Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 857
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@mant3z:

Mój poprzedni post nie był skierowany do Ciebie, a do grzechotnika.

Co do zabezpieczenia termicznego, to sam tranzystor w sobie go nie ma. Sądzę że cały układ, który jest sprzedawany też go nie ma, ale nie wiem bo nie widziałem tej płytki, natomiast temp. pracy tranzystora to -55*C do 175*C, więc wątpię żebyś go przegrzał. Z mojego powyższego linka, zapoznaj się z 1 tabelką a dokładnie z 3,4,6 i 7 wierszem tam podane maksymalne prądy jakie mogą przez niego płynąć w określonej temp. otoczenia. Tak samo masz podaną moc.

Mam małe pytanko. Na wszystkich schematach rezystor 100 jest pod pod gatem w tranzystorze i kabel idzie do spustu. Natomiast na temacie podklejonym na forum ten rezystor podpiety jest pod ten drugi kabel ze spustu który jest połączony z bateria. Która wersja jest własciwa ??

Sam kiedyś zrobiłem w/g tego drugiego rozwiązania i mosfet działa poprawnie ale może byłoby lepiej gdyby jednak ten rezystor był podpięty pod ten pierwszy kabel do tranzystora ??

Jest taka zasada, która często się sprawdza: "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego"...

Co do ciągłego pytania który jest najlepszy dla wszystkich - padło tu kilka różnych dobrych mosfetów i w większości miały one tak podobne parametry że bez mierników nie zobaczyłbyś różnicy a replika i tak będzie działała...

Wydaje mi się że nikt nam tego nie powie bo każdy uważa że jego jest najlepszy. A taki przeciętny zjadacz chlebka nie interesujący się elektroniką to może szukać wiatru w polu ... . Podajcie chociaż spis tranzystorów które dają radę.

Oto tranzystory wymienione w kilku tematach tutaj:

IRL1404

IRL1404Z

IRL3803

IRFP064N

IRF3205

IRF3205N IR

MTP75N03HDL

BUZ11

IRF3710

IRF1010

IRF1010N

STD50NH 02

Edited by MaxXxi47

Po przebrnięciu przez te 9 stron zawiłych jak cholera sformułowań czysto elektronicznych wyłuskałem chyba to co przyda się innym.

Wychodzi na to że najlepszym jak dotąd tranzystorem stosowanym w replikach jest:

1. IRL3713 (słabo dostępny)

2. IRF1404

3. IRL1404

i na końcu IRL 3703

Słabszych nie warto stosować bo efekty będą mierne a jak zależy nam na czymś lepszym to robimy układ 2 tranzystorowy.

Zgadza się ? ;>

Po przebrnięciu przez te 9 stron zawiłych jak cholera sformułowań czysto elektronicznych wyłuskałem chyba to co przyda się innym.

Wychodzi na to że najlepszym jak dotąd tranzystorem stosowanym w replikach jest:

1. IRL3713 (słabo dostępny)

2. IRF1404

3. IRL1404

i na końcu IRL 3703

Słabszych nie warto stosować bo efekty będą mierne a jak zależy nam na czymś lepszym to robimy układ 2 tranzystorowy.

Zgadza się ? ;>

Czyli wpakowac 2 takie tranzystory do gana?