wiciok Posted July 1, 2017 Report Share Posted July 1, 2017 Podczas jakichś skrytych działań do gruchy podpinasz słuchawkę i przestaje być głośna. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 1, 2017 Report Share Posted July 1, 2017 Grucha do uv82, a do niej fonowod do ucha. Dyskretne i nie meczy ucha. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted July 4, 2017 Report Share Posted July 4, 2017 Akurat fonowód nie każdemu pasuje, bo jednak ogranizcza słyszenie . Osobiście wolę słuchawki na , lub douszne, ale nie fonowody. Quote Link to post Share on other sites
szyk Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Mam kolejne może dziwne pytanie. Ostatnio zauważyłem, że gdy mam ustawionego Baofenga UV82 w trybie pamięci (chanel mode), przy nadawaniu zmienia się moc nadawania na LOW. Ten problem nie występuje przy pracy na częstotliwościach. Google nie podsuwa odpowiedzi. Ktoś miał podobny problem? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Odpowiedź jest prosta, zaprogramowałeś kanał/kanały w trybie low więc tak nadaje, mimo że zmienisz moc ręcznie.. Musisz przeprogramować ustawiajac high i bedzie ok. Wygodnym rozwiazaniem jest zaprogarmowanie dwóch zestawó często używanych częstotliwości: dla mocy niskiej i wysokiej. Quote Link to post Share on other sites
szyk Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Dzięki za pomoc i radę. Działa faktycznie. Quote Link to post Share on other sites
Maro Posted July 28, 2017 Report Share Posted July 28, 2017 (edited) Panowie czy dobrze rozumiem ze do org Bowmana wystarczy zwykle PTT z ta wtyczka: http://sklep.semicon...id_product=1824 zamiast duzego jacka ? oczywisice przez zwykle PTT mam na mysli cos co dziala normalnie z bao, wox czy tam innymi chinczykami :) i z-tacticalami bowman'ami Edited July 28, 2017 by Maro Quote Link to post Share on other sites
Maro Posted August 22, 2017 Report Share Posted August 22, 2017 Nie moge edytowac wiec musze napisac nowy post :) Jak by ktos szukal potwierdzenia to org Bowman dziala z chinskimmi ptt i radiami - wystarczy przelutowac wtyczke na np duzego jacka. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 22, 2017 Report Share Posted August 22, 2017 A wzmacniacza w PTT to mu nie trzeba? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted August 23, 2017 Report Share Posted August 23, 2017 Bowmany i podobne o ile wiem nie używają mikrofonów dynamicznych tylko elektretowe więc nie trzeba , co innego aktywne ochronniki Quote Link to post Share on other sites
Maro Posted August 23, 2017 Report Share Posted August 23, 2017 no nie trzeba :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 23, 2017 Report Share Posted August 23, 2017 Bowmany i podobne o ile wiem nie używają mikrofonów dynamicznych tylko elektretowe więc nie trzeba , co innego aktywne ochronniki Pytam, bo właśnie lecą do mnie 2 sztuki, a na forum w dwóch miejscach widziałem info, że wzmacniacz jest potrzebny. Cóż, przyjdą to i tak zweryfikuję. Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted August 24, 2017 Report Share Posted August 24, 2017 Pytam, bo właśnie lecą do mnie 2 sztuki, a na forum w dwóch miejscach widziałem info, że wzmacniacz jest potrzebny. Cóż, przyjdą to i tak zweryfikuję. Ja kiedyś musiałem wymienić mikrofon by działał z motorolą. Z nowymi radiami nie wiem - może się coś pozmieniało. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted August 24, 2017 Report Share Posted August 24, 2017 Wiciok, daj znać czy działa jak dojdą. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 27, 2017 Report Share Posted August 27, 2017 Na obydwu sztukach mikrofony działają z Baofengiem UV-82, ale siła modulacji jest fatalna. Durny Z-Tac jest o kilka rzędów wielkości głośniejszy. Także wzmacniacz bezapelacyjnie jest potrzebny, wbrew rewelacjom kol. Maro, a zgodnie z tym co już wcześniej przeczytałem na forum. Quote Link to post Share on other sites
Maro Posted August 28, 2017 Report Share Posted August 28, 2017 mi powiedziano ze wszystko ok. sprawdze co wg osoby odbierajacej znaczy ok wiec.... jestem ciekaw czy samo ptt moze powodowac roznice? daj znac co tam wrzuciles w swoje. drugiego bowmana bede lutowal na dniach z innym ptt - sprawdze wtedy jak dziala sam. przepraszam za ew zamieszanie Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 28, 2017 Report Share Posted August 28, 2017 W PTT nie mam nic dodatkowego - tylko i wyłącznie włącznik. Quote Link to post Share on other sites
Toczu-Toczu Posted September 16, 2017 Report Share Posted September 16, 2017 Jakie radio najlepsze do słuchawek Bowmana Elite II? Jakie będzie pasować i co zrobić żeby pasowało. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted September 16, 2017 Report Share Posted September 16, 2017 każde, które będzie posiadało gniazdo zgodne z wtykiem kabla PTT w zestawie który zakupisz. Quote Link to post Share on other sites
domo978 Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 Jaka pmrk'a na dzień dzisiejszy jest najlepsza z tych najtańszych bo od razu 300 nie chcę wydawać. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted November 12, 2017 Report Share Posted November 12, 2017 Jak obecnie wygląda sprawa prawna od strony częstotliwości VHF 136-174MHz ? Narobiło się ostatnio tych baofengów nadające na w/w i zastanawiam się czy przy pojawiających się jakiś kontrolach nie ma z tego tytułu problemów? Czy dalej obowiązuje jakaś licencja na te częstotliwości? Bo może lepiej byłoby coś takiego zrobić. PMR średnio działa w dalszych odległościach w lesie i zwyczajnie na tych VHF 136-174MHz jest dużo winkszy zasięg. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted November 13, 2017 Report Share Posted November 13, 2017 Na VHF bez żadnego pozwolenia nie podziałasz legalnie. Nie ma tu żadnego "wolnego" przedziału. Nie wiem jak obecnie, kiedyś Navcoma można było lupić z licencją na 1 kanał w VHF. Licencja była de facto na sklep a on jej dalej użyczał. Quote Link to post Share on other sites
raw Posted November 20, 2017 Report Share Posted November 20, 2017 (edited) Witajcie, Potrzebuję pomocy, Mianowicie, Zrobiłem podwójne ptt zgodnie z wątkiem: http://forum.wmasg.p...a/#entry2065570 do mojego uv-82, pierwotnie rozwalając gruszkę - żeby z kabelkami było OK - połączeń jestem pewien. Mam kontraktowego bowmana i po przeróbce nie dość, że mikrofon jest mega cicho (gdzieś doczytałem, że jest potrzebny przedwzmacniacz....to przy przełączaniu między kanałami (raz jednym przyciskiem raz drugim) pojawiają się przestery. Znikają dopiero po wyłączeniu i włączeniu radia z powrotem. Gdy nadaję tylko na jednym kanale, jest OK. Czy ma ktoś sprawdzony schemat przedwzmacniacza, który można upakować do tej obudowy i jest mi w stanie podpowiedzieć, co zrobić, żeby zniknęły przestery? Dziękuję i Pozdrawiam! Edited November 20, 2017 by raw Quote Link to post Share on other sites
domo978 Posted November 24, 2017 Report Share Posted November 24, 2017 Witam mam pytanie co do krótkofali. Jaka do 150 bez potrzeby programowania? Ew. Jakaś z programowaniem PMR. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted November 24, 2017 Report Share Posted November 24, 2017 wszystkie trzeba programować (czy to kablem czy to z klawiatury). co masz na myśli "Jakaś z programowaniem PMR" ? Mam wrażenie, że nie chciało ci się przejrzeć choć kilku ostatnich stron tego wątku... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts