Artek Posted January 15, 2019 Report Share Posted January 15, 2019 (edited) Słowem wstępu temat kieruję do osób, które wiedzą po co i jak się to robi. Chodzi mi o uzyskanie odpowiedzi na kilka pytań i dyskusję nad powyższym zagadnieniem. Widziałem, że część ekip bawi się w papierologię i tu moje pytanie jakich formatek używacie. Jeśli możecie to proszę o udostępnienie plików tekstowych. Jak wygląda obieg informacji u was głównie przed grą, a może jest on mocno rozbudowany już na samej grze. Osobiście uciekam w stronę rozwiązań i Procedur Nato, ale coraz częściej dostępne są opracowania brytyjskie, a nawet niemieckie i rosyjskie. Polskie opracowania tematu w dużej części pokrywają się z amerykańskimi i natowskimi. W tym wszystkim potrzebuję pewnego usystematyzowania. Tu pojawia się TLP. Kto go realizuje i w jakim zakresie. Tak wiem, że wszyscy. Pytam tych, którzy robią go swiadomie. Skupić się chcę tu na: WARNO, METTT, OCOKA, DRAWD, OPORD (SMEAC), na ich formie i zakresie na potrzeby airsoftu w nurcie milsimu. Jak wygląda u was przedstawienie wariantu działania i jaka ma formę? Jaką rolę pełni u was mapa w przedstawieniu wariantu działania. Czy nie da się nią zastąpić CONOPSu i COA? Jak u was wygląda CONOPS, COA i EMLOCA? Czy ktoś bawił się MDMP? Pozdrawiam Edyta 1 Dopisek o najważniejszym - TLP Edited January 15, 2019 by Artek Quote Link to post Share on other sites
Artek Posted February 8, 2019 Author Report Share Posted February 8, 2019 Cieszę się z tej owocnej dyskusji ;) To zacznijmy od ogółu i po ludzku. W toku prowadzonych dyskusji urodziła si taka koncepcja dowodzenia. - określasz dostępny teren - dane o przeciwniku w postaci - kto ile i jaka struktura organizacyjna - dane o siłach własnych - kto ile i jaka struktura - podajesz zamiar dowódcy - dokładnie rozpisany (myśl przewodnia dowódcy - cel, sposób realizacji zadania, podział sił pododdziału (niekonieczne), priorytety wykorzystania sił) - dajesz oleatę (czyli taki koncepcję operacji narysowaną na mapie) - prowadzisz kontrolę analizy, oceny - akceptujesz ostateczne plany - kontrolujesz przygotowanie pododdziałów - kontrolujesz realizację zadania (najczęściej przez radio) - podsumowujesz działanie W każdej armii na wszystko jest formatka, matryca, wzór. Widziałem trochę check list tworzonych przez graczy celem uporządkowania sobie procesów. Ja postuluje przyjecie i ujednolicenie procesu dowodzenia w milsimie, żeby było prościej, milej i przyjemniej. Dodatkowo, żeby nie wymyślać ameryki, jestem za tym, żeby przyjąć formatki wojskowe, które ktoś mądrzejszy od nas wymyślił sprawdził ich działanie. Zapraszam do wymieniania się formatkami i dyskusji nad procesem dowodzenia. Tu TLP w wersji ARMY Odebranie misji (Receive the Mission) Wystawienie WARNO (Issue a Warning Order) Przygotowanie wstępnego planu (Make a Tentetive Plan) na tym etapie rozpoczyna się planowanie Przegrupowanie (Start Necessary Movement) Rozpoznanie (Reconnoiter) Zakończenie planu (Complete a Plan) Wystawienie OPORD (Issue the Operations Order) Nadzór (Supervise) na tym etapie, w razie potrzeby i konieczności zmian w planie, tworzone są rozkazy fragmentaryczne FRAGO) Marines na etapie planowania operacji stosuje proces BAMSIC. Proces zakłada już otrzymanie WARNO. Rozpoczęcie planowania (Begin the Planing) Przygotowanie rozpoznania (Arrange Recon) Wykonanie rozpoznania (Make Recon) Zakończenie planowania (Complete Planning) Wystawienie OPORD (Issue Order) Nadzór (Supervise) na tym etapie, w razie potrzeby i konieczności zmian w planie, tworzone są rozkazy fragmentaryczne FRAGO Tutaj coś z polskiego WSOWL. Proces dowodzenia jest cyklem informacyjno-decyzyjnym, realizowanym przez dowódcę, jednakowym na wszystkich szczeblach dowodzenia i składa się z realizacji powtarzalnych faz, etapów i czynności. Do czterech tworzących go faz zalicza się: ustalanie położenia, planowanie, stawianie zadań, kontrolę. TLP skopiowałek kiedyś chyba od Mroszczyka i Makowca Otrzymanie rozkazu od przełożonego - musi zawierać zamiar dowódcy (wydajemy zarządzenie przygotowawcze) Określenie sytuacji / Ustalenie położenia Planowanie / Ocena sytuacji taktycznej (METT-TC): Warning Order – WARNO / Wstępne zarządzenie bojowe: Rekonesans dowódcy Koordynacja działań z innymi elementami sił własnych Opracowanie graficznego planu działania (szkic koncepcyjny i mapa plastyczna) Operation order – OPORD, Fragmentary order – FRAGO / Rozkaz bojowy i zarządzenie bojowe (SMEAC) Kontrola przygotowania do wykonania zadania Realizacja After Action Raport / Odprawa po wykonaniu zadania Jakiego procesu dowodzenia Wy używacie? Quote Link to post Share on other sites
frequency619 Posted August 1, 2019 Report Share Posted August 1, 2019 Zasadniczo wlazłeś w temat, co do którego ludzie raczej niechętnie dzielą się wiedzą i praktycznymi umiejętnościami, szczególnie, że większość znających temat zna go bardzo płytko. Co wynika głównie z tego, że mogli ewentualnie coś poczytać, ale już nie przetrenować z ludźmi na tym pracującymi. Quote Link to post Share on other sites
szcz3p4n Posted September 1, 2019 Report Share Posted September 1, 2019 Mi się wydaję, że po prostu ludzi których interesuje ten temat jest niewielki promil w airsofcie - nie ma popytu na tą gałąź airsoftu, stąd te pusto echo w temacie. Dwa, że wmasg padł. A co do popytu to szkoda, bo choćby pobieżne liźnięcie tematu daje fajne efekty w praktycznym działaniu. Quote Link to post Share on other sites
CARAMORN Posted October 13, 2019 Report Share Posted October 13, 2019 Podbijam. Problemem jest fakt, że większość ludzi siedzi na facebookowych grupach. Sam znalazłem topic przez przypadek. Zainteresowani są, natomiast większość wie zbyt mało żeby móc się swobodnie udzielać i w dalszym ciągu jest to wąska grupa. Quote Link to post Share on other sites
Artek Posted November 27, 2019 Author Report Share Posted November 27, 2019 @frequency619 Szkoda, bo gry wyglądały by inaczej, lepiej. Ludzie dowodzą, przewodzą, zarządzają, mimo że mogą być tego nieświadomi. Też ubolewam, że ciężko o zdobycie doświadczenia pod wprawnym okiem. Nie rozumiem traktowania tych umiejętności i wiedzy jako wiedzy tajemnej. @szczepan Potwierdzam. Ludzie muszą się najpierw naszczelać, a potem zaczynają kombinować. Niestety nie dochodzą do tego etapu, bo dzisiejszy świat daje dużo możliwości łatwiejszej rozrywki. Rotacja w airsofcie jest większa. Puste echo jest jak próbujesz uzyskać informację o radiu niezależnie w którą stronę. @CARAMORN Forum wmasg padło. Trudno, trudniej ;) Sam siedzę na grupach z 1/4 Polski i nie ma co liczyć tam na merytoryczną dyskusję. Sygnalizuję tym samym, że zainteresowani nie są sami, że ta gałąź rozgrywki jest i można się w niej rozwijać. Zapraszam zainteresowanych do podzielenia się problemami związanymi z dowodzeniem. Na brak charyzmy nic nie poradzę, psychiatra i psycholog są od tego ;) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 7, 2019 Report Share Posted December 7, 2019 Każde forum tworzą ludzie. Niestety, o ile jeszcze 10-15 lat temu byli tacy którym się chciało - o zgrozo za darmo - robić imprezy bardziej ambitne od postrzelania sobie, o tyle ostatnie lata to wysyp imprez komercyjnych polegających na udostępnieniu prywatnego terenu i zorganizowaniu różnych scenariuszy które są i tak z reguły modyfikacjami typowego: "my tu wy tam i start" - które są prowadzone/organizowane przez ludzi w 95% robiących to dla kasy. Tak więc nie ma potrzeby rozpisywania rozkazów, przygotowywania danych wywiadu już pól roku przed imprezą, rozsyłanie ich na 2 miesiące wcześniej dowódcom, modyfikowanie ich przez kolejne tygodnie tak, żeby sami dowodzący potem na imprezie i ich ludzie jeszcze przed impreza czuli, że coś się dzieje czego częścią za chwilę się staną i być może ich działania będą miały wpływ na kolejną edycje imprezy za pół roku albo za rok. Teraz ogłasza się imprezę, podaje numer konta do wpłat i co najwyżej "krzyczy się" że na imprezie będzie prawdziwy czołg!!!, BWP!!! itp którym pojeżdżą sobie organizatorzy i kilku wybrańców a zapłacą za to wszyscy uczestnicy. Ludzie wpłacają kasę, przyjeżdżają, na miejscu dowiadują się na szybkiej odprawie "o co c'mon" i zasuwają wystrzelać 2-3 tysiące kulek i są szczęśliwi. Z góry uprzedzam zarzuty - nie twierdzę, że tak wyglądają wszystkie imprezy ale zdecydowana większość tak . Kiedyś na terenie większych miast było kilka-kilkanaście "ekip" - każda z nich w jakiś sposób brała udział w życiu środowiska, każda organizowała mniej lub bardziej ambitne imprezy. Każdy dzięki temu mógł sobie postrzelać i pobawić się ambitniej. Nie było problemu, żeby zebrać ludzi do pomocy przy większych "projektach". Ale od jakiegoś czasu ludzie zaczęli przychodzić postrzelać, coraz częściej zaczęło się spotykać podejście: Gdzie mogę zapłacić, żeby sobie postrzelać... I dziś np w Trójmieście - może to efekt wypadnięcia z obiegu, ale wątpię - nie jestem w stanie znaleźć informacji o możliwości spotkania się z ludźmi i postrzelania sobie od tak, za to jest kilka/kilkanaście miejsc, gdzie co weekend mogę zapłacić 10-30 PNów żeby sobie postrzelać. Kompletnie nie muszę się martwić o rozkazy, wywiad, tło, klimat, itp. Dlaczego? Bo płace za to, że idę sobie na kilka godzin postrzelać. Więc wszystko musi być tak przygotowane, żebym chciał tam wrócić - a skoro jestem "asgejem z przypadku" to nikt nie może przekombinować organizując taką imprezę, bo jak mnie przytłoczy informacjami na 20 minut przed startem, to albo i tak połowę oleję, albo nie skumam. Podsumowując: nie ma imprez (prawie) gdzie takie podejście jak poruszone w tym temacie miałoby sens - a co za tym idzie nie ma ludzi którzy podchodzą do tego typu kwestii na poważnie. Może się mylę i to co napisałem to stek bzdur ale myślę, że skoro mam jako taki widok na to co się dzieje ostatnimi laty (a w zasadzie się nie dzieje) w Trójmieście i okolicach w porównaniu do lat 1995-2010 to nie wydaje mi się, żeby w reszcie kraju było specjalnie inaczej. Tyle. Quote Link to post Share on other sites
VanDerSeba Posted February 19, 2022 Report Share Posted February 19, 2022 Kilka lat minęło i wciąż aktualne... Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted April 3, 2022 Report Share Posted April 3, 2022 W dniu 19.02.2022 o 20:02, VanDerSeba napisał: Kilka lat minęło i wciąż aktualne... Niekiedy, wiedza nie ma terminu ważności :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts