misha Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Witajcie, mam 16 lat i jestem w 3 gimnazjum. Stoje przed trudnym wyborem szkoly. Moim marzeniem byloby zostac rusznikarzem. I tu jest moj problem, niewiem jaka szkole wybrac. Jestem z Wielkopolski i mam mozliwosc zamieszkania / dojezdrzania do Poznania. Moze zna ktos jakies szkoly rusznikarskie w Poznaniu?? A jak nie to czy sa jakies studia rusznikarskie na ktore mozna sie dostac po ogolniaku?? Kazda pomoc procz podawania linku do googli albo innej wyszukiwarki sie przyda :wink: . Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Nie ma czegoś takiego jak szkoła rusznikarska. Naukę możesz zacząć albo od dobrego ogólniaka, albo jakieś technikum mechaniczne. Następnie studia na politechnice, najlepiej na takiej gdzie jest kierunek związany z uzbrojeniem (np. warszawska, nie wiem jak inne), czy jakiejś uczelni wojskowej. Quote Link to post Share on other sites
misha Posted March 3, 2006 Author Report Share Posted March 3, 2006 Ahaaaaa.... Czyli narazie mam sobie isc spokojnie do ogolniaka, pozniej studia, np. informatyka lub jakiegos spawacza-akrobate, i isc potem sie szkolic do jakiegos majstra?? Quote Link to post Share on other sites
Talib Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Dzisiaj byłem na targach szkół w Wawie- Na WAT na wydziale mechatroniki jest kierunek konstrukcja i technologia broni- myślę że to jest dobry kierunek (sam się tam pewnie wybiorę) Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Pomyślcie najpierw jakie zapotrzebowanie jest na rusznikarzy i konstruktorów broni w Polsce, kraju, gdzie każdy może łatwo mieć broń przecież ;)...może tego rusznikarza należałoby potraktować jako ew. drugi, zapasowy zawód...? :) Quote Link to post Share on other sites
misha Posted March 4, 2006 Author Report Share Posted March 4, 2006 każdy może łatwo mieć broń przecież ;) A kto bedzie robil przeglady tej broni?? :wink: , swoja droga, coraz wiecej ludzi chce miec bron mocniejsza od wiatrowki "tak dla szpanu" i strzelania do puszek :wink: , wiec wg mnie zapotrzebowanie na takie rzeczy bedzie..... BTW chce jeszcze sobie informatyka lub fotografa zrobic :P . Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Szkoła średnia => technikum mech. obróbka skrawaniem to chyba najlepszy kierunek, Studia => kirunek mechaniczny najlepiej mechanika precyzyjna No i jakiś rusznikarz po tym wszystkim który weźmie Cię na ucznia/czeladnika pod jego "opieką" zrobisz papiery-zdasz egzamin czeladniczy a potem mistrzowski i to w zasadzie wszystko. Pozdrawiam ps Raczej nie przydadzę się specjalnie kierunki na uczelniach traktujące o nowoczesnej broni i takich tam :) Raczej nikt nie przyjedzie do Ciebie naprawiać Abramsa czy rakiet typu Criuse czy Tomahawk. A w broni strzeleckiej od wieeeeelu lat poza detalami elementy którymi zajmuje się rusznikarz nie zmieniły sie i sposób ich naprawy, wytwarzania czy regulacji jest taki sam od lat. Swoją drogą zawód na wymarciu. Dlaczego? Kupując dziś broń znanych firm ma się z reguły "dożywotnią" gwarancję i obsługę serwisową "trudnych" przypadków. Jedyne miejsca gdzie faktycznie rusznikarze mają pełne ręce roboty to ci którzy robią dla wojska czy policji. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Mimo wszystko przed studiami polecam dobry ogólniak. Nawet jak idziesz na uczelnię techniczną łatwiej po ogólniak, z dobrą podbudową matematyki i fizyki nadgonić czysto techniczne sprawy, niż technikowi ze średnią matematyką i fizyką nadgonić te podstawy. Mówię to z autopsji z Politechniki Gdańskiej. Quote Link to post Share on other sites
misha Posted March 4, 2006 Author Report Share Posted March 4, 2006 Aha, dzisiaj juz bylem na targach edukacyjnych w poznaniu (zamiast isc na strzelanke :cry: , mam nadzieje ze sie oplaci :wink: ) i wrocilem z 15 kilogramami ulotek przeroznych szkol, powiem tak, technika i zawodowy omijalem szerokim lukiem :P , teraz tylko wybrac (i dostac sie :P ) jakies dobre liceum i na studia 8) . Thx za pomoc, jak dobije do 18 roku zycia to postawie piwo, jak bede rusznikarzem to stuninguje repliki :P . Quote Link to post Share on other sites
Garoo Posted September 26, 2006 Report Share Posted September 26, 2006 Dobry ogólniak spoko, ale ja mam inny problem:Z czego w takim przypadku zdawać maturę?? Z fizyki?? Matmy?? :roll: Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted September 26, 2006 Report Share Posted September 26, 2006 Jeżeli studia techniczne jak np. wymieniona przez Taliba konstrukcja i technologia broni, to raczej napewno matma i fizyka. Quote Link to post Share on other sites
Talib Posted September 27, 2006 Report Share Posted September 27, 2006 na "wacie":D na cywilnych będa od przyszłego roku między innymi: -technika uzbrojenia i materiały wybuchowe -uzbrojenie klasyczne i środki bojowe -uzbrojenie rakietowe na wydziale mechatroniki na kierunku mechatronika na lotnictwie i kosmonautyce bedzie jeszcze uzbrojenie lotnicze do tego trzeba zdawać matmę i fizę, oczywiscie na rozszerzonym najlepiej... co do wojskowych to sami jeszcze dokładnie nie wiedzieli na targach szkół taki mały OT... :D Quote Link to post Share on other sites
szymelek Posted September 28, 2006 Report Share Posted September 28, 2006 talib moglbys podac link albo cos bo na stronie WAT-u nie moge znalezc nigdzie kierunku konstrukcja i technologia broni. Inne wymienione przez ciebie sa ale tego jednego nie moge znalesc :? Quote Link to post Share on other sites
Talib Posted September 28, 2006 Report Share Posted September 28, 2006 mam te wymienione na ulotce z tego roku (czyli na rekrutację w roku 2007) w tamtym roku było (na ulotce przynajmniej, mam je obie przed sobą) w tym już jest tylko to co napisałem wyzej... w tamtym było po prostu mniej specjalnosci jeśli chodzi o broń, teraz to rozbudowali, tak mi się przynajmniej wydaje, acz kolwiek ekspertem nie jestem, przekazuje tylko inf. które znalazłem w ulotce (tamten post jest z 3 marca, wiec z tamtego roku szkolnego) pozdrawiam (acha, polecam zadzwonić i się spytać--> bardzo miła Pani w informacji, wszystko wyjaśni :D ) Quote Link to post Share on other sites
SCOTT Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 Ludzie co wy mówicie? Czy wy się chociaż trochę orientujecie co to jest zawodowe rusznikarstwo? Mój kolega aby się wykształcić w tym zawodzie wyjechał do Anglii :) Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 6 lat temu? Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted August 21, 2012 Report Share Posted August 21, 2012 Swoją drogą jak już odkopaliście to ciekawe jak tam losy naszego rusznikarza się potoczyły ? :D Quote Link to post Share on other sites
Deadlus Posted August 22, 2012 Report Share Posted August 22, 2012 jak chciałbyś iść na rusznikasza to chyba nie w polsce... juz w lepiej w USA bo tam łatwiej jest o pozwolenie o broń i tam co drugi bron ma wiec... Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted August 25, 2012 Report Share Posted August 25, 2012 Każdy z polskich rusznikarzy uczy się samemu bądź od kogoś. Pozatym w PL jest już "kilku" rusznikarzy którzy mają swoją klientelę i trudno było by się wybić na własną rękę. Żeby otworzyć zakład rusznikarski potrzebujesz koncesję MSWiA i dużo złotych monet :/ . Coś tam wiem, bo troszkę siedzę w tej "branży". Uwierz mi, droga do bycia rusznikarzem nie będzie łatwa. Jeżeli za wszelką cenę chcesz mieć kontakt z bronią, jak dorośniesz, poszukaj pracy w sklepie z bronią i amunicją - ale tutaj też nie jest bajecznie ;) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 25, 2012 Report Share Posted August 25, 2012 poszukaj pracy w sklepie z bronią i amunicją - ale tutaj też nie jest bajecznie :icon_wink: Strasznie jest w ręcz bym powiedział. Klientele, przynajmniej moja taka była, nieuprzejma i chamska. Środowisko myśliwych to bogate buce, ale oczywiście nie wszyscy. Do tego badania do dopuszczenia są drogie, ja znalazłem tanio, bo za 350 zł chyba. Najtaniej w PL. Do tego przepisy jeśli chodzi o gospodarkę magazynową dot. broni i amunicji w PL są... ciężkie. Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted August 25, 2012 Report Share Posted August 25, 2012 (edited) Widze, że kolega zna temat. U mnie podobnie (oczywiście z wyjątkami). W wiekszości są to nowo bogackie "myśliwce", których jara napis Swarovski i jego cena, do tego jakiś express, najlepiej Krieghoff w 9,3x74, żeby nie trzeba było specjalnie celować :icon_smile: i obojętnie czy trafi na komorę czy w dupe :icon_wink:. Co do badań to moje zamknęły się w ok 250zł (psychiatra, psycholog, orzeczenie o niekaralności, dopuszczenie do prowadzenia sprzedaży). Ogólnie mówiąc, praca związana z bronią i amunicją nie jest taka miła jak oglądamy w programach na Discovery :icon_wink: Edited August 25, 2012 by kalach Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 25, 2012 Report Share Posted August 25, 2012 O! Jeszcze taniej niż ja, super. Dwa lata pracowałem w handlu specjalnym. Uciekłem od tego, bo bardzo mało zarabiałem jak na odpowiedzialność, którą każdego dnia brałem na swoje barki otwierając sklep. Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted December 31, 2012 Report Share Posted December 31, 2012 (edited) w tym wątku masz poruszone zagadnienie: http://bron.iweb.pl/...bcf71a4aad61da8 Edited December 31, 2012 by GERALT Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts