JarekM Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Zestaw jako taki musi być "kompatybilny" z przyciskiem PTT, który musisz kupić osobno. Przycisk PTT musi pasować do Twojego radia, więc oprócz wtyku military (do podłączenia headseta) musi być wyposażony we wtyk typu K (kenwood) do podłączenia radia. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 20, 2014 Report Share Posted July 20, 2014 Zgadza się, jednakże wystarczy programować tylko 8 kodów CTCSS dla każdej częstotliwości PMR, bo tyle "podkanałów" posiadają nieprogramowane PMR'ki. Wtedy masz zajęte tylko 8*8 (8 kodów na każdej częstotliwości PMR) + 8 kanałów PMR = 72 komórki pamięci. Pozostałymi częstotliwościami CTCSS nie ma co sobie zwracać głowy. A jaki sens używać CTCSS?! Przecież tak na prawdę to nic nie daje. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted July 20, 2014 Report Share Posted July 20, 2014 Zgadza się, ale pytanie było o to jak zaprogramować kanały z kodami CTCSS w kontekście niewystarczającej ilości komórek pamięci. Nie rozpatrywałem sensowności użytkowania takowych Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 20, 2014 Report Share Posted July 20, 2014 Ja po prostu nie rozumiem po kij sobie utrudniać życie... Ludzie, CTCSS nic nie daje, nie uzywajcie tego. Z tym sa tylko problemy - łącznie z tym, że różne radia mają różne tony inaczej ponumerowane (spotkałem sie z tym). Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted July 27, 2014 Report Share Posted July 27, 2014 A ja potrzebuję kupić zestaw 2 radiotelefonów na niedzielne zajawki. Czy taki zestaw nadaje się do tego? http://allegro.pl/radiotelefon-intek-mt3030-zasieg-12km-zestaw-2szt-i4428326712.html Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 27, 2014 Report Share Posted July 27, 2014 Nie mam o intekach najlepszego zdania... Quote Link to post Share on other sites
ST1TCH Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 U mnie w grupie od kilku lat krążą trzy albo cztery takie właśnie Intek'i i chłopaki nie narzekają. Ale w okolicach tej ceny kupisz już Baoefeng'a UV-5R. Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 U mnie w grupie od kilku lat krążą trzy albo cztery takie właśnie Intek'i i chłopaki nie narzekają. Ale w okolicach tej ceny kupisz już Baoefeng'a UV-5R. Tak, kupię tylko potrzebuję dwa radiotelefony, a Baoefeng jeden tyle kosztuje. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Tak, kupię tylko potrzebuję dwa radiotelefony, a Baoefeng jeden tyle kosztuje. Ściągnij od chinola, będziesz miał po 120zł. Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Ściągnij od chinola, będziesz miał po 120zł. Masz jakieś namiary na takiego chinola? Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Masz jakieś namiary na takiego chinola? Ostatnio ściągałem z http://www.aliexpress.com. Przyszło w niecałe 2 tygodnie. Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 (edited) Czy ten będzie OK? Jest tam dużo tych radiotelefonów i może ktoś kto się zna pomoże mi wybrać najlepszą opcję dla dwóch sztuk. Rzeczywiście wysyłka do Polski jest darmowa? http://www.aliexpres...300542.html?s=p Edited July 28, 2014 by LeszekPL Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 To wygląda ok, sprzdawca raczej zaufany, zreszta aliexpress sam dba o bezpieczeństwo kupujących. Nie to co allegro. Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Jak pisałem wyżej, jest tam dużo opcji tych radiotelefonów i różne ceny, możesz podpowiedzieć która opcja będzie najlepsza dla dwóch sztuk? Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Ja brałem z 409shop i tez nie narzekam co prawda teraz jest kiepsko z dodatkami tam do bao, ja wziąłem z dużą bateria i kablem USB za 209 zł rok temu, bateria teraz się rozładowala Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Czy ten będzie OK? Jest tam dużo tych radiotelefonów i może ktoś kto się zna pomoże mi wybrać najlepszą opcję dla dwóch sztuk. Rzeczywiście wysyłka do Polski jest darmowa? http://www.aliexpres...300542.html?s=p Witam. Leszku, jeżeli zależy Tobie na tanio i dobrze to mogę polecić BAOFENG BF-888S. http://www.aliexpress.com/item/Baofeng-BF-888S-Walkie-Talkie-Two-way-Radio-Interphone-UHF-5W-400-470MHz-16CH-Free-shipping/1925269730.html Za dwa zapłacisz 25 juro, do tego: http://www.aliexpress.com/item/USB-Programming-Cable-for-BAOFENG-UV-5R-UV-3R-Two-way-Radio-With-Driver-CD/764672593.html i wychodzą cię dwa radia taniej niż jedno UV-5R z Twojego linka. Plusy to: -cena -ten sam wtyk słuchawkowy co w UV-5R -niski pobór energii Minusy to: -5W w tym radiu to tylko życzenie, faktycznie ma około 3W (UV-5R ma 4W) -brak możliwości programowania kanałów poza domem (chyba, że masz ze sobą laptopa) -brak wyświetlacza -tylko 16 kanałów -gorsza modulacja niż w UV-5R (jednak na potrzeby airsoftowe w zupełności wystarcza). Mam obydwa radia.Obydwa ostro testowałem trzy dni na Borderwar w Czechach. Ostatnio głównie używam BAOFENGA BF-888S, i jestem z niego zadowolony. BF-888 zaprogramowałem tak, że pierwsze 8 kanałów mam PMR-owskie, a dalej kanały ustalone z innymi teamami z którymi grywamy i to w zupełności wystarcza. Oprócz tego bardzo tanie są baterie do BF-888. Na korzyść UV-5R mogę jeszcze dodać, że dokupując pojemnik na baterie AA stajesz sie poniekąd "niezależny" od prądu nawet na parodniowych mil-simach. Jest to tylko moja propozycja, z którą pewnie wielu się nie zgodzi. Mi jednak te radyjko odpowiada i moim zdaniem jest warte uwagi mimo jego drobnych wad. Edited August 1, 2014 by bizon96 Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Powiem tak dla zwykłego asgeja to wystarczy midlanda kupić pmr Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 bizon szkoda, że nie napisałeś wcześniej, na pewno bym poważnie rozważył Twoją propozycję. Teraz mam już zamówione UV-5R. Zaoszczędził bym trochę. No trudno, teraz już zupa po obiedzie. Quote Link to post Share on other sites
rulekkk Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Witam. Nie używa ktoś może TOPCOM Twintalker rc-6405 ? Szukam przycisku PTT, ale nie wiem z jakim wejściem potrzebuje. Yaesu czy motorola talkabout ? W instruckji pisze, że powinien to być jack 2,5 mm. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted August 3, 2014 Report Share Posted August 3, 2014 Wada jest jeszcze to, że te BAO pracują tylko w jednym paśmie - 70cm. Witam. Leszku, jeżeli zależy Tobie na tanio i dobrze to mogę polecić BAOFENG BF-888S. http://www.aliexpres...1925269730.html Za dwa zapłacisz 25 juro, do tego: http://www.aliexpres.../764672593.html i wychodzą cię dwa radia taniej niż jedno UV-5R z Twojego linka. Plusy to: -cena -ten sam wtyk słuchawkowy co w UV-5R -niski pobór energii Minusy to: -5W w tym radiu to tylko życzenie, faktycznie ma około 3W (UV-5R ma 4W) -brak możliwości programowania kanałów poza domem (chyba, że masz ze sobą laptopa) -brak wyświetlacza -tylko 16 kanałów -gorsza modulacja niż w UV-5R (jednak na potrzeby airsoftowe w zupełności wystarcza). Mam obydwa radia.Obydwa ostro testowałem trzy dni na Borderwar w Czechach. Ostatnio głównie używam BAOFENGA BF-888S, i jestem z niego zadowolony. BF-888 zaprogramowałem tak, że pierwsze 8 kanałów mam PMR-owskie, a dalej kanały ustalone z innymi teamami z którymi grywamy i to w zupełności wystarcza. Oprócz tego bardzo tanie są baterie do BF-888. Na korzyść UV-5R mogę jeszcze dodać, że dokupując pojemnik na baterie AA stajesz sie poniekąd "niezależny" od prądu nawet na parodniowych mil-simach. Jest to tylko moja propozycja, z którą pewnie wielu się nie zgodzi. Mi jednak te radyjko odpowiada i moim zdaniem jest warte uwagi mimo jego drobnych wad. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted August 4, 2014 Report Share Posted August 4, 2014 (edited) Mam szybkie pytanie. Czy Headset http://deltashop.pl/pl/sluchawki-/665--zestaw-sluchawkowy-selex-tasc-1-ztactical-tan.html plus PTT http://deltashop.pl/pl/sluchawki-/665--zestaw-sluchawkowy-selex-tasc-1-ztactical-tan.html będą bezproblemowo współpracować z Intek 4040, czy może koniecznie jest przerobienie PTT lub słuchawek? Pozdrawiam Kocur :icon_wink: Edited August 4, 2014 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted August 5, 2014 Report Share Posted August 5, 2014 (edited) Wada jest jeszcze to, że te BAO pracują tylko w jednym paśmie - 70cm. No niby tak, tylko nie można wymagać od radia za 12 juro cudów, a rozpiętość częstotliwości UHF jest na tyle szeroka, że w zupełności wystarczająca. Tym bardziej, że jak do tej pory nie spotkałem się z używaniem częstotliwości VHF na jakiejkolwiek strzelance, a wręcz często w teamach jest ktoś, kto używa radia PMR i inni w tym wypadku nie wychodzą poza ten zakres. A tak z ciekawości, czy jest tu ktoś kto używa VHF na strzelankach? Edited August 5, 2014 by bizon96 Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted August 5, 2014 Report Share Posted August 5, 2014 A tak z ciekawości, czy jest tu ktoś kto używa VHF na strzelankach? Czasami ja - jak jest z kim. Pasmo 2m lepiej się na takim terenie propaguje (dalej niesie). Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted August 5, 2014 Report Share Posted August 5, 2014 (edited) No właśnie. Wiem, że się lepiej niesie, jest tylko problem natury technicznej. Wielu airsoftowców używa maxcomów i PMR-ek. Inna sprawa, że jednak używanie pasma PMR, nawet z większą mocą jest bardziej "bezpieczne" (nie wiem jakiego użyć wyrazu, bo "legalne" nie pasuje). My używamy 9 kanału, który jest fabrycznie w binatonach action 950. :maniak_jezyk2: Nikt nam się nie wcina i nie ma problemów z siejącymi radiami. Edited August 5, 2014 by bizon96 Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted August 5, 2014 Report Share Posted August 5, 2014 No właśnie. Wiem, że się lepiej niesie, jest tylko problem natury technicznej. Wielu airsoftowców używa maxcomów i PMR-ek. Inna sprawa, że jednak używanie pasma PMR, nawet z większą mocą jest bardziej "bezpieczne" (nie wiem jakiego użyć wyrazu, bo "legalne" nie pasuje). My używamy 9 kanału, który jest fabrycznie w binatonach action 950. :maniak_jezyk2: Nikt nam się nie wcina i nie ma problemów z siejącymi radiami. Maxcomy często są dwupasmowe. Zresztą częstotliwość wykupiona przez maxcoma jest właśnie 2m. A czy bardziej bezpieczne? Nie wiem. Ciężko stwierdzić. Ważne jest, żeby się komuś nie wcinać na częstotliwość. A to, że my nie słyszymy kogoś nie znaczy, że czegoś nie zakłócamy. Polecam zrobić papiery na radio i jest spokój. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts