szymelek Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Witam. Jak w temacie. Szukalem tematow podobnych do tego na wmasg lecz nic nie znalazlem. Czy ktos z Was wie moze gdzie i za ile mozna dostac AMERYKANSKI mudur, helm, oporzadzenie ( pay, szelki, manierki takie tam ) Raczej nie oryginaly tylko reprodukcje. Jesli ktos wie i chcialoby mu sie cos napisac to bardzo prosze :) Pozdrawiam Simon PS ankieta: ktory mundur z II wojny podoba Ci sie najbardziej? Link to post Share on other sites
Królik Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 A może tak na Allegro? :twisted: Link to post Share on other sites
szymelek Posted December 8, 2005 Author Report Share Posted December 8, 2005 Tak, na allegro patrzylem, jednak na allegro wiadomo czego sie czasem mozna spodziewac....Jednak wolalbym w sklepie ( ubrac i zobaczyc na wlasne oczy) :) Link to post Share on other sites
Foka Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 W Śremiu raczej nie znajdziesz :lol: Link to post Share on other sites
szymelek Posted December 8, 2005 Author Report Share Posted December 8, 2005 No w Sciemie raczej nie dostane to fakt :mrgreen: ale gdzies dalej : Poznan, Leszno i inne? Link to post Share on other sites
Rainbow Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 http://www.mundury-historyczne.pl/ <-- sklep z Poznania :) Link to post Share on other sites
7.62 Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 mi sie podoba niemiecki mundur w kamo splinter wermachtu i taki w oczka takie ale to chyba SS Link to post Share on other sites
Pitek Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Ankieta jest tendencyjna ;) Gdzie Waffen SS i włoskie? Link to post Share on other sites
Shab Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Wsrod ankiety brakuje mi pewnego bękarta traktatu wersalskiego, ale jako ze to państwo miało tylko epizodyczny udzial w II wojnie swiatowej, to w zasadzie nie dziwie sie, ze go pomienieto :roll: Link to post Share on other sites
Guest british Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 skoro szkopy są rozdzieleni na 2 podtypy- WH i luftwaffe (domyślam się, że chodzi o mundur Fallschirmjäger), to dlaczego jankesi nie są tak podzieleni? Link to post Share on other sites
Shab Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Z tego samego powodu, jak z Anglikami, Rosjanami i Polakami - ktos ich nie wpisal do ankiety :wink: Link to post Share on other sites
dzikki Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Mój ulubiony : Link to post Share on other sites
Guest british Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Z tego samego powodu, jak z Anglikami, Rosjanami i Polakami - ktos ich nie wpisal do ankiety :wink: no co Ty 8O . jeśli już robić ankietę z cyklu 'kogo to obchodzi', to lepiej robić ją z głową. Link to post Share on other sites
szymelek Posted December 9, 2005 Author Report Share Posted December 9, 2005 Dobra sorry sorry, dalem plame. Jednak najbardziej mi chodzilo o to zeby po prostu dowiedziec sie JAKI KRAJ. Wielkie dzieki Rainbow :wink: Gdzie Waffen SS i włoskie? Zeczywiscie wylecialo mi z glowy :ściana: Pozdrowienia Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted December 9, 2005 Report Share Posted December 9, 2005 Ja tam preferuje wszystko co niemieckie z IIwś. Ps. Pytanie do znawców tematu. Czy panterki w kamuflażu splinter zawsze miały drugą strone w śniegowym camo czy nie? Link to post Share on other sites
dzikki Posted December 9, 2005 Report Share Posted December 9, 2005 Znawca tematu może nie, ale zainteresowany, odpowie ci, że panterki nie. Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted December 9, 2005 Report Share Posted December 9, 2005 No bo byłem na ogólnopolskiej giełdzie militariów w Modlinie i troche tam sie przyglądałem, i wszystkie panterki splinter miały drugą stronę białą. Druga sprawa to taka jak to jest z tymi pokrowcami na hełmy. Pokrowce SS sa zawsze obydwustronne a Wehrmachtu nie? I czy zawsze różni się mocowanie? Link to post Share on other sites
dzikki Posted December 9, 2005 Report Share Posted December 9, 2005 Pesus a nie mylisz przypadkiem kurtki zimowej z kangurką ? Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted December 9, 2005 Report Share Posted December 9, 2005 To była na 100% kangurka, która drugą strone miała w śnieżnym camo. Link to post Share on other sites
WeRT Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 To ja mam takie pytanie - wynikające choćby z nieznajomość ... Czy ktoś coś może wie, o odbywających się w polsce strzelankach ale w konwencji WWII ?? Link to post Share on other sites
Shab Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 W Trojmiescie sie odbywaja :wink: http://www.forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=17783 http://www.forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=15286 http://www.forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=14725 Wymagana jest przynajmiej stylizacja mudnuru na II WW Link to post Share on other sites
WeRT Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 W Trojmiescie sie odbywajaWymagana jest przynajmiej stylizacja mudnuru na II WW Przejrzałem temat, znalazłem fotki i powiem jedno - zazdroszczę :D Daleko do was z Krakowa jak by nie patrzeć, a tu jeszcze na taki szatański pomysł nikt nie wpadł. Życzę wszystkim m1, thompsonów, mauserów, mp 40stek i niemca który trafi w totka 6 by wesprzeć atakujących mg3. :] No i mam nadzieję że jak za 2 lata zobaczę fotki to już wszyscy będą się pięknie i ładnie prezentować w rekonstrukcjach - imo - świetna sprawa :] Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted December 11, 2005 Report Share Posted December 11, 2005 by wesprzeć atakujących mg3. Raczej MG 34 :) . A ja życze im i sobie, żeby za jakiś czas wszyscy mieli taki sprzęt jak ci z http://www.ww2airsoft.com/ . :D Link to post Share on other sites
Vulture Posted December 11, 2005 Report Share Posted December 11, 2005 Kurcze trochę dziwna ankieta. Jak mi się podobał mundur amerykańskich airborne, a USMC już nie to co mam zaznaczyc :wink: Link to post Share on other sites
LameBoy Posted December 11, 2005 Report Share Posted December 11, 2005 nawet nie wiem czy HBT fatigues można nazwać mundurem ;) tak jak np m42 czy m43 jest typem umundurowania(kurtka, spodnie) - zaprojektowanym w jakiś sposób tak umundurowanie USMC to były po prostu gacie i koszula ;) z w miarę wytrzymałego splotu HBT :) no teoretycznie mundurem można nazwać kamuflaż ale też na tym samym materiale leciało, a zamienili na hbt bo stwierdzili, że jeansowy materiał ma nie ten kolorek co trzeba ;) tak jak np w umundurowaniu amerykańskiej piechoty w europie przeważały spodnie wełniane i kurtki(parsons, tanker) tak np na pacyfiku były to znowu spodnie i gacie hbt, takie w jakich w fabrykach w usa ludzie zasuwali i robili bomby i inny szpej zeby mieli z czego strzelać ;) no i oczywiście całkowicie pomijam fakt ze USMC dbało tylko o to żeby mieć bluzę z godłem USMC i czapke tak zeby była płaska powierzchnia z przodu(czasem z wpiętym EGA, czasem bez, pod koniec wojny na cover p44 juz na stałe) - reszta taka jak spodnie czy wyposażenie było w gestii "co sie dostało w transporcie" zasade reenactingu jakiejś jednostki na zasadzie "tylko to i nic innego" jest o tyle błędna że każdy unit improwizował, każdy żołnierz niezależnie od specjalizacji starał się spersonalizować wyposażenie :) - czego przykładem są fajnie wyglądający reenactorzy spadochroniarzy US, tzn nie w polsce, za granicą - tam każdy reenactor ma naprawde wszystko dopracowane do ostatnich szczegółów w stylu gąbek amortyzującyh pod szelki, zamocowania jakiegoś pakietu medycznego czy niekonwencjalnego umieszczenia holstera czy liny :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts