Igor_asg Posted August 14, 2007 Report Share Posted August 14, 2007 A dokładniej gwint M14x1 lewy Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 14, 2007 Report Share Posted August 14, 2007 PS. Nie, nie jestem leniem, po prostu w mojej eMce gwint został zjechany tak, że nie mam możliwości dokonania pomiarów Nie zwalaj winy na zjechany gwint :wink: wystarczyło poszukać w sklepach airsoftowych tłumików płomienia do "eMek" i tam wszędzie pisze ,że to 14L. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 Ma ktoś jakiś fajny patent na montaż latarki do tłumika w SD6? Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 Może pokombinuj z zaciskami do węży ogrodowych (takie obręcze, które zaciska się na czymś okrągłym :P ) do tego jakiś dystanser i latareczka :) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 (edited) Ma ktoś jakiś fajny patent na montaż latarki do tłumika w SD6? Chyba najprostszym byłoby przykręcić szynę do tłumika i latarkę zamontować na zwykłym montażu do lunety, widziałem już takie coś w użyciu, bardzo dobrze się trzymało :) Edited August 24, 2007 by Promant Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 24, 2007 Report Share Posted August 24, 2007 Ma ktoś jakiś fajny patent na montaż latarki do tłumika w SD6? Polecam cos takiego : Kiedys na Machinegunie chyba 160 złotych kosztowały 2 takie obejmy i do tgo szyna ris długosci chyba 6 cm. Patent sie sprawdza, kiedys sam tak miałem. Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted August 24, 2007 Report Share Posted August 24, 2007 Właśnie chodziło mi o te obejmy, od węża ogrodowego :D Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted August 24, 2007 Report Share Posted August 24, 2007 Patent się sprawdza. Nawet do cięższych gadżetów, typu dwójnóg. Np. tutaj zamontowane na tłumiku 40/290. Ris można dodatkowo podkleić dobrym klejem dla pewności, choć obejmy powinny mocno trzymać. A koszt to szyna ris i kilka pln za dwie takie blaszki. Quote Link to post Share on other sites
devilhead Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 Ujmę to tak: a) to prawda, izolka przydaje się w wielu sytuacjach, b) izolka nie jest remedium na każde zło wszechświata. Quote Link to post Share on other sites
MATRON Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 160 zł. za dwie obiemki ? szok! dostać je łatwo w większości sklepów motoryzacyjnych, w różnych średnicach za pare złociszy. faktem jest że łatwo można zerwać gwint. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 Zatem trzeba umiejętnie to zamontować żeby nie "zerwać" gwintu http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=997 nawet drożej:P za 160 to ja to kiedyś w promocji widziałem:) ...chorym jest czowiek który te ceny wymyśla... Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 dostać je łatwo w większości sklepów motoryzacyjnych W każdym hydraulicznym też. Obejmy do rur pvc. Cena max kilka pln, zależy od średnicy. Ten zestaw z mg ma risy z miejscem na taki zacisk, dlatego ładniej wygląda po zamontowaniu - obejmy nie odstają zbytnio od powierzchni tłumika. No ale to nie usprawiedliwia takiej ceny. Przy zwykłym ris'ie obejmy trochę odstają, o grubość szyn; ale po pomalowaniu np czarnym matem - całość wygląda ok; a koszt śmieszny w porównaniu z gotowym zestawem. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 Ja to tak nosiłem: Quote Link to post Share on other sites
MOLOCH Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 a ja polecam to;p http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...RIS%20and%20RAS Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 1. Drogie, nawet droższe od rozwiązania z MG. 2. Kijowo wygląda i nie pasuje do MP5 (ocena subiektywna) 3. To jest wątek "zrób to sam", a nie "kup to tam" Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 Ten zestaw z mg ma risy z miejscem na taki zacisk, dlatego ładniej wygląda po zamontowaniu - obejmy nie odstają zbytnio od powierzchni tłumika. Przy zwykłym ris'ie obejmy trochę odstają, o grubość szyn; Powiedzmy sobie szczerze że wzięcie do ręki pilnika i wypiłowanie 2 rowków w RIS'ie nie jest zadaniem trudnym, a powiedziałbym nawet że jest wręcz śmiesznie proste. Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted August 28, 2007 Report Share Posted August 28, 2007 Powiedzmy sobie szczerze że wzięcie do ręki pilnika i wypiłowanie 2 rowków w RIS'ie nie jest zadaniem trudnym, a powiedziałbym nawet że jest wręcz śmiesznie proste. Nie ma to większego sensu, bo bez "wypiłowywania" rowków obejmy i tak trzymają bardzo dobrze. A znal - ma tendencje do pękania i krzywienia się przy "wypiłowywaniu". Jeśli lepszy metal - to się ciut pomęczysz. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted August 28, 2007 Report Share Posted August 28, 2007 Znalu nie piłowałem, być może. Lepszy metal - lepszy pilnik i jechane, wierz mi mam naprawdę duże doświadczenie ;) Co do sensu to nie miałem na myśli lepszego trzymania tylko że da się zrobić tak, żeby wyglądało to tak jak zestaw z MG ;) Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 Teoretycznie wszystko da się zrobić, trzeba tylko chcieć. ;) Quote Link to post Share on other sites
Halfling86 Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 Generalnie jest patent. W takiej ciuchbudzie w Szczecinie na Piastów (blisko placu Sprzymierzonych), gdzie można kupić ubrania robocze i generalnie szmateksy dla roboli, są takie ciemnozielone worki na ubrania za 2,5 zł. I teraz patent wygląda tak. W innych miastach musicie po prostu poszukać takie ciuchbudy :) Zaszywamy dziurę na wieszak, odpruwamy stamtąd biały pasek, na drugim końcu robimy zaszywkę na sznurek ściągający, odpruwamy szeroki biały pas na środku wora, następnie za pomocą agrafki przekładamy sznurek czy inną tasiemkę przez zaszyty pas i mamy świetny, ciemnozielony worek na broń czy inne śmieci. Niedrogie i naprawdę przydatne. Nad robotą nad tym workiem spędziłem jakieś 0,5 godziny :D Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 Teoretycznie wszystko da się zrobić, trzeba tylko chcieć. ;) A pewnie, ale czasem nawet jak ktoś nie chce to musi robić bo kasy nie ma żeby kupić :lol: ;) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 Panowie, tak wracając do tego SD6... jaką szynę polecacie pod te obejmy? Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 Np taką od shotgina od krakmana, tą boczną. Albo od g36c, albo na allegro widziałem za 20pnl szynę firmy ZOS. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Operatorzy zazwyczaj mają gotowe montaże (WZR V ABW) lub np. słowacy Wygląda to jak specyficzny pierścień, ma ktoś pomysł gdzie tego szukać? Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted December 28, 2007 Report Share Posted December 28, 2007 Ja mam inne pytanie do działu "Zrób to sam z Adamem Słodowym, Foką i Promantem" wink:Chodzi mi mianowicie o schematy laryngofonu.Foka już mi kiedyś wywaliłeś mój temat w kosmos odnotowując informacje: szukaj. Wiec powiem Ci tak: Nie znalazłem wiec post powraca. Poszukuje schematu laryngofonu i może ktoś z tutejszych majsterkowiczów ma taki na podorędziu. Co do zdjęcia powyżej, mhmm pamiętam, że kiedyś zrobiłem sobie podobny montaż na latarkę. Z tego co pamiętam użyłem dwóch tubusów ZOSsa calowego i większego. Usunąłem adaptery do risa, nawierciłem delikatnie na frezarce dziury w najniższych miejscach montażów na śrubę przewierciłem i skręciłem. Patent dobry, ale z czasem zauważyłem niestety luzowanie się obu obejm względem siebie, i nie pomagało nawet dokręcanie śruby i podkładki antypoślizgowe. Obecnie myślę że rozwiązałbym to raczej spawarką.... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts