Geno Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 Ciekawostka :) Pojednanie po Ussuri ;-) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 A ja widziałem kiedyś kompletnie obszytego KLMK, w wersji "paradnej" (pagony, naszywki, medale). ;) Fotka była gdzieś z początku lat 90tych (no i była jedyna w swoim rodzaju... więcej takich przypadków nie widziałem ). Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 A ja widziałem kiedyś kompletnie obszytego KLMK, w wersji "paradnej" (pagony, naszywki, medale). ;) Fotka była gdzieś z początku lat 90tych (no i była jedyna w swoim rodzaju... więcej takich przypadków nie widziałem ). Widziałem też takiego na allegro , cały jak choinka ;-) Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted January 24, 2008 Author Report Share Posted January 24, 2008 Pojednanie po Ussuri icon_wink3.gif Raczej chodziło mi o tą żółtą naszywkę Specnazu GRU :) Nawet nie wiedziałem, że ktoś ich używa. Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 Co do tej ciekawostki, ten z czerwoną flagą to Kirgijczyk? Raczej chodziło mi o tą żółtą naszywkę Specnazu GRU icon_smile.gif Nawet nie wiedziałem, że ktoś ich używa. Tak, maniacy ich używają :D. Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 Raczej chodziło mi o tą żółtą naszywkę Specnazu GRU :) Nawet nie wiedziałem, że ktoś ich używa. Nie obstawiałbym na GRU, tylko raczej na specnaz WDW (patrz beret). To, że widzimy naszywkę z nietoperzem jeszcze o niczym nie świadczy. WDW też ma swój wywiad wojskowy. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted January 24, 2008 Author Report Share Posted January 24, 2008 (edited) Ale czy GRU też nie nosi niebieskich beretów? Poza tym, z tego co wiem, specnaz WDW ma swoje naszywki. Również nietoperza, ale bodajże na niebieskim tle. Jak znajdę to wkleję :) Edited January 24, 2008 by Kamil Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 Raczej chodziło mi o tą żółtą naszywkę Specnazu GRU :) Nawet nie wiedziałem, że ktoś ich używa. GRU jest poza strukturami, jest to zupełnie inna bajka jak np. ze specnazem WDW, Piechoty Morskiej czy Wojsk Wewnętrznych. GRU jest bezpośrednio pod zwierzchnictwem Sztabu Generalnego Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej, zdjęć tej jednostki jest bardzo mało, jeszcze nie widziałem, żeby nosili berety. ;-) Co do naszywek to z reguły znakiem charakterystycznym jest napis "WS RF", co oznacza bezpośrednie zwierzchnictwo Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej, co powinno rozwiać nasze wątpliwości. Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 (edited) ta ciekawostka to raczej na pewno razwiedka desantu. a z tymi naszywkami to poza paradami/pokazami/ćwiczeniami/spotkaniami/ to występują bardzo, bardzo rzadko. Popatrzcie sami na zdjęcia i wybierzcie te z boju. Swoją drogą szukam czegoś takiego: zwiad piechoty morskiej floty Pacyfiku. chodzi o maskałat nie o chłopca ;-) ktoś coś wie na ten temat? Edited January 24, 2008 by yakarov Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 Przy okazji - trochę dziwny sposób trzymania AKMS-a na ostatniej fotce (kolba). Co to za potężny zasobnik na tym samym zdjęciu? Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 (edited) Przy okazji - trochę dziwny sposób trzymania AKMS-a na ostatniej fotce (kolba). Co to za potężny zasobnik na tym samym zdjęciu? Jakiego AKMSa? :lol: EDIT Sorki cofam bo mnie komputer zrobił a bambuko i nie wyświetlił ostatniego obrazka. Edited January 24, 2008 by Geno Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 (edited) Ten 'maskałat' to zestaw górski, kazik_ swojego czasu miał taki zakupiony na alercie (w identycznym szaro-kretyńskim kolorze) Czemu dziwny? Widziałem kilka zdjęć gdzie tak właśnie trzymano różne AK... sam tak trzymam - ale ja biegam z repliką, nie z prawdziwkiem. To na jego brzuchu, to jakaś radiostacja - gdzieś czytałem o tym (bodajże na mp.net), ale nie pamiętam konkretów. Ciekawostką dla mnie jest to że gość w PK nie ma amunicji :), ale nie o tym temat. Edited January 24, 2008 by Potf0r Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 Mega seksji kanapowe (dosłownie) zdjęcia zestawu górskiego, o którym wspomniał Potfur. (link) Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 czy to aby na pewno to samo? nie wydaje mi się. zwróć uwagę na "rękawiczki" na końcu rękawów. Twoja gorka takiego nie ma... inne zakończenie nogawek..wiązane. dam większe zdjęcia. i inne jeszcze http://img174.imageshack.us/img174/2603/tofmarines01ms4.jpg http://img177.imageshack.us/img177/1082/tofmarines06am9.jpg http://img180.imageshack.us/img180/3601/tofmarines03vr2.jpg http://img184.imageshack.us/img184/6906/tofmarines04js8.jpg Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 Faktycznie to raczej nie to. Całkiem inne rękawy, materiał też się inaczej zachowuje (z zestawu górskiego jest nieco "sztywny", a to coś się ładnie fałduje). Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted January 24, 2008 Report Share Posted January 24, 2008 A przepraszam ale czy w pozycji strzeleckiej "zza drzewa" nie zapieramy się uchem zawieszenia o korę/drewno ?:P Quote Link to post Share on other sites
d2io83k Posted January 25, 2008 Report Share Posted January 25, 2008 Na mp.net bylo pisane o tym maskalacie jest jakis nocny maskalat, ale nie pamietam dokladnie :) w tym temacie na pewno widzialem te zdjecia ale na ktorej stronie tego nie wiem..:) http://www.militaryphotos.net/forums/showt...88&page=376 Quote Link to post Share on other sites
Troll Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 (edited) takie szybkie pytanko - zna ktoś z Was może jakiś sklep (najlepiej w Polsce, ale nie jest to aabsolutny warunek) w którym kupić mogę (najlepiej tanio :) ) rosyjskie berety wraz z oznaczeniami ? Interesują mnie błękitne berety WDW, w ilości do 10 sztuk. Były kiedyś na http://www.rusmilitary.com ale już się sprzedały... Edited January 26, 2008 by Troll Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted January 26, 2008 Author Report Share Posted January 26, 2008 (edited) W Polsce to tylko Allegro. . Edited January 26, 2008 by Kamil Quote Link to post Share on other sites
Uber_Soldat Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Alternatywą są Ukraińskie błękitne berety, które od Rosyjskich różnią tym, że są mniejsze tj. mają mniejszy otok. Cena również jest mniejsza. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Troll Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 a gdzie mozna ewentualnie szukać ukraińskich ? Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted January 26, 2008 Author Report Share Posted January 26, 2008 Skoro jesteś z W-wy, to polecam przejechać się na Koło. Tam są stali sprzedawcy ruskich fantów i często mają niebieskie berety. Quote Link to post Share on other sites
Troll Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 hmmm.... no w sumie o tym nie pomyślałem :) dzięki wielkie pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
vonmarxx Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Czy ktos moglby powiedziec dokladnie z jakiej formacji to pochodzi: http://www.allegro.pl/item303426392_plecak...wy_nowosc_.html z gory thx Edited January 27, 2008 by vonmarxx Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted January 27, 2008 Author Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Wot zwykły mieszok :] Używano go w czasie 2WŚ, ale jak widać produkowali go jeszcze długo. No na zdjęciach z Afgana czasami się zdarzają. Edited January 27, 2008 by Kamil Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts