zolzemon Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 Czołem Panowie. Ostatnio myślałem nad osłonięciem w jakiś sposób kolimatora (Acog Walthera) i znalazłem to: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1959 Co o tym sądzicie? Ktoś z Was może używa czegoś takiego? Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 (edited) Na lunecie ma to szanse się sprawdzić... na kolimatorze będziesz widział jak przez siatkę z małymi oczkami i grubymi drutami.... Luneta przez swą budowę pomija obiekty w b. bliskiej odległości (taka siatka, muszka) ale kolimator niestety nie. Edited March 2, 2007 by kermit Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted March 2, 2007 Author Report Share Posted March 2, 2007 Hmm ogólnie ma sens to co mówisz, próbowałeś tego wynalazku na kolimatorze? Jestem bardzo ciekawy czy działałoby to dobrze...może ktoś używał tego jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 (edited) Zamontowanie siatki na kolimatorze powoduje to, że nie widzimy przez kolimator tak dobrze - normalne. Lecz celując przy użyciu kolimatora najlepiej jest mieć otwarte jedno jak i drugie oko. Gdy będziemy patrzeć tylko przez jedno - oczywiście będzie nam siatka zasłaniała. Lecz gdy otworzymy drugie zobaczymy, że jednak ta siatka w niczym nie przeszkadza - widzimy kropkę, widzimy to co jest przed nami równie doskonale. Więc warto zastosować osłonę na optykę kolimatora - zyskamy pewność, że nam kulka szybek nie rozbije, a walory użytkowe zostają takie same - odpadnie nam tylko celowanie kolimatorem a'la luneta - ale po to jest kolimator, aby tak nie robić. Edited March 2, 2007 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
vaderski Posted March 3, 2007 Report Share Posted March 3, 2007 polecam docięcie sobie szybki z "plexy" i załatwione mam wstawioną szybkę 2 mm w "acogu" i spisuje się bardzo bobrze (nakrętka ma wystarczająco długi gwint ) Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted March 3, 2007 Report Share Posted March 3, 2007 Testowałeś wytrzymałość plexy na uderzenie kulki? Ktoś może polecić jakąś siatkę dość wytrzymałą? Którą mógłbym w małej lunecie AUG'a zamontować. Quote Link to post Share on other sites
vaderski Posted March 3, 2007 Report Share Posted March 3, 2007 nie muszę nawet testowac bo wiem ze wy3ma -daj sobie spokój z siatka- co zrobisz jak zaparuje? Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted March 3, 2007 Report Share Posted March 3, 2007 nie muszę nawet testowac bo wiem ze wy3ma Aha... Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted March 3, 2007 Report Share Posted March 3, 2007 (edited) To zależy z kim się strzelasz... jak w gronie którzy mają w większości stockowe repliki to nie ma się czego obawiać przy plexi 2mm. Jednak np. mnie się zdarza strzelać z podkrętkami i na 4mm plexi poprzedniej miałem 3 pajączki, a na tej teraz co mam mam 1 pajączek - optyka to luneta więc nieco większe szanse zarobienia w szkło. Edited March 3, 2007 by kermit Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted March 3, 2007 Author Report Share Posted March 3, 2007 Kermit to aż tak często dostajesz w optykę czy tak dużo się strzelacie. Zawsze sądziłem, że szansa na dostanie jest dość mała... Wniosek, że trzeba jednak coś z tym zrobić. Pytanie tylko czy pleksa będzie ok czy jednak ten wynalazek bardziej wskazany. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 (edited) Strzelam się mniej więcej co tydzień raz... optykę mam tasco 1,5-6x42 ... dużo bawię się w budynkach gdzie wystaje głównie replika, głowa i kawałek ciała... może ja też mam takie szczęście że dostaję dużo razy w optykę. Jednak prawie nie zdarzyło mi się by kulka przebiła się przez plexę, zazwyczaj powstawały tylko pajączki. Jednak raz dostałem z bliskiej odległości z gaziaka w zimę właśnie w optykę. Plexa pękła na 3 części ale mimo to i tak nie przepuściła kulki do szybki. Jak nie masz za bardzo gdzie zamontować plexi to zrób tak jak ja: wyłam tę cieniutką szybkę na osłonce - co dostajesz ją z lunetą/kolimatorem i do wewnątrz osłonki wstaw plexi, gumki będą na tyle trzymać osłonki i plexi że nie ma szans by wyleciała. Co do strzelania z upgradeowanymi aegami to z 20m z 440 fpsów w plexi u mnie zostawiło pajączek na niej... Co do częstotliwości dostawania w optykę to zliczyłem ci cały poprzedni rok - 3 razy zmieniałem plexi. Edited March 4, 2007 by kermit Quote Link to post Share on other sites
szeregowy_miles Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 (edited) ...a nawet jeśli plexi pęknie to energia kinetyczna pocisku spadnie na tyle, że bb nie będzie w stanie uszkodzić optyki. Mogę też śmiało powiedzieć, że jeżeli jest się w posiadaniu lunety o średnicy soczewek >50 to szkła są na tyle grube, że wytrzymają uderzenie kulki. W dodatku budowa soczewki tzn.dwuwypukła wzmacnia jej konstrukcję więc bez obaw. Edited March 4, 2007 by szeregowy_miles Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted March 4, 2007 Author Report Share Posted March 4, 2007 Oki czyli spróbuję najpierw z pleksą, mam nadzieję, że wyniki będą dobre i ta siatka nie będzie konieczna. Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Jeśli byście jeszcze napisali skąd najlepiej wziąć porządną pleksę byłoby fajnie ;) Quote Link to post Share on other sites
sebna Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 A ja jestem ciekawy czy ktoś już wmontowywał taka bonusowa szybke z Ple.. do ACOGA? Jeżeli tak to jak? bo tam nie ma za bardzo co odkrecac wyjmowac... chyba. Z góry dzięki za wszelkie info. Quote Link to post Share on other sites
vaderski Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 polecam docięcie sobie szybki z "plexy" i załatwione mam wstawioną szybkę 2 mm w "acogu" i spisuje się bardzo bobrze (nakrętka ma wystarczająco długi gwint ) czytaj ze zrozumieniem Quote Link to post Share on other sites
sebna Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 (edited) czytaj ze zrozumieniem LOL mój błąd Edited March 4, 2007 by sebna Quote Link to post Share on other sites
vaderski Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 jednak nie czytasz..........a szkoda jest tam taki metalowy ring z gwintem który wykrecasz wkładasz plexe zakrecasz i juz Quote Link to post Share on other sites
tompp1 Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 Witam ja mam z plexi trochę inne doświadczenia: 2mm plexi pękała przy strzale z 5-6m przepuszczając kulkę (kulka na pewno traciła część swojej energii ale nie sprawdzałem tego na kolimatorze), kiedy złożyłem 2 szybki zrobione z plexi 2mm kulka przeleciała przez obie (ponękały na kawałki). 5mm plexi przy identycznej próbie (pojedyncza szybka 5mm i strzał z 5-6m) pęka ale kulka się odbija. Mój wniosek: Są rożne plexi (te które ja posiadam widocznie są jakieś słabsze) po wykonaniu osłonki należy wykonać test bo szkoda potłuc optykę lub latarkę. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 26, 2007 Report Share Posted May 26, 2007 Ja mam pytanie - jak montujecie tę szybkę z plexi do optyki? Mój poprzedni kolimator dostał 2 kule z 3 metrów z podkręcanej repliki (ok. 380fps), i poległ na polu chwały. Abstrahując od problemu właściciela repliki, walącego seriami w CQB z taką mocą, chciałbym zabezpieczyć nowy kolimator, żeby się taka przykrość nie zdarzyła. Osłon do niego nie ma, a bestia ma 50mm średnicy. 4-5mm plexi mogo by pomóc, ale jak je zamocować? Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 Można zrobić coś na wzór tej osłony: http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...e%20Accessories albo kupić taką http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1859 Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 1, 2007 Report Share Posted June 1, 2007 Flipy owszem, będą dobre. Ten wynalazek z WGC, nie wiem, wiem natomiast jedno, po KIJA KOMU LUNETA W BUDYNKU?! ACOG owszem, metoda z plexi jest B.dobra, a rodzaj montażu to chyba żadna filozofia. Mam małe propo. dla osoby która to zrobiła, niech wklei fotki na forum i szczegółowy opis. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Tylko jak zamontować taką plekse na kolimatorze otwartym, żeby to sie jakos trzymało.? Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Panie stalkerze, może warto pomysleć nad zmianą zawodu? Na archeologa oczywiście. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts