makkak Posted January 19, 2008 Report Share Posted January 19, 2008 jakei wrażenia jeśli chodzi o awaryjność, zużycie Miałem doczynienia z dwoma replikami G36C od JG które mogłem obserwować. Zaczne od kumpla z ekipy. Totalnie olewana, niepieszczona. Kupiona w lipcu. Wystrzelone około 8000-10000 kulek - nic, zero zacięcia, zgrzytu, problemów z selektorem czy hopkiem. Całkowity stock. Używana w deszczu, śniegu, od +25 do -7 stopni. Do niczego nie można sie przyczepić. Śmiga jakby została wyjęta dopiero z pudełka. Mój egzemplarz niestety nie miał tak cudnej biografii. Na pierwszej strzelance coś zgrzytnęło i przestał działać. Dokręciłem śrube silnika i wszystko wróciło do normy. Na kolejnej spadł ROF i znów coś zgrzytnęło. Niestety tym razem bez serwisu się nie obeszło. Krakman stwierdził, że poszła zębatka silnika co wymienił w ramach gwarancji. Teraz śmiga jak z pudełka choć ostatnio na ułamek sekundy na single zgrzytnęła zębatkami (aż ciarki przeszły) ale po kolejnym naciśnięciu spustu chodziła jak ta lala do końca strzelanki i dalej działa (może ktoś spotkał się z takim zjawiskiem?). Podsumowując: trzeba mieć wyjątkowego pecha żeby trafić na kapryśny model tej repliki. Żadna replika nie ma gwarancji że na 100% będzie działać bezawaryjnie. Steyr AUG z CA znajomego w stockowej konfiguracji zmielił zębatki na 3 strzelance. Cytując Anite Lipnicką: wszystko się może zdarzyć ;). Link to post Share on other sites
tafi Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 (edited) Edited January 31, 2008 by tafi Link to post Share on other sites
Wojtass_nt Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 Pytanie za 100 punktów :) Czy silnik Systema Turbo krótki podejdzie do naszej giety? Coś kiedyś obiło mi się o uszy, że nie można wymienić silników u nas choć nie bardzo wiem dlaczego. Link to post Share on other sites
kossaa Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 Silniki na pewno można wymienić, ja miałem Guardera ITU i działał ładnie, teraz mam stockowego CA i też ładnie działa. Link to post Share on other sites
Azur Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 Lowcapy Boyi Moje pierwsze wrażenie było niezłe. Ciekawie wyglądające atrapy, miły w dotyku materiał obudowy bardzo podpadł mi do gustu. Postanowiłem naładować magazynki - o psiknięciu sylikonem zapomniałem. Pierwszy zaladowałem do pełna, wystrzelił całą serię bez żadnej zacinki. Drugi - było gorzej. Przy końcu ładowania wystrzeliła sprężyna razem z "blokującym" ją kwadracikiem. Po odnalezieniu części okazało się że najprawdopodobniej chińczykom poszczędziło się kleju, i nie ma nic co by ten kwadracik trzymało. W pozostałych 2 magazynkach jakoś się trzymały ale muszę przyznać że dośc niepewnie. Wszystkie potraktowałem kropelką i nie ma żadnych problemów. Podają i wyglądają świetnie. Spotkał się może ktoś z taką przypadłością ? Jakub, a jak u Ciebie kwestia tych "kwadracików" ?? Link to post Share on other sites
jakubskate Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 U mnie te "kwadracik" siedzi dobrze, nie zdarzyło mi sie ażeby wypadł. Ale profilaktycznie je przykleję. Link to post Share on other sites
Azur Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 (edited) No właśnie. Ja już nawet tych dwóch nie próbowałem ładować, od razu w szczelinki wlałem trochę kleju, bo one dosłownie latały w swoich miejscach. Mi już na starcie oprócz tego uchwyt do łączenia lata w gniazdku, utrudniając łączenie. Poza tym nawet gdyby Ci wypadł na polu walki to nie ma praktycznie szans żebyś go znalazł..ze sprężyną też byloby trudno. ;) Edited February 20, 2008 by Azur Link to post Share on other sites
jakubskate Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 Co do lowcapów to u mnie lepiej siedzi niż stockowy HiCap, który IMO lubi się wypiąć z gniazda. U mnie ten kwadracik siedzi mocno i nie mam z nim problemu... Jakoś nie chce wyskakiwać, chyba mu się podoba mój mag. Azur, trafiłeś na lipne magi albo ja na dobrego. Link to post Share on other sites
Azur Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 W moim Marui z kolei ciężko wchodzi ale dobrze siedzi. CA, TM wchodzą bez problemu, a te jakoś tak ciężko, muszę docisnąć żeby byc pewnym że zaraz nie wypadnie. Ja kupowałem na Customs, Ty może na gunfire i wynika to z trefnej dla mnie serii. Link to post Share on other sites
jakubskate Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 Ja też z Customsów. Spróbuj troszkę spiłować. Powinno pomóc. Link to post Share on other sites
Azur Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 Możesz dokładniej powiedzieć co spiłować ? Link to post Share on other sites
jakubskate Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 To już musisz ustalić co Ci haczy tam i to piłować... Zobacz gdzie są największe opory i tam delikatnie spiłuj. Link to post Share on other sites
FIFEK Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Mam pytanie, czy do front gripu wejdzie mi ta bateria lub ta ??? Link to post Share on other sites
Wojtass_nt Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Tak. Obie wejdą. Nieco ciężej będzie zamknąć gripa ale wystarczy dobrze ułożyć kabelki i będzie po problemie. Link to post Share on other sites
Guest Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 Gieta z dodatkami:) no cudnie wygląda:) http://img227.imageshack.us/my.php?image=pic0283wt2.jpg (nie zwracajcie uwagi na pas:P) Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 Czy dysponuje ktoś może poradnikiem/ilustracjami o tym jak wymontować gearboxa z repliki? Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 Do TM ale tu powinno być tak samo. Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 Dzięki, o to właśnie mi chodziło! BTW moja zabawka: http://images27.fotosik.pl/168/c5600f6ac9ced641.jpg Czy komuś jeszcze odpadł selektor ognia ? :???: Link to post Share on other sites
Wojtass_nt Posted March 20, 2008 Report Share Posted March 20, 2008 Chciałbym wrócić na krótko do pakietów. Z pomiarów i przymiarów wychodzi mi, że 9,6 wejdą do G36C JG bez modyfikacji, ale jak się sprawuje replika z takimi akumulatorami? Czy dobrze znosi podniesione napięcie i czy ktoś robił przegląd "bebechów" po jakimś czasie od włożenia 9,6V? Ja mam 9.6v intellecta, batkę podpiętą bezpośrednio do kabla od gb (ominięty bezpiecznik), springa m110 i wszystko wzmocnione. Stockowy został tylko szkielet GB. Jak na razie strzela i nic nie wskazuje by miało być inaczej. Batka 9.6 mieści się bez większego problemu tylko trzeba zwracać już uwagę na to jak układamy kable. Link to post Share on other sites
czachor Posted March 20, 2008 Report Share Posted March 20, 2008 Wtrącając się trochę w wątek... Po pół roku w moim G36 po delikatnym uderzeniu odłamał się kawałek szyny RIS, ale oprócz efektu estetycznego w niczym to nie przeszkadza. Druga poważniejsza sprawa... Łopatologicznie tłumacząc, bo nie wiem, jak się ta część nazywa - trzymacz magazynka? ;) Pod regulacją hopa (lufa skierowana w prawo) z lewej strony dokładnie nad wypinaczem magazynka jest bolec... Otóż pękła i odpadła końcówka, teraz trzyma tylko z jednej strony... Pociągnęło to za sobą pęknięcie górnej części "trzymacza" w stronę wypinacza obok kanału którym przechodzą kulki z magazynka (widoczne jest to po wyjęciu magazynka). Efekt - czasami magazynek potrafi się sam wypiąć. Ogólnie teraz muszę dorwać gdzieś podobny bolec, chociaż marna szansa, bo oryginalny jest zwężony na końcu i nigdzie jeszcze takiego nie znalazłem. Chyba będę musiał poszerzyć dziurkę w body i normalnym wkrętem potraktować. A z pęknięciem - nie wiem. Gwarancja pewnie tego nie obejmie, chociaż chyba zapytam się w sklepie. Link to post Share on other sites
turok8 Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 sprawdzał już ktoś czy te adaptery na magi z CA od eMek pasują do naszej gietki ? :) Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 (edited) :wink: A dlaczego miały by nie pasować? Edited March 24, 2008 by lesiulodz Link to post Share on other sites
komora Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 A dlaczego miały by nie pasować? Dlatego, że ludzie nie czytają tematu. @turok8 Policz sobie ile Cie wyjdzie taki bajer + komplet magów, a ile Cie wyjdą magi do G36 (najtaniej obecnie z MAG'a - 2szt. za 75zł), chyba, że zależy Ci na rozmiarach magów bo tu faktycznie magi z eMek wygrywają - 2 złączone magi G36 = 3 magi do eMki. Link to post Share on other sites
Azur Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 Najtaniej to chyba Boyi - 35 za sztuke daje 70 za obydwie. :) Link to post Share on other sites
archon Posted March 25, 2008 Report Share Posted March 25, 2008 Witam, myślicie że ten karabinek bez większych modyfikacji oprócz gumki hop-up'a, będzie dawał rady na otwartej przestrzeni (w każdym bądź razie myślałem o nim w takim przeznaczeniu, nie będę go używał w budynkach). Teoretycznie, czytając o osiągach waszych gunów, nie miał bym co do tego wątpliwości, ale sporo osób zaniepokoiło mnie pisząc, że g36c nadaje się zdecydowanie do CQB, Z góry dzięki. :wink: Link to post Share on other sites
Recommended Posts