Kroliczek Posted June 12, 2006 Report Share Posted June 12, 2006 [Wycięte i przeniesione] interesowało ich, czy to jest broń gwintowanaA co za różnica? Policjanci nie są na bieżąco z prawem? :D Znaczy sie nie ma juz znaczenia gwint/nie gwint ? Quote Link to post Share on other sites
AntiterroristPL Posted July 2, 2006 Report Share Posted July 2, 2006 Na dole lufy Tanio Koba Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 2, 2006 Report Share Posted July 2, 2006 hmm tylko jak kulka wprawiona w ruch obrotowy może jeszcze dodatkowo być podkeręcana przez HU ?? Rozumiem że jakoś to "rozwiązali" Jak ktoś wie jak to proszę o wykład bo mnie to naprawde interesuje. Quote Link to post Share on other sites
Weq Posted July 2, 2006 Report Share Posted July 2, 2006 Gdzies czytalem ze wtedy tezrba HU cofnac z lufy. Inna sprawa, że wtedy traci zasieg o pokdrecenie za to wzrasta precyzja strzalu jak mniemam. Wie ktos cos o tym? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 2, 2006 Report Share Posted July 2, 2006 hmm jedyny sens niby to HU na końcu za lufą ale wtedy i tak rozbija efekt gwintowanej lufy wychamowując kulke... nie wiem jak to mozna pogodzić... Quote Link to post Share on other sites
Piok Posted July 2, 2006 Report Share Posted July 2, 2006 http://www.renegaderecon.com/kobascorner3.php Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 hmm no panowie kto to już kupił wsadzil w AEGa?? i może napisac jak to faktycznie działa ? ? (jakoś ten tekst z linka powyżej nie do końca mnie przekonuje ;) jakies doświadczalne i z pierwszej ręki relacje bym prosił :D ) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 A czy ktoś mi wytłumaczy co może poprawić lufa gwintowana w przypadku pocisku kulowego, który nie ma osi wzdłużnej? Bo znana mi fizyka, oraz doświadczenie z paintballa z lufami gwintowanymi każą mi sądzić, że nic, a może nawet pogorszyć skupienie. Quote Link to post Share on other sites
Piok Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 Thor: Nie przekonuje Cie wypowiedz T. Kobayashiego, ktory wymyslil i zaprojektowal ta lufe? Gwoli wyjasnienia nie jest ona gwintowana tylko jak sama nazwa sugeruje "skrecona" jakby zwinieta w srodku. Dziala na zasadzie takiej: kulka w zwyklej lufie odbija sie od scianek lufy w sposob niekontrolowany, nieregularny, co obniza celnosc w stosunku do "twisted barrell" ktorej specjalna budowa sprawia, ze kulki nadal odbijaja sie od powierzchni wew. lufy tyle tylko, ze zawsze w mniej wiecej tych samych miejscach. Przez co celnosc i skupienie strzalow jest wieksze. Jedyna znana wada tego rozwiazania jest to, ze ta lufa nie nadaje sie do replik ktorych moc przekracza 1J. Kulka ma wtedy zbyt duzy ped, by poddawala sie "regulujacym" zawirowaniom powietrza, wywolanym przez konstrukcje lufy. pozdro piok P.S. A Koba "wypuscil" ta lufe jak jeszcze pracowal w MGC czyli wcale nie tak "niedawno" temu :). Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 Jedyna znana wada tego rozwiazania jest to' date=' ze ta lufa nie nadaje sie do replik ktorych moc przekracza 1J[/quote']Czyli kolejny chybiony pomysł na polskim rynku. Po za tym na sposób poruszania się kulki w lufie są różne teorie... Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 Na dodatek przeczytałem na tej stronce, żeby w pełni wykorzytsać możliwości tej lufy oprócz energi pow. 1J trzeba dokupić specjalny Hop-up do tej lufy... Quote Link to post Share on other sites
Piok Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Nie trzeba zadnego specjalnego hopupu, gdzie jest to napisane? Zreszta na tej samej stronce jest test p90 z taka lufa:http://www.renegaderecon.com/article_details.php?id=7 A Specshop ma je w swojej ofercie do kilku modeli ersoftowych od pewnego czasu: http://www.specshop.pl/advanced_search_res...162514fd096e14a pozdro piok[/url] Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 hmmm no nie wiem .... a skąd ta kulka "wie" gdzie się ma odbić ?? nie wiem jakoś nie uwierze jak nie "dotknę" A czemu nie wierze Kobayashiemu... bo co i rusz w różnych miejscach objawiają się tacy którzy próbują mi wcisnąc do kupienia coś co jest lepsze od reszty produktów na rynku ;) A potem się okazuje że poza "lepsza" ceną to to samo :) Co nie znaczy że kompletnie tego nie 'akceptuję" po prostu jestem sceptycznie nastawiony (vide fizyka i kuliste pociski, kiedyś Szwedzi zaczeli robić "gwintowane" armaty na stalowe kule a po jakimś czasie po tych "eksperymentach" zostały lufy z równoległymi "bruzdami" wzdłuż lufy (taki wyprostowany gwint) ) Quote Link to post Share on other sites
edek01 Posted September 29, 2006 Report Share Posted September 29, 2006 Przepraszam na wstepie że podam przykład nie na broni ASG tylko wiatrowki , ale tylko tak mogłem sie przekonać z kumplem że kulka w lufie gwintowanej radzi sobie bardzo dobrze :D Już tłumacze mam pistolet Crosmana 2240 5,5mm lufa 20cm gwintowana, dotychczas uważałem tak jak wy, że pocisk kulisty w lufie gwintowanej sobie nie poradzi , ale jednak w tym przypadku jestem zaszokowany! Kumpel kupił kulki stalowe pokryte miedzią H&N Kaliber 5,5mm ! I tu przeżylismy szok kulki stalowe okazały sie celniejsze od srutu ołowianego! Czy to diabolo szpic czy najcelniejsze Field&Target Tropy 8O Tego wieczoru wystrzelaliśmy 400sztuk tych stalowych kulek okazały sie bardzo celne nawet na dystansie 25m! Na koniec oczywiście sprawdziłem lufe czy aby nie mam uszkodzonego gwintu ! Panowie nic gwint calutki mało tego nie obołowiony jak po strzelaniu srutem ołowianym! Ale dla mnie to zagadka dlaczego kulka w lufie gwintowanej jest taka celna? Teraz kusi mnie bardziej do zakupu lufy Tanio Koby!! Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted September 30, 2006 Report Share Posted September 30, 2006 edek01 - podstawowa roznica... kulka w lufie ASG nie ociera się tak jak w lufie wiatrówki. Quote Link to post Share on other sites
edek01 Posted October 1, 2006 Report Share Posted October 1, 2006 Tak wiem dlatego na wstepie o tej różnicy technicznego przykładu wspomnialem, ale jednak pocisk kulisty radzi sobie wybornie w lufie gwintowanej !! Do tej pory nie wierzyłem , jak sam sie nie przekonałem! Quote Link to post Share on other sites
WILK84 Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Gwint w normalnej broni palnej powoduje, że pocisk zaczyna się obracać wokół własnej osi, której kierunek jest styczny do toru lotu pocisku. Dzięki temu powstaje efekt gyroskopowy zapobiegający koziołkowaniu pocisku w trakcie lotu. Hop-up w karabinach/pistoletach ASG powoduje właśnie, że kulka zaczyna koziołkować - obracać się wokół osi przechodzącej przez jej środek, poziomej i prostopadłej do toru lotu. Dziki temu wytwarza siłę nośną, która powinna równoważać siły związane z odziaływanie grawitacji. Powinno to przybliżać tor lotu kulki to lini prostej. A teraz nagwintujmy lufe ASG. Mamy złożenie obu tych ruchów obrotowych. Efekt: kulki zaczynają lecieć w bok. jeśli byśmy zrezygnowali z Hop-up to w zasadzie kulki leciały by jak w normalnej lufie ponieważ taki obrÓt niewywoływał by dodatkowych sił zmieniających tor lutu. Co do obijanie się kulki o lufę. Wydaje mi się, że sprężone powitrze przeciskające się pomiędzy kulką a lufą - zawsze jakaś szczelina musi być - tworzy niewielką poduszkę powietrzną utrudniającą to obijanie. Niejestem pewien czy tego zjawiska niepogorszy Hop-Up, ale musiał bym się jeszcze zastanowić. Może by tak wprowadzić wyGięte lufy? :wink: Wygięte w płaszcyźnie pionowej. Tak aby kulka "toczyła" się np. po górnej częsci lufy? :D Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Wygięte w płaszcyźnie pionowej. Tak aby kulka "toczyła" się np. po górnej częsci lufy? :DNie ma się co śmaić, takie lufy od lat są stosowane w paintballu (hint: flatline). Faktycznie w znaczący sposób zwiększają zasięg i odcinek prostoliniowego lotu kulki, ale również znacząco pogarszają skupienie. Quote Link to post Share on other sites
Holmes Posted December 20, 2006 Report Share Posted December 20, 2006 Ja odświeżę... "Lufa chyba będzie..." "Kulka powinna..." A czy ktoś już przetestował/porównał te gwinty do zwykłej lufy? Jakieś wnioski z prac terenowych? Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 Foka prosze wytłumacz: Większy zasięg i kulka leci bardzie prosto do celu ale pogarsza skupienie. Dobra ale skoro skupienie jest gorsze tzn. że kulki jednak prosto nie leca tak? Jeżeli mam stock lufe np. TM to skupienie mam na 10metrach 10cm (przykładowo) to z gwintowaną mam np. 15cm ale kulka leci bardizej prostoliniowo? :confused: Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 Dobrze, może głośno i wyraźnie - bardziej prostoliniowo w sensie, ze tor lotu jest bardziej płaski na większym dystansie. Parabola jest bardziej spłaszczona. Skupienie gorsze - rozrzut nieco większy. Nawet taki paitballowy laik jak ja to zrozumiał :wink: :F Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Javelin, dzięki za wyjaśnienie, sorka ale to było dla mnie niezbyt jasne. Skoro temat się juz tak rozwinĄł, to chciałbym zadac fundamentalne pytanie. Czy warto zakupić lufe gwintowaną i będzie lepiej czy zostac przy starym dobrym hop siupe? Jeszcze inaczej, czy TY byś sobie taka kupił? Quote Link to post Share on other sites
NAT_Mastah Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Czy warto zakupić lufe gwintowaną i będzie lepiej czy zostac przy starym dobrym hop siupe? Warto także zadać sobie pytanie: "Czy umiem czytać?" Odpowiedź: "Tak, umiem i po przeczytaniu wątku i wywiadu z Kobyashim wiem że lufa gwintowana (w airsofcie) nie ma nic wspólnego z rotacją pocisku. Ma ona na celu tylko usystematyzowanie odbijania się pocisków w lufie co przekłada się na większą powtarzalność strzałów. Ponadto jak można przeczytać lufa ta NIE zastępuje HU. Jest on wciąż potrzebny. Ponadto zanim napisałem posta (przecież nie jestem spamerem) sprawdziłem i wiem że lufy takie dają jakikolwiek efekty przy prędkości wylotowej pocisku nie większej niż 122 m/s, więc nie mogę zadać pytania tak ogólnego pytania jak: "czy ty byś sobie taką kupił" bo jak wiem to zależy od prędkości wylotowej jaką osiąga pocisk miotany przez moją replikę." Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 zadałem sobie to pytanie, masz racje umknĄł mi ten wątek więc przepraszam za bzdurne pytanie. [A co to miało wspólnego z tym wątkiem i z tym forum?] Może znów odnoszę bledne wnioski, moim zdaniem taka lufa jest raczej mało przydatna przy wiekszych tuningach, ponadto uwazam że motyw lufy gintowanej w Airsofcie jest potrzebny tak samo jak ta Emka na kapiszony w łuskach. Nie chce ujśc za ignoranta, ale więcej jest przeciw niz za przy tego rodzaju lufy. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Tak czytam, czytam... i nasuwa mi się tylko pewna anegdotka z życia help linii komputerowej, której puenta była: - Czy ma pani kartony, w których kupiła pani komputer? - Tak, w szafie. - To proszę je wyjąć, spakować komputer i zanieść sprzedawcy. - Czy to aż tak poważny problem? - Niestety. - I oco mam powiedzieć sprzedawcy? - Że jest pani zbyt głupia, żeby posługiwać się komputerem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts