SoP-PeL Posted March 10, 2007 Report Share Posted March 10, 2007 Witam, Mam pytanie jaki jest wpływ tłumików na osiagi broni? Jaki najelpiej % lub fpsowy wpływ mają one na zasięg skuteczny broni? Chcę kupić tłumik VFC PBS-4 bo niestety AK jest dość głośny ale nie wiem czy to nie będzie za duży "samobój" :) do gun'a :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted March 10, 2007 Report Share Posted March 10, 2007 Wiem że w socomie z przedłużeniem lufy tłumik dawał lepsze skupienie i moc. Co do PBS, :) ciut wytłumi ale dźwięk głowicy walącej w GB, :) Sam wiesz. Na osiągi tłumik wpływa nijak, sam mam PBS-1 i nie zauważyłem żadnych zmian po za tym że ciut ciszej pracuje gnacik. Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 Bo w Socomie w tłumiku jest lufa... Normalne tłumiki nie mają wpływu na fpsy. PS.: vaderski mogłeś sobie oszczędzić spamu... Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 a własnie, że nie :P Zmierzone i zbadane :) g36 410 fps bez tłumika po założeniu tłumika Tokio Maruii Knight coś tam traci 10 fps :) ale za to coś tam tłumi :) i fajnie wygląda. Pozdrawiam Cappuccio Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 (edited) Dokładnie. Kupiliśmy teamowo chrono (Guarder Speeder 2000) i porobiliśmy wszelkie możliwe pomiary. W 350 fpsowym P90 TR stockowy tłumik zabiera ok 5 fps. Podobnie jest w UMP. Im dłuższy tłumik tym więcej zabiera, jednak wartość zabranych fps nie przekracza 10. W zasięgu nie widać praktycznie żadnej różnicy, w celności też nie. Za to im krótsza lufa, tym tłumik lepiej tłumi. I jego działa nie nie polega tylko na wyciszaniu gnata, lecz "zabieraniu" wysokich tonów pozostawiając tylko niższe, co w powoduje efekt taki, że ktoś slyszy że skądś do niego strzelają, ale za cholerę nie potrafi zlokalizować z którego kierunku :) Ogólnie - opłaca się :) Edited March 11, 2007 by Gallain Quote Link to post Share on other sites
BlazakoV Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 Im dłuższy tłumik tym więcej zabiera, jednak wartość zabranych fps nie przekracza 10. Hm, a nie zależy to przypadkiem od bezwzględnej odległości końcówki lufy od chrono? Tłumik ileśtam cm ma, co się wiąże z większą odległością lufy od miernika... Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 Nie wiem :) Nigdy nie myślałem o tym w taki sposó :) Powiem Ci, że zabiłeś mi ćwieka. W weekend jak dorwę się do chrobno to strzele w niego z 30cm i zobaczymy jak będzie :) Quote Link to post Share on other sites
vaderski Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 Bo w Socomie w tłumiku jest lufa... Normalne tłumiki nie mają wpływu na fpsy. PS.: vaderski mogłeś sobie oszczędzić spamu... to nie był spam a potwierdzenie wczesniejszej wypowiedzi kolego...... ew. utrata fps moze wynikać z błedów w konstrukcji tłumika (złe wygłuszenie itp) p.s. to tez mozecie sobie wykasować Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 na mojej eMce tłumik typu QD ICSa nie spowodował żadnych różnic w fps'ach... Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted March 12, 2007 Report Share Posted March 12, 2007 (edited) hmmm, przypomnijmy jak sie mierzy na chrono :F Teraz Cappuccio powiedz mi jak mierzyłeś moc z tłumkiem na lufie? No chyba że używałes innego niż guarder speedmeter 2000 Edited March 12, 2007 by Marcinek83 Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 12, 2007 Report Share Posted March 12, 2007 No a jak się ma mierzyć? Przykładasz lufę, strzelasz, zczytujesz wynik. Potrzeba do tego jakiejś wielkiej filozofii? Quote Link to post Share on other sites
BlazakoV Posted March 12, 2007 Report Share Posted March 12, 2007 (edited) Przykładasz lufę,Ano właśnie, pomiar zależy także od odległości. Z tego co się orientuje, najwyższy pomiar jest nie tuż przed samą lufą, ale kilka cm za(przed?) nią.Może ustalcie (ci co mają możliwość pomiarów) odległość od końca lufy na - przykładowo - 35cm dla miarodajnych wyników? Edited March 12, 2007 by BlazakoV Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted March 12, 2007 Report Share Posted March 12, 2007 (edited) przecież to zależy bardziej od cylindra i lufy włożonej niż od tłumika.... przykładowo jak masz cylinder typ 0 i krótszą lufę to czy z tłumikiem czy bez i tak będą fpsy rosnąć do pewnej odległości od końca lufy.... Dlaetego jednym wychodzi że tłumik zabiera fpsy a innym że dodaje.... Edited March 12, 2007 by kermit Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted March 13, 2007 Report Share Posted March 13, 2007 Mi przy różnych okazjach tłumik czasem zabierał ok. 5fps, a czasem nie. Tłumił zawsze. Ciekawostką jest SS100, który tłumi w P90 tak samo jak TM SOCOM firmowy, ale jest krótszy. Ubytku fps nie stwierdzono. Na zdrowy rozum tłumik nie powinien obniżać fps, bo i czemu niby? Chyba, że dochodzi do jakichś zawirowań. To by raczej znaczyło, że pewne tłumiki hamują, inne niekoniecznie. Quote Link to post Share on other sites
vaderski Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 dokładnie chodzi o zawirowania które mogą powstac przy złym wytłumieniu (kiedys sporo kombinowałem z wytłumieniem) Quote Link to post Share on other sites
AdRain Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 widze, że to taki chyba ogólny temat o tłumikach ;] więc mam takie pytanko, jaki tłumik najlepiej wybrać? które najlepiej tłumią? zastanawiam się nad założeniem tłumika do Sara Offiziera Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 które najlepiej tłumią Im dłuższy tym lepiej tłumi. Grubość nie ma aż tak wielkiego znaczenia... to samo z producentem ;) Quote Link to post Share on other sites
AdRain Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 huh dziwne ;) myślałem że grubość ma większe znaczenie od długości ;] btw, jaki tłumik a asgshopu/taiwangun byście mi poradzili Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 King Arms - bardzo dobrze tłumią, mają materiał tłumiący podzielony na "plasterki", więc w chwilę można je przerobić na jeszcze skuteczniejsze. No i fajnie wyglądają :) Polecam takie o średnicy 40mm. Quote Link to post Share on other sites
AdRain Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 a w jaki sposób można ja przerobić na jeszcze skuteczniejsze? taki byłby dobry http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=734 ? nie chce w nim montować żadnej lufy, po prostu potrzebuje tłumika do wyciszenia broni, nie marzy mi się bieganie na stałe bronią o długości 1,5m ;] Quote Link to post Share on other sites
Alias83 Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Czy jeśli tłumik ma robić za "ochrone"/maskowanie lufy i lufa będzie prawie równo z końcem tłumika to czy będzie dalej tłumił? Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 a pomyśl logicznie? :) nie. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Tłumiki nie mają wpływu na prędkość wylotową kulki. To tak a propo's tematu... Co do tłumienia to nie tłumią dźwięku tylko zmieniają jego barwę (dźwięk po tłumiku słyszany jest w niższej częstotliwości przez co wydaje się nieco cichszy) Mowa oczywiście o TŁUMIKACH DO ASG. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Dokładnie - po prostu dzięki tłumikowi trudniej zlokalizować kierunek, z którego dobiega dźwięk. Jeszcze skuteczniej może działać, jeśli będzie miał komoru o nierównej średnicy, tzn raz mniejsza, raz większa, raz mniejsza raz wieksza itd. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted May 5, 2007 Report Share Posted May 5, 2007 Przy P90 efekt był świetny z tłumikiem, bardzo ciężko wyłapać skąd ktoś strzela. Ale żeby zmieniał prędkość kulki o te kilka fps ? Zdziwiło mnie to troche. . . może chodzi właśnie o te 20 cm które kulka przeleci w tłumiku i w tym momencie wytraci prędkość. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts