Blejdas Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 Witam. Mam małe pytanko do czego służą te sznurki po podwinięciu nogawki (spodnie mam w Florze). Z góry dzięki z pomoc. Ściągacz (chyba tak to się nazywa :D). Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 (edited) sznurki na końcu nogawki to ściągacz, guzik - właściwie powinny być dwa - służy do mocowania paska wkładanego pod stopę (taki bajer by spodnie nam z butów nie uciekały), drugi guzik powinien być nad tym paskiem do przypięcia owego paska co by nie przeszkadzał nam. Guzik jest dość głęboko - łatwo go przeoczyć. Nie w każdym M21 jest ten pasek, ale guziki powinny być. (Przynajmniej ja tak miałem - paska niet, guziki da). Edited March 11, 2007 by Potf0r Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted March 11, 2007 Author Report Share Posted March 11, 2007 Poszukuję spisu oporządzenia jakiego używają wojska wewnętrzne (MWD/MVD?), od butów po chełm. MWD to chyba w produktach SPOSNu biega (?). Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted March 12, 2007 Report Share Posted March 12, 2007 Wojska wewnętrzne używają szpej wielu producentów nie tylko SPOSN. Polecam galerie na www.bratishka.ru i www.russianarms.info (w wersji angielskojęzycznej jest mniej fotek). Quote Link to post Share on other sites
Blejdas Posted March 12, 2007 Report Share Posted March 12, 2007 To życzymy powodzenia w zakupach. Przyda się :) Teraz pytanie z innej beczki. Czy specnaz używa gogli balistycznych taki co z łatwością można dostać na rynku czy też tylko dla Rosji robią? Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted March 12, 2007 Report Share Posted March 12, 2007 Używają przeróżnych gogli, najpopularniejsze Bolle x800 też. Quote Link to post Share on other sites
Blejdas Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 I kolejne pytanie. Są jakieś sklepy w których można kupić Rosyjskie buty wiązane ? Mogą być zagraniczne. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted March 17, 2007 Report Share Posted March 17, 2007 Mam pytanie nie związane co prawda z Rosją, ale klimaty podobne. Chodzi oto, jakie oporządzenie dopasować do współczesnego munduru Ukraińskiego, żeby całość się zbytnio nie gryzła? Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 http://spec-tac.com.ua/catalog/index.php?categoryID=1 Jak dla mnie, to ciekawy szpej tam mają. Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 Wbrew pozorom Ukraińcy nie wyglądają już przedpotopowo. A to fotka z Iraku, w szpeju Spec-Tac. Quote Link to post Share on other sites
eliasz Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 witam. szczerze odradzam zakup aktualnych butów rosyjskich. niedawno dostałem i stwierdzam, że nasze desanty sprawdzają się lepiej. może to kwestia przyzwyczajenia ale naprawdę się nie czułem w tych butach. ciężko je dobrze zasznurowac i ogólnie jakoś niewygodnie leżą na nodze. mam nadzieję, że je roznoszę a na razie mam obtarte do mięsa pięty po 3 godzinach biegania:) PS1>Oczywiście to jest mój subiektywny pogląd. PS2>autor postu ma nadzieję na rychłą zmianę swojego poglądu i jeżeli okaże się, że buty są zdatne do użytku nie omieszka o tym powiadomic:) Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 (edited) Hm, wiecie może co to za kamuflaż? ^ Ten po samej prawej. Edited March 28, 2007 by Imashel Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 http://www.geocities.com/canuck_infantry/Russia.html na samym dole Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 Tak sobie amerykanie "skopiowali" radziecki kamuflaż gdy kręcili film "Red Dawn". Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted April 11, 2007 Report Share Posted April 11, 2007 Witam, szukam fotki rosjan z czeczeni, konkretnie chodzi mi o wzory i oprzyzadowanie. Prosiłbym też o fotke ruska w mundurze schofield, szukałem i nie znalazłem. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted April 11, 2007 Report Share Posted April 11, 2007 http://www.pbase.com/igor01/chechnya&page=1 shofield (VSR): http://wmasg.pl/forum/index.php?s=&sho...st&p=505829 Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted April 16, 2007 Report Share Posted April 16, 2007 A ja mam takie pytanie, Co jest lepszym rozwiązaniem w polskich warunkach klimatycznych: KZS czy KLMK'a? Pzdr Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted April 16, 2007 Report Share Posted April 16, 2007 Oba Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted April 16, 2007 Report Share Posted April 16, 2007 Zapytajmy inaczej, w jakie pory roku sprawdzają się ww maskalaty? Quote Link to post Share on other sites
Grigorij_ Posted April 16, 2007 Report Share Posted April 16, 2007 Wg mnie oba maskałaty pasują mniej więcej na te same pory roku. Problem jest raczej inny. KZS to siatka - bardzo przewiewne i przyjemne podczas upałów, jednak przestaje być przyjemne podczas przedzierania się przez kolczaste krzewy. KLMK jest ze 'zwykłego' materiału w związku z tym nie posiada powyższych zalet/wad KZSa. KLMK doskonale maskuje się wśród młodych brzózek, ze względu na swoj kamuflaż. KZS posiada mniej kontrastowy kamuflaż, w zależności od wersji, dobry na trawę albo do lasu. Posiadając już mundur, wybrałbym KZSa. Jeśli to miałby być podstawowy mundur - wybrałbym KLMK (jesli nie miałbym innego wyboru ;-) ). Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 17, 2007 Author Report Share Posted April 17, 2007 (edited) Latałem całe zeszłe lato w samym KZSie jeno w gaciach pod spodem. Bardzo lekki i przewiewny strój, ale niestety na nasze warunki raczej się nie nadaje (w Afganistanie by to przeszło ;) ). Wleziesz w róże czy coś - kapota. Glebniesz się w pokrzywach - masz sporą szansę na poparzenie się w wielu miejscach. No i mówiąc szczerze na wiosnę i na lato tak średnio się nadaje (mówię o wersji ciemniejszej). Dlatego na zbliżającą się porę roku KLMK albo jasny KZS (no i coś pod spód raczej by się przydało - Afgan byłby jak talala). Za to ciemny KZS dobrze sprawdza się na jesieni i wczesną wiosną. Ogólnie polecam mieć wszystkie trzy warianty - w końcu nie od dziś wiadomo że co do wszystkiego to do niczego. Edited April 17, 2007 by Kamil Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted April 17, 2007 Report Share Posted April 17, 2007 (edited) Dla mnie KZS/KLMKa ma być dodatkiem do gry. czyli wzorowanie się na jednostkach ZSRR jest poboczną sprawą. Dlatego ponad wszystko cenie sobie użyteczność danego stroju niż słowa "bo tak było/mieli" Sam wzór KLMKi mi się nawet podoba, ale obawiam sie jego skutecznosci ( czy nie bedzie za jasny) teren działań to zazwyczaj las, czasek jakieś małe przestrzenie trawiaste. Edited April 17, 2007 by SoP-PeL Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 17, 2007 Author Report Share Posted April 17, 2007 http://i41.photobucket.com/albums/e264/Kam...tIII_sat028.jpg Znajdź biegnącego kolesia ;) A tak poza tym i tak nie znajdziesz idealnego kamuflażu, wszystko zależy od terenu. Zresztą i tak uważam że KLMK całkiem nieźle kamufluje. Dla mnie KZS/KLMKa ma być dodatkiem do gry. czyli wzorowanie się na jednostkach ZSRR jest poboczną sprawą. Dlatego ponad wszystko cenie sobie użyteczność danego stroju niż słowa "bo tak było/mieli" W takim razie daj sobie spokój z Armią Czerwoną. Jej wyposażenie zazwyczaj jest mniej wygodne od tego produkowanego teraz (chociaż nie do końca, ale i tak teraz jest dużo większy wybór oporządzenia). Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted April 17, 2007 Report Share Posted April 17, 2007 Tu sobie obejrzyj - nawet na piaskowym zboczu robisz za krzak - a jak się schowasz pod brzozą to jesteś nie do wykrycia - końcówka filmu. http://video.google.pl/videoplay?docid=3494136975488666480 A film jest z Polski - ależ ma odrzut ta Cyma! Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted April 17, 2007 Report Share Posted April 17, 2007 "Lewa" strona KLMK, poranek, lekka mgła...niezły efekt. To samo w nocy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts