Snipernr1 Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 Kup ten pakiet co myślałeś a będziesz zadowolony z wyboru, Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 Przyjmuje się że LiPo 7.4V zastępuje 8.4V NiMh, a 11.1V zastępuje 9.6V aczkolwiek tutaj jest już spora różnica, i jeśli nie ma się odpowiednio mocnej repliki to w zastępstwei 9.6V lepiej wziąć mocne lipo 7.4V z prądem rozładowywania 25C Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 (edited) Przyjmuje się że LiPo 7.4V zastępuje 8.4V NiMh, a 11.1V zastępuje 9.6V aczkolwiek tutaj jest już spora różnica, i jeśli nie ma się odpowiednio mocnej repliki to w zastępstwei 9.6V lepiej wziąć mocne lipo 7.4V z prądem rozładowywania 25C Nie zgodzę się z pierwszą częścią, było gdzieś napisane (jakiś artykuł, nie pamiętam) LiPo 7,4V z niską wydajnością prądową - 8,4V NiMh LiPo 7.4 V z wysoką wydajnością prądową - 9,6V NiMh LiPo 11,1V z niską wydajnością prądową - 10,8V NiMh LiPo 11,1V z wysoką wydajnością prądową - 12V NiMh Chociaż mój lipol 7,4V 25C daje nieco mniejszy rof od 9,6V NiMha Firefoxa. Edited October 9, 2012 by Attero Quote Link to post Share on other sites
POWER BEAN Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 A LiPol jakiej firmy i w jakim stanie? Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 Turnigy Nanotech 1300 mAh, sprawdzany po tym jak do mnie przyszedł, czyli nówka. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 Jakbyś miał większą pojemność to by dawał większy rof. Ogólnie ten pakiet mimo wielkości pudełka zapałek sprawuje się b.dobrze lecz moim zdaniem max do sp110. Owszem pociągnie i sp130 ale to katownie ogniw i długo nie pociąganą. Quote Link to post Share on other sites
akzyl Posted October 10, 2012 Report Share Posted October 10, 2012 (edited) Mam jeszcze takie dwa pytania: 1. Jak ma się sprawa pojemności do mocy LiPo bo ta o której wcześniej pisałem LiPo 1800mAh 7,4V 25-50C Turnigy ma jak widać tylko 1800mAh natomiast znalazłem jeszcze inną o większej pojemności oraz stałym C mianowicie TURNIGY 2200mAh 2S 40C lub Turnigy LiPo 2200mAh 2S 40-80C (nie wiem czy się jeszcze mieści do przedniego chwytu M4). 2. Czy pakiet TURNIGY 2200mAh 2S 40C ze swoim większym stałym C oraz pojemnością nie zbliżałby się do takiej baterii 10 volt-owej? Edited October 10, 2012 by akzyl Quote Link to post Share on other sites
Nieznany1 Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Wytłumaczcie mi proszę jedną rzecz (bo jestem laikiem). Jak to jest ? - posiadamy akumulator li-po 7,4 v. Jego minimalne napięcie może wynosić 3V na celę tak ? (czyli w przypadku tzw 2s = 6 V. Tak? ) Czy to nie jest tak że faktycznie korzystamy (używamy ) tylko z napięcia o wartości 1,4 v ? Może to idiotyczne pytanie ale pytanie. Po prostu nie ogarniam tego (nawet jak na 38 latka :) ) Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Rozładowanie poniżej 3V uszkadza ogniwo. Naładowany lipol ma napięcie 4,2V na celę, czyli w wypadku 2S 8,4V, więc de facto "używamy" 2,4V. Quote Link to post Share on other sites
Nieznany1 Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 http://www.rcskorpion.pl/towar/1-6853-robbe-lipol-roxxy-power-light-3s-1500mah-20c-z-bid-chip/ Seger, możesz mi coś powiedzieć na temat tego pakietu? Cena wydaje się atrakcyjna jak na Robbe, jakieś doświadczenia? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Działa iiiii tyle :) Szału nie robi. Do nie wysilonej repliki się nada. Tylko trzeba pamiętać, że pakiety te mają inne złącze balancera niż pakiety redox, turnigy itp. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Właśnie do nie wysilonej repliki by była - M120 i głównie single :smile: Co do złącza balansera - rozumiem, że ten adapter będzie właściwy? http://www.rcskorpio...war/p/id/14552/ Mam ładowarkę Redox Beta. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Tak, ten adapter jest potrzebny. Jest tylko jeden minus - nie ma go prawie nigdzie. Robbe produkuje adaptery do innych typów złącz jak najbardziej. Kup do chińskiej ładowarki adapter - nie ma nigdzie. Ewentualnie mogę zmodyfikować końcówkę. JST-EH jest to "prawie" odwrócony JST-XH :) Trzeba odciąć boczne płatwy i zamienić kable miejscami. Plus z minusem, i środkowe kabelki tak samo. Gra i buczy wtedy pod redoxa :) Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Dzięki wielkie za informację :smile: Zgłoszę się pewnie na dniach przez PW :wink: Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Tak zapytam, bo nie mogę znaleźć. Które pakiety są lepszy LiPo czy LiOn? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Jeżeli do repliki to Li-Pol. Jeżeli do latarki czy lasera, radia i innych pierdół to Li-Ion. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Jeżeli do repliki to Li-Pol. Jeżeli do latarki czy lasera, radia i innych pierdół to Li-Ion. ok to elegancko I jeszcze. Przez dłuższy czas byłem napalony na modelarskie lipo ale ostatnio zacząłołem się skłaniać ku tym "dedykowanym" asg. Wiem ogólnie że mówi się żeby od takich trzymać się z daleka, ale byłbyś w stanie powiedzieć coś więcej GePower, Mediafire, PowerBean, Redox? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Odnośnie Redoxa to kumplowi spuchły w niewyjaśnionych okolicznościach. Strach mi trochę je teraz ładować. Bierz modelarskie. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Mam kilka Redoxów na sklepie, kilkanaście sprzedałem - jeszcze nikt się na nie nie skarżył. Osobiście zauważyłem, że czasami wtyk balancera w nich nie łączył i trzeba było go poprawiać. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Odnośnie Redoxa to kumplowi spuchły w niewyjaśnionych okolicznościach. Strach mi trochę je teraz ładować. Mam identyczny przypadek - Redox spuchł sobie radośnie od leżenia w szufladzie. Napięcie co prawda dalej trzyma, ale zaczyna wyglądać jak parówka :smile: Coś mi się zdaje, że skończy jako obiekt pewnego eksperymentu :wink: Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 A nie lepiej oddać na reklamację? Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Pewnie bym mógł, gdyby nie fakt, że zapodziałem gdzieś rachunek :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Jak zamawiałeś przez neta, wystarczy potwierdzenie przelewu, potwierdzenie zamówienia z konta sklepu, itp. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 No właśnie problem w tym, że kupowałem osobiście. Dobra, kończmy ten OT :smile: Poszukam dziada jeszcze, może znajdę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts