Wojtass Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 (edited) Jeżeli nie chcecie wydawać pieniędzy na oryginalne Camelbaki lub też na same wkłady to ten pomysł został stworzony właśnie dla was. Ja nie chcę wydawać nawet tych 50 zł na sam wkład, więc pomyślałem, że można zrobić coś takiego za mniej niż 15 zł. Jest to idealny pomysł dla ludzi biegających z plecakami lub też używających kamizelki z miejscem na wkład do Camela, np. Pattern 83. Enjoy! :-F Materiały: -2 metry rurki akwarystyczna 12x1,5mm (OBI) koszt: 4 zł/metr -rurka plastikowa o średnicy wewnętrznej 1,5 cm (OBI/ Dział Elektrotechniczny) koszt: 2 zł/sztuka -taśma izolacyjna -Jupik :D (konkretniej: zakrętka od Jupika) -Butelka po wodzie mineralnej+ nakrętka -Klej(najlepiej używać pistoletu) -Nożyczki, nóż, papier ścierny. 1.Kupujemy wszystko, wracamy do domu i bierzemy się do roboty. 2.Najpierw robimy odpowiednią dziurkę w zakrętce na plastikową rurkę. Ja w tym celu użyłem gorącego drutu i wytopiłem okrąg, który był namalowany markerem. Można też użyć nożyka do tapet, jak kto woli. Wg mnie lepiej drut bo na gorąco można korygować parę rzeczy i można dopasować średnicę do średnicy rurki, co zmniejszy ryzyko nieszczelności. 3. Następnie ucinamy ok. 10 cm kawałek plastikowej rurki i wkładamy ją w nakrętkę, można przy tym już przeciągnąć gumową rurkę akwarystyczną przez plastikową rurkę. Teraz przyklejamy rurkę do zakrętki, to solidnemu trzymaniu się przy zakrętce. Zalewamy klejem nakrętkę od górnej strony wokół plastikowej rurki. 4. Ostatnia czynność jaka nas czeka to zamontowanie ustnika do rurki. Rurka o tych wymiarach idealnie pasuje do zakrętki po Jupiku, ponieważ mieści się w takim małym okręgu w środku nakrętki, wkładacie ja tam, odpowiednio dopasowujecie, żeby była mniej więcej szczelnie włożona i zalewacie klejem wg uznania. Możecie nawet całą nakrętkę. Teraz odczekujecie kilka godzin by wszystko dobrze wyschło. Można na wszelki wypadek uszczelnić wszystko czarną taśma izolacyjną, aczkolwiek już w takiej postaci wszystko jest bardzo szczelne. No oczywiście można sobie okleić, niektóre miejsca Izoldą, bo niestety Jupika z czarną zakrętką nie dostaniecie. :D Z pierwszych testów wynika, że to "coś" nie przecieka, nalałem wody do pełna i wymachiwałem na wszystkie możliwe strony. ;) Plusy: -cena -nie musisz wyciągać manierki z pokrowca lub też butelki z plecaka. -można szybko przełożyć do innej butelki Minusy: -największym minusem jest to, że podczas picia tworzy się w środku podciśnienie, które wywołuje to, że butelka najpierw się gniecie, a potem po skończeniu picia "rozprostowuje" i specyficznie strzela. Efekt końcowy: Pomysł by besol. Modyfikacje, nowe dodatki, wykonanie i pomysł końcowy by wojtass071. Jeżeli chcecie możecie wrzucać tą instrukcję na różne fora itp., ale zawsze proszę o dopisanie powyższej wiadomości. Nie chciałbym by ktoś przypisywał sobie ten pomysł. Pozdrawiam i życzę miłego korzystania z butelkowych cameli. ;) PS Jeżeli ktoś już kiedyś wymyślił coś takiego to nie miałem o tym zielonego pojęcia i cały pomysł został zaczerpnięty od besola. PS2 Jeżeli ktoś ma tu sadzić złośliwe komentarze jakie to jest wiejskie, syfiaste i w ogóle kiczowate to darujcie sobie. Konstruktywna krytyka mile widziana, bezsensowne wyśmiewanie- nie. Edited August 1, 2007 by wojtass071 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 A nie prościej kupić normalny worek "camlebak" rodzimego producenta? W sklapach rowerowych czy turystycznach są po kilkanaście złotych. Quote Link to post Share on other sites
Xie Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Worki po kilkanaście zł? Na pewno nie oryginalne, a te w miarę dobrych firm z tego co wiem są od okolo 50-60zł. Camelbak (sam worek) powiedzmy w decathlonie kosztuje 100zł i jest to wersja turystyczna - korek większy :/ Pomysł a la Słodowy, więc kilku osobom powinna sie łezka zakręcić w oku. Ale wypowiem się dopiero jak wypróbuję - powinna być okazja w weekend. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Worki po kilkanaście zł? Na pewno nie oryginalneNapisałem - rodzimych producentów, nie CamelBak czy Hydrastorm. Pomysł a la Słodowy, więc kilku osobom powinna sie łezka zakręcić w oku.Ale wypowiem się dopiero jak wypróbuję - powinna być okazja w weekend. Ja pozostaje przy worku. Wygodniejszy, pojemniejszy i cichszy. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Ja tylko powiem, że ludzkość jakiś czas temu wynalazła wiertarkę elektryczną, której można użyć do przewiercenia nakrętki w miejsce wycinania rozpalonym drutem. I bezpieczniej i dokładniej i szybciej... Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 (edited) A co do tego strzelania butelki, to można by ją czymś obwinąć, najlepsza chyba taśma izolacyjna, jeżeli dobrze się przylepi i odpowiednią warstwę jej nałoży nie powinno tak strzelać. Jakiego kleju użyłeś? No i czy myślałeś nad zastosowaniem silikonu do uszczelnienia? A wiertło jeszcze można dodatkowo nagrzać ;] Edited August 1, 2007 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted August 1, 2007 Author Report Share Posted August 1, 2007 (edited) Nie miałem akurat w domu... ;) Zrobic dziurkę w nakrętce można na wiele sposobów... :-F Sylikonu można użyć, najlepiej tez akwarystyczny, bo jest nietoksyczny i na pewno nie zaszkodzi. Czemu użyłem kleju? Bo klejąc plastikowa rurkę przy nakrętce usztywniamy ją by się nie wyginała na boki i nie wyrywała. Klej...szczerze Ci powiem, że nie mam pojęcia jakiej firmy, ale używałem tego do pistoletu, wg mnie najwygodniej. Pozdrawiam :) Edited August 1, 2007 by wojtass071 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Kiedyś, gdzieś znalazłem polskiego "camelbaka". Nowatorstwo produktu było takie, że, nie tak jak w oryginale, wężyk przechodził przez zakrętke, a zakrętka była rozmiarów zwykłych butelek PET. Reklamowali się, że jak zabraknie wody, można kupic zwykłą w sklepie i dokręcić do reszty zestawu. Nie wiem co prawda co w tym wygodniejszego, od przelania wody do worka i wyrzucenia butelki, ale tak się chwalili ;) Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Foka: mówisz o Kudu? Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Mi jakiś czas temu udało się dorwać nowy camelback Source SE T/1 za 50 zł, więc to nie są nie wiadomo jak drogie sprawy. Sam w.w. pomysł był bodajże w którymś Rangers Digest. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Okruch o właśnie :) Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Zamiast mineralki z butelce można użyć wody Wielka Pieniawa. Sprzedawane są w 5L workach z kranikiem. Z tych tańszych pokrowców na wodę do Bergsony dwa jakie widziałem przeciekały od nowości. Quote Link to post Share on other sites
Besol Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Ja kleiłem nakrętkę klejem silikonowym (z pistoletu właśnie jak mówi Wojtass). I wersje na taki camel też są różne (pojemność): od 0,3 do 2,5 l dla naprawdę spragnionych. Quote Link to post Share on other sites
super Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 za 20 zł kupiłem zajebisty camel 1,5 l w Makro. KUDU przy tym się chowa . dobry ustnik dobry worek. Mam dwa oryginały więc mam porównanie... chcę sprawdzić jak zadziała jako worek w poprzek pleców (dla strzelca wyborowego) a pomysł stary ...już Andy MCnab go opisywał w Natychmiastowej akcji ;-) Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted August 2, 2007 Author Report Share Posted August 2, 2007 Będę musiał sprawdzić w Makro... :D Z butelką będę biegał z przymusu, a nie z wyboru... :P Pozdro :-F Quote Link to post Share on other sites
Besol Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 I ja do Makro zajrzę, chyba że Wojtas będziesz szybciej do liczę na raport. Quote Link to post Share on other sites
super Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 http://www.allegro.pl/item220709948__worek..._camelbag_.html http://www.allegro.pl/item219805734_pojemn...2l_outhorn.html ten z drugiego linka w Makro stał 20 zł Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 ja za swoj Platypusa dalem kiedys bodajze 40zl w decathlonie i powiem szczerze mimo czestego uzytkowania sprawdza sie idealnie :] Quote Link to post Share on other sites
Px Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 Trafiłem na niezła okazje i właśnie w Decatholonie za 59 zeta dorwałem mały 7 litrowy plecaczek na rower wraz z camel'em. Pojemność 2l, spokojnie starcza na strzelankę. Wykonanie całkiem przyzwoite, gumowate tworzywo nie powinno pęknąć od nadmiernego wyginania. Ustnik jest blokowany poprzez wsuniecie/wysunięcie. Nakrętka takiego samego typu jak w oryginalnym Camel'u tylko, że z krótszym gwintem. Ogólnie wporzo 8) Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 chyba zaraz idę do rosmana u siebie =] mam nadzieję, że to w każdym polskim rosmanie będzie :D Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 4, 2007 Report Share Posted August 4, 2007 A ma ktoś może proste namiary na worki o pojemności poniżej 1l? Będę wdzięczny. Ronin Quote Link to post Share on other sites
pat1985 Posted August 5, 2007 Report Share Posted August 5, 2007 Ja mam taki z Rossmana za 15,99pln spisuje się naprawdę nieźle. Trzeba tylko trochę pokombinować z umieszczeniem go w pozycji pionowej, żeby woda leciała tam gdzie potrzeba i żeby się gdzieś tam nie zagiął. Ogulnie zajefajna sprawa !! Lepszy taki najtańszy camel niż najdroższa manierka :D. Nic nie cieknie, ustnik i zaworek prawia jak w oryginale. Pojemność jest w sam raz jedna mineralka starcza spokojnie na krótkie potyczki :) Quote Link to post Share on other sites
super Posted August 14, 2007 Report Share Posted August 14, 2007 http://www.allegro.pl/item225892617__wklad...ocie_oczy_.html Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted August 14, 2007 Author Report Share Posted August 14, 2007 (edited) No i jaki to ma związek z tematem? Edited August 14, 2007 by wojtass071 Quote Link to post Share on other sites
super Posted August 14, 2007 Report Share Posted August 14, 2007 a taki kolego ża za 50 zł masz oryginalnego camela i nie masz problemów z konstruowaniem swojego a na pewno jest dużo lepszy od tych z makro ... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts