Marius7 Posted July 8, 2011 Report Share Posted July 8, 2011 (edited) Mam pytanie, czy takie headset'y: http://www.ebairsoft.com/ztactical-bowman-elite-headset-z027-military-standard-plug-p-3630.html lub http://www.ebairsoft.com/ztactical-z028-headset-military-standard-plug-black-p-3629.html Będą działały, jeśli bezpośrednio podłącze je do krótkofalówki? (na przejściówkę pomniejszającą Jacka) mam na myśli czy naciskając przycisk PTT na krótkofalówce będę mógł nadawać przez mikrofon zawarty w zestawie słuchawkowym, czy potrzebny jest kupiony oddzielnie przycisk PTT? Krótkofalówka to niejakie "AEG Funky 1 R1" z dwoma wejściami - identycznymi jak w słuchawkach od MP3 ( micro jack?) i na coś mniejszego jeszcze takie pytanie, czy wtyczka która widnieje na zdjęciu jako "moto 1" to przypadkiem nie jest któryś z tych "jacków"? Edited July 8, 2011 by Marius7 Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted July 8, 2011 Report Share Posted July 8, 2011 Mam pytanie, czy takie headset'y: http://www.ebairsoft.com/ztactical-bowman-elite-headset-z027-military-standard-plug-p-3630.html lub http://www.ebairsoft.com/ztactical-z028-headset-military-standard-plug-black-p-3629.html Będą działały, jeśli bezpośrednio podłącze je do krótkofalówki? (na przejściówkę pomniejszającą Jacka) mam na myśli czy naciskając przycisk PTT na krótkofalówce będę mógł nadawać przez mikrofon zawarty w zestawie słuchawkowym, czy potrzebny jest kupiony oddzielnie przycisk PTT? Krótkofalówka to niejakie "AEG Funky 1 R1" z dwoma wejściami - identycznymi jak w słuchawkach od MP3 ( micro jack?) i na coś mniejszego jeszcze takie pytanie, czy wtyczka która widnieje na zdjęciu jako "moto 1" to przypadkiem nie jest któryś z tych "jacków"? 1/ są rtf, które po podłączeniu headseta odłączają wewnętrzny przycisk ptt - czyli musisz sprawdzić empirycznie 2/ ta wtyczka, którą widzisz na zdjęciach to nie jest powszechnie znany "Duży Jack" 3/ wtyczki w Twoim radio to mini jack (3,5mm) oraz micro jack (2,5mm) jeśli jesteś w stanie dokonać dokładnych pomiarów, to możesz spróbować dopasować wtyczkę w jednym z popularnych standardów (listę masz tutaj: http://www.navcomm.eu/download/wtyki.pdf). 4/ identyfikacja jak w pkt.3 nie gwarantuje, że nawet jeśli Twoje radio spełnia standardy wymiarów, będzie poprawnie działało z headsetem Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 Pytanie trochę obok tematu, ale mam nadzieję że wystarczająco zbliżone. Po ostatnim, niedzielnym scenariuszu napaliłem się na czeską RF-10. Jednak w warunkach polowych radio to jedna rzecz, noszenie go ze sobą to druga. Stad też pytanie do użytkowników RF'ki - w czym to nosicie? Zastanawiam się nad DPM Radio Bergan, ale wolałbym usłyszeć najpierw Wasze opinie. Bergan ma tę zaletę, że mogę do niego dopiąć 2 dodatkowe kieszenie po 10l każda - a skoro marzą mi się poważniejsze zabawy, to trzeba brać pod uwagę np. taszczenie ze sobą sprzętu biwakowego... Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 Witajcie mam pytanie, przekopałem ten temat i nie znalazłem Mam radio Puxing PX-2R oraz headset Devgru TM-02 ze złączem Motorola Talkabout. wtyczka headsetu nie wchodzi do końca w gniazdo w radio , wystaje jakieś 2 mm. W tej pozycji radio samoistnie włącza nadawanie sygnału ( czerwona lampka ). po wysunięciu wtyczki z gniazda jeszcze bardziej ( na wysokość około 4-5mm ) headset działa poprawnie, tzn w fonowodzie słychać szum przy nasłuchu, PTT headsetu też działa. Nie wiem jak z mikrofonem bo jeszcze nie miałem okazji testować. Czy ktoś ma podobne doświadczenia ze swoimi headsetami? jakieś porady? Quote Link to post Share on other sites
dominZbolca Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 A czy jesteś pewien, że do tego radia pasuje wtyk Motorola a nie Yaesu przypadkiem? Bo ten 2gi jest właśnie krótszy więc może tu leży problem. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 Właśnie po dłuższym googlaniu wychodzi ze wtyk PX-2R to yaesu. Musze albo znaleźć przejściówkę albo zmienić radio. Quote Link to post Share on other sites
dominZbolca Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 Albo zmienić headset :wink: Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 Wole wymienić chińskie radyjko niż dobry headset :) Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 Pytanie trochę obok tematu, ale mam nadzieję że wystarczająco zbliżone. Po ostatnim, niedzielnym scenariuszu napaliłem się na czeską RF-10. Jednak w warunkach polowych radio to jedna rzecz, noszenie go ze sobą to druga. Stad też pytanie do użytkowników RF'ki - w czym to nosicie? Z orginalną puchą na aku, aku żelowym czy z innym zasilaniem? Jak kupujesz radio to zwykle dostajesz ichniejszy brezentowy "plecaczek" w który wszystko ładnie wchodzi, tyle że IMHO wygląda strasznie i obrzydliwie. Pisałem z dwa miesiące temu do Miwo Praszki o uszycie idealnie pod wymiar kieszeni/zasobnika w wz.93 na to radio, opalsowanego z obu stron + klamry/drabinki na doczepienie ewentualnych szelek. W stówce powinno się zamknąć, więc chyba się zdecyduję . Ostatnio zmieściłem RF w nadupniku z anteną przeplecioną przez palsy na plecach, a wczoraj znalazłem w garażu pasujący do gniazda antenowego "przedłużacz z mocowaniem na stałe". Jak już temat został ruszony to mam pytanie: Czy przypinał już ktoś 3kg cegłę na plecy PlateCarriera na palsy? :D Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 Hejka. zaczynam dłubologię z radiem. Headsetu nie będę patroszył. Radia obecnie nie wymieniam. Będę chciał zrobić przejściówkę żeński Motorola 1pin --> męski Yaesu 1 pin. Yaesu jest 4biegunowy, ale Motorola Talkabout 1-pin wygląda na 3 biegunowy. znalazłem 3biegunowe gniazda 2,5mm https://www.elfaelektronika.pl/elfa3~pl_pl/elfa/init.do?item=42-703-10&toc=18816 https://www.elfaelektronika.pl/elfa3~pl_pl/elfa/init.do?item=42-702-86&toc=18816 w Puxingu PX-2R jest jakiś headsecik wiec mam męski Yaesu 2,5mm. czy ktoś próbował robić podobny zabieg? Headset który chce podłączyć to Devgru TM-02 z adapterem MT 1-pin. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 (edited) Z orginalną puchą na aku, aku żelowym czy z innym zasilaniem? Jak kupujesz radio to zwykle dostajesz ichniejszy brezentowy "plecaczek" w który wszystko ładnie wchodzi, tyle że IMHO wygląda strasznie i obrzydliwie. Myślę, że "reanimuję" oryginalną puchę pakując do niej jakiś akumulator żelowy. Co do oryginalnego noszaka, wszystko pięknie, tylko on jest przewidziany wyłącznie na radio, prawda? A ja chciałbym upchnąć jeszcze parę rzeczy - na co dzień mam na plecach 3l hydrację, a jak przyjdzie jeszcze karimatę, śpiwór, bivvy i parę innych detali zabrać, to oryginalny noszak o kant kuli mogę potłuc. Edited July 16, 2011 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 no do orginalnego wpakujesz od biedy mapnik. Z orginalną puchą (nie wiem czy masz) radyjko ma wymiary 19cm x 5cm x 29,5 cm Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 Ja RFkę targałem zwyczajnie w Baktrianie z MIWO L, kolega w PP25, wielkiej filozofii nie trzeba by nosic radio ;) . Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 Dłubania ciąg dalszy, udało mi się znaleźć pinouty. polecam stronę http://pinoutsguide.com narazie wychodzi że w Yaesu 2biegun nie jest wykorzystywany przez radio, służy do programowania radia z zewnątrz. czyli wystarczy wtyk 3biegunowy. http://pinoutsguide.com/PortableDevices/yaesu_vertex_microphone_pinout.shtml jutro idę kupić 3-biegunowy wtyk 2,5mm pasujący do Talkabouta i zaczynamy zabawę :) Quote Link to post Share on other sites
ANAKONDA Posted July 18, 2011 Report Share Posted July 18, 2011 A jak to jest z częstotliwościami, na której pracuje RF-10? Czy nie są przypadkiem zastrzeżone? Żeby do domu smutni panowie busikiem z antenkami nie zajechali.. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 No przecież to oczywiste że nadawanie na tych radiostacjach jest nielegalne! Podobnie jak na wszystkich typu navcomm, Pouxing itp... Legalnie możesz nadawać tylko w częstotliwościach PMR, z radia o mocy do 0,5W i z fabryczną antenką oraz w paśmie CB z mocą do 4W. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 A ile taka radiostacja potrafi mieć zasięgu skoro to tylko 1.5 Wata? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 Do 5km na antenie prętowej (przenośnie), do 10km na podwieszonej (stacjonarnie) i do 20km (kierunkowo, rozwijana antena drutowa). Plus ponoć w lasach liściastych radzi sobie duuużo lepiej niż radio na pasmo PMR. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 A duże jest tego rozpowszechnienie w naszym kraju? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 (edited) @ Piotro - za duże, w końcu ktoś sie wkurzy, jak RF-10 będą używane bez wyobraźni i jakiejś tam znajomości tematu. moc to nie wszystko, na 80m z 1W można zrobić całą Europę... @ Errhile - po odpięciu dołu puszki, można do samej górnej części zamocować 4X18650 (3,7V; 2000Ah), co może dać 7,4V; 4Ah. Dodatkowo proponuję wyprowadzić złącze od baterii którą stosujesz w AEG'u (nie wiecej niz 8,4V) - wtedy możesz awaryjnie podłączyc batke z giwery... Edited July 19, 2011 by W2o Quote Link to post Share on other sites
ANAKONDA Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 (edited) No przecież to oczywiste że nadawanie na tych radiostacjach jest nielegalne! Podobnie jak na wszystkich typu navcomm, Pouxing itp... Legalnie możesz nadawać tylko w częstotliwościach PMR, z radia o mocy do 0,5W i z fabryczną antenką oraz w paśmie CB z mocą do 4W. Tak podejrzewałem. A do navcomma mogę dokupić za kilka złotych legitymację np tu i już jestem legalny.. To może jako radiostacje większej mocy przemyśleć CB? na pewno tzw ręczniaki sa dżo lżejsze od ww radiostacji.. Edited July 19, 2011 by ANAKONDA Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 Tylko ta licencja daje ci możliwość nadawania tylko na wykupionym paśmie, ale i tak nie zezwala ci wg prawa polskiego na nadawanie:D Nie przejmować się tylko brać navcommy. Tanie, dobre, niezniszczalne praktycznie, serwis w Polsce i 3 lata gwarancji ;D Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 @ Piotro - za duże, w końcu ktoś sie wkurzy, jak RF-10 będą używane bez wyobraźni i jakiejś tam znajomości tematu. moc to nie wszystko, na 80m z 1W można zrobić całą Europę... @ Errhile - po odpięciu dołu puszki, można do samej górnej części zamocować 4X18650 (3,7V; 2000Ah), co może dać 7,4V; 4Ah. Dodatkowo proponuję wyprowadzić złącze od baterii którą stosujesz w AEG'u (nie wiecej niz 8,4V) - wtedy możesz awaryjnie podłączyc batke z giwery... 7,4V, LiPo. Ale to już bardzo awaryjnie musi być... @ Piotro - zależy czego chcesz. jeśli "osobistej" łączności, to nie zastanawiaj się - bierz Navcomm'a. W tej roli sprawdza się znakomicie (mam i chwalę). RF-10'ka nie jest dla niego żadną alternatywą. Porównanie motoryzacyjne - Navcomm to samochód osobowy (i to niezły), RF to ciężarówka. I większe, i cięższe, i nie wszędzie zaparkujesz, i pali więcej. Przeciętnemu Kowalskiemu zbędne jest posiadanie jej na własność. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 Navcomma mam i używam namiętnie :icon_biggrin: O RFce myślę czysto kolekcjonersko (kurcze ładna jest) ale dodatkowym plusem było by gdybym jej używał raz na ruski rok (ale chyba nawet bez tego wkońcu i tak ją kupię) Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 No to na niektórych imprezach - raz na ruski rok - poużywasz :cool: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts