Zięba Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 Pomoże mi ktoś? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 mam radyjko standard horizon hx270e i ono ma pasmo wodne, czy ja się moge jakoś porozumiewać z lądowymi krótkofalówkami, np. jeżeli któryś z mojego teamu będzie miał krótkofalówke o której wspominaliście wcześniej. Ewentualnie czy dało by się coś wymienić przerobić by dało się je wykorzystywać w airsofcie. Bo to że one działają również na lądzie to wiem ale nie mają aż takiego zasięgu jak te lądowe. pasmo morskie (156-163 MHz) to kawałek z pasma 2m więc powinno działać z "lądowymi" rtf pracującymi na 2m (136-174 MHz). O jakim radiu mówisz mysląc "... wspominaliście wcześniej" ? Quote Link to post Share on other sites
pmr446info Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 Co do anten to koledzy wykorzystują SG7900 z powodzeniem zainstalowaną do 3 metrowego masztu robiącego za przeciwwagę. Ja do swojej NR770 stosuje albo kawał blachy mniej więcej wielkości pleców plecaka albo nic i też się ładnie stroi. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 A ja mam pytanko do użytkowników dualbanderów Wouxun/Navcomm ze słuchawkami aktywnymi Peltor/Sordin. U mnie (wzmocnione PTT) działa z MSA Sordin poprawnie na UHF. Jednak podczas nadawania VHF w eter i słuchawki idzie tylko zagłuszający przydźwięk, nie da się nic zrozumieć. Zresztą nie trzeba nic mówić, samo załączenie PTT powoduje taki efekt. Czy ktoś zaobserwował podobny efekt w słuchawkach aktywnych z tymi radiami? Przewaliłem już chyba wszystkie fora na świecie, poprawiłem PTT i dalej to samo. Już samo zbliżenie radia do wtyczki słuchawek powoduje przykry przydźwięk, nawet bez włączenia, i tylko w paśmie VHF. Co to może być? Radio zwalone (mam dwa i na obu to samo, ale ten sam model). Quote Link to post Share on other sites
Zięba Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 (edited) pasmo morskie (156-163 MHz) to kawałek z pasma 2m więc powinno działać z "lądowymi" rtf pracującymi na 2m (136-174 MHz). O jakim radiu mówisz mysląc "... wspominaliście wcześniej" ? Np. o Navcomie TK-760 lub najzwyklejszych krótkofalówkach Edited July 24, 2013 by Zięba Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Stawiam na ekranowanie kabli ptt...a dokładnie jego brak Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Np. o Navcomie TK-760 lub najzwyklejszych krótkofalówkach z Navcommem TK760 nie będzie działać a jeśli "najzwyklejsze krótkofalówki" to popularne radia pmr - również nie będziesz mógł sobie porozmawiać. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 A ja mam pytanko do użytkowników dualbanderów Wouxun/Navcomm ze słuchawkami aktywnymi Peltor/Sordin. U mnie (wzmocnione PTT) działa z MSA Sordin poprawnie na UHF. Jednak podczas nadawania VHF w eter i słuchawki idzie tylko zagłuszający przydźwięk, nie da się nic zrozumieć. Zresztą nie trzeba nic mówić, samo załączenie PTT powoduje taki efekt. Czy ktoś zaobserwował podobny efekt w słuchawkach aktywnych z tymi radiami? Przewaliłem już chyba wszystkie fora na świecie, poprawiłem PTT i dalej to samo. Już samo zbliżenie radia do wtyczki słuchawek powoduje przykry przydźwięk, nawet bez włączenia, i tylko w paśmie VHF. Co to może być? Radio zwalone (mam dwa i na obu to samo, ale ten sam model). Sprawdź czy zmiana częstotliwości w całym zakresie VHF daje taki sam efekt. Może słuchawki są uszkodzone i emitują zakłócenia akurat w tym zakresie pasma? Winy bym szukał raczej w słuchawkach bądź kablach. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted July 29, 2013 Report Share Posted July 29, 2013 Sprawdź czy zmiana częstotliwości w całym zakresie VHF daje taki sam efekt. No właśnie, blisko 130 MHz jest tragicznie, już ok. 150 MHz te interferencje zanikają i zaczyna być czysto. Do tego zależy od położenia anteny względem słuchawek i kabla. Na razie zmienię kabel na lepszy, zobaczymy. Dzięki za sugestie. Quote Link to post Share on other sites
hoopak Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Potrzebuję podpowiedzi. Chcę zamówić około 10-15 Baofengów z 409shop. Spodziewać się cła/vatu/innych problemów przy jednoczesnym zamówieniu (to będzie conajmniej 400USD wartości zamówienia) i zamawiać na różne adresy pojedyncze radia, czy też powinno pójść bez problemów i można zbiorcze zamówienie zrobić? Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 za 400 usd się spodziewaj :P mi przy 60 usd wpisali 10.. ale no nigdy nie wiadomo Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 To co sobie wpiszą to celnik może olać. Jak przyjdzie karton radyjek to to raczej nie jest na własny użytek więc cło(0%) + vat (23%). Zostaniesz też posądzony o firma wielbłąd.... a jak ma od razu iść do klienta... to bierz chociaż stawkę netto bo jak klient będzie musiał vat zapłacić to się wpieni a z tego mogą być poważne problemy... A i lepiej od razu przedstaw im przelew jaki wysłałeś do chinola bo jak wezmą po cenie rynkowej to ... sam wiesz co. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Jak spakują w jedną dużą pakę to masz vat i cło jak w banku, tak więc lepiej każdemu zamówić na jego adres. Quote Link to post Share on other sites
hoopak Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Ok, dzięki, dzięki! Quote Link to post Share on other sites
Sevi Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 (edited) Pytanie: Szukam instrukcji obsługi Motoroli Saber! Mam nadawanie ale brak jest odbioru??? Zapewne cos jest w ustawieniach wyłączone ale nie wiem jak sie do tego zabrać :( Edited September 16, 2013 by Sevi Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 https://www.google.pl/search?q=motorola+saber&rlz=1C1GTPM_plPL551PL551&oq=Motoroli+Saber&aqs=chrome.1.69i57j0l5.2837j0&sourceid=chrome&espvd=208&es_sm=93&ie=UTF-8#es_sm=93&q=motorola+saber+manual http://files.radioscanner.ru/files/download/file1247/astro_saber_manual.pdf - jeden z wyników, tylko nie wiem czy model się zgadza. http://www.repeater-builder.com/motorola/saber/saber-index.html - a tu masz na dole w zakładce manual linki do instrukcji różnych modeli. Quote Link to post Share on other sites
Sevi Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Ok dzieki. Linki sa przydatne tylko musze je przetłumaczyc z angielskiego Quote Link to post Share on other sites
ćwiartka Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Witam, mam problem z navcommem tk-760. Mianowicie: ustawiłem kanały PMR, kłopot jest tego typu, że nadawanie działa bez problemu, tj. w pmr'ce słychać to, co nada się navcommem, ale nie działa to w drugą stronę, tzn navcomm nie odbiera sygnału z innej krótkofalówki. Czy ktoś mógłby poradzić, jak rozwiązać tę zagadkę? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 1/ masz te same częstotliwości nadawania i odbioru ?? 2/ nie masz przypadkiem ustawionego tonu CTCSS na odbiorze ? Quote Link to post Share on other sites
Sevi Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 https://www.google.pl/search?q=motorola+saber&rlz=1C1GTPM_plPL551PL551&oq=Motoroli+Saber&aqs=chrome.1.69i57j0l5.2837j0&sourceid=chrome&espvd=208&es_sm=93&ie=UTF-8#es_sm=93&q=motorola+saber+manual http://files.radioscanner.ru/files/download/file1247/astro_saber_manual.pdf - jeden z wyników, tylko nie wiem czy model się zgadza. http://www.repeater-builder.com/motorola/saber/saber-index.html - a tu masz na dole w zakładce manual linki do instrukcji różnych modeli. Wszystko działa! Okazało się ze antena jest odkrecona. Dokreciłem i jest dobrze. podziękował Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Mam pytanie:w jakim standardzie sa wtyczki w peltor ComTac II? Obecnie poszukuje kabla by podłączyc słuchawki do PTT,ale orginał jest tak jakby t r o c h ę drogi... Quote Link to post Share on other sites
Gecko123 Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Ma ktoś schemat jak przerobić wtyczke w ptt peltora MBITR 6pin na kenwooda? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 http://www.thalescomminc.com/customercare/tech_docs/tactical_communications/Web%20Technical%20Resources%20Uploads/JEM/84357-IETM%20Rev%20J%20Dec%202011.pdf stron 4-35 http://www.miklor.com/uv5r/UV5R-Technical.html Tu masz pinouty jednego i drugiego. Teraz elektronik technik magik ci powie czy można to połączyć. Quote Link to post Share on other sites
Gecko123 Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Dzięki, tego właśnie szukałem. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Mam pytanie:w jakim standardzie sa wtyczki w peltor ComTac II? Obecnie poszukuje kabla by podłączyc słuchawki do PTT,ale orginał jest tak jakby t r o c h ę drogi... Trudno Ci będzie, PTT Peltora to nie jest po prostu przycisk, ma tam sporo elektroniki. Różnią się nawet zestawy w systemie europejskim i z USA. Ale jeśli się upierasz to gdzieś mam gniazda montowane na kablu pasujące do Peltora. To jest standard radia/interkomu śmigłowców cywilnych, więc niestety nie są najtańsze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts