któży naoglądali sie filmów o anty terrorystach. Poza tym ma krutką lufe iprzez co słaby zasięg i celność. Jest niewiele lepsza od M16 z Wella (Mp5-bardziej celna). Famasa oglądałem też jest krutki ale bul pul (czy jakoś podobnie) sprawia że lufa jest dość dłud, a w takiej Mp5 połowa karabinu to kolba. :twisted: A co do magów to sie zgodze ja mam na 22 BB i mi starcz. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 Witam Troll30, zważ na swoje pismo... Poza tym ten układ (magazynek za uchwytem) to bull-pup, po Polsku zwany "bezkolbowym". W magazynku mieści się 45 kulek. A to że jedni lubią serie MP5 to tylko gust i upodobanie. Mnie się FA-MAS podobał i nie chciałem żadnej Mp5 czy M4. Uparłem się na FA-MASie i się nie zawiodłem. Ac1987, ten FA-MAS ma większy zasięg przy dobrym skupieniu od MP5A3 Marui - sprawdzone. Owszem osiągi słabną w zimie... ale nie tylko w FA-MASie, słabną we wszystkich replikach - nie tylko sprężynowych. A zapasowe magi się przydają, bo różne sytuacje na "polu walki" się dzieją :wink: . Pozdrawiam [ Dodano: Pią Gru 30, 2005 10:55 pm ] A co do latających elementów w "kolbie" to na pewno nadlewka kleju. trzeba rozkręcić i inaczej te ciężarki zamocować - polecam izolke. Quote Link to post Share on other sites
gekon Posted January 17, 2006 Report Share Posted January 17, 2006 witam ogromne thx za opisanie tego karabinku :D jestem początkującym żołnierzem,a potencjalnie FAMAS byłby moją pierwszą bronią,więc stąd moje pytania: 1.Czy FAMAS jest dobry dla początkujących? 2.Gdzie znajduje się tak w ogole naciąg?tzn czy naciąganie nie przeszkadza zbytnio w oddawaniu strzałów? 3.Czy naprawdę trudno jest włożyc magazynek? to narazie wszystkie moje pytania,dzięki z góry z odpowiedz :) Quote Link to post Share on other sites
Czlowiek Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 U nas w ekipie były 4 famasy teraz wszystkie oprócz jednego rozsypywały się co grę jeden kumpel nie wytrzymał i kupił sobie coś nowego moim zdaniem patrząc na famasa nie widzę jakiś nadzwyczajnych mocy w tej replice jest pospolita a jak ktoś nie u mi się obsługiwać bronią to ją rozwali po tygodniu. Ja mam Sig Sauer 552 i nie zamienię go na nic innego zawsze działa ani razu mnie jeszcze nie zawiódł. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 Z relacji Grey Fox'a (via komunikator) mozna wnioskowac, ze FAMAS DE niewiele (jesli w ogole) rozni sie od FAMASa CG - no moze poza oznaczeniami producenta, w tym pierwszym dostaniecie orzelki na body (zupelnie za darmo ;-)!). Ja bym zaryzykowal kupno tego DE i gdy tylko odloze troche kasy po tuningu M4 na pewno to przetestuje - 100 zl za sprezyne, to sugeruje juz nienajgorsza jakosc! FAMAS moim zdaniem jest bronia dobra dla poczatkujacych - sprezyna uczy szacunku do pozostalej w magazynku amunicji. Majac AEG siejesz pociski jak cukierki i gdy po jakims czasie dostajesz do rak sprezyne lapie Cie glupawka i nie umiesz sie z nia obchodzic... FAMA jest ladny, ma oryginalny ksztalt i dla mnie jest wyjatkowy. No i byl w MGS - a to jego duza zaleta ;-)! Quote Link to post Share on other sites
Ghosty Posted March 11, 2006 Report Share Posted March 11, 2006 a który Famas jest lepszy ten z military.pl, czy ten a allegro - http://allegro.pl/item90731668_famas_m46p_...storii_asg.html słyszałem że to jest to samo, a kupujac z military.pl przepłaca się 50zł... Quote Link to post Share on other sites
troll30 Posted March 11, 2006 Report Share Posted March 11, 2006 Pytanie do użytkowników Famasów :?: Czy ma on większy zasięg i lepszą celność niż M16 CG. Prosze o porównanie i jeszcze jedno pytanie czy ta broń moze być używana przez osoby wysokie-190cm (wiem wszystko można tylko chodzi mi o wygodę i funkcjonalność). Quote Link to post Share on other sites
Zgedi Posted March 11, 2006 Report Share Posted March 11, 2006 Wzrost raczej nie ma tu nic do rzeczy.Mi przy 186 calkowicie odpowiada.Zapewne chodzilo koledze o zasieg ramion, pod tym wzgledem to kazda bron jest dla mnie za krotka :P Quote Link to post Share on other sites
Sco0bY Posted March 11, 2006 Report Share Posted March 11, 2006 Ja mam 156 i mi odpowiada :D Ja mmam Double Eagle i juz mi sie szyna od raczki mi sie odlamala :D Ale i tak mi nie pasowalo teraz wyglada jak ten z CSa :D Quote Link to post Share on other sites
leszczy Posted April 3, 2006 Report Share Posted April 3, 2006 A widział ktoś zapasowe magazynki do tego guna, bo ja w żadnym sklepie ich nie widziałem :( Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted April 6, 2006 Report Share Posted April 6, 2006 Spostrzeżenie użytkownika: Zabawka się "dotarła" i już nie mam tego mega rewelacyjnego zasięgu maksymalnego 50metrów... Zasięg spadł po pół roku użytkowania i maksymalnie wynosi 38metrów. Skutecznie 31metrów. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Screamer17 Posted May 17, 2006 Report Share Posted May 17, 2006 Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted May 17, 2006 Report Share Posted May 17, 2006 Czas na jakieś wnioski po ponad półrocznym użytkowaniu FA-MAS'a: - nie sypnął mi się na amen. - w zimie osiągi osłabły ale o wiele mniej niż np. w Mp5A3 TMu. - po naprawie naciągu niesamowicie niezawodny. - nie lubie tego magazynka! - kolimator sporo pomaga - kocham z nim chodzić :) - uszczelnijcie sobie głowice tłoka oraz system BAX-lufa dodaje sporo na osiągach - jeśli pazur naciągu jeszcze Wam nie pękł radze na wszelki wypadek wlać "do niego" klej o nazwie "ANSERCOLL PUR" - korzystajcie z kulek Gold Fire bądź Tokyo Marui - najlepszy zasięg i prędkość - cieszcie się nim :P Pozdrawiam. Postuluje do Pana Screamer17 żeby poprawił swojego posta. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 Pytanie Czy to to samo :mrgreen: http://www.air-soft-gun.pl/index.php?str=p...t&product_id=40 Quote Link to post Share on other sites
SoH Jasio Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 Pewnie to samo ale pisze ze w magu 20 kulek,a wchodzi 44 :) Ale napewno to to samo. Jest ktoś chce kupic to zapraszam tutaj : Do komisu a nie reklamy na forum - Medi. :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts