Catch22 Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Widzisz - rzecz w tym żeby nie walczyć niepotrzebnie z materią - a sposób kleszczenia magazynka wAK i pare niuansów obsługowych z tym związanych jest właśnie niepotrzebną walką z materią. Tego nas właśnie uczy doświadczenie i umiejętności. D&U podpowiedzą nam także żeby się nie spierać o rzeczy oczywiste, co właśnie próbujesz robić - wypisując "że liczy się człowiek i jego doświadczenie i umiejętności". Otóż owszem liczy się, ale system jest 3 elementowy: strzelec - broń - amunicja. Jeśli któryś z tych trzech elementów odstaje poziomem to pozostałe będą albo musiały nadganiać, albo całość będzie słabsza. Jeśli masz broń słabszą ergonomicznie - taką jak AK i magazynek do niej który relatywnie trudniej zmienić niż wAR to osłabiasz jeden z elementów systemu. Zupełnie niepotrzebnie zresztą - owszem da się opanować zmianę/kontrolę/ostrzelanie celów na AK w przyzwoitym czasie. Ale wymaga to dużo więcej niepotrzebnego trudu i jest w praktyce bardziej kłopotliwe niż w przypadku AR. Ja się na nikogo nie stylizuję nie mam żadnych specjalnych sentymentów - mnie interesuje rozwiązanie które działa lepiej - a w tej konkretnej kwestii (ergonomia i obsługa) sprawa "najlepszej formymagazynka dla naboju pośredniego" jest póki co rozstrzygnięta. Quote Link to post Share on other sites
uzi43 Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 A ja mam trochę inne pytanie ;) mianowicie, co to za wersja Beryla? http://img442.imageshack.us/my.php?image=p...rylpuppysq8.jpg Nigdy takiego wcześniej nie widziałem. Ten przedni chwyt jakby z AIMSa wzięty ;) Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Tak cholera ta okładzina wygląda... I urządzenie wylotowe jakieś takie inne... REEEEEEMOV! ;) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Po pierwsze, to nauczyłby się jeden z drugim wklejać miniaturki. To nie boli. Po drugie, na zdjęciu jest normalny Beryl. Owszem, standardowe łoże ktoś zamienił na pochodzące z rumuńskiego klona AKM, czyli 7,62-mm kbk AIM, i w dodatku pomalował je na czarno, ale to wszystko. Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted December 6, 2008 Author Report Share Posted December 6, 2008 Rozpytywałem o łoże z chwytem pistoletowym do Beryla. Z Fabryki Broni wyniosło by to 212zł... Quote Link to post Share on other sites
MjrPreston Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Jedynie co powiem, to to, ze zastosowaniem kolby regulowanej (amerykanski wzor do eMek... ;/ ) naszego Beryla tylko oszpecili... Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 (edited) Ojoj. Oszpecili. Tak, bo ten kawał grzejącego się, parzącego, nieregulowanego prĘtu był lepszy. Kolego, nie ważny wygląd. Ważna wygoda. Edited February 9, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Nieważna wygoda! Ważne że była polska i z Polską się kojarzyła! Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Oki, to od jutra żołnierze z Tomaszowa będą nosić husarskie skrzydła! Nieważna wygoda, ale z daleka będzie widać, że to polska kawaleria nadciąga! ;-) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Taaaa, biorąc pod uwagę że taki właśnie jest tok myślenia naczalstwa w monie nie zdziwił bym się. Koniec offtopa. Quote Link to post Share on other sites
gadzinka Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 http://www.altair.com.pl/start-5017 Rewolucja! :D. Przydałby się taki airsoftowy adapter :D Quote Link to post Share on other sites
koolfon Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 ASGowy adapter istnieje, ale kosztuje 110$. Quote Link to post Share on other sites
gadzinka Posted September 5, 2010 Report Share Posted September 5, 2010 Gdzie? ;o Proszę o link od ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :D. - Ale to już na PW, co by spamu nie było. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts