mer Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 O bosh, faktycznie! Zwracam honor. Quote Link to post Share on other sites
Jakub_K Posted May 24, 2010 Report Share Posted May 24, 2010 Uff... Było ciężko z tymi zapięciami, ale jakoś się udało - narazie sam w to nie wierzę. Najgorzej z tą "opancerzoną" częścią było ;) Młotek vs. Main belt 1:0 Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
mer Posted May 24, 2010 Report Share Posted May 24, 2010 Mowiłam, trochę siły trzeba było użyć :D Ja potrzebowałam jeszcze kombinerek do tej 'delikatnej' operacji. ;) Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted May 25, 2010 Report Share Posted May 25, 2010 (edited) Filmik z żołnierzami w MTP i Hybrid DMP - pod artykułem. http://www.army.mod.uk/news/20136.aspx Edited May 25, 2010 by sisi Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 Potrzebny mi jest UBACS/Combat Shirt w leśnym DPMie. Jedyne jakie znalazłem dostępne w miarę bezproblemowo w Polsce to wersje pustynne, nie znalazłem też nic niekontraktowego w leśnym kamuflażu. Znacie jakieś źródło, z którego mógłbym dostać po ludzkiej cenie taką bluzę pod kamizelkę w DPMie? Nie musi być kontrakt, byle było dostępne w Polsce. Quote Link to post Share on other sites
Uapa Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 (edited) Pierwsza sprawa to to, że nie ma wersji kontraktowych w DPM. Druga tyczy się dostępności wersji DPM w Polsce. Osobiście widziałem raz na allegro. Popytaj na forum http://royalmarines.nets.pl/forum/ być może ktoś ma zbędny egzemplarz. Naprawdę najprostszy sposób aby zakupić wersję w DPM to Brytyjski Ebay lub Brytyjskie sklepy (cena to koło 30GBP). Wysyłka do Polski wbrew pozorom tak dużo nie kosztuje; przeważnie koło 10 GBP. Edit: Literówki. Edited May 31, 2010 by Uapa Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 Ale się niektórzy uwzięli na tą rzekomą "niekontraktowość" UBACSów w DPM... Jeżeli są one niekontraktowe, to co zarówno na metce jak i na naklejce znajdującej się na opakowaniu robi numer kontraktu? Quote Link to post Share on other sites
Uapa Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 Katon Starszy mówił o Kartaginie, a niektórzy o kontraktowości UBACSów. :) A co robi numer kontraktu? Jest parę możliwości a) UBACSy w DPM są produkowane przed producenta kontraktowych rzeczy i z kontraktowych materiałów. UBACS w DDPM ma ten sam numer kontraktu co koszula DDPM. Idąc tą drogą producent nadał ten sam numer kontraktu swoim UBACSom w DPM. b) Tak jak w przypadku Fostex'a czy MFH, producent po prostu wpisał numer kontraktu aby lepiej wyglądało[i/] Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 UBACS w DDPM ma ten sam numer kontraktu co koszula DDPM A nie domyślasz się, że jeden kontrakt może obejmować kilka produktów i stąd taki sam numer? Quote Link to post Share on other sites
Uapa Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Domyślam się dlatego podałem, że UBACS DPM ma zapewne ten sam numer kontraktu co Koszula DPM, jednakowoż MOD nie zamówił żadnych UBACSów w DPM i moim zdaniem numer kontraktu został dodany samowolnie przez producenta. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 A skąd ta pewność, że nie zamówił? Quote Link to post Share on other sites
mer Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Ponieważ nie potrzebują (według MoDu)? Przykład: LCTV. MoD potrzebował coś nowoczesnego, modularnego, super-hiper-i-stereo do Iraku/Afganistanu. Nie na ćwiczenia w Norwegii, nie do gór Szkocji czy Walii, nie do dżungli, nie do Afryki na misje humanitarne - tylko tam. Zamówił w DDPMie, kamizelka ma kontrakt. Pojawiło się LCTV w DPMie - teraz pokaż mi oddział który ma wyfasowane LCTV w DPMie [albo oddział w wyfasowanym UBACSie w DPMie]. Jednocześnie założę się, że LCTV w DPMie ma numer nsn i kontrakt też - numerek identyczny jak w DDPMie ew. różnią się 2-3 cyferki. MoD od tak nagle nie zacznie zamawiać części umundurowania do noszenia w kraju, gdzie nie toczy się wojna -> UK - są zbyt bardzo zajęci topieniem milionów w innym sprzęcie. Podobnie jest z stable beltami - prawie wszyscy noszą [a na pewno każdy chce taki mieć], regulamin zezwala na noszenie, ale nie są zamawiane przez MoD tylko robione przez prywatne firmy, od których są kupowane przez regimenty/rodzaj wojsk oraz sklepy. Aciepk, dobrze wiesz że w UK nie mają pod czym nosić UBACSa. Naprawdę uważasz, że MoD nie mógł się zebrać na wyfasowanie UBACSów w DDPMie żołnierzom w Iraku/Afganistanie, ale gdy już się zdecydował postanowił zakupić dodatkowo UBACSy w DPMie? Założę się, że według MoDu system ubierania się na cebulkę Soldier 95 (z niektórymi 'nowinkami' z S2000 i S2005) jest wspaniałych, och i ach fantastycznym systemem umundurowania na każdyn teren z wyjatkiem Iraku i Afganistanu. To jest UK, nie US! ;) Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 UBACS tak jak, Osprey i ACOG some UOR (Urgent Operational Requirement). Bo akkruat som w Irak i Ghanie a nie dam gdzies wi Etiopii albo innich Dzungli. MoD ma molo forsy i tylko wywala na to co poczeba. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 To, że MOD nie ma kasy na kupowanie UBACSów, LCTV i innego szpeju w DPMie dla ludzi na wyspach, nie znaczy, że takie rzeczy nie zostały nigdy zamówione w małej ilości (choćby do testów), które zostały objęte kontraktem tym samym, który posiadają rzeczy lecące do Afganistanu. Jak dla mnie to po prostu ktoś tu nie odróżnia "kontraktowości" szpeju od jego "issueowatości". Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Yep. Można coś zamówić albo stworzyć numer z pełną specyfikacją czego ma dotyczyć ale nie zamawiać tego do magazynów, a jedynie mieć możliwość kupienia tego w razie czego... Zresztą jest też praktyką nadawanie numerów na rzeczy potencjalnie możliwe do wykorzystania przez wojsko przy czym te rzeczy MUSZĄ w takim razie spełniać wszelakie normy. A wszelakie zmiany muszą ponownie przechodzić testy i potwierdzenia jakości. Przy czym takie rzeczy nie mogą być strategiczne dla wojska i służb mundurowych, jeżeli stają się to zmieniają swój status na issue i wojsko robi zakup" na stan". I tyle... ;-) Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted June 3, 2010 Report Share Posted June 3, 2010 Cholerka, widać coś trudno skombinować te UBACSy w leśnym DPMie po znośnej cenie. Spodziewałem się czegoś niewiele droższego od wersji pustynnej, a tutaj ceny dochodzą nawet do 200 zł, co dla mnie jest kwotą totalnie zaporową. No cóż, może się skuszę na patent turkusowych brytoli, z tym, że umiejętniej użyję jakiegoś sensowniejszego barwnika :-P Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 2, 2011 Report Share Posted July 2, 2011 Czy istnieją w ogóle UBACS/bluzy lightweight w rozmiarze w okolicach 115cm w klacie? Bo jak na razie poszukiwania idą mi... słabo? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted July 2, 2011 Report Share Posted July 2, 2011 (edited) Już kończysz z "rekonstrukcją" ruskich? Chętnie odkupię partizana :-) A tak na serio to rozmiaru idealnie na 115cm w klacie nie ma. UBACSa spokojnie kupuj w rozmiarze Large, a koszulę radzę Ci kupić w rozmiarze 120 bo mają mniejszy zapas niż kurtki, toteż 112 może być zbyt dopasowana. Edited July 2, 2011 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 2, 2011 Report Share Posted July 2, 2011 (edited) Koszulę znalazłem tylko 112 - będzie mocno za mała? :/ Bo ni hu hu nie mogę namierzyć większych - nawet na ebay'u :/ Edited July 2, 2011 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
BrotherJan Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 S95 jest dość "workowaty", nie powinno być problemu. A nawet, to jest to takie tanie, że płaczu nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Jakiej faktycznej szerokości są bluzy w rozmiarze 112? Jakiś tekst na allegro mi się przewinął, gdzie widniał rozmiar 104, a w opisie "w rzeczywistości ma 120cm szerokości" :> Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Poproś kogoś kto sprzedaje koszulę w tym rozmiarze o zmierzenie szerokości. W czym problem? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Wysłałem kilka e-maili - jednak odpowiedzi jak na razie brak (pewnie przez weekend). Uznałem, że może się ktoś tutaj z takową pojawi :P Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Ja Ci mogę tylko powiedzieć, że pustynna koszula którą posiadam w rozmiarze 190/120 ma 136cm w obwodzie klaty. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 (edited) Dzięki :) Wychodzi w takim razie na to, że bluzy mają + ~16cm do metkowego wymiaru. edit: Dostałem właśnie odpowiedź na e-mail: bluza w rozmiarze 112cm ma 67cm szerokości (mierzona na płasko) Edited July 3, 2011 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts