Punisher Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Ostatnio miałem sytuację, ze jakies dzieci bawiły się na pasmie pmr. Nie były to rozmowy typu: "jasiu przynieś ciastko, jestem przy zółtej huśtawce" tylko wycie, krzyki, wygłupy, paplanie. Praktycznie cały czas przez ponad godzinę. Po zwróceniu uwagi, żeby dziecko znikneło z eteru - nastąpił stek przekleństw w moja stronę... Od gówniarza, który miał może z 7 lat... Dzisiejsza młodzież... Zamiast strzelać się w piaskownicy proponuję znaleźć bardziej odludny teren :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Siedziałem akurat w domu i słuchałem na drugiej częstotliwości "komunikacji miejskiej" ;) Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Jestem pod wrażeniem, że dzieci w tym wieku w ogóle wiedzą co to krótkofalówki O: Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Też mi nowinka, przecież PMR-ki to praktycznie zabawki, więc nie ma się co dziwić, że dzieci się bawią. Nie wiem w czym ci przeszkadzały, zakłócały ci łączność podczas taktycznej operacji bardzo specjalnej? :D Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 28, 2015 Report Share Posted August 28, 2015 Chodzi o kulturę na radiu. Zacznij besztać i odwalać taka sztuke na cb to Cie zjedzą :) Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted August 28, 2015 Report Share Posted August 28, 2015 Co innego CB, co innego PMR. Quote Link to post Share on other sites
mati161 Posted August 29, 2015 Report Share Posted August 29, 2015 Witajcie, mam problem, ponieważ szukam po googlach i nie mogę znaleźć jaki zestaw słuchawkowy będzie pasował do mojej krótkofalówki. posiadam wtf 737 kupiłem już 2 zestawy, ale żaden nie pracują z tą krótkofalówką. czy możecie mi pomóc i podpowiedzieć, gdzie szukać? tu jest wejście 2,5mm. najlepiej z przyciskiem ptt przy mikrofonie, ale już tyle czasu szukam, ze prawie każdy zestaw za rozsądną cenę mnie zadowoli. będę wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 29, 2015 Report Share Posted August 29, 2015 BYŁO: http://forum.wmasg.pl/topic/20722-radiokomunikacja-pytania-i-odpowiedzi/page__st__1980#entry203857 Quote Link to post Share on other sites
mati161 Posted August 29, 2015 Report Share Posted August 29, 2015 dzięki, nie zauważyłem tego, sorry, za ponowienie Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 10, 2015 Report Share Posted September 10, 2015 Do której ładownicy pasuje UV-5R z powiększoną baterią? MOLLE, zielona, może być chińcik, niekoniecznie dedykowana Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Ja mam radio w ładownicy na magi do m16. Podwójna, kontraktowa, na rzep. Nie warto brać chińskich ładownic. Cena kontraktowej to 20-30zł w zależności czy nowa czy używana. Quote Link to post Share on other sites
Sadda Posted September 14, 2015 Report Share Posted September 14, 2015 (edited) Witam Na początku chciałbym zaznaczyć, że w temacie radiofonii jestem całkowitym laikie, więc moje pytania mogą byc po prstu glupie. Szukałem odpowiedzi na moje pytanie, ale jej nie znalazłem, możliwe, że jej nie ma na forum, lub rownie prawdopodobna jest moja ulomność jeżeli chodzi o właścnie wyszukiwanie informacji. Więc kupno tego radia ma jakiś sens: http://www.euro.com....t-edition.bhtml Czytałem opinie (pochodzące z poza świata Airsoftu) o nim, mowiące o ok. 7 km zasięgu na otwartym terenie, ale chciałbym wiedzieć, jak się to radyjko sprawuje w kontekście Airsoftu, tzn., jak z nadawaniem w lesie, czy nadawanie w ruchu ma duży wpływ na zasięg i jakośc polączenai (niektorzy twierdzą, że ma innni, że nie, stąd moje pytanie), etc. I jeszcze jedno, jakie to radio ma wejście na PTT, na żadnej stronie sklepu nie jestem w stanie znaleść odpowiedzi. Z góry dzięki za odpowiedz i wybaczcie ewentualne głupie pytania Edited September 14, 2015 by Sadda Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 14, 2015 Report Share Posted September 14, 2015 Za taką cenę, tj. 170 za sztukę kupno nie ma najmniejszego sensu. Quote Link to post Share on other sites
Sadda Posted September 14, 2015 Report Share Posted September 14, 2015 Za taką cenę, tj. 170 za sztukę kupno nie ma najmniejszego sensu. Dzięki za odpowiedz. A co powiesz o inteku4040? Słyszałem o nim dobre opinie. Czy może lepiej dozbierać na jego spatkobiercę, 5050? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 14, 2015 Report Share Posted September 14, 2015 Osobiście nic nie powiem, bo nie miałem styczności. Polecam za to lekturę: http://wmasg.pl/pl/articles/show/353520 Quote Link to post Share on other sites
dresu Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 Witam, Panowie przerabiał ktoś PTT z wtyku motorola (jack 2.5mm) na wtyczkę kenwood? Z góry dzięki za schematy porady itp. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 Motorola: http://www.gearhack.com/myink/ViewPage.php?file=docs/Wireless%20Mobile%20Phone/Single%20Pin%20Mono%20Headset%20Pin-Out Kenwood: http://i.stack.imgur.com/XZddX.jpg W zasadzie to tylko kwestia dokupienia wtyku jack stereo 3,5mm i przelutowania dwóch kabelków. Masa będzie wspólna dla mikrofonu i głośnika. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 17, 2015 Report Share Posted September 17, 2015 Ale dziwna sprawa. Otóż mam tę gruchę http://allegro.pl/kenwood-profesjonalny-pancerny-mikrofonoglosnik-i5653755804.html . Jest tam gniazdo na jack 2,5 mm. Do tej pory używałem słuchawki z wtyczką 3,5 -> przejściówka z gniazdem 3,5 i wtykiem 2,5 -> grucha z gniazdem 2,5. Działało. Ale przejściówka się rozlatywała, była niestabilna, odstawała. Więc kupiłem słuchawkę z wtykiem 2,5. Taką: http://allegro.pl/sluchawka-douszna-elastyczna-oh-2a-jack-2-5-mm-i5582875067.html Gdy podłączyłem ją do PTT, okazało się, że nie działa. Po prostu nic nie słychać. Zacząłem się zastanawiać czy może to grucha nie jest uszkodzona, bo jakiś czas temu po przemoczeniu mi mikrofon padł (po wysuszeniu zmartwychwstał), minęło trochę czasu odkąd używałem słuchawki, więc może w międzyczasie coś zepsułem. Postanowiłem więc sprawdzić. Słuchawka OH-2A z wtykiem 2,5 mm -> przejściówka z gniazdem 2,5 mm i wtykiem 3,5 mm -> smartfon z gniazdem 3,5 mm. Odpalona muzyczna aplikacja. W słuchawce słychać muzykę. A więc słuchawka działa prawidłowo. Sprawdźmy więc gruchę. Słuchawki z wtykiem 3,5 mm -> przejściówka z gniazdem 3,5 i wtykiem 2,5 -> grucha Kenwood z gniazdem 2,5. Nacisnąłem parę razy PTT, było słychać roger beepa w słuchawkach. Radio FM też fajnie słychać. A więc grucha też działa. Tylko po bezpośrednim podłączeniu nie działa. Co jest grane? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 17, 2015 Report Share Posted September 17, 2015 Może kwestia wtyku mono w słuchawce? Bo przejściówkę pewnie miałeś stereo? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Kup słuchawkę fonowodową a nie to gówno z Conrada. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 @Obi-Wan mam dokładnie tą i wszystko działa jak powinno - http://www.navcomm.eu/product_info.php?products_id=128&osCsid=bcae7ae4 Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 (edited) @wiciok zgadza się. Oczywiście jak ostatni jełop nie zauważyłem tego od razu :icon_biggrin: patrz zdjęcie na górze przejściówka @Mark97 a gruchę masz taką samą? a wygodna ta słuchawka? mnie się generalnie podoba coś takiego Edited September 20, 2015 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 Tak, gruszkę mam z Kenwooda, która od jakiegoś czasu jest tu polecana. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 22, 2015 Report Share Posted September 22, 2015 To jeszcze prosiłbym Cię Marku97 o parę słów na temat wygody używania tej słuchawki. A jak jeszcze zdjęcie dołączysz (jak to wygląda na człowieku) to już w ogóle rewelacja. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Jak dla mnie jest bardzo wygodna, plusem jest metalowy klips i sprężynowy kabel, wrzucę wieczorem jak nie zapomnę, a jak nie to jutro. ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts