Mr. Groch Posted September 11, 2003 Report Share Posted September 11, 2003 Witam Wszyscy mowia aby guny konserwowac tylko smarem silikonowym - zadnym innym.. Wszystko O.K. - tylko, ze... Gdzie mozna taki smar kupic? Wszedzie jak sie o to pytam to mowia, ze nie slyszeli :/ Pomocy !! Mam zamiar zakupic karabin z CA i wiem, ze ten smar jest niezbedny !! Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted September 11, 2003 Report Share Posted September 11, 2003 heh, o oleju silikonowym powinieneś pomyśleć jeszcze przed zakupem jakiejkolwiek broni (tymbardziej aeg'a) :wink: Jest niezbędny :!: Olej silikonowy można bez problemu dostać na military.pl i na tajgunie. Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted September 11, 2003 Report Share Posted September 11, 2003 Witam Wszyscy mowia aby guny konserwowac tylko smarem silikonowym - zadnym innym.. Wszystko O.K. - tylko, ze... Gdzie mozna taki smar kupic? Wszedzie jak sie o to pytam to mowia, ze nie slyszeli :/ Pomocy !! Mam zamiar zakupic karabin z CA i wiem, ze ten smar jest niezbedny !! w kazdym sklepie z artykulami motoryzacyjnymi jest smar silikonowy w sprayu wychodzi duzo taniej od tego ze sklepow z militariami - mam ten i ten - maja te same wlasciwosci Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 11, 2003 Report Share Posted September 11, 2003 Smar smarowi nie rowny... Osobiscie uzywam trzech roznych typow smaru silikonowego: - smar w aerozolu (STTI), przydaje sie jak trzeba wprysnac silikon w jakies miejsce trudno dostepne (np lufe) oraz w warunkach "polowych", jest dosc rzadki - smar w postaci gestej, oleistej cieczy, ten uzywam najczesciej, bo jest uniwersalny, mozna nim pieknie przetrzec body jak i przesmarowac gearbox - smar w postaci stalej, pasta - najlepsze rozwiazanie do zebatek geara Te dwa ostatnie smary mam dzieki wsparciu kolegi, nie wiem czy i gdzie mozna je kupic. Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted September 11, 2003 Report Share Posted September 11, 2003 Olej silikonowy w sprayu dostaniesz w każdym motoryzacyjnym. No cóż nie tylko my go potrzebujemy :wink: Możesz napewno rozejrzeć się w sklepach typu Castorama bo czego tam nie można dostać :D Osobiście ja również używam jakiegoś włoskiego preparatu, który jest ogólnie do konserwacji broni. Jest on oparty na bazie oleju silikonowego i znakomicie czyści się nim broń nadaje połysk i odmładza jej wygląd :D Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted September 11, 2003 Report Share Posted September 11, 2003 Ja zas urzywam (choc nie do elektryka) olej silikonowy firmy TOSHIBA :D . Mam go w cholere bo przelalem z litrowej butli. Dlatego pytanie: czy atomizer da rade byc chocby namiastka sprayu? Przede wszystkim zas: czy to ma sens wogole? Quote Link to post Share on other sites
Mr. Groch Posted September 12, 2003 Author Report Share Posted September 12, 2003 Dzieki za wszystkie odpowiedzi! Jednakze nie dowiedzialem sie nadal jednego - gdzie to mozna dostac.. :) Olej silikonowy w sprayu mam i go uzywam dosc czesto.. Chodzi mi glownie o smar w postaci gestej cieczy oraz w postaci stalej jak napisal Pikace... Moze ktos wie gdzie to mozna kupic? W motoryzacyjnych maja tylko smar silikonowy w sprayu i o innym nikt nic nie wie... Pikace: moze Twoj kolega wesprze i mnie? :P Tak serio - moze ktos potrafi to zalatwic? Quote Link to post Share on other sites
Tie Posted September 12, 2003 Report Share Posted September 12, 2003 W postaci gęstego oleju : http://www.tajgun.pl/opis.php?lp=36 Nie wiem czy w innych sklepach netowych nie mają bo niechciało mi się szukać ;). W Szczecinie można dostać go również w sklepie z ASG za 1 zl :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 12, 2003 Report Share Posted September 12, 2003 rowniez we wszystkich sklepach paintballowych powienien byc. W paintballu uzywa sie tylko takiego, spraya nikt nie uzywa Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted September 12, 2003 Report Share Posted September 12, 2003 Ależ się zdziwiłem jak nasmarowałem mojego ICS'a 8O Mam go dopiero jakieś 2 tyg. i postanowałem go przsmarować. Nasamrowałem go w sposub jaki opisał Pikace czyli bez zbędnego rozbierania gaera tylko przez dziurkę gdzie wchodzi silnik. Czy jest to możliwe, że osiągi broni mogły się zwiększyć jak zacząłem strzelać to wyraźnie zobaczyłem wzrost zasięgu oraz mocy! Quote Link to post Share on other sites
Mr. Groch Posted September 12, 2003 Author Report Share Posted September 12, 2003 Witam ponownie! Nie chce nikomu wlazic w dupe ale.. :) Jeszcze raz dzieki - juz olejek nabylem... Jednakze to chyba nie za bardzo bedzie sie nadawac do smarowania gearboxa w modelach CA - tam to musi byc silikon w postaci pasty... :( Juz naprawde bede szczesliwi jak sie dowiem gdzie takie cos mozna dostac :) Quote Link to post Share on other sites
Sony Posted September 13, 2003 Report Share Posted September 13, 2003 Oleje silikonowe w areozolu można kuopić w każdym sklepie z częściami elektronicznymi, ja urzywam OILSIL kosztuje 10 zeta i ładnie działa, nim też smaruję wetylatory, napędy cd, flopy, mechnizmy drukarek. I w AEG też się sprawdza. Quote Link to post Share on other sites
Guest Kmarek Posted September 23, 2003 Report Share Posted September 23, 2003 Czesc Smar silikonowy mozna nabyc w sklepach hydraulicznych, sluzy do smarowania zaworow, baterii kranowych a dokladniej umieszczonych w nich uszczelek. Pewien hydraulik odradzal mi polski smar poniewaz rozpuszcza uszczelki. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
AwR_Kaczy Posted October 6, 2003 Report Share Posted October 6, 2003 Jak widzicie w tej kwestii BALISTOL? Z tego co czytałem, to nie ma nic wspomniane, że jest to olej silikonowy. Jest to środek do czyszczenia broni palnej, a co do asg, to jak to wygląda? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 6, 2003 Report Share Posted October 6, 2003 ja uzywam Brunox Turbo Spray jest to syf do czyszczenia ;) broni itp... czytajac z opakowania: - czysci i smaruje - penetruje/usuwa wode - luzuje zardzewiale sruby - konserwuje mechanizmy poza tym: - zabezpiecza przed korozja - wypiera wode i zapobiega zawilgoceniu - rozpuszcza tluszcz wiecej jest w chyba przedostatnim nr-e Strzalu... ja sobie bardzo chwale... w gazecie pisali ze zostawia cienka warstwe ktora sie dlugo utrzymuje i nie przyciaga kurzu i zanieczyszczen... z moich doswiadczen wynika ze jest to prawda Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 6, 2003 Report Share Posted October 6, 2003 A gumy ci nie rozpuszcza? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 7, 2003 Report Share Posted October 7, 2003 nope, gdyby rozpuszczal to bym nie uzywal ;) Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted October 8, 2003 Report Share Posted October 8, 2003 Ja w przyplywie desperacji uzyłem WD 40 i choc na poczatku kulki w magazynku lekko sie skleily to potem poszlo jakos i bylo dobrze. Jednak nie polecam go. Quote Link to post Share on other sites
pav Posted November 24, 2003 Report Share Posted November 24, 2003 w castoramie zakupilem smar sylikonowy w sprayu!! SONAX Silikon-Gleit-und TrennSpray Jest napisane ze to smar ale po wysiknieciu wyglada jak olej. Za 300 ml zaplacisz okolo 18zl. Quote Link to post Share on other sites
bartazz Posted July 24, 2004 Report Share Posted July 24, 2004 ja odnowie ten temat bo nie chce zakladac nowego :wink: a wiec: najpierw chcialbym sie zapytac czy ktos uzywal tych olejow silikonowych- http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=379 http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=286 jesli tak to prosze o rade ktory wybrac i czy do konserwacji wystarczy tylko olej czy przydatne sa tez http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=118 http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=119 i czy w ogole je ktos uzywal :?: Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 24, 2004 Report Share Posted July 24, 2004 Uzywalem pierwszego z olei - nie zauwazylem wielkiej roznicy w porownaniu z innymi produktami tej klasy... Natomiast dwa smary z ostatnich linkow sa wedlug mnie naprawde godne polecenia. Testowalem oba (jednoczesnie) i musze stwierdzic, ze dzwiek w GB znacznie sie zmienil. Stal sie bardziej miekki i jakby mniej zgrzytliwy. Pracy zebatek nie slychac prawie wcale no i mam wrazenie, ze szybkostrzelnosc sie lekko zwiekszyla. A wlasnie - na jedno smarowanie zuzylem po tubce specyfiku (na zebatki i lozyska jeden, na tlok, prowadnice, cylinder, uszczelki... drugi). Jak dla mnie godne polecenia - zwlaszcza, ze tego sie raczej czesto nie kupuje (specyfik raczej na przeglad zerowy i pozniejsze) wiec cena jest "przystepna". Ronin p.s. Po nasmarowaniu oddalem ok. 1000 strzalow. Quote Link to post Share on other sites
bartazz Posted July 24, 2004 Report Share Posted July 24, 2004 a przypadkiem on nie rozpuszcza gumki HU, jak to juz bylo napisane wczesniej :?: Quote Link to post Share on other sites
wbohun Posted July 25, 2004 Report Share Posted July 25, 2004 w praktikerze jest smar silikonowy (konstystencja smarowa:)) za bodaj 35-40zł , taki sam w sklepach agd kosztuje 10zl u mnie:) ma cos kolo 50ml,jutro postaram sie dac nazwe Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 25, 2004 Report Share Posted July 25, 2004 a przypadkiem on nie rozpuszcza gumki HU, jak to juz bylo napisane wczesniej :?: No pewnie gdyby rozpuszczal/niszczyl jakiekolwiek czesci replik (hop-up, czesci ASB-owe, plastik) to nie byl by do nich stosowany/zalecany. Jak dla mnie jest to poprostu sylikonowy smar staly, o ktorym wspominal Pikace - chociaz wersja do zebatek rozni sie nawet gestoscia czy lepkoscia od tej do tloka. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Dagorn Posted October 28, 2004 Report Share Posted October 28, 2004 Witam, jeśli kogos interesuje Loctite 8021-400ml ( Olej silikonowy ) to niech go kupi tutaj. Cena o 10zl mniejsza jak w machinegun.pl pozdro Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts