sniper1 Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 Znalazłem ciekawostkę na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85159495 Czy ktoś może te cudo kupił? Jeśli tak to jak to się sprawuje? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 hahahaha, 5,9999mm :lol: Ciekawe jak to zmierzył. To są zwykłe rurki które można kupić w marketach budowlanych po ok. 6zł za metr. Jest o nich dużo informacji na forum. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 Gdzieś kiedyś o tym już było. Nabijanie ludzi w butel... w lufę znaczy się. :) Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 gumka podtrzymująca kulki w środku jest zbędna ja najczęściej ja wywalam :) ... Od kiedy 2 * 1mm + 5,9999 mm = 8 mm ? Quote Link to post Share on other sites
cerber Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 gumka podtrzymująca kulki w środku jest zbędna ja najczęściej ja wywalam a moze powiemy mu ze ta gumka to to hopup moze byc ?? :) teraz hopup (lub BAX :P) jest montowany w wiekszosci asg. Pozatym naprawde niezle. Preclufy systemy maja 6.04 a tu za tanioche mamy prec rurke ;P i to 5,9999 mm. Znajdzie mi ktos kulki wykonane z taką precyzją ?? :D Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 Od kiedy 2 * 1mm + 5,9999 mm = 8 mm ? Fakt, żeby na zewnątrz było 8 mm a w środku 5,9999 ścianki powinny mieć dokładnie 1,00005 mm... :lol: Quote Link to post Share on other sites
skunks Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 Witam! 5,9999 mm 8O :!: Ciekawe jak kulka przelatuje przez to.... Koleś pisze że kulka idealnie przylega do lufy, ale jak przylega idealnie to chyba trze o nią i wylatuje z małą prędkością albo po prostu sie zacina... Jak sie myle to poprawcie mnie. Quote Link to post Share on other sites
cerber Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 hehehe ja przypominam ze nawet super precyzyjne kulki nie maja powtarzalnosci i dokładnosci wykonania do 0,00001 mm. Pewnie w lokalnej castoramie/obi/itp... znjadziesz cos takiego :) Sam stuningowałem swojego spasa 12 i glocka i kilka innych modeli przy pomocy tej lufy i efektem był wzrost mocy i celności bez ulepszania sprężyny. Gumka podtrzymująca kulki w środku jest zbędna ja najczęściej ja wywalam :) lufa jest tak idealna że podczas ładowania po nasmarowaniu olejem lufy kulka nie wypada dzieje się tak dlatego że lufa jest idealnie dopasowana do tłoku a kulki w miarę porządne idealnie do lufy przylegają dzięki temu nie wylatują no ciekawe :lol: jak kulka przy przechyleniu broni nie wypada to niezbyt luzno tam chodzi :), a chyba niek nie uwierzy ze wywalenie hopupu i wstawienie bardziej prec. lufy zwiekszy osiągi ?? :wink: Quote Link to post Share on other sites
osek Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 Niestety są debile, którzy sie na to nabierają :| Quote Link to post Share on other sites
sniper1 Posted February 18, 2006 Author Report Share Posted February 18, 2006 Niestety są debile, którzy sie na to nabierają Może nie koniecznie debile bo zaryzykowałem całe 12zł i ją kupiłem. Po kilku godzinach pracy nad tą rurką otrzymałem niby prec-lufę. Kupił bym ją w sklepie ale w moim mieście takowych nie ma. Co do tycz wymiarów to gość nie ma pojęcia o mierzeniu Quote Link to post Share on other sites
osek Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Co innego kupić ją świadomie z nadzieją, że cos się z niej uda zrobić (choć wydaje mi się, że w jakimś Obi lub Castoramie powinno być taniej), a co innego kupić ją pod wpływem tego "fantastyczno-naukowego" opisu. Myślę, że znajdzie się nie jeden idiota, który uwierzy. Quote Link to post Share on other sites
Juby Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Co innego kupić ją świadomie z nadzieją, że cos się z niej uda zrobić (choć wydaje mi się, że w jakimś Obi lub Castoramie powinno być taniej), a co innego kupić ją pod wpływem tego "fantastyczno-naukowego" opisu.Myślę, że znajdzie się nie jeden idiota, który uwierzy. Co do OBI i Castoramy rurki są jescze tansze ale są aluminiowe i słabo wykonane kulka ociera się w środku przez co traci na szybkości. Jezeli ten koles ma te lufy aluminiowe i bez żadnych skaz w środku można spróbować. Kupił ktoś są już jakieś efekty tego? Quote Link to post Share on other sites
sniper1 Posted February 19, 2006 Author Report Share Posted February 19, 2006 Ja kupiłem i zrobiłem z niej lufę. Rurka jest zrobiona z mosiądzu da się polerować tylko że ciężko, bo materiał twardy. Co do fantastyczno naukowego opisu to lepiej go nie czytać. Po prostu zwykła rurka fi 6mm delikatnie na plusie kupiona gdzieś tam. Quote Link to post Share on other sites
żylet Posted February 19, 2006 Report Share Posted February 19, 2006 Ludzie już tyle razy było na forum o "fantastyczno-naukowych" aucjach na allegro. :D (szczególnie tych dotyczących luf) Przepraszam jeżeli kogoś urażę ale trzeba być kompletnym debilem albo nie mieć skończonych 3 klas podstawówki żeby w takie coś uwierzyć. Jak ktoś się nacina na takie numery to jego strata , ale jaki ma sens fantazjowanie na temat tego co to za rurka i jakie magiczne właściwości może jednak mieć :roll: Zobaczcie sobie jakie ceny osiągają autetnyczne rurki bezszwowe precyzyjne . Owszem można takie dostać ale bardzo ciężko bo sprzedają praktycznie tylko hurtem. Jednym z przedstawicieli na Polskę jest firma Beroha mająca o ile pamiętam główną siedzibę gdzieś pod Mikołowem. A temat proponuję zamknąć :ściana: Quote Link to post Share on other sites
sniper1 Posted February 19, 2006 Author Report Share Posted February 19, 2006 Zainteresowała mnie twoja wypowiedź: Zobaczcie sobie jakie ceny osiągają autetnyczne rurki bezszwowe precyzyjne . Owszem można takie dostać ale bardzo ciężko bo sprzedają praktycznie tylko hurtem. Jednym z przedstawicieli na Polskę jest firma Beroha mająca o ile pamiętam główną siedzibę gdzieś pod Mikołowem. Bo jeśli napisałeś że można kupić rurki precyzyjne hurtem :?: Więc pomyślałem że można w tych trudnych czasach zarobić na produkcji luf precyzyjnych. Zadałem sobie trud i zajrzałem na stronę Producenta-dystrybutora i...... Wyczytałem że są rurki STALOWE :!: :!: :!: BEROHA NAPISAŁ: Rury precyzyjne bez szwu Rury precyzyjne bez szwu o specjalnej dokładności wykonania wg DIN 2391 Zakres wymiarowy: średn. zew. 4 - 150 mm (250 mm) grubość ścianki 0,5 - 15 mm (25 mm) Gatunki stali: St 35, St 37.4, St 52.4, St 30 Al, St 45, St 52, C 10/CK 10, C 15/CK 15, C 22/CK 22, C 35/CK 35, C 45/CK 45, C 60/CK 60, 17 Cr 3, 16 MnCr 5, 25 CrMo 4, 34 CrMo 4, 42 Cr Mo 4, 20 Mn 5, 28 Mn 6 Stan dostawy: BK - niewyżarzane twarde BKW - niewyżarzane miękkie GBK - wyżarzane NBK - normalizowane BK+S - wyżarzane odprężająco V - ulepszone cieplnie, fosfatyzowane, ocynkowane galwanicznie zewnętrznie Badania materiału wg EN 10204: 2.2, 3.1B, 3.1C To tak w celu wyjaśnienia. A temat można zamknąć. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted February 20, 2006 Report Share Posted February 20, 2006 podejrzewam że te precyzyjne rurki w tej firmie się robi podobnie jak wysokiej klasy karty graficzne - 1000 sztuk, a potem wybiera się 15 będące najwyższej jakości. A co do 5,9999mm - jeżeli by potraktować tą liczbę jako ułamek okresowy, mogę udowodnić matematycznie że jest to równe 6. :) taki miły akcent chodzenia do liceum na profil mat-inf :twisted: sorry za off-topic, nie mogłem się powstrzymać, takie moje małe zboczenie (jedno wielu) Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 polecam jeszcze http://allegro.pl/item88306830_precyzyjna_...o_asg_20cm.html i http://allegro.pl/item87030090__aluminiowa...fa_do_asg_.html Oczywiscie sprawdzic, bo nie polecam kupowac ;) Swoja droga mowiac ciekawe jak oni to mierza. np. 1/1000 mm ;) Albo 6/100 :) Quote Link to post Share on other sites
Juby Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 http://allegro.pl/item87030090__aluminiowa...fa_do_asg_.html Coś czuje ze te lufy to są rurki z Obi Aluminiowe które można kupic za niecałe 4 zł. Quote Link to post Share on other sites
pukiel Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 Witam, wszyscy piszą że rurkę z której można zrobić lufe da sie kupić w castoramie albo obi to niech mi ktoś napisze gdzie w Krakowie można dostać taką lufe (byłem w Praktikerze, Castoramie na pilotów, Obi na Dobrego Pasterza) nigdzie nie ma takich rurek. Prosze o kontakt Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 Hmm, a ja się zastanawiam, czy jednak nie rościej nazbierać na prelufę? Używki można juz dostać czasami za 70 zeta (ostatnio w komisie). Taka lufa się nie zużywa. Można ją przekładać z repliki do repliki. Co więcej już użycie stockowej lufy CA (6.08) dużo daje, a taką można kupić za 30 zeta. Kiedyć włożyłem lufę z m15 do LA85, dorobiłem HU i zasięg wzrósł powyżej tekże m15. Quote Link to post Share on other sites
pukiel Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 A napisze mi ktoś gdzie można kupić rurke w Krakowie??? Quote Link to post Share on other sites
bondziorno Posted March 14, 2006 Report Share Posted March 14, 2006 A w okolicach Zabrza??!! Quote Link to post Share on other sites
Gizbern Posted March 14, 2006 Report Share Posted March 14, 2006 Po rurki możecie udać sie do Castoramy. Sam kupiłem tam aluminiową rurkę za 4 zł i wsadziłem do Sig-a z allegro za 45 zł. Nie wiem na ile jest precyzyjna (z dokładnością do 15 miejsc po przecinku :D ) ale na pewno jest ciaśniejsza od oryginalnej plastikowej. Kulki powiedziałbym są spasowane całkiem nieźle, przelatują gładko. Problemy z obcieraniem były tylko przy końcach ale po przeszlifowaniu jest OK. Celność wzrosła zdecydowania - z 10 m cały magazynek pakuję w pudełko po fajkach :) Jak na karabin tej "klasy" to chyba nieźle? Quote Link to post Share on other sites
Gwahyr Posted April 5, 2006 Report Share Posted April 5, 2006 http://allegro.pl/item87030090__aluminiowa...fa_do_asg_.html sam kupiłęm te rurki z bratem i musze sie przyznać ze są zbyt precyzyjne bo jak włożysz tam kulke troszke tanszą typu coll fou (jakoś tka sie to pisze) to nawet w rugerze moze się zaciąc. Za to z tego co widac to jest precyzyjniejsza od tej mosiężnej która już była. A tę http://www.allegro.pl/item95966846_tani_i_...fa_od_6_zl.html to zwyczajnie koles ma nawalone w bani i wmawia ze są 5,9 a są pewnie 6,02- 6,04 Ma walniętą suwmiarke i myśli ze jest mądry:) za tę cene to trzeb by było jedynie ją wyszlifowac ładnie w środku i można działąc;) mam zamiar taką krótką wypolerować mocno i wsadzić do beretty m93r-c jakie beda efekty napsize czy to poprawi zasięg i czy te lufy nadają się w ogóle do wypolerowania. Quote Link to post Share on other sites
sniper1 Posted April 5, 2006 Author Report Share Posted April 5, 2006 czy te lufy nadają się w ogóle do wypolerowania Daje się polerować tylko trochę ciężej niż alu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts